Goran Šarić

Od 01:28:00

Malo je preterao ubacivanjem nekih stvari...Bajatovića :D ali generalno bih rekao da je OK sliku dao o Šariću i da je na putu nečeg.

i je l' ste objasnili negde na prethodnim stranicama sta radi ovde Bilazora pre Slovena?

Ne. Pa pročitaj ponovo šta napisah u poruci koju si citirala (pučka etimologija).

No, kad si već spomenula:

content

Argument da su drevni Pajonci govorili nekim jezikom srodnim protoslovenskim bi bio ojačan ukoliko ima nečeg belog ili tu postoji nešto brdovito, ili barem izvor. A nema ničeg od toga u Bilazori. Dakle, tumačenje koje čitamo slovenskom etimologijom ne odgovara samom terenu na kojem se varoš nalazi. Naravno, to samo po sebi ne mora nužno značiti da tu nema ničeg, jer možda je grad dobio na neki drugi način ime, ali daleko indikativniji argument koji baca sumnju je činjenica da se posle seobe Slovena gradu menja ime. Ako je naziv srodan ili imao značenje blisko jeziku Slovena koji se doseljavaju, zbog čega nisu zadržali taj naziv, već ga prozvali Veles (naravno, to je bilo i zbog transformacije grčkog slova, tako da je u vreme migracije Slovena to već bilo Vilazora, tako da nije bilo previše daleko...a što u svakom slučaju dakle, čak i da se radi o Pajoncima kao o nekom narodu relativno bliskom predproto-Slovenima, ne ide nikako na ruku teorije o kontinuitetu stanovništva)?

Ne možemo isključiti da se ovde ne radi o nečem sličnom sa rekom Potomak kod Vašingtona.

Poslednja izmena:
Netacno.

Bylazora (po mogucnosti Vilazora) ne samo da se poklapa lokacijski sa danasnjim gradom Velesom, Βελισσός, sto je jezicki srodno, nego ko je god ikada putovao kroz Makedoniju zna da su iznad Velesa enormne planine, Jakupica, ili Mokra, sa Solunskom glavom, sto je povezano sa Sarom!
Tako da ta tvrdnja o planinama je jos jedna engleska budalastina. Unfortunately.

Poslednja izmena:
Netacno.

Bylazora (po mogucnosti Vilazora) ne samo da se poklapa lokacijski sa danasnjim gradom Velesom, Βελισσός, sto je jezicki srodno, nego ko je god ikada putovao kroz Makedoniju zna da su iznad Velesa enormne planine, Jakupica, ili Mokra, sa Solunskom glavom, sto je povezano sa Sarom!
Tako da ta tvrdnja o planinama je jos jedna engleska budalastina. Unfortunately.

Pa to nije tačno; Bilazora se nalazila u jednom od najnižih krajeva Makedonije. Nigde blizu planine.

Geografija.jpg

Između planina koje si pomenuo i ovog lokaliteta nalazi se ravno 40-50 kilometara. To ti je kao da mi kažeš da je Šabac kod Fruške gore.

Ti iskoristi priliku da nas podsetiš ukoliko nam je nešto promaklo. :)

Mozes da predpostavis da ja nemam pojma sta bih mogao da vas podsetim. Mislim da Saric nije neki placenik I da ne postoji neko smisljeno trovanje mase. Mnogo toga ima svoj neobjasnjiv tok... Svi ti koji ga pozivaju na te tribune i predavanja, verujem mu. Pojavio se covek koji voli da prica iskljucivo ono sto ljudi vole da cuju. Niko ga ne forsira da bi on nekoga lagao. A jeste, ovakvi su vesnici konfrontiranja sa okolinom pa I razvijenijim drustvima. Ovde isplivavaju sve lose ljudske osobine sakrivene iza dobrih namera. Uopste nije poenta u onome o cemu I sta on govori, poenta je u tome sta kod ljudi koji mu veruju izaziva, a izaziva nerazumevanje i mrznju prema drugima. Prema nekima tamo koji imaju potrebu da nas uniste, da izvrnu nasu istoriju, da nas predstave ovako ili onako.

Unfortunately, netacno je da se radi o 40-50 kilometara, nego se radi o par kilometara do brezuljkastih ili planskih predjela. Dakle, kad takve gluposti postavljas samo to radis da lazes i da nerviras ljude. (Markove Kule, Markov Grad se nalazi gdje pise Kozle. To ukazuje na kontinuitet nekog drustvenog centra u toj regiji, koja jeste planinska!!)

I onda ja treba da se bavim tvojim budalastinama i ispravljanjem banalnih gresaka koje su nedopustive a namjerne

I ko kaze da je Bylazora bila tacno u centru danasnjeg Velesa? Veles je danas opstina, nije samo grad, dakle Veles je siri pojam od samog grada, to je regija.

Nema kaze brezuljkastih predjela, engleski majmun Prof. Toynbee. A ti Sabac kod Fruske gore?!? Da se krstis! Budalastine.

Između planina koje si pomenuo i ovog lokaliteta nalazi se ravno 40-50 kilometara. To ti je kao da mi kažeš da je Šabac kod Fruške gore.

50fczRA.jpg

Poslednja izmena:
Od 01:28:00

Malo je preterao ubacivanjem nekih stvari...Bajatovića :D ali generalno bih rekao da je OK sliku dao o Šariću i da je na putu nečeg.

Ne. Pa pročitaj ponovo šta napisah u poruci koju si citirala (pučka etimologija).

No, kad si već spomenula:

content

Argument da su drevni Pajonci govorili nekim jezikom srodnim protoslovenskim bi bio ojačan ukoliko ima nečeg belog ili tu postoji nešto brdovito, ili barem izvor. A nema ničeg od toga u Bilazori. Dakle, tumačenje koje čitamo slovenskom etimologijom ne odgovara samom terenu na kojem se varoš nalazi. Naravno, to samo po sebi ne mora nužno značiti da tu nema ničeg, jer možda je grad dobio na neki drugi način ime, ali daleko indikativniji argument koji baca sumnju je činjenica da se posle seobe Slovena gradu menja ime. Ako je naziv srodan ili imao značenje blisko jeziku Slovena koji se doseljavaju, zbog čega nisu zadržali taj naziv, već ga prozvali Veles (naravno, to je bilo i zbog transformacije grčkog slova, tako da je u vreme migracije Slovena to već bilo Vilazora, tako da nije bilo previše daleko...a što u svakom slučaju dakle, čak i da se radi o Pajoncima kao o nekom narodu relativno bliskom predproto-Slovenima, ne ide nikako na ruku teorije o kontinuitetu stanovništva)?

Ne možemo isključiti da se ovde ne radi o nečem sličnom sa rekom Potomak kod Vašingtona.

kakva gora? kakav izvor?

zove se Bila zora a ne gora
zora je svitanje ti citas tumacenje reci zora u nekom engleskom tekstu z:mrgreen: ne kapiram

a da li je belo pa ni Beograd nije beo vec siv:zblesav:

to sto grad menja ime opet nista ne dokazuje imamo Titograd i Podgoricu isti ljudi zive tu

razlozi mogu biti razni

e a pazi ovo mozda postoji vise reci ja sam ukucala prevod na nekoliko slovenskih jezika svi kazu za "zoru" -"svitanje" ili nesto od te osnove a samo kod nas i Slovenaca se kaze i zora
ili gugl jednostavno ne nudi vise odgovora
ovo je neprovereno

a opet i da kazu i Zora vidim postoji grad"Zory" u Poljskoj ili imas mesto Svit u Poljskoj

a na sanskritu "saura" je "son of the Sun", "

Poslednja izmena:
kakva gora? kakav izvor?

zora je svitanje ti citas tumacenje reci zora u nekom engleskom tekstu z:mrgreen: ne kapiram

to sto grad menja ime opet nista ne dokazuje imamo Titograd i Podgoricu isti ljudi zive tu

razlozi mogu biti razni

e a pazi ovo mozda postoji vise reci ja sam ukucala prevod na nekoliko slovenskih jezika svi kazu za "zoru" -"svitanje" ili nesto od te osnove a samo kod nas i Slovenaca se kaze i zora
ovo je neprovereno

Da, i meni je ovo čudno. On se skoncentriše na azor. Kako je došao odatle do gora i izvor?

Mene je ta "zora" prilično nervirala kad sam tragao po Bliskom istoku (ustvari po Kananu) za nekim historijskim stvarima u vezi porekla.

Na Bliskom istoku inače ima dosta toponima čije bi se ime moglo pozvati na neki slavenski/indoevropski koren. Jedan od njih je Zorah, biblijski grad u današnjem Izraelu koji je pripadao izraelskom plemenu Dan (?). Etimologija je raznovrsna, uglavnom je ne izvode iz našeg imena Zora, ali je zanimljivo da se staroegipatski bog sunca zvao Zorah (?)

https://en.wikipedia.org/wiki/Zorah

Zorah is also the name of an Egyptian sun god which is in line with other sun-worshiping villages in the area, Eshtaol (valley of fire) and Beit Shemesh (house of sun).

U arapskom postoji žensko ime Zorah koja ima isto značenje kao i naša reč, "zora"

https://www.searchtruth.com/baby_names/names.php?name=Zorah&ntype=f&stype=sname&find=1

Što se tiče naših krajeva, izgleda da je ime Zora karakteristično za južne i zapadne Slavene

http://www.behindthename.com/name/zora

Ne tvrdim da imamo vezu sa starim Egipćanima ili Jevrejima kao što tvrde pojedini istoričari, samo spominjem ono što mi je bilo zanimljivo:zelenko2:

Mene je ta "zora" prilično nervirala kad sam tragao po Bliskom istoku (ustvari po Kananu) za nekim historijskim stvarima u vezi porekla.

Na Bliskom istoku inače ima dosta toponima čije bi se ime moglo pozvati na neki slavenski/indoevropski koren. Jedan od njih je Zorah, biblijski grad u današnjem Izraelu koji je pripadao izraelskom plemenu Dan (?). Etimologija je raznovrsna, uglavnom je ne izvode iz našeg imena Zora, ali je zanimljivo da se staroegipatski bog sunca zvao Zorah (?)

https://en.wikipedia.org/wiki/Zorah

U arapskom postoji žensko ime Zorah koja ima isto značenje kao i naša reč, "zora"

https://www.searchtruth.com/baby_names/names.php?name=Zorah&ntype=f&stype=sname&find=1

Što se tiče naših krajeva, izgleda da je ime Zora karakteristično za južne i zapadne Slavene

http://www.behindthename.com/name/zora

Ne tvrdim da imamo vezu sa starim Egipćanima ili Jevrejima kao što tvrde pojedini istoričari, samo spominjem ono što mi je bilo zanimljivo:zelenko2:

da li je pretenciozno zakljuciti da je zora prezivela rec nasih balkanskih predaka
znamo da je bila tu
koristimo je i mi
nema je kod svih Slovena
z:mrgreen:

kakva gora? kakav izvor?

razlozi mogu biti razni

ovo je neprovereno

a opet i da kazu i Zora vidim postoji grad"Zory" u Poljskoj ili imas mesto Svit u Poljskoj

a na sanskritu "saura" je "son of the Sun", "

Postoji još jedan interesantni gradić u Pajoniji: Doberos

https://el.wikipedia.org/wiki/Δόβηρος

ako su Mađari došli 200 godina posle nas , imali svoj jezik i pismo , opisali svoj dolazak , zašto nisu mogli i naši preci da imaju pismo i svest , pričicu neku o spuštanju sa hrbata ,tučnjave z Rumanima i Rbanima i pre toga samo 400 (šta je 400 godina ! ?) 2 ,3 ,4 vek , ''Istočni Germani'' , Goti lete ono svuda ih ima U ukraini Sarmati alani Oseti a Sloveni se ščućurili u mulj Pripjata sačekali 600tu bugaroAvare da s njima krenu pošto su Huni odbili da povedu Slovene na Balkan 150 leta pre toga i onda Bum nasilje , svi ti silni Nemci , GOTI SARMATI Kelti TURANI Mongoli ponikoše , nestadoše bez traga , el ima neki genetski?? , naši preci nadjačaše i preplaviše i više no što su nacrtane nam linije danas , sem Rusa koji su doduše ga kasnije nadoknadili za sve nas hahahha dođi Care dođi i svetom vladaj kako ti i ime veli pa ti nam poveli to gde je tazi Troja a gde Vilusi i Rzava . Postoji tri na svetu Rima , jedan je Roma italo Ruma etruro, drugi Ruma sremska a treći Rumia kašubska .
E sad stavite se u poziciju romanofone osobeu 5 6 veku np ilirsko tračko dačansko dardanskog porekla , kako neki vole da ga po antički začine , tek što su primili novi jezik rimski , pred Slovenima rekoše , o ne idemo u gudure , ovi če nas zdobit stvarno ,ajmo u Rodope , Ajmo u Epir tamo , pa ćemo posle da se vratimo al stigoše nas i tamo jea kako su moćni , kako nam nametnuše jezik svoj i nazve mesta a taman smo po latinsku naučili ....ma idi

ako su Mađari došli 200 godina posle nas , imali svoj jezik i pismo , opisali svoj dolazak , zašto nisu mogli i naši preci da imaju pismo i svest , pričicu neku o spuštanju sa hrbata ,tučnjave z Rumanima i Rbanima i pre toga samo 400 (šta je 400 godina ! ?) 2 ,3 ,4 vek , ''Istočni Germani'' , Goti lete ono svuda ih ima U ukraini Sarmati alani Oseti a Sloveni se ščućurili u mulj Pripjata sačekali 600tu bugaroAvare da s njima krenu pošto su Huni odbili da povedu Slovene na Balkan 150 leta pre toga i onda Bum nasilje , svi ti silni Nemci , GOTI SARMATI Kelti TURANI Mongoli ponikoše , nestadoše bez traga , el ima neki genetski?? , naši preci nadjačaše i preplaviše i više no što su nacrtane nam linije danas , sem Rusa koji su doduše ga kasnije nadoknadili za sve nas hahahha dođi Care dođi i svetom vladaj kako ti i ime veli pa ti nam poveli to gde je tazi Troja a gde Vilusi i Rzava . Postoji tri na svetu Rima , jedan je Roma italo Ruma etruro, drugi Ruma sremska a treći Rumia kašubska .
E sad stavite se u poziciju romanofone osobeu 5 6 veku np ilirsko tračko dačansko dardanskog porekla , kako neki vole da ga po antički začine , tek što su primili novi jezik rimski , pred Slovenima rekoše , o ne idemo u gudure , ovi če nas zdobit stvarno ,ajmo u Rodope , Ajmo u Epir tamo , pa ćemo posle da se vratimo al stigoše nas i tamo jea kako su moćni , kako nam nametnuše jezik svoj i nazve mesta a taman smo po latinsku naučili ....ma idi

Сразмерно мали број Словена је стигло на Балкан након више векова катастрофа -- природних, социолошких, војних, економских -- које је доживело романизовано становништво Балкана. Међутим, према савременој генетици то староседелачко становништво није било истребљено него је још увек сачињавало већину. Говорници словенског, током неколико векова су реорганизовали то друштво.

Сразмерно мали број Словена је стигло на Балкан након више векова катастрофа -- природних, социолошких, војних, економских -- које је доживело романизовано становништво Балкана.

Ne znam kako to nikako ne uzimaju u obzir autohtonisti. Ni jedan jedini se nije našao i rekao hajde da sednemo i napišemo istoriju Dalmacije, već se samo bave problemom. A problemski pristub bez sinteza kao potpora je kao ćorava koka. To isto važi i za ovog kome je tema posvećena; preskače se sa Vinčanaca koji jašu slonove na pitanje Kosovske bitke. Sve ovlaš i površno, umesto da dođe do temeljnog pristupa jednom konkretnom problemu.

Npr. baš nedavno sam čitao da su negde pred kraj antike Langobardi upali u Dalmaciju, poharali je i odveli veliki deo stanovništva u roblje. To čak mislim da mi je promaklo ili sam zaboravio. Ako se želi proveriti da li i koliko neke stvari stoje, a posebno po pitanju doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, onda pvo treba napisati istoriju Dalmacije i Iilirika od IV do VII stoleća.

Primetio sam jednu kontradiktornost kod Šarićevih reči.

On naime kaže da su Vinčanci bili miroljubivi, da nisu voleli sukobe, da nema nikakvih tragova ratova u 2000 godina...
A kada priča o Ilirima opisuje ih kao ratoborne i nemirne, kao nesložne ljude koji su se čak i međusobno sukobili.

I onda kaže to je isti narod.

Koja je tračara ovaj Milanović Bog te video!

Kada mu je gostovao Šarić skoro onda je bilo sve ok. Čak ga je i navodio da ogovara Deretića i ostale srpske ''mitomane''.
A sada mu evo ni Šarić ne odgovara!

Očigledno je ljubomoran što su ova dvojica popularnija od njega, što znaju da privuku masu i što gostuju na Balkan Info-u!

Ali zaista ko može da proguta priču da Šarić putuje svaki dan stotine kilometara (uglavnom kako sam kaže - o svom trošku) da bi širom Srbije, često i u nekim zabačenim selima, držao besplatna predavanja!
Od čega taj dečko živi? Zašto to radi? Oseća li se bolje nakon toga ili šta već?

Primetio sam jednu kontradiktornost kod Šarićevih reči.

On naime kaže da su Vinčanci bili miroljubivi, da nisu voleli sukobe, da nema nikakvih tragova ratova u 2000 godina...
A kada priča o Ilirima opisuje ih kao ratoborne i nemirne, kao nesložne ljude koji su se čak i međusobno sukobili.

I onda kaže to je isti narod.

:worth:

Vala baš. Ovo si savršeno rekao. :ok:

Koja je tračara ovaj Milanović Bog te video!

Kada mu je gostovao Šarić skoro onda je bilo sve ok. Čak ga je i navodio da ogovara Deretića i ostale srpske ''mitomane''.
A sada mu evo ni Šarić ne odgovara!

Očigledno je ljubomoran što su ova dvojica popularnija od njega, što znaju da privuku masu i što gostuju na Balkan Info-u!

Ali zaista ko može da proguta priču da Šarić putuje svaki dan stotine kilometara (uglavnom kako sam kaže - o svom trošku) da bi širom Srbije, često i u nekim zabačenim selima, držao besplatna predavanja!

Ima tu verovatno i malo toga što Milanovića neće na BalkanINFO. z:mrgreen: Skoro svi alternativci su tamo bili; sve do jednoga, čak sa sve svim ludacima, uključujući i Mitrovića i Miljkovića. Milanović je jedan od retkih koji nikako da odu tamo, a po reakciji u ovom video snimku biće i da su možda i odbili. :zimag:

Od čega taj dečko živi? Zašto to radi? Oseća li se bolje nakon toga ili šta već?

Pogledaj (ponovo?) poslednji minut predavanja na mašincu i mislim da će ti dobrim delom biti jasno. :kafa:

Back