Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Verujem da je utisak posle 156 miliona uzastopnih naslova u Kuriru i slicno takav... ali morace i ostali da se naviknu da je to sve bila laz, ma kako nam se svidjala ili ne.

Sa druge strane, jos uvek ne dobijamo besplatnu naftu, vozila ili odrzavanje, pa da bi prevoz bio zaista besplatan. U medjuvremenu cemo ipak morati sve da platimo.

Platin pratim ja beogradsku hroniku na RTS-u informisan sam ja dobro o problemima beogradjana.:(

Da se prebrojimo!

Večernji autobus; radnici popodnevne smene razilaze se kućama. Izgužvana lica: trljamo oči, zevamo. Autobus sav šljašti; plavo – žuti, nov. Iz validatora ona prokletinja neprestano ponavlja da „poštovani putnici treba da očitaju svoje karte, da im ne bismo malo ****** mater“. Spazim jedno lepo nafrizirano momče kako sedi i nešto povazdan piše. Mislim se, još sam suviše mlada da mi ustaju u busu, a davno nisam ni dete, a nisam ni trudna. A ti pišeš li – pišeš, sediš li – sediš, a možeš volu rep da iščupaš. Ima, vidim, neku karticu na grudima. Piše: brojanje putnika.
Stvarno sam mislila da oni s tim zajebavaju, mada mi stiže do mozga da su ovom apsurdnom tumoru od države najneverovatnije vesti obično istinite. Pogledam kod prednjih vrata, tamo sedi jedan veseljko raskrečeni, dva mesta zauzeo. A pozadi još jedna devojka uredno popunjava beležnicu. Bacim pogled preko ramena onog momka i vidim da je tu već nekih šest sati. Voza se od Blokova do Borče, na svakoj stanici upiše koliko je ljudi izašlo, koliko ušlo, i tako za 180 dinara na sat. Dakle – dobio ’iljadarkicu: tako on, tako onaj napred, tako ona pozadi, i mora biti još jedna osoba pošto je u busu četvoro vrata. Prvobitni poriv da ga u’vatim za onu hipstersku šamrolnu na glavi odmah utišavam, razume se. Dete nije krivo: zarađuje kintu; baš kao i one nesrećnice što pokušavaju da ti utrape Dormeo ćebad ili filtere za vodu. Nego država ona, gorepomenuta, u kojoj je moguće paliti ljude uvođenjem najmodernijeg centralizovanog kompjuterizovanog sistema naplate karata, super svemirske NASA tehnologije, a onda angažovati studentariju da broji putnike, ručno, i tefteri olovkom sve. Oni vode statistiku, jer, zaboga, moraju se znati tačne potrebe za vozilima, mislim, egzaktna aproksimacija neodređene projekcije potrebe za transferom u Beograd na vodi i slične zvučne budalaštine.

Za tri hiljade možete da izdate jednu kartu za zaposlene, ili dve ili tri za povlašćene kategorije putnika. To mi ne bi smetalo: smeta mi kada se novac troši na nepotrebne stvari, na šminku, reprezentaciju, opsenarstvo, ili čist idiotizam.

Nekad mi se čini da oni – pod oni podrazumevam naprednjačku vlast, sve njihove dupelisce, sav onaj šljam koji se tiska po javnim preduzećima, sestrinskim privatnim firmama i bratskim lopovskim udruženjima – namerno testiraju našu sposobnost da zgutamo najbezobzirnije besmislice.

Eto, na priliku, na stanici istih tih autobusa reklamiraju se – da, da, reklamiraju!- prinudni izvršitelji. Oni što dođu da vam plene imovinu kad nemate para da platite dugove. Pa piše kako su oni efikasni. U samo 24h vam uzmu sve što imate. Reklama za državne gulikože plaćena je našim novcem, kojeg, međutim, nema za penzije i plate. Ali ovo je važnije, baš kao i brojanje putnika.

Prezasićeni smo njihovim fekalijama, zato nismo u stranju ni da registrujemo novu količinu koja nas guši i zatrpava. Vlast se spda sa prosvetnim radnicima i prosvetom uopšte. Školstvo je na kolenima, a Vučić nas čika da se bacamo kamenicama na lenje nastavnike. Vulin je presekao crvenu vrpcu ispred koncentracionog logora u kojem će nepodobni biti primorani na rad. Muzeji ostaju zatvoreni, Oktobarski salon se razvodnjava, proređuje i trivijalizuje. Mediji se guše, što ogoljenom represijom, što pravdanjem sveopštom komercijalizacijom. Uzima se od gladnih da bi se namirili alavi. Fakulteti postaju instutucije za mužu para i hiperprodukciju titula, pa doktoriraju Sline i grobari. Pretvaramo se u nekakav ogromni šoping mol zlatnih vratnica, iza kojih nam, u tmuši i zimi, odsecaju glave, dok nas razneženi Premijer zasipa konfetama i šećernom vunom.

Naivno sam verovala da je posrnuće i pad na najniže grane ove naše nesrećne natrule kućice, posledica diletantskog, lopovskog, nebrižljivog, koristoljubivog odnosa vlasti prema njoj; sada imam utisak da nas oni namerno, sistematski i vrlo smišljeno upropašćuju - za sopstvenu ili i nečiju tuđu korist, zato što, skloni deluzijama, veruju da čine dobro, ili zato što psihopatski uživaju u apsolutnoj torturi praćenoj apsolutnim obožavanjem.

Sa užasom se divim mozgovima koji su u stanju da porode ovakve ideje. I nama, koji to i dalje gutamo. Nego, da se mi prebrojimo...da vide čime raspolažu. Makar za potpalu da nas koriste jednom kad nam otmu sve i pretvore nas u dobro osušenu drenovinu. Peći idu uz koncentracione logore. Slavimo Beograd!

Iva Radović

Svratio sam danas u Ideu u Beogradjanci i u povratku sam prosao pored Bus Pljusa - bila je prilicna guzva, a obicno nema nigde nikog, pa se pitam da li je pocela zamena plastike posle 3 godine ili studenti produzavaju svoje markice ili su dosli da plate kazne. :think:

Svratio sam danas u Ideu u Beogradjanci i u povratku sam prosao pored Bus Pljusa - bila je prilicna guzva, a obicno nema nigde nikog, pa se pitam da li je pocela zamena plastike posle 3 godine ili studenti produzavaju svoje markice ili su dosli da plate kazne. :think:

Mozda kazne a vrlo verovatno je da su markice pocele da isticu. Na vrhuncu guzve je u Beogradjanci bilo 40 saltera za izdavanje plastike. I sada, posle 3 godine, ne moze da bude mnogo drugacije. Ocekujmo havariju tokom januara.

95 ide u proseku na pet minuta i meni odgovara da hvatam onaj u 9:50 i tacno sam u knacelariji na vreme... Ali, kada je bilo ono smanjivanje autobusa njega izbace i uhvatim tek onaj sledeci koji dodje dupke pun (ja cekam na cetvrtoj stanici od pocetne na Novom Beogradu). Kada su ukapirali da su napravili cirkus, vratili su taj kojim idem inace i milina, uvek prazan, i sedim kao covek.

Juce isao malo do grada, dva busa, nigde kontrole ni brojaca, sedim, naravno nisam otkucao kartu i nesto razmisljam.
Oni ce meni sada da uzmu 3500din od plate, cela jedna radnicka mesecna karta.
I zasto ja sad da placam kartu kad su oni sami to vec naplatili.

Danas koristio dva busa, kontrole nema.
Mada sam u Zemunu, stanica pre KPA, video komunalca i tri kontrolora kako se na raspravljaju na ulici sa nekim covekom i zenom.
Par stanica dalje, kod medicinske skole, komunalac pise nesto a neka devojka i dva kontrolora stoje pored njega.

Okretnica na Banovom brdu... Linija 85... Vozač parkirao na izlaznoj stanici i ne misli da pomera autobus ka ulaznoj iako ima mesta za to. U međuvremenu dolaze i dve 50-ice, pa zaista nema mesta, jer između druge 50-ice i 531 nema dovoljno mesta.
A onda 531 odlazi, ima dovoljno mesta da 85 stane... i 85 kreće... Ne kreće pravo uz trotoar, nego pravi naglo skretanje ulevo... Šta radi? Baca kesu u kantu koja se nalazi na trotoaru levo (gde staju Lastini autobusi). Teško mu da izađe iz autobusa, nego tako je lakše...
Više nema prostora da se vrati desno uz trotoar... gomila ljudi kreće napred očekujući da će da stane uz levi trotoar, ai iza 50-ice. Ne, on nastavlja pravo preteći da udari one ljude koji su prvi krenuli i zaustavlja autobus tačno uporedo sa 50-icama te ljudi moraju da se provlače između autobusa. Može mu se. On je gazda, a ljudi koje vozi nisu putnici od kojih živi nego stoka.

Isti autobus kod crkve u blizini novog Merkatora... staje na semaforu. Ima prostora još čitava dva metra da se pomeri napred, ali to ne čini. Ni ne haje što je blokirao prolaz ljudima koji bi da skrenu desno (a imaju zeleno). Baš ga briga što kolona koja se napravila trubi. Može mu se.

OŠTRA KONTROLA Za pet dana uhvaćeno 1.283 švercera!

Načelnik Komunalne policije grada Nikola Ristić izjavio je da su komunalni policajci samo za prvih pet dana u novembru izdali 1.283 prekršajna naloga putnicima koji su se u gradskom prevozu vozili bez karte.

Od toga 241 prekršilac je iskoristio mogućnost da plati kaznu u roku od osam dana i umesto 6.000 dinara, da plati polovinu sume.
- Prema njegovim rečima, tokom oktobra, Komunalna policija izdala je 7.436 prekršajnih naloga za korišćenje javnog prevoza bez karte i svi oni građani koji nisu iskoristili zakonsku mogućnost da odmah plate polovinu kazne nalaze se u redovnom postupku pred Prekršajnim sudom u Beogradu - kaže Ristić.

On je pozvao građane da uredno plaćaju karte i na taj način izbegli dodatno kažnjavanje, jer će, kako je naglasio komunalnih policajaca biti sve više u vozilima gradskog prevoza.

- U toku je i postupak izmene Zakona o Komunalnoj policiji na osnovu koga će Beograd imati skoro 1.600 komunalnih policajaca, umesto sadašnjih 300, i tada ćemo, kao što postoji u Londonu, formirati u okviru Komunalne policije posebno odeljenje koje će se baviti kontrolom u javnom prevozu. Posle izmene ovog zakona, u gradu će biti formirano nekoliko područnih organizacionih jedinica Komunalne policije, tako da će ona biti prisutnija u svim delovima grada – rekao je Nikola Ristić.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/508877/OSTRA-KONTROLA--Za-pet-dana-uhvaceno-1283-svercera

Kontrolor ima pravo:
– da ponudi putniku koji je bez karte da plati kaznu, što putnik može da odbije jer niko osim sudije za prekršaje nema zakonsko pravo da kažnjava građane za bilo kakve postupke

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back