Goran Šarić

Ja to znam, ali ono što ti ne znaš je, prvo, da Grci u grčkom jeziku na muška imena koja nisu grčka redovno stavljaju nastavak -os. Drugo, da Strojimir ima dva slova i od kojih je jedno napisano etom, a drugo jotom.
Извињавам се Игору што упадам, али одговор твом питању није једноставан. Нисам лингвиста нити знам грчки али примећујем неке карактеристике грчког правописа.

Прво треба да разматрамо зашто савремени грчки језик са једне стране користи више слова за исти звук а са друге стране зашто користи два слова да изрази један звук? У овоме грчки није изузетак. Овај феномен постоји у свим језицима са дугом историјом писмености. Очити образац је да је први грчки алфабет, позајмљен и модификован од Феничана, био фонетски: један звук, једно слово. Током два и по миленијума писмености говорни језик се мењао а правопис је заостајо и постајао све више нефонетским. То је захтевало повремене реформе у правопису (исто као што је било потребно да се календар повремено реформише). Због тога кад данас читамо неки старији грчки текст нисмо 100% сигурни како се то изговарало.

Друго питање је да ли је то словенско име --Строимир-- имало различите и? Да ли се први и изговарао различито од другог? Да ли је први и неки ј? Или је грчки правопис захтевао да се први и пише другачије од другог?

Треће питање је да ли је грчки алфабет уопште био у стању да изрази неке звукове из страних језика? Знамо да није.

Наивни одговор би био да први и представља групу ји -- Стројимир -- али не знамо колико се словенски језик и изговор променио задњег миленијума.

Колико сам схватио Шарић за Маргумски запис тврди да је неки ћирилични текст пре Ћирила и Методија између осталог, па да ли јесте или није да скратимо ово препуцавање које је отишло предалеко?
Такође то тврди и за натпис у Тугарима па и то треба објаснити као и за Призренски натпис?

Има ли ту ћирилице или нема?

Poslednja izmena:
Zašto bih se ja stideo pri iznošenju tvog falsifikovanja Šarića na videlo? Nisi mi ni rod ni pomozbog.

Pojasni mi taj paradoks? :think:

Ama kakvog bre falsifikovanja? Gde ti vidiš falsifikat? Ne tako davno si me trolovao da se ne može u postu razaznati šta je citat, iako je navedeno rečima da jeste, sa različitim fontovima i veličinom slova (da bi se jasno razdvojio citat od mojih reči) zato što nisam stavio navodnike...a ovde moje parafraziranje (koje ne menja apsolutno ništa po pitanju Šarićeve izjave; da li je rekao ćirilični natpis, ćirilična ploča ili ćirilični leteći tanjir, ne menja suštinu ni na koji način) ne samo da ne sadrži navodnike, nego nigde nisam ni na koji način precizirao da je to citat od reči do reči.

Ja samo ovde ne mogu da razumem šta ti ovde pokušavaš; da li ti je cilj da me razbesniš ili možda da sabotiraš ovu temu kako bi skrenuo priču sa natpisa u crkvi u Tugarima (sakrio Šarićevu glupost, možda?)...šta ti ovakvim ponašanjem misliš da postižeš, tačno? :dontunderstand:

Ama kakvog bre falsifikovanja? Gde ti vidiš falsifikat? Ne tako davno si me trolovao da se ne može u postu razaznati šta je citat, iako je navedeno rečima da jeste, sa različitim fontovima i veličinom slova (da bi se jasno razdvojio citat od mojih reči) zato što nisam stavio navodnike...a ovde moje parafraziranje (koje ne menja apsolutno ništa po pitanju Šarićeve izjave; da li je rekao ćirilični natpis, ćirilična ploča ili ćirilični leteći tanjir, ne menja suštinu) ne samo da ne sadrži navodnike, nego nigde nisam ni na koji način precizirao da je to citat od reči do reči.
Objasnio sam gde svi vide falsifikat. Možemo samo da diskutujemo da li si ga napravio slučajno. ALi sve ukazuje da te ponela strast trenutka.

Objasnio sam da menja i šta menja. Suštinski.

Ali, i nije ti ovo prvi put da ne možeš da priznaš sebi da nisi u pravu, kamo li da se izviniš za pokušaje uvreda koje si mi uputio.

Objasnio sam gde svi vide falsifikat. Možemo samo da diskutujemo da li je nastao slučajno.

Gde se nalazi objašnjenje (na ovoj temi njega nema)?

Objasnio sam da menja i šta menja. Suštinski.

Ovo nije istina. Pitao sam te da objasniš, ovde:

Šta je tebe u nekom momentu navelo na pomisao da se radi o ovome, konkretno? Da li si pogledao snimak sa Antićem, pomorcem?

Samo si preskočio molbu za razjašnjenjem. Izostao je bilo kakav pokušaj pojašnjenja sa tvoje strane (nisi potvrdio čak ni da li si pogledao emisiju sa pomorcem, Antićem).

Moraš li padati tako nisko?
Ima ga:
https://forum.krstarica.com/threads/goran-saric.808829/post-39150029

S tim što zadnje tri reči nisu moje nego moderatorske, ja sam bio napisao "a ti si rekao:" i naveo tvoj post koji sad ne navodim da mi opet ne falsifikuju post.

Dva pitanja:

1. Zašto si pomislio da je to doslovno citiranje?

2. Da li išta menja da je rekao da se radi o ćiriličnom natpisu, ćiriličnoj ploči, glagoljici, arabici ili čemu god, u odnosu na suštinu?

E sada, u vezi jedne stvari si u pravu, a to je da uvek postoji opasnost od brisanja. Kako su raiji Šarićevi snimci nestajali (slučajno ili ne, nedugo po razotkrivanju gluposti koje je izrekao), evo transkripta iz emisije sa Nevenom Antićem (u slučaju da i taj snimak bude skinut sa YouTube).

GORAN ŠARIĆ: Ovaj, recite nam nešto o vrlo interesantnom otkriću jedne vinčanske ploče, koja je pisana na jednom pismu iz kojeg je kasnije nastala, pa i ćirilica, ali i latinica, u jednoj crkvi ovdje u Dalmaciji; i spomenuli ste jednu ovdje baziliku, pravoslavnu ovdje u okolini, pa šta nam možete reći o tome.

NEVEN ANTIĆ: Pa, surfajući po internetu, ono, Google Map, sam naletio tu, tamo u Tugarama, našao sam, ovaj, da piše na jednoj slici cijelo...znaš ono kad pritisneš...pa piše Hello. Ja govorim, šta to sad ono; da vidim Hello! I pritisnem i nađem tu sliku te crkve i nađem da je neko slikao tu tablu. Ta tabla stoji iznad ulaza u crkvu. Ta tabla je napisana, na ovom, evo, eve...ta tabla...e l' ima? Ima?
GORAN ŠARIĆ: Ima table.
NEVEN ANTIĆ: Ima table, e. E. Evo ga. To je pravoslavna crkva, 'e li; ovo je pravoslavni patrijarh. Ima, ima taj štap..
GORAN ŠARIĆ: ..štap, kapu..
NEVEN ANTIĆ: ..ima tu kapu patrijarha sa malim križićem gore na vrhu i...ista pravoslavna.
GORAN ŠARIĆ: To je kapa kod ruskog prošlog patrijarha. Ista takva.
NEVEN ANTIĆ: Ona pot...tu kapu kad sam video, odmah sam se sitia ruskog patrijarha koji je imao potpuno istu tu kapu; ima i taj vez zig-zag ovde sa donje strane, i dva,..na ovome mi se slabo vidi...ima ovde, kao, dvije rupe, a on je imao dva dijamanta spreda. Razumiješ? I taj mali križ gore i potpuno bijela kapa. I tako...
GORAN ŠARIĆ: Pokaži ovu ploču.
NEVEN ANTIĆ: E. Ova ploča. Ova...pismo. Ta crkva je iz V, VI stoljeća, ne? Tamo. I sad se postavlja pitanje, čekaj malo...Latin...Kad su širili tu svoju katoličku vjeru, širilu i latinski, latinsko pismo; je l'? Po cijeloj Evropi, ne? Grci su širili svoje grčko pismo.
GORAN ŠARIĆ: Tako je.
NEVEN ANTIĆ: Koji vrag je onda njih natjerao da pišu sa vakim pismom koji nema veze ni sa latinskim ni sa grčkim; ćirilica tada nije postojala, niti je postojala glagoljica. To je iz V, VI stoljeća. E...
GORAN ŠARIĆ: Znači, to je vinčansko pismo.
NEVEN ANTIĆ: To znači da su, da je to vinčansko pismo preživilo šest hiljada godina, od kad su ga počeli upotrebljavati u Vinči, pa do danas.
GORAN ŠARIĆ: Drugim riječima..
NEVEN ANTIĆ: ..bar do, do V stoljeća, dok nije došla ta promjena ćirilice, i tako, iako je to sve varijanta vinčanskog pisma.
GORAN ŠARIĆ: Znači, Ćiril i Metod su, ustvari, samo standardizirali ono što je već prije njih..
NEVEN ANTIĆ: Oni su nešto modificirali, jer, jer to vinčansko pismo je modificirano bezbroj puta. Šest hiljada godina, pazi!
GORAN ŠARIĆ: Da.
NEVEN ANTIĆ: Nije postoja školski sistem, niti je postojala standardizacija. Znači neko je to, to pismo koristio na drukčiji način; bila su neka drukčija slova, ali u biti to je to; odatle je došlo sve.
GORAN ŠARIĆ: A...
NEVEN ANTIĆ: I to je najstarije pismo koje je iko ikad izmislio. Ne postoji ništa starije od vinčanskog pisma.

U slučaju da i ovaj snimak nestane, te zbog nekih članova ovog foruma koji se služe krajnje degutantnim sredstvima u diskusiji, postavimo i relevantni transkript iz ovog snimka:

GORAN ŠARIĆ: Kaže Vilks, oni su govorili jezikom od kojeg gotovo nikakav trag nije preživio. Hajde da vidimo. Evo, „praotcem”! Na Kosovu nađeno. Evo je jedna ploča; neću da kažem gdje je; neki znaju koji su gledali moju emisiju s pomorcem; Nevenom Antićem — pogledajte, genijalan čovjek — ovo je vinčanica; ovo je ćirilica puno prije Ćirila i Metoda. Ovo je...je l' zna neko šta je ovo? Pa evo ovde ima ćiriličnih slova. Ovo je Magrumski zapis, iz Srbije, iz prvog vijeka — ćirilična slova su utisnuta u ciglu prije nego što se pekla. Znači da to nije kasnija krivotvorina.

I arhont Petar sa Atike je u VII veku pisao grčkim pismom na grčkom jeziku. Strojimir je verovatno bio starosedelac isto kao i Petar, ali je prihvatio vrhovnu vizantijsku vlast u oblasti na kojoj je živeo nakon raspada carstva u VII veku. Verovatno je njegova teritorija bila negde u Makedoniji, jer je u IX veku tu bila granica između Srba koji prihvataju Vizantijsku vrhovnu vlast i onih drugih koji su bili potpuno nezavisni.
Zaboravio sam da pomenem Prvuda, koji je govorio grčki jezik i pre arhonta Petra. Prvud je bio kralj plemena Ričini (možda Rečani), i osuđen je za izdaju i likvidiran od strane Carigrada oko 675. godine. Sudeći po tome da je bio kralj i govorio grčkim jezikom, nameće se zaključak da je verovatno bio Ant.

Zaboravio sam da pomenem Prvuda, koji je govorio grčki jezik i pre arhonta Petra. Prvud je bio kralj plemena Ričini (možda Rečani), i osuđen je za izdaju i likvidiran od strane Carigrada oko 675. godine. Sudeći po tome da je bio kralj i govorio grčkim jezikom, nameće se zaključak da je verovatno bio Ant.

Kole; jedno pitanje kao neutralnog posmatrača. Kako se tebi čini ova Mrkaljeva diskusiona taktika sa zadnje dve stranice ove teme?

Ali, i nije ti ovo prvi put da ne možeš da priznaš sebi da nisi u pravu, kamo li da se izviniš za pokušaje uvreda koje si mi uputio.

Da odgovorim na ovo što si dopisao; pošto si me znao optuživati zbog obraćanja moderaciji, da te čisto obavestim da sam zamolio ovde intervenciju, jer ti ovo prevršava svaku meru; prenisko je, čak i za tvoje standarde.

Kole; jedno pitanje kao neutralnog posmatrača. Kako se tebi čini ova Mrkaljeva diskusiona taktika sa zadnje dve stranice ove teme?
Da li mi veruješ Slavene da ne pratim? Objašnjavao sam već, u životu pa i na ovom forumu, pravim razliku između bitnih i nebitnih stvari. Ono što smatram da je nebitno, eliminišem, jer mi odvači pažnju a ja to ne želim. To bih posavetovao i ostalima, kada dođe do tačke gde dalje nema konstruktivne diskusije, završi sa tom temom. Ovako, ličite mi na decu koja po svaku cenu moraju da dokažu da su u pravu......

Da li mi veruješ Slavene da ne pratim? Objašnjavao sam već, u životu pa i na ovom forumu, pravim razliku između bitnih i nebitnih stvari. Ono što smatram da je nebitno, eliminišem, jer mi odvači pažnju a ja to ne želim. To bih posavetovao i ostalima, kada dođe do tačke gde dalje nema konstruktivne diskusije, završi sa tom temom. Ovako, ličite mi na decu koja po svaku cenu moraju da dokažu da su u pravu......

Slažem sa sa podebljanim. Tu sam i ja kriv, jer umesto da ignorišem ono što je Mrkaljevo nedvosmisleno trolovanje i samo prijavim to za brisanje, ja prečesto nasednem i odgovorim mu. No, veruj mi da bi i ti imao drugačiji stav da te neko doslovno skoro deceniju, u najdirektnijem smislu, pravi ludim.

Где је ћирилица код она три натписа које наводи Шарић?

Prvi od tri natpisa za koje Goran Šarić tvrdi spomenici slovenske pismenosti pre vremena Ćirila i Metodija pisan je latinicom; on se nalazi u Arheološkom muzeju u Prizrenu.

Drugi je jedna ćirilična ploča (tzv. bosančicom kako to neki zovu) iz 1739. godine godine, u seoskoj rimokatoličkoj crkvi posvećenoj rođenju blažene device Marije, u mestu zvanom Tugare (poljička oblast, nedaleko od Omiša).

Treći, tzv. Margumski natpis je jedna misterija koja nikada nije razrešena šta je. Po Draganu Jacanoviću, čuva se u Požarevcu, a prema drugim tvrdnjama uopšte ne postoji. Jedan amater-istraživač entuzijasta koji se detaljno bavo ovom kontroverzom, ukazao je na to da je problem što postoji samo jedna jedina vest u novinama, takođe i sama prepuna netačnih informacija; no, izneo je jednu hipotezu da je možda natpis mogao postojati pre dosta godina. Pomenuti novinski članak internet novina neke srpske zajednice u dijaspori jedini je izvor o dataciji; ne postoje nikakvi podaci o tome da je ta ploča naučno obrađena, niti ekspertski datovana u vreme pre Ćirila i Metodija (ako uopšte i postoji, odnosno ukolio nije reč o nekakvom falsifikatu, što je vrlo verovatna mogućnost).

I Slaven izmišlja lažne citate. I to smo videli ovde, i to treba jasno reći, jer kad god se to desi, sve nekako proguta mrak.
Досадашњом дискусијом на овој теми непобитно смо установили само то да је Шарић један лакрдијаш и манипулант, којих је пун јутјуб, и не видим како неко после овога може да се позива на њега што се тиче историјских тема и да га брани.
Можда је лепо зарадио онаквим говорима и презентацијама или је једноставно желео само да постане популаран јер људи то желе да чују како год, кредибилитет му је нула.
Далеко му лепа кућа.

Досадашњом дискусијом на овој теми непобитно смо установили само то да је Шарић један лакрдијаш и манипулант, којих је пун јутјуб, и не видим како неко после овога може да се позива на њега што се тиче историјских тема и да га брани.
Можда је лепо зарадио онаквим говорима и презентацијама или је једноставно желео само да постане популаран јер људи то желе да чују како год, кредибилитет му је нула.
Далеко му лепа кућа.
Dobro znaš da nije problem Šarić, nego Slavenovo postavljanje lažnog citata.

Moderator si i reci, da li je Slavenov citat Šarića bio tačan ili netačan? Da ili ne.

Moderator si i reci, da li je Slavenov citat Šarića bio tačan ili netačan? Da ili ne.
Каквог лажног цитата, Славен је навео тачно оно што су причали у том клипу, имаш целу објаву а имаш и клип па послушај, Шарић каже управо оно што сам ти ја на пп и написао и што и Славен каже и са чим се и ти слажеш.

Каквог лажног цитата, Славен је навео тачно оно што су причали у том клипу, имаш целу објаву а имаш и клип па послушај, Шарић каже управо оно што сам ти ја на пп и написао и што и Славен каже и са чим се и ти слажеш.

Netačno.

Šarić: ovo je ćirilica puno prije Ćirila i Metoda Citat iz snimka (od 01:01:26):

Slaven:
Ovo je ploča ćirilice mnogo prije Ćirila i Metoda...neću reć' gdje je. :hahaha:
Da li je Šarić ovo rekao? Da ili ne?

Back