O DOSELJAVANJU I AUTOHTONIZMU
3:05
Hajde da pređemo sve te tačke jednu po jednu.
Prije devetnaestog vijeka ne postoji koncenzus o tome da li smo mi na Balkan dosli ili smo ovdje oduvjek.
Netačno. Pre XIX stoleća
nije postojala dilema između ta dva gledišta, niti kod nas, niti kod stranaca. Jedino je pitanje kada su se tačno preci Južnih Slovena doselili, od kuda i kojim putem, oko kojeg ima više različitih gledišta. Ne postoji niko ko je tvrdio da se Južni Sloveni na Balkansko poluostrvo uopšte nisu doselili, već da su tu, tobože,
oduvek.
Cak i oni koji su zastupali neko doseljavanje kao recimo Safarik opet su smatrali da je Balkan bio mozda pradomovina slovena.
On to kaže jer nema pojma verovatno šta je sve Šafarik pisao i o čemu razmišljao. Verovatno ni ne zna da je Šafarik skoro pa bukvalno
otac teorije o zakarpatskoj pradomovini Starih Slovena, odnosno on je utemeljivač
bečko-berlinskog narativa, kako bi rekli.
I ako su sloveni nastali u nekoj drevnoj proslosti logicno je da su se sirili prema sjeveru, posto je sjever bio ipak pod ledom . . .
Ovo kad je rekao nisam shvatio.
Znaci, ideja je autohtonisticke skole da smo mi jednim dijelom pripadnici i onog stanovnistva koje je ovdje zivjelo i prije sedmog vijeka
Ne znam šta ovo znači, valjda potomci? To je tema o kojoj se raspravlja i u nauci; nije to nikakva ideja autothonističke škole.
Ono sto autohtonisticka skola a i ja poricemo to je masovno doseljavanje slovena u sedmom vijeku pod jedan, i pod dva, da stanovnistvo poslje sedmog vijeka nema nikakve veze sa stanovnistvom prije sedmog vijeka.
Autohtonistička škola ne poriče masovno doseljenje Slovena, već
praktično ikakvo. Šarić je među izuzecima koji smatra da se jedan deo mogao doseliti, i to sve čak uvija u oblandu
možda (sic!). Kao što već pomenuh, da
nikakve veze stanovništvo nema, nije tačno. Da bi neko nešto
poricao, to mora prvo biti i tačno (tj. osnovni iskaz biti istinit, a ne da se polemiše sa glasinom).
Zasto? Zato sto ako stanovnistvo nakon sedmog vijeka nema veze sa ovim stanovnistvom prije sedmog vijeka, onda mi nemamo nikakve veze sa devetnaest careva Rima koji su porijeklom sa Balkana. Onda nemamo sa glavnim gradom Rima, Sremskom MItrovicom, Sirmijumom, nikakve veze. Onda nemamo veze sa briljantnom Ilirskom civilizacijom, megalitnom,
a niti sa civilizacijama Lepenskog Vira, Vince, itd., dunavskom civilizacijom, koja je prva prava civilizacija svijeta ako vjerujemo u neku kataklizmu, barem u ovom posljednjem ciklusu, zadnjih desetak hiljada godina.
Ovo
donekle ima smisla, ali, ponoviću,
ko tvrdi da ne postoje nikakve veze?
E sad, u cemu je problem? Znate, nikad nisam cuo da neko u Egiptu kaze mi nemamo nikakve veze sa onim egipcanima koji su gradili piramide, ili da u Engleskoj naglasavaju mi nemamo nikakve veze sa Stonhendzom.
Ova izjava je nepotvrđena glupost; na nju se nadovezuju i sledeće dve koje stoga nisam citirao.
Znaci, najedanput u srednjem vijeku stizu neki novi ljudi, nepismeni, barbari
koje normalno onda, ko ce ih opismeniti? Ko ima pravo na njihovu krunu? Austrougarska!
I tu dolazimo do toga od kud to krece?
Ovo bi smisla imalo da je stvara mit o Berlinskom kongresu iz 1878. godine i njegovom navodnom značaju po pitanju istoriografskog oblikovanja narativa o doseljavanju Slovena. Kako nije, već se samo radi o jednom popularnom mitu koji je bez većih realnih osnova, celi argument je i besmislen jer je ta priča starija od Austrougarske kao države.