Goran Šarić

GORAN ŠARIĆ Srbi i u tajnim arhivama Vatikana! (PREDAVANJE PRED HILJADU LJUDI!)

Danas sam saznala za ovog čovjeka... :ok:
Preporuke za gledanje emisije koju sam postavila...
Slavene, kada je ovo predavanje održano? Ne liči mi na drugo predavanje na Mašincu, a prvo nije snimljneo. Izgleda mi da ga nisam gledao do sada.

Prikazuje i komentariše tzv. "vinčansku pločicu" da je "iz privatne kolekcije Barous u Americi".

Poslednja izmena od moderatora:
Slavene, ti si čuven šarićolog - kada je ovo predavanje održano?

Piše od kad je...od decembra 2018. godine.

No, da postavimo u nadi da će možda stići do Šarića vezano za Magrumski zapis.

Red je bio da se neko od alternativaca i detaljnije pozabavi kontroverzom zvanom Margumski natpis.

IMG-20200108-193454.jpg

IMG-20200108-193517.jpg

IMG-20200108-193530.jpg
IMG-20200108-193545.jpg

IMG-20200108-193601.jpg

Радован Рабреновић, Паметарница народа нашег. Кратки прилози за историју Срба, Београд 2016, 351-355.

Pogledajte prilog 633605

Interesantna mi je hiperreprodukcija fotografije od kada sam je okačio na Krstu. Možda ovaj forum i nije toliko čitan koliko mi se činilo; fotka je evo dospela i u štampu, zahvaljujući Rabrenoviću. :mrgreen:

Zahvaljujem se cizmici na jučerašnjem skretanju pažnje.

Ovo je ploča ćirilice mnogo prije Ćirila i Metoda...neću reć' gdje je. :hahaha:
1578599022887.png

Sada sam gledao video i shvatio da ti ne prenosiš smisao kako treba, Slavene.

Šarić upućuje na oblik starosrpske ćirilice na toj ploči koji on povezuje sa Vinčom, sa razdobljem pre Ćirilia i Metodija. On je na to mislio. Ni u jednom momentu nije rekao da je ploča u Tugarima starija od Ćirilia i Metodija. To si izvrnuo ti.

Uostalom, Strojimirov pečat je dokaz da je srpska azbuka postojala i pre Ćirila i Metodija. Braća su - ako su - ili "njihovi učenici" - ako su - samo izvršili reformu srpske azbuke.
Натпис на грчком писму и језику је доказ постојања прећириловске српске азбуке? А браћа су је реформисала у... глагољицу?:hahaha:

Натпис на грчком писму и језику је доказ постојања прећириловске српске азбуке? А браћа су је реформисала у... глагољицу?:hahaha:

1578601340211.png

Hajde da shvatim neznanje kada kažeš da je na grčkom pismu, ali da je Strojimir "na grčkom jeziku" tu već nisu čista posla.

Mi danas tačno ne znamo ni poreklo glagoljice ni poreklo ćirilice, samo nagađamo, a ovo tvoje cerekanje ukazuje da ti misliš drugačije. To što si ti morao za ocenu da odgovaraš određene sadržaje, te sadržaje ne čini činjenicama.

Писао сам о томе и може се наћи свуда Језерити и Милинзи 2 племена на Пелопонезу су се опирала грчкој цркви до 12. века и учествовали на већим црквеним саборима њихова црква је била богумилска. заједно с њима још је било таквих оаза на грчком копну устанак је започео кад су одбили да плате порез. Порфирогенит пише о Склавианима и Склавима с тим са си Склави били у грчкој војсци и учествовали у опсади Крита то је очигледно била разлика измђу милитарних Словена у византијској служби и оних који су мирно живели у њој. Грци су се препали да се Склави и Склавјани не уједине јер су испрва послати на њих. Домицијално становништво Пелопонеза је пресељено на Сицилију о томе детаљно из грчке црквене грађе је писао Т. Живковић има сачуваних писама. Сасвим сигурно да народ на Пелопонезу са својом самосталном црквом је морао писати.
Нису опстали асимиловани су сви путем грчке цркве након 12. века због удаљености од осталих Словена на ово питање јако су нерадо грчки археолози пристали и на увиђаје да је грчко копно дубоко унутар било насељено Словенима а да су поједини гробови на Акропољу са истом заоставшином и накитим керамиком као оно у Херцеговини , Неретви и тд. које опет незбанично датира од 6. века.

Hajde da shvatim neznanje kada kažeš da je na grčkom pismu, ali da je Strojimir "na grčkom jeziku" tu već nisu čista posla.
Mi danas tačno ne znamo ni poreklo glagoljice ni poreklo ćirilice, samo nagađamo, a ovo tvoje cerekanje ukazuje da ti misliš drugačije. To što si ti morao za ocenu da odgovaraš određene sadržaje, te sadržaje ne čini činjenicama.
Не измотавај се, на печату грчким језиком и писмом стоји K(ύρι)E BOIΘ(ει), што је сасвим пригодно - јер шта друго рећи на псеудонаучна лупетања осим "боже помози"? :pop:

Шарић мало смара јер му се кара , ок разумем ја то али баш на предавањима баш не мора да спомиње Српкиње Винчанке у мини сукњама и тангама.
Не разумем о каквом ортодоксју прича у 6. и 5. веку?
Можда мисли на цркве источног обреда односно грчког стила.
Но нема везе остаје да се уздамо у добронамерност али је јако конфузан , опет напомињем потребан је стручни тим јер постоје људи са капацитетом памћења који су корисни као библиотека а постоје људи који повезују и убиђају али немају довољно стеченог знања да би то професионалније урадили.

Не измотавај се, на печату грчким језиком и писмом стоји K(ύρι)E BOIΘ(ει), што је сасвим пригодно - јер шта друго рећи на псеудонаучна лупетања осим "боже помози"? :pop:
Ja to znam, ali ono što ti ne znaš je, prvo, da Grci u grčkom jeziku na muška imena koja nisu grčka redovno stavljaju nastavak -os. Drugo, da Strojimir ima dva slova i od kojih je jedno napisano etom, a drugo jotom. Šta nam ovo drugo govori, IgarJe?

Ako ne odgovoriš na pitanje samo ću potvrditi svoje loše mišljenje o tvojoj moći rasuždenija.

Sada sam gledao video i shvatio da ti lažeš, Slavene, a ne Šarić.

Šarić upućuje na oblik starosrpske ćirilice na toj ploči koji on povezuje sa Vinčom, sa razdobljem pre Ćirilia i Metodija. On je na to mislio. Ni u jednom momentu nije rekao da je ploča u Tugarima starija od Ćirilia i Metodija. To si izvrnuo ti.

Jesi li ti ovde ozbiljan il' nas sve zafrkavaš? :lol:

Poslednja izmena:
Ja to znam, ali ono što ti ne znaš je, prvo, da Grci u grčkom jeziku na muška imena koja nisu grčka redovno stavljaju nastavak -os. Drugo, da Strojimir ima dva slova i od kojih je jedno napisano etom, a drugo jotom. Šta nam ovo drugo govori, IgarJe?
Ako ne odgovoriš na pitanje samo ću potvrditi svoje loše mišljenje o tvojoj moći rasuždenija.
Ех, још када би знао да би име требало бити у дативу (-ῳ) а не у номинативу. :roll: Прочитај Живковићев рад о печату, одмори се мало од псеудонаучних јућуб снимака : http://www.iib.ac.rs/assets/files/IC55(2007)-T.Zivkovic-TheGoldenSealOfStroimir.pdf
Нема на чему, и други пут.

Poslednja izmena:

I arhont Petar sa Atike je u VII veku pisao grčkim pismom na grčkom jeziku. Strojimir je verovatno bio starosedelac isto kao i Petar, ali je prihvatio vrhovnu vizantijsku vlast u oblasti na kojoj je živeo nakon raspada carstva u VII veku. Verovatno je njegova teritorija bila negde u Makedoniji, jer je u IX veku tu bila granica između Srba koji prihvataju Vizantijsku vrhovnu vlast i onih drugih koji su bili potpuno nezavisni.

Ех, још када би знао да би име требало бити у дативу (-ῳ) а не у номинативу. :roll: Прочитај Живковићев рад о печату, одмори се мало од псеудонаучних јућуб снимака : http://www.iib.ac.rs/assets/files/IC55(2007)-T.Zivkovic-TheGoldenSealOfStroimir.pdf
Mani me jeftine diverzije. Lepo te pitam, šta nam govori da je prvo i pisano kao eta, a drugo kao jota? Nećeš naći u puškicama, ako nemaš u glavi, nemaš.

Evo ti pripomoći, na tvom linku:

Serbian personal name Stroimir is preserved in De administrando imperio(DAI) – Στροημηροσ 3

Poslednja izmena:

Ja mislim da se i jeste odmorio i prestao da ih gleda; pogledaj šta je iznad pomislio u vezi Šarića. :lol:

IgarJ-e? Kad se traži moždani angažman, ti ništa? Koji je ovo put? A stavljaš palac Hrobiju i Slavenu redovno. Lako je to. :aha:

Ponavljam pitanje:

Mani me jeftine diverzije. Lepo te pitam, šta nam govori da je prvo i pisano kao eta, a drugo kao jota? Nećeš naći u puškicama, ako nemaš u glavi, nemaš.

Evo ti pripomoći, na tvom linku:

Serbian personal name Stroimir is preserved in De administrando imperio(DAI) – Στροημηροσ 3

Kad ti već znaš gde je taj citat, što mene angažuješ kao svog branioca i to za dž? :roll:

Šta ti dobijaš ovako bezobraznim ponašanjem? Je li ti to pruža neko zadovoljstvo...šta? Ili je ovo opet pokušaj da me podstakneš na nešto kroz provokaciju?

Od 01:01:05:

Šarić citra iz prevoda čuvenog dela Džona Vilksa o Ilirima, da su govorili jezikom od kojeg gotovo nikakav trag nije preživeo. Kao dokaz da je ilirski jezik preživeo, navodi 3 artefakta:
1. Prizrenski epitaf
2. Jedna ploča, za koju neće da kaže gde je (ali znaju oni koji su gledali YouTube snimak sa jednim pomorcem); kaže da je tu vinčanica puno prije Ćirila i Metoda
3. Magrumski zapis

Emisiju sa pomenutim pomorcem Nevenom Antićem imaš doslovno u poruci ispod te koju si mi citirao.

...crkva iz V ili VI stoleća...u vreme kada nisu postojale ni ćirilica, niti glagoljica...Na Antića se Šarić nadovezuje i kaže da to znači da su Ćirilo i Metodije, koji su prema priči diskutanata živeli posle vremena nastanka ploče u Tugarima, samo izvršili standardizaciju vinčanskog pisma.

intersa.JPG

Vrlo mi je interesantno kako se doslovno prestaje uopšte sa razmišljanjem, već smo prešli potpuno u domen navijačkih klubova. Počinjem da se pitam čitaju li se uopšte objave, ili se lupaju palci po automatizmu, na osnovu pripadnosti kluba onoga ko je nešto napisao (bez obzira na to šta je uopšte napisao i koliko je smisleno...)... :lol:

Poslednja izmena:
Šta ti dobijaš ovako bezobraznim ponašanjem? Je li ti to pruža neko zadovoljstvo...šta? Ili je ovo opet pokušaj da me podstakneš na nešto kroz provokaciju?

Od 01:01:05:

Šarić citra iz prevoda čuvenog dela Džona Vilksa o Ilirima, da su govorili jezikom od kojeg gotovo nikakav trag nije preživeo. Kao dokaz da je ilirski jezik preživeo, navodi 3 artefakta:
1. Prizrenski epitaf
2. Jedna ploča, za koju neće da kaže gde je (ali znaju oni koji su gledali YouTube snimak sa jednim pomorcem); kaže da je tu vinčanica puno prije Ćirila i Metoda
3. Magrumski zapis

Emisiju sa pomenutim pomorcem Nevenom Antićem imaš doslovno u poruci ispod te koju si mi citirao.

Antić, na koga se poziva, kaže da je crkva iz V ili VI stoleća u vreme kada nisu postojale navodno ni ćirilica, niti glagoljica.
Odakle ti pravo da mene teretiš za bezobrazluk kada si ti taj koji nije odgovorio gde je sledeći citat:

Da li je Šarić ovo rekao? Da ili ne? Ti već šest godina koristiš ekavicu, pretpostavljam da ti se ovo "prije" nije omaklo, nego da si citirao Šarića? Ili si, u naletu strasti, možda falsifikovao Šarića?

Odakle ti pravo da mene teretiš za bezobrazluk kada si ti taj koji nije odgovorio gde je sledeći citat:

Da li je Šarić ovo rekao? Da ili ne? Ti već šest godina koristiš ekavicu, pretpostavljam da ti se ovo "prije" nije omaklo, nego da si citirao Šarića? Ili si, u naletu strasti, možda falsifikovao Šarića?

Da, jeste.

Citat iz snimka (od 01:01:26):

ovo je ćirilica puno prije Ćirila i Metoda

Pomozi mi da ne pomislim kako smo sada stigli do onog momenta u kome se Slaven odlučuje da provokacijama izazove reakciju moderatora da sve obrišu--- :kafa:

A gde ti to primećuješ provokaciju, tačno?

Šarić upućuje na oblik starosrpske ćirilice na toj ploči koji on povezuje sa Vinčom, sa razdobljem pre Ćirilia i Metodija. On je na to mislio. Ni u jednom momentu nije rekao da je ploča u Tugarima starija od Ćirilia i Metodija.

Šta je tebe u nekom momentu navelo na pomisao da se radi o ovome, konkretno? Da li si pogledao snimak sa Antićem, pomorcem?

Ovo što si ti učinio doslovno je interpolacija Šarićevih reči.

Da, jeste.

Citat iz snimka (od 01:01:26):

ovo je ćirilica puno prije Ćirila i Metoda
Znači - šta? Vidimo da Šarić nije rekao ono što si ti naveo:
I još istrajavaš - "Da, jeste" - istrajavaš da nisi počinio falsifikat, makar i nenamerni, iako svi vidimo da jesi.

Ako ćemo pošteno, Slavene, velika ja razlika u rečenom i tvojoj "interpretaciji" koju nazivaš citatom. Iz onog što je zaista Šarić rekao proizilazi ono što sam ja napisao,
a ti u odgovoru rekao ono što si rekao.

Back