on je postavio pitanje zasto mi nismo uzeli rec elefant ako smo mi neka nova pridosla nacija mislim da je u tome bila sustina njegove sumnje
dakle znali smo za slona i pre
A kako se ta reč može dovesti, konkrto, u vez sa Balkanskim poluostrvom? Zašto to znači da su njeni staraoci morali živeti
ovde?
Pazi, da je ovom prilikom Šarić predložio nešto smisleno. Npr. postoji nekolicina (vrlo, vrlo malobrojna) ljudi autohtonističkih interpretacija, koji se oslanjaju na podunavsku teoriju o poreklu Slovena. Npr. pokojni kontroverzni arheolog Đorđe Janković je bio na tragu tih razmišljanja; svestan da nema nekih baš dokaza, ali je verovao da treba razmišljati u tom smeru i videti da li postoje neki argumenti. Da su rmska osvajanja etnički potisla slovensko stanovništvo i tako bilo došlo do doseljavanja Slovena na severna područja (do zapadno- i istočno-slovnskih krajeva) tokom III i II stoleća pre naše ere, ili u manjoj meri i nešto docnije. Iliti, da su paleobalkanski severnjaci, zahvaljujući helenizovanim državama na severu grčkih zemalja (Makedoncima, Epircima) upoznali se sa slonom kao stvorenjem, odnosno da od tada vuče korene ta reč (čak su postojale neke teze o poreklu iz grčke reči preko ilirsko-tračkog posredovanja, ali koga to interesuje kada treba dokazati da su Srbi lovili mamute po Evropi pre više od deset milenijuma

).
Ali ne, osnovna boljka svih novoromantičara je to što
uvek mora da su pripadnici njihovog naroda prvi inteligentni ljudi koji su kročili tim krajem. I tako,
žrtvuje se nešto mnogo logičnije i razumnije, zarad teze koja je daleko manje smislena i nečim odbranjiva. A zašto? Zato što to što sam iznad u pasusu napisao nikako ne odgovara autohtonistia, jer oni moraju dokazati da su Srbi (tj. Sloveni)
svuda gde god se nalaze 'autohtoni'. pa tako i na svim današnjim i istorijskim slovenskim zemljama. Kako tako nešto ne ide, onda se mora
protegnuti tako što se
bukvalno izmišljaju slonovi na Balkanskom poluostrvu (jerbo inače doslovno ne bi imalo nikakvog smisla). Zato što, koga briga za to šta je stvarnost i šta je istina, a šta nije, kada je jedino poenta dokazati da je jezik Baska falsifikat, da su Sloveni zapravo ne samo Staroevropljani, već prvi
homo sapiens sapiens koji je kročio ne samo ovim podnebljima Balkana, već i čitavog kontinenta. Koliko je sve to u suprotnosti sa
zdravim razumom, ne znam mogu li rečima poentirati. Ja sam dugo vremena mislio da je Goran Šarić, ovako, prisebniji tj. da se pojavila kritičkija osoba među autohtonistima koja bi razmišljala svojom glavom i malo, kako da se izrazim,
pročistila teren. Ali ne, mora sve da bude kako neoromantici tvrde..umesto da se tako nešto desi,
sve ista, fantazmagorična budalaština, kontaminirana deretićevštinom.
ima samo s mongolskim mamutom
Nije. Reč je daleko sličnija kineskom od mongolskog (
sδoŋ) i verovatno ima zajedničke etimološke korene sa njom, isto kao sa laoskim i, verovatno, tajlandskim.
Jedan od najčuvenijih ruskih lingvista i jedan od njihovih najvećih paleolingvista, preminuo prošle godine,
Vjačeslav Ivanov, tvrdi da se radi o
austroazijatskoj pozajmljenici u (pra)slovenske jeike,
sinotibetanskog korena (drugi tom
Труды по этимологии индоевропейских и древнепереднеазиатских языков, Moskva 2008).
Meni deluje ovo mnogo uverljivije od onog što sam ti citirao etimološkog rečnika Petra Skoka i najverovatnije se, po mom mišljenju, ovde negde krije poreklo te reči.