Pravi Vlah
Iskusan
- Poruka
- 5.024
Извињавам се Игору што упадам, али одговор твом питању није једноставан. Нисам лингвиста нити знам грчки али примећујем неке карактеристике грчког правописа.Ja to znam, ali ono što ti ne znaš je, prvo, da Grci u grčkom jeziku na muška imena koja nisu grčka redovno stavljaju nastavak -os. Drugo, da Strojimir ima dva slova i od kojih je jedno napisano etom, a drugo jotom.
Прво треба да разматрамо зашто савремени грчки језик са једне стране користи више слова за исти звук а са друге стране зашто користи два слова да изрази један звук? У овоме грчки није изузетак. Овај феномен постоји у свим језицима са дугом историјом писмености. Очити образац је да је први грчки алфабет, позајмљен и модификован од Феничана, био фонетски: један звук, једно слово. Током два и по миленијума писмености говорни језик се мењао а правопис је заостајо и постајао све више нефонетским. То је захтевало повремене реформе у правопису (исто као што је било потребно да се календар повремено реформише). Због тога кад данас читамо неки старији грчки текст нисмо 100% сигурни како се то изговарало.
Друго питање је да ли је то словенско име --Строимир-- имало различите и? Да ли се први и изговарао различито од другог? Да ли је први и неки ј? Или је грчки правопис захтевао да се први и пише другачије од другог?
Треће питање је да ли је грчки алфабет уопште био у стању да изрази неке звукове из страних језика? Знамо да није.
Наивни одговор би био да први и представља групу ји -- Стројимир -- али не знамо колико се словенски језик и изговор променио задњег миленијума.