Goran Šarić

Koliko dobro poznaš srednjovekovnu istoriju i kakav je to narod koji čuva svoje koji gradi carstva? :zstidljivko:

250px-%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B0_%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B0.png

Nije bilo zapadnjaka koji su mrsomudili celo srednjovekovlje. Vizantija, Bugari, Srbi i ostali činioci bili su više nego dovoljni da se kolju međusobno u borbama za resurse i slavu.

Pa šta se antičkom Grčkom i hoće li neko reći da su Grci bili miroljubivi narod koji nije vodio ratove? Makedonci?

To Šarićevo genocidni R1b kao rasistički pokušaj da se objasne neke stvari određenim zastarelim metodama je zanimljiva pričica, ali malo veze ima sa realnošću.

imali smo cca3 veca vladara u 2000 godina- malo ambicioznija z:mrgreen:

nemoj se pravis lud Dinarci nisu "osvajali" nista sem Balkana

a propo R1b
ko je kolonizovao Amerike?Afriku? eksploatisao koga god je mogao........tako da ima JAKO veze sa realnoscu ,
najveca zla covecanstvu je doneo R1b
ubili su milione domorodaca genocid parekselans
nije to bas "zanimljiva pricica"
na stranu sto su oni ti koji su najveci rasisti i arogantni "too good" za ostatak sveta

Zaista verujem da ima nešto u genetici i u toj zloglasnoj R1b.
Govorimo o ljudima koji vodili dva svetska rata u kojima je živote izgubilo preko 60 miliona ljudi.
Kolonizacije, otimačine zemlje i resursa, istrebljivanje drugih naroda i kultura, nasilne asimilacije, doskorašnje praktikovanje robovlasništva...
Cela zapadna civilizacija leži na kostima i bogatstvu drugih ljudi.
Da ne spominjem ogromne ratove koje su vodili među sobom i svaki od njih je odneo milione života.

To su ljudi koji žude za novcem i moći i gaziće svakoga ko im se nađe na putu. Gaziće i ostale čisto radi zabave.
Mi Srbi smo na svojoj koži više puta osetili njihovu ekspanzionističku narav.
Ruse da ne spominjem. Zapadnjaci su više puta vršili invaziju na Ruse sa namerom da ih unište, jer im očigledno Rusi predstavljaju trn u oku.
Rusi su sve ono što oni nisu - pravoslavni, Sloveni, nalaze se na istoku... A opet su veoma veliki i moćni, pa ih vide kao pretnju.

I opet ti isti zapadnjaci, posle svog tog zla koje su sejali po svetu vekovima unazad, za koje nikada nisu odgovarali se i dan danas pitaju za sve u svetu.
Drže međunarodno pravosuđe, glume svetske policajce, šalju vojsku gde god požele bez da ikome polažu račune...

Ali eto na sreću ili nažalost većina tih zapadnih nacija su u izumiranju.
Obojenih migranata je sve više, a domaćih belaca sve manje.
Polako, ali sigurno im se vraća za sve što su činili.

I onda ja odem na neke pro slovenske video klipove i čitam komentare zapadnjaka kako hvale Slovene, kako govore da su Sloveni jedina nada Evrope.
Kakva bre nada Evrope? Vi koji ste sve zasrali opčinjeni tuđom zemljom i bogatstvom sada očekujete od Slovena da dolaze, da ginu za vas i da vas vade iz vaših govana?
Tokom cele istorije su gledali na Slovene kao na neke životinje, na niža bića koja treba civilizovati, okupirati i upravljati njima.
I sada kada im preti kolaps civilizacije, kada polako nestaju, u Slovenima traže spas.

More mrš!

Koliko dobro poznaš srednjovekovnu istoriju i kakav je to narod koji čuva svoje koji gradi carstva? :zstidljivko:

250px-%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B0_%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B0.png

Nije bilo zapadnjaka koji su mrsomudili celo srednjovekovlje. Vizantija, Bugari, Srbi i ostali činioci bili su više nego dovoljni da se kolju međusobno u borbama za resurse i slavu.

Pa šta se antičkom Grčkom i hoće li neko reći da su Grci bili miroljubivi narod koji nije vodio ratove? Makedonci?

To Šarićevo genocidni R1b kao rasistički pokušaj da se objasne neke stvari određenim zastarelim metodama je zanimljiva pričica, ali malo veze ima sa realnošću.

Srbi su oduvek pljackaski imperijalisti, jer od raskog okruga, par opcinica prosirili se do Peloponeza, pirinske Mkd....posle 1918 Vojvodine.....RS...danas je to veca oblast no cara Dudula.

Besmisleno je Kurti, koji kaže da se Sloveni u vreme vladavine cara Iraklija (610-641) prebacuju preko Save i Dunava i nastanjuju i zauzimaju Balkansko poluostrvo, pripisivati da je deretićevac. Šta bi Kurta rekao Šariću, možete pročitati ovde: https://www.academia.edu/232867/Rev..._Illyria_by_Ivo_Vukcevich_Santa_Barbara_2001_

Kurta.jpg

F. Curta:
..readers interested in the relation between linguistics and archaeology, on one hand, and ethnic nationalism, on the other, will have no difficulty recognizing familiar propaganda techniques. Vukcevich's attempt to gain a respectable antiquity for the "Serbs" is in many ways similar to Stjepan Pantelić's Urheimat der Kroaten in Pannonien und Dalmatien (Frankfurt a.M., 1997), a book of equally questionable scholarship. More important, Rex Germanorum is reminiscent of Đorđe Janković's Srpske gromile (belgrade, 1998) and his theory of a third- and fourth-century Balkan Urheimat of the Serbs.

..Šariću, neka ti je sa srećom u zloupotrebama respektabilnog naučnika, trpajući ga u isti koš sa Muamerom Zukorlićem i Janezom Janšom, koje predstavljaš kao deo slovenačke i bošnjačke inteligencije. :kafa:

Poslednja izmena:
Srbi su oduvek pljackaski imperijalisti, jer od raskog okruga, par opcinica prosirili se do Peloponeza, pirinske Mkd....posle 1918 Vojvodine.....RS...danas je to veca oblast no cara Dudula.

z:mrgreen:
ovo su novi momenti
do sad smo bili srbocetnici
velikosrbi
a sad i imperijalisti

e kukala majka onima kad Srbe vide ovako

- - - - - - - - - -

To nije do haplogrupe, niti može biti do toga. :)

Slavene priznaj i ne pravi se lud
nemoj sad da ti pisem ko su bili kolonizatori i da napisem koliko imaju R1b % u genetici

nemoj sad da ti pisem ko su bili kolonizatori i da napisem koliko imaju R1b % u genetici

Pa ne pravim se lud; nikakve veze nema. Ni sa visinom, bojom kože, itd...niđe veze. Pogledaj šta uopšte znači to ili se raspitaj na Genetičkoj genealogiji ima cela tema. Mislim ja se ne razumem u to preterano, ali se raspitah i verujem ljudima koji se u te stvari razumeju dobro.

Pa ne pravim se lud; nikakve veze nema. Ni sa visinom, bojom kože, itd...niđe veze. Pogledaj šta uopšte znači to ili se raspitaj na Genetičkoj genealogiji ima cela tema. Mislim ja se ne razumem u to preterano, ali se raspitah i verujem ljudima koji se u te stvari razumeju dobro.

nema sta da se razumes u to pogledaj kako nasledjujes od svojih roditelja izgled i karakter
ne treba ti tu neka velika filozofija

moji roditelji visoki = ja sam visoka

ne znam odakle tu sad neka teskoca da se razume genetika

naravno na nivou naroda to je sve mnogo slozenije ali i narodi iste haplogrupe dele slicne osobine
nisam to izmislila ja

Poslednja izmena:
z:mrgreen:
ovo su novi momenti
do sad smo bili srbocetnici
velikosrbi
a sad i imperijalisti

e kukala majka onima kad Srbe vide ovako

- - - - - - - - - -

Cincarski imperijalisti, koji vide srpske ladje plove srpskim morima po zacine iz Indije.....zato nam i nudili Madagaskar kao koloniju, u zamenu za Vojvodinu. Mozda bi vise imali koristi, a Srbi precani, severnjaci srece,
nego da in CINCARSKA KLIKA PODJARMI, kao nas Srbijance od 1903.......i satire za masonske Lond.interese 115 godina.

- - - - - - - - - -

nema sta da se razumes u to pogledaj kako nasledjujes od svojih roditelja izgled i karakter

naravno na nivou naroda to je sve mnogo slozenije ali i narodi iste haplogrupe dele neke odlike koje mogu da se povezu sa izgledom
nisam to izmislila ja

Volim visoke dame, posalji mi sliku na pp i performanse, mozda bude nesto i od foruma, konkretno. Veru ne treba da menjas.

Ako je Kurta komentariso arheoloski deo Jankovica, bice je vracao predjasnje usluge lokalcima s kojima je Jankovic bio na noz.
U tumacenju teorije se 'pak nije proslavio... :zjelka:

naravno na nivou naroda to je sve mnogo slozenije ali i narodi iste haplogrupe dele slicne osobine
nisam to izmislila ja

A da li imaš na umu da, pošto si žensko, tvoj će sin imati drugačiju haplogrupu od tvog oca?

Ne kriju se u tom hromozomu, koji ti uopšte ni nemaš, niti si nosilac njegov, nijedan od tih raznih...markera ili kako da nazovem.

Ako je Kurta komentariso :zelenko2:arheoloski deo Jankovica, bice je vracao predjasnje usluge lokalcima s kojima je Jankovic bio na noz.
U tumacenju teorije se 'pak nije proslavio... :zjelka:

Nije to poenta zašto sam citirao. Već zbog toga što Šarić nema zapravo pojma šta Kurta tvrdi i stavlja ga uz lokalne šeri(jat)fe i političare, Zukorlića i Janšu, tvrdeći kao da Kurta tvrdi isto što i on i da ga ne bi, kao što je to učinio i sa Vukčevićem, proglasio za klasičnog politikanta i neznalicu. Šarić lažno predstavlja podatke jer uvid u njih ni nema; knjige uopšte ni ne otvara nikada niti proverava da li je istina to što kaže, a veliku većinu (možda i 80%) podataka pokupio je upravo sa ovog foruma. To je sada postalo nesumnjivo. Napravio sam mu i mali test, tako što sam postavljao par puta parcijalne, nepotpune podatke, bez detalja kao što je npr. hronologija, što jer mi se nije dalo da sve kucam a i čisto da proverim hoće li bar sam potražiti nešto (ja sam citirao jermenskog geografa na ovaj forum, ali nisam naveo ko je tačno autor niti iz kog je vremena). I eto, istina. Šarić manipuliše podacima, iskrivljavajući šta zaista u njima piše ili tako banalno navodi neka imena. Neupućeni slušalac će sad pomisliti da je ona laž Srboljuba Živanovića, Deretića i brojnih drugih novoromantičara; zapravo istina. Pomisliće da Rumuni i Amerikanci tvrde ovo što on tvrdi. I to sve u skupu građenja atmosfere za lov na veštice pod opskurnim velom propagande. A istina ne može biti dalja od gotovo svega što on tvrdi. Da li je Kurta u pravu da je Janković zašao u pseudonaučne vode bez ikakvih dokaza naučne metodologije ili ne, sasvim je druga tema.

F. Curta:
As shown by the history of Slavic archaeologies, the tendency was to treat archaeological cultures as ethnic groups, in order to legitimize claims of modern nation-states to territory and influence. At the crucial intersection between archaeology and nationalism, archaeologists thus played a decisive role in the cultural construction of `imagined communities'.

Da se Kurta, kritičar nacionalističkog pristupa u arheologiji, pita i da koristi metode kolege forumaša Scott Isle, Šarića bi ili po kratkom postupku ili isterao iz Srbije i preorao amfiteatar na mašincu zajedno sa publikom da se kojim slučajem nikada više ništa slično ne ponovi.

Poslednja izmena:
Skontao, nego se osvrnuh.
Realno, ko ce cita tolke spise, pa komentare, pa jos i knjige. Puno mu to godine. Ode zivot. :deda:
Eh, kamo srece da je skidao samo s ovog foruma....

Tjah, naso soli Slavenima, ko da su Nemci bolji. Kad nisu sigurni il im ne odgovara preimenuju u keltski nalaz...

Poslednja izmena:
Netacno. Porfirogenit ne kaze da su Srbi dosli na Balkan odnekle van Balkana, nego je ta jedna grupa dosla u Solun, a Solun nije citav Balkan, i dosli su iz Srbije u Solun.

Порфирогенит итекако каже да су Хрвати и Срби одвојено дошли на Балкан као делови непокршетних Хрвата и непокрштених Срба, и да су дошли из неке земље даље од Мађарске (Порфирогенит назива Мађарску Турском) крај Франције, те да су тражили и примили заштиту од Цара Ираклија -- дакле у седмом веку.

jLRD703.jpg

[...]

O1pkaZe.jpg

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/DAIConst.Porphyr/PorphyrogennetosDAI_En.pdf

Kapiram da sve ovo o cemu prica pronalazi na internetu... Mogao bi on u buducnosti da postoji u vidu neke aplikacije... Kliknes i pojave ti se linkovi sa ovim zanimljivostima do kojih njega vodi njegova svest...
To sto ne pise ovaj put je opravdao kao u fazonu istina se iskljucivo prenosi samo izgovorenim recima... A on je do njegove istine dolazio i jos uvek dolazi iskljucivo preko neta... Valjda za njega vaze druga pravila...

Kapiram da sve ovo o cemu prica pronalazi na internetu... Mogao bi on u buducnosti da postoji u vidu neke aplikacije... Kliknes i pojave ti se linkovi sa ovim zanimljivostima do kojih njega vodi njegova svest...
To sto ne pise ovaj put je opravdao kao u fazonu istina se iskljucivo prenosi samo izgovorenim recima... A on je do njegove istine dolazio i jos uvek dolazi iskljucivo preko neta... Valjda za njega vaze druga pravila...

Da, da,...upravo to. :lol: Mislim, to stalno ponavlja, tvrdeći da je usmeno predanje...a koje je valjda u nekom trenutku bilo i zapisano (sic!) mnogo pouzdanije od onoga što se zapiše. Čovek kad nešto zapiše može da laže, ali usmeno kad čuje to ne može ni da 'oće. :hahaha: A pazi imamo cele studije koje promatraju razvoj pojedinih narodnih pesama i kako ona, doslovno, evoluira od guslara do guslara, od oca preko sina, u slučajima preveravanja, selidbe, a nekada i proste ingenioznosti pojedinca. Samo u 50 godina svašta može da se izmeni. To što je Avdo Međedović napamet memorisao nema nikakve teorije da je postojalo u tim rečima ni samo jedan vek pre njegovog rođenja. Šarićeva poruka je u suštini, ostavite knjige, igrajmo se gluvim telefonima. z:mrgreen: I valjda zato i ne piše, već samo usmeno prenosi; celi se njegov krstaški pohod po Srbiji zapravo može objasniti kao jačanje (kulturološki rečeno) nepismenosti.

P. S. Neka se niko ne čudi oštrinom reči koje upotrebljavam. Sa prve strane:

Ne znam je li Saric prevarant. Mozda jeste. A mozda i nije. Vreme ce pokazati (a mozda i nece).

Onaj ko ima vremena i strpljenja da prelista ovu temu i šta sam pisao na njoj videće koliko sam bio rezervisan, a čak i koju pohvalnu reč dao, kad je za nju razloga bilo. No: kao što rekoh, prošlo je vreme i pokazalo se. Dobio je priliku. I to više od jedne šanse. Prevarant je. :kafa:

busted-477506_1280.png

Poslednja izmena:
Порфирогенит итекако каже да су Хрвати и Срби одвојено дошли на Балкан као делови непокршетних Хрвата и непокрштених Срба, и да су дошли из неке земље даље од Мађарске (Порфирогенит назива Мађарску Турском) крај Франције, те да су тражили и примили заштиту од Цара Ираклија -- дакле у седмом веку.

Netacno. Ne pise da su Srbi dosli na Balkan, nego da su dosli iz Srbije u Solun. To pise. Ukazana ti je istina, prima facie je u tekstu, i sljedeci put dobijas epitet lazov.

Није то проблем. Проблем је што пише да су те тероторије опустошили Авари, који су одатле отерали Романе. Дакле, логика налаже, да су пре Србије или Паганије ту живели неки други народи, које су Авари отерали.

Back