Goran Šarić

Da. Kad se pojavi neko ko priča novu i logičnu priču na zanimljiv način, nema tu nikakve potrebe za razmišljenjima o konspiraciji, Slavene - uzmi npr. Lazanskog.

Lazo je vojni analiticar, pravnik, priznat novinar jos prije raspada ex Yu, jbg da je proruski-jest ali ne moze mu se poreci da je bio svugdje i intervjuirao svakojake ljude. U tom smislu on je real deal. Sad slazem li se ja s onim kako on tumaci geopolitiku moram priznati da često-da. Moram priznati i to da pritajeno simpatiziram njegov shizofreni miks iskrene jugonostalgije i ruske šlager-romantike.

Ono šta mu svakako odmaže su gostovanja na Pinku i po nekim opskurnim emisijicama sa Zmagom Jelincicem npr. Ali i tu se vrlo rijetko ako ikad da navesti na prostački i huškački diskurs kontra Xpbata i sl. Dapače primjetno mu je neugodno.

A šta se tiče Šarića, on je nedokazan u svom polju u potpunosti, a uz to se po svemu sudeći(zasad naglasavam) i lažno predstavlja. Ako se u nekim, reguliranim strukama lažno predstavljaš to povlači prekršajne i kaznene posljedice počevši od voditelja frizeraja pa do k.d nadrilječništva i nadripisarstva.

Nema nikakve zapreke da se ti isto tako ne produciraš kao i Šarić, tj da bi on bio veći autoritet od tebe ma po kojem osnovu. Pod uvjetom da smo svi ovde, uz jednu izmimku, laici/amateri.

Na šta ovde misliš?

pa mislim uopsteno na celu pricu kako smo mi kao navodno dosli, mi smo Sloveni i kao tu nije bilo nikoga osim Albanaca"potomaka Ilira" a mi smo cisto Sloveni...jeste cvrc

to je otprilike shvatanje istorije prosecnog Srbina....ne mislim na vas forumase koje ovo mozda zanima i poneko mozda ima i znanje iz istorije
Da budem iskrena slicno misle i Hrvati, dozivela sam salvu uvreda na pomen autohtonista u Hrvatskoj
vecina njih "po prvi put cuje u zivotu" za to da su potencijalno autohtoni...odnosno nose gene onih koji su to ziveli.....oduvek
Ne pricam o istoricarima vec o grupi mladjih, obrazovanih ljudi.

A onda kao pa mozda imamo malo tog lokalnog u sebi....mozda je tu bilo nekih ljudi

a onda posle genetskih istrazivanja ispada da smo vise lokalci nego dosljaci.....

Saric ne porice da je seoba bilo.....

dakle oduvek nas uce da mi nemamo nista od lokalnog i onda imate dronove uspaljenih Albanaca koji kao zombiji ponavljaju : Mi smo authtoni, mi smo authtoni
iako genetsko zariste njihovih grupa lezi u Africi i Aziji

Poslednja izmena:
Vidi, ti si spomenuo da si pravnik na nekoj temi ako sam dobro upamtio. Zamisli da neko ovde krene, kako da se izrazim, najbanalnije lagati o nečemu o čemu ti vrlo dobro znaš šta јe u pitanju. Pa kako bi ti reagovao? :dontunderstand:

Ne laze, u tome i jeste revolucija Sarica, nego beclije i postojeca katedra laze. i to ljudi prepoznaju. A prepoznaju i jos nesto, da nije terorista i veleizdajnik, da je ujedinitelj. Znaci ne zamo da je prosvjetitelj, illuminati, nego je i patriota, a ideja vodi u revoluiju protiv tirana lazi. Nebitno je sta je ili nije napisao, on gadja u bobu, on je doktor.

Poslednja izmena:
Ne laze, u tome i jeste revolucija Sarica, nego beclije i postojeca katedra laze. i to ljudi prepoznaju. A prepoznaju i jos nesto, da nije terorista i veleizdajnik, da je ujedinitelj. Znaci ne zamo da je prosjvetitelj, nego je i patriota, a ideja vodi u revoluiju protiv tirana lazi. Nebitno je sta je ili nije napisao, on gadja u bobu, on je doktor.

Sa poslednjem što si napisao se u izvesnoj meri slažem; trebalo bi doslovno bilo da bude profesija nekih ljudi da se ne skidaju sa ekrana, ali mislim na istoričare, kako bi mogli neke stvari popularizovati. Ali kada neko stvara pogrešnu sliku, kako to nazvati?

Srpski autohtonisti najčešće (čas izuzecima) nemaju pojma šta tvrdi tzv. zvanična istoriografija; postavlja se pravo pitanje zašto neki ne izdvoji vremena da bar jedan jedini dan sedne u biblioteku i pregleda šta sve piše u naučnoj literaturi. Da bude stvar najgora, oni doslovno predstave nemaju ni šta se predaje na fakultetima, pa niti piše u školskim udžbenicima; velika većina sa kojom sam pričao i koja je uopšte pisala na ovom forumu u uverenju je da nacionalna istorija u nastavi istorije u osnovnim školama počinje od Stefana Nemanje u drugoj polovini XII stoleća. :lol:

Evo jednog (pomalo komičnog) poređenja kako bi izgledalo to što se kaže na primeru prava:

hipotetički autohtonista kad bi kritikovao srpsko pravo:
Srpski pravnici tvrde da je je za ubistvo sa predumišljajem najmanja moguća kazna 420 godina, a oni ne znaju uopće da je prosječni životni vijek u Srbiji svega 120 godina. Dakle, tu kaznu niko uopće ne bi ni doživio. A ona uopće nije ni postojala kao krivično djelo prije NATO bombardovanja 1999. godine, kada je bila uvedena iz specifičnih razloga koji se tiču Arkanovog ubistva. I toga nema nigdje u svijetu; samo u Srbiji tako misle, jer nisu u toku.

Da li ima nešto malčice smisla ovde? Pa nema...isto kao što nikakvog smisla nema kada Goran Šarić recimo govori o milionima ljudi koji u velikim kolonama u današnjoj Ukrajini kreću ka Dalmaciji ili da bi tako nešto, navodno, trebalo dovesti u pitanje. Neko može reći dobro, Slavene, šta je bito da li u zakonu piše koliko godina se može dobiti za ubistvo sa predumišljajem ili kada je usvojen taj zakon ili štagod, gledaš nekakvu 'širu sliku'. E pa u tome leži ključ problema, zato što je ovo polemika autohtonista sa autohtonistima, jer se radi o nečemu što se stavlja u usta zvaničnoj nauci, i sa čim se, potom raspravlja. Ne kažem ja da je Šarić zbog toga lažov. Onaj ko ne zna za bolje, a govori neistine, ne može raditi tako nešto svesno. Ono o čemu se tu radi jeste standardni fenomen kada neinformisani pričaju o nekim stvarima. A autohtonisti (u principu, već rekoh, čast izuzecima) vrlo slabo poznaju istoriju.

Sa poslednjem što si napisao se u izvesnoj meri slažem; trebalo bi doslovno bilo da bude profesija nekih ljudi da se ne skidaju sa ekrana, ali mislim na istoričare, kako bi mogli neke stvari popularizovati. Ali kada neko stvara pogrešnu sliku, kako to nazvati?

Saric stvara odlucnu sliku i navescu kasnije gdje samo u prvih petnaest minuta gadja u bobu.

Srpski autohtonisti najčešće (čas izuzecima) nemaju pojma šta tvrdi tzv. zvanična istoriografija; postavlja se pravo pitanje zašto neki ne izdvoji vremena da bar jedan jedini dan sedne u biblioteku i pregleda šta sve piše u naučnoj literaturi.

Nije potrebno. Dovoljno je uzeti udzbenik i vidjeti budalastinu da su "sloveni na danasnje prostore dosli u sedmom vijeku. I to je kljuc revolucije. Saric odlicno prepoznaje sta je autohtonizam i definira ga u bobu: porice da je bilo velike seobe, i da stanovnistvo poslje sedmog vijeka nema veze sa stanovnistvom prije sedmog vijeka. To je kljucno i revolucionarno.

Evo jednog (pomalo komičnog) poređenja kako bi izgledalo to što se kaže na primeru prava:
...
E pa u tome leži ključ problema, zato što je ovo polemika autohtonista sa autohtonistima, jer se radi o nečemu što se stavlja u usta zvaničnoj nauci, i sa čim se, potom raspravlja.

Ne, radi se o prosvjetiteljstvu kroz medije jer su katedre zakrzljale i sire neistine. Radi se o revoluciji, i istini, a ne lazima.

pa mislim uopsteno na celu pricu kako smo mi kao navodno dosli, mi smo Sloveni i kao tu nije bilo nikoga osim Albanaca"potomaka Ilira" a mi smo cisto Sloveni...jeste cvrc

Ja se ne sećam da je u zvaničnoj istoriografiji na snazi teza da su Albanci potomci Ilira. Štaviše, Iliri su prema grčkim svedočenjima došli sa severa, a albanska genetika uopšte ne odgovara takvom kretanju. Takođe ne odgovaraju ni opisima Tračana koje imamo.

Several Thracian graves or tombstones have the name Rufus inscribed on them, meaning "redhead" – a common name given to people with red hair. Ancient Greek artwork often depicts Thracians as redheads.

Rhesus of Thrace, a mythological Thracian King, derived his name because of his red hair and is depicted on Greek pottery as having red hair and beard.

Ancient Greek writers also described the Thracians as red haired. A fragment by the Greek poet Xenophanes describes the Thracians as blue-eyed and red haired:
"Men make gods in their own image; those of the Ethiopians are black and snub-nosed, those of the Thracians have blue eyes and red hair."

Bacchylides described Theseus as wearing a hat with red hair, which classicists believe was Thracian in origin.

Other ancient writers who described the hair of the Thracians as red include Hecataeus of Miletus, Galen,Clement of Alexandria,] and Julius Firmicus Maternus.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thracians#Physical_appearance

Poslednja izmena:
Nije potrebno. Dovoljno je uzeti udzbenik i vidjeti budalastinu da su "sloveni na danasnje prostore dosli u sedmom vijeku. I to je kljuc revolucije. Saric odlicno prepoznaje sta je autohtonizam i definira ga u bobu: porice da je bilo velike seobe, i da stanovnistvo poslje sedmog vijeka nema veze sa stanovnistvom prije sedmog vijeka. To je kljucno i revolucionarno.

A šta je tu revolucionarno? :dontunderstand:

Da je tako, to bi značilo da je on prvi čovek kome su takve stvari pale na pamet. To bi bilo nešto revolucionarno. Ali nije (ni izbliza...kako jednom Mrkalj dobro reče, on je samo jedan kompilator).

Ne, radi se o prosvjetiteljstvu kroz medije jer su katedre zakrzljale i sire neistine. Radi se o revoluciji, i istini, a ne lazima.

Dobro, znači ako su neki ciljevi dobri, ja onda imam slobodu izmišljati i pričati šta god mi padne na pamet, bez obzira šta je istina a šta nije (tako ispada, ako ćemo braniti Šarića, umesto da ga kritikujemo)? Pa zar se to ne zove propagadnom? :think:

Poslednja izmena:
Evo ti jedan dokaz koju rusi teoriju o seobama. Da su Srbi juzni sloveni dosli iz Ukrajne, verovatnoca da bude ovakav raspored razmera hg R1a, I2a u Srbiji, Jugoslaviji, Rumuniji, Ukrajni... je neverovatno mala, mogu se uraditi nekoliko matematickih modela i lako dokazati autohtonost I2a.
Karpati se nalaze i u Srbiji i u Madjarskoj, a oko 50% u Rumuniji, Dinarske planine su dosta blizu Karpata, nije to bas velika udaljenost. I2a se krece uvek uz obale Mora Jadranskog i Crnog i reke Dunav, oduvek tu zivi...

Ja se ne sećam da je u zvaničnoj istoriografiji na snazi teza da su Albanci potomci Ilira. Štaviše, Iliri su prema grčkim svedočenjima došli sa severa, a albanska genetika uopšte ne odgovara takvom kretanju. Takođe ne odgovaraju ni opisima Tračana koje imamo.

zavisi o cijoj istoriografiji pricas :cool:

cak i na srpskoj vikipediji imaso albansko - ilirskoj vezi:cool:

A šta je tu revolucionarno? :dontunderstand
Da je tako, to bi značilo da je on prvi čovek kome su takve stvari pale na pamet. To bi bilo nešto revolucionarno. Ali nije (ni izbliza...kako jednom Mrkalj dobro reče, on je samo jedan kompilator).
Revolucionarno je prosvjetiteljstvo protiv dosadasnjeg ucenja. Naravno da nije jedini, to svi znamo.

Dobro, znači ako su neki ciljevi dobri, ja onda imam slobodu izmišljati i pričati šta god mi padne na pamet, bez obzira šta je istina a šta nije (tako ispada, ako ćemo braniti Šarića, umesto da ga kritikujemo)? Pa zar se to ne zove propagadnom? :think:
Kritikovacemo ga, ali ga necemo kritikovati lazima, kao na primjer da je otkrio toplu vodu i da "velika seoba" nije postojece stanoviste na katedri ili udzbenicima.

zavisi o cijoj istoriografiji pricas :cool:

cak i na srpskoj vikipediji imaso albansko - ilirskoj vezi:cool:

O celokupnoj evropskoj, do 1990, kad je EU krenula u političko propagandni program. O vezi ima, i o tome je uvek bilo rasprava i hipoteza. I treba da ih bude. Ali je sve to daleko od bilo čega što sluti na nešto konkretno.

Saric stvara odlucnu sliku i navescu kasnije gdje samo u prvih petnaest minuta gadja u bobu.

Vidimo mi da je za tebe uzeti udzbenik u ruke nesto revolucionarno ????

Revolucionarno je prosvjetiteljstvo protiv dosadasnjeg ucenja. Naravno da nije jedini, to svi znamo.

A u čemu je revolucionarno, ako nije po poruci koja se šalje? Nije ni po posledicama, jer ih za sada nema.

Kritikovacemo ga, ali ga necemo kritikovati lazima, kao na primjer da je otkrio toplu vodu i da "velika seoba" nije postojece stanoviste na katedri ili udzbenicima.

Kada kaže da se tvrdi da pet miliona Slovena povlači u kolomama u kojima prolazi stotine kilometara iza Karpata, dovlačeći se kao robovi za repovima avarskih konja, o čemu se onda radi ako ne o podmetačini? Kada stigne do reči milioni već tada mi dođe da ga ugasim, ali se nekako nateram da proverim da se ne radi barem o nekoj hiperboli kao stilskoj figuri ili nekom vidu sarkastične sprdnje. Kako vreme prolazi i on sve više ponavlja tu mantru, sve manje i manje verujem da se je to samo šala, već bih rekao da on zaista misli da je to istina.

Ostajem pri tome da je otkri toplu vodu, jer se o razmerama seobe Slovena diskutuje - odavno. U različitim strujama ima i minimalizatora. Tibor Živković je u emisiji rekao pre mnogo godina jednom, a na više mesta je jasno pričao o određenim stereotipima koji postoje u vezi tzv. Seobe naroda. Dakle, sve je ovo bilo rečeno mnogo puta pre Šarića, te daleko efikasnije i rečitije.

Nekada pre 100 godina je civilizacija bila bolja od lovackih drustava, danas je civilizacija toliko zatrovana, ne smes tv da upalis sve se otrov izliva sa tv, dok je danas Indijansko plemenski lovacki zivot bolji, zdraviji, napredniji, kvalitetniji, kao i danasni zivot na selu.
Inace pre nekoliko godina sam se jako iznenadio kad sam video bosnjacki komentar na jednom americkom yt videu da Indijanci nisu ljudi i drugi pagani zbog religije, grozan zloban komentar s mrznjom. Kasnije sam nasao na desetine takvih bosnjackih komentara.
Pre par godina me je jedan lik bosnjak na yt ubedjivao da sam budala i da je maloumno da verujem u tri Boga kako on naziva hriscanstvo i da samo budale u to veruju, ja mu nisam rekao da sam ateista tek na kraju konverzacije, pustio sam da me ubedjuje da predjem na islam.
Ne mali broj komentara sam procitao od bosnjaka i drugih stranih muslimana koji su se zalagali da ljude treba ubijati zbog seksualne orjentacije, religije, da ne pominjem koliko broj njih Srbe, nesto sto mislim da je vise nego zverski. Toliki zlobni zverski varvarizam. Inace najvise od svega cenim ljudska prava i humanost, verovatno je ovaj dzudo besan jer mu kritikujem dragi mu islam i sa zlom namerom smislja nesto.

Poslednja izmena:
Evo sta govori, i gadja u bobu, a i koristi "mi." Ja cu postaviti prvih petnaest minuta, pa da vidimo gdje je problem.

O DOSELJAVANJU I AUTOHTONIZMU

3:05
Prije devetnaestog vijeka ne postoji koncenzus o tome da li smo mi na Balkan dosli ili smo ovdje oduvjek.

Cak i oni koji su zastupali neko doseljavanje kao recimo Safarik opet su smatrali da je Balkan bio mozda pradomovina slovena.

I ako su sloveni nastali u nekoj drevnoj proslosti logicno je da su se sirili prema sjeveru, posto je sjever bio ipak pod ledom . . .

Znaci, ideja je autohtonisticke skole da smo mi jednim dijelom pripadnici i onog stanovnistva koje je ovdje zivjelo i prije sedmog vijeka

. . . Ja ne poricem doseljavanja, doseljavanja je bilo od koda je svijeta i vijeka, pogotovo ovdje na Balkanu. I mi smo u sustini potomci svih onih koji su ovdje zivjeli u proteklih par hiljada godina i svih onih koji su se u to vrijeme doselili.

Ono sto autohtonisticka skola a i ja poricemo to je masovno doseljavanje slovena u sedmom vijeku pod jedan, i pod dva, da stanovnistvo poslje sedmog vijeka nema nikakve veze sa stanovnistvom prije sedmog vijeka.

Zasto? Zato sto ako stanovnistvo nakon sedmog vijeka nema veze sa ovim stanovnistvom prije sedmog vijeka, onda mi nemamo nikakve veze sa devetnaest careva Rima koji su porijeklom sa Balkana. Onda nemamo sa glavnim gradom Rima, Sremskom MItrovicom, Sirmijumom, nikakve veze. Onda nemamo veze sa briljantnom Ilirskom civilizacijom, megalitnom,

a niti sa civilizacijama Lepenskog Vira, Vince, itd., dunavskom civilizacijom, koja je prva prava civilizacija svijeta ako vjerujemo u neku kataklizmu, barem u ovom posljednjem ciklusu, zadnjih desetak hiljada godina.

E sad, u cemu je problem? Znate, nikad nisam cuo da neko u Egiptu kaze mi nemamo nikakve veze sa onim egipcanima koji su gradili piramide, ili da u Engleskoj naglasavaju mi nemamo nikakve veze sa Stonhendzom.

A u Srbiji se stalno potencira da Srbi nemaju nikakve veze ne samo sa Vincom. Kakva Vinca!?! Nego sa onim carevima koji su radjani ovdje u Sremskoj MItrovici, u Nisu, i u drugim mjestima po Srbiji,

sa deset ili vise rimskih palaca, sa najvecim koloseumom izvan Rima, sa najvecom kovnicom novca izvan Rima,

Znaci, najedanput u srednjem vijeku stizu neki novi ljudi, nepismeni, barbari

koje normalno onda, ko ce ih opismeniti? Ko ima pravo na njihovu krunu? Austrougarska!

I tu dolazimo do toga od kud to krece?

Znaci vi imate ideje i ranije, da li su dosli ili ne. Imate recimo ideje jednog katolickog svecenika koji raspravlja i kaze, pa nekako mi se cini da smo mi svi od Sarmata. Da smo dosli ovdje. ALi, Sarmati zive i u Panoniji! Znaci Sarmati negdje zive na granici Panonije i Dalmacije!

Na kraju krajeva, Teodosije Veliki ih je (Sarmate) pobjedio kod Siska

O BECKOJ SKOLI

Tek u devetnestom vijeku, kad se Srbija oslobodila Turaka, Austrougarska ima strah da ce Srbija jednog dana, kad dovoljno ojaca okupiti sve Slovene u istu drzavu i unistiti Austrougarsku. To se 918. i desilo.

Ona je pokusala sve da to sprijeci. 1842. zabranjuje Ilirsko ime!

Sta radi dalje? Propagira tezu o doseljavanju, jer oni imaju pravo na Ilirsku krunu, oni imaju pravo na ove prostore. Mi smo ovdje dosli i treba da budemo sretni sto nam oni pustaju da ovdje zivimo.

Imamo cetiri stavke tajnog ugovora kralja Milana sa Becom, od kojih je jedna zabrana anti austrijske propagande.

A ako ti tvrdis da si ovdje autohton i da imas ti pravo na te prostore a ne Austrija, to je anti austrijska propaganda.

O SEOBAMA

Vecina njih (tkz. autohtonista) je vjerovala da su seobe bile dvosmjerne. Recimo sam Milojevic je vjerovao da su Srbi i dosli sa Balkana i na Balkan dosli. Sto je i logicno!

Jer ako uzmete u obzir da se prva civilizacija razvila ovdje, oni pod pritiskom nasilja bjeze od tuda, pa se vracaju.

To kod Srba nije nesto sto je nepoznato. Evo uzmite za primjer seobu po Arsenijem Carnojevicem.

Uzmite seobe koje su se na to nastavile gdje 50, 100 hiljada Srba ide u Rusiju, danasnju Ukrajnu.

imamo nakon toga opet seobu. Dolaze bjeli Rusi ovdje.

Opet mozda 50, mozda i vise od 50, mozda i sto hiljada.

Vidimo da su seobe unutar slovenskog korpusa, ovako od kad se mi sjecamo, zadnjih 300, 400 godina, nesto sto nije nepoznato.

Isto to se desavalo i ranije. Recimo, imate kod Orbina, a i u Dalimilovoj Hronici, ceskoj, da su se preci danasnjih Ceha doselili sa Balkana bas u tom nekom periodu sestog sedmog vijeka.

I onda kad odete u anticke izvore vidite grad Knin u Dalmaciji. Odete u Cesku, grad Novi Knin.

Nestorijeva Kronika, Poljske Kronike, mnoge od njih kazu mi smo dolazili sa Balkana.

Prije su seobe isle vjerovatno sa Balkana prema sjeveru, na najdavnija vremena.

Onda su ponovo seobe isle sa Balkana, kad? U vrijeme Rima! Ako Iliri ratuju sa Rimom, ako im Rim dolazi sa zapada, on ih potiskuje. Oni bjeze preko Dunava. Bjeze u danasnju Rumunjsku, bjeze prema Ukraini, bjeze prema Poljskoj.

A onda, kako Goti, Slaveni, Huni, Avari provaljuju u Rim. onda se opet ta masa prebacuje sa ove strane Dunava.

Znaci to su odprilike bile seobe. Vi imate to i tada i kroz svo vrijeme do danas. Pa evo zadnje seobe Srba su bile prije dvadeset godina. Znaci opet unutar jednog korpusa.

Jer moramo zapaziti da se najcesce, ne uvijek ali najcesce, sele muskarci, vidimo po ovoj migrantskoj krizi, lovci, ratnici, nomadi, konjanicka plemena

A rijedje zene i dijeca. Zene i dijeca najcesce kad se sele unutar istog nacionalnog korpusa, to imamo niz primjera. Ili, ako ih neka velika sila hoce kolonizirati na svoje podrucje.

Ali da ogromna kolicina zena, dijece, staraca prosetava od Karpata do Srbije, a na putu su im ratoborni narodi, gdje sse to desilo u sedmom vijeku; da je nekoliko miliona ljudi zamjenilo dotadasnje stanovnistvo Balkana, to nema uporiste niti u istoriografiji, niti u arheologiji, niti nigdje, osim u udzbenicima danasnjih ovih istoricara u Srbiji.

SUMNJA, SPOZNAJA O NEILIRSKOM PORIJEKLU KROZ GENETIKU

Ja sam prvi put poceo sumnjati u to da mi nismo Ilirskog porijkla u vrijeme kad su krenula istrazivanja iz genetike.

Onda sam malo citao anticke autore, sta oni pisu o karakterologiji, antropologiji, itd., Ilira. I vidim da su opisi Ilira u sustini opisi Dinaraca

Nisam ja to prvi otkrio, jer tad nisam znao. Corovic je rekao isto to. U Karakterologiji--ne Corovic nego Dvornikovic, ne mogu se sjetiti--Dvornikovic, u Karakterologiji Jugoslovena pise da je u stvari Dinarac stari Ilir.

I kada gledamo, Dinarci, najvisi ljudi na svijetu. Najvisa reprezentacijaSrbija bila na svjetskom prvenstvu, i Hrvatska.
Dalmatinci recimo, najvisi ljudi svijeta.

Ljudi koji su bili udarna snaga svake vojske. Pazite, Iliri, udarna pesnica Rima, takozvana dalmatinska konjica.

Krajsnici udarna snaga Habsburske monarhije.

Janjicari srpski, udarna snaga Turske.

Znaci vidimo narod visok, jak, ratnicki

Cesto puta izmedju sebe podjeljen. Oni su cesto puta izmedju sebe ratovali , znaci na tom plemenskom nivou.

I tu vidim da ti opisi vise odgovaraju dalmatincima, hercegovcima, crnogorcima, nego Albancima.

ZAVADI PA VLADAJ

I onda kad sam izucavao sukob Pape Lava sa masonerijom, morao sam prouciti citav devetnesti vijek, i tu vidim kako Austrija na Balkanu, po onoj cuvenoj politici zavadi pa vladaj, stvara nacije.

Kasnije je to preuzeo Broz.

A i Kominterna, u Drezdenu. To nam je poznato iz 29. godine.

Znaci niz malih nacija koje su u medjusobnoj tenziji, a Habsburska monarhija, a kasnije Broz, kao jedan medijator koji sve to vodi

Znaci to je bio moj prvi susret. Znaci prvo kad sam gledao antropologiju, itd., karakterologiju. A kasnije kad sam dosao u posjed dokumenata, kad sam vidio da nije postojao konzensus.

Recimo, imamo Ivana Svera, katolicki svecenik, citav svoj zivot proucavao nasu proslost. I on pise da su sloveni, Iliri, Srbi, Hrvati sinonimi, na primjer, znaci pre dvjesto godina i vise.

Poslednja izmena:
I Bajina opservacija je na mestu.

Ljudi vole pokajnike, mnogo. I na primeru 1990-ih godina, neko ko pređe na drugu stranu ili progovori o zločinima itd...prava je senzacija.

Ono gde me je začudilo jeste što sam mislio da će prošlogodišnja turneja biti prolazni fenomen; jer ljudi su i takvi, kada izgubi na svežini i postane bajat, neka tako zvezde ide u kantu za smeće (ili mora konstantno da se nanovo pakuje, kao npr. Miroljub Petrović). Međutim, ove godine se sve sprovodi dosta efikasnije i sa većom popularizacijom. Ne samo zbog toga, već i zbog proste činjenice da ovoliko trošenje benzina, sem ako nije pronašao tajnu teleporta, i to sve za stvari koje su doslovno potpuno besplatne, malčice je čudno (u najmanju ruku). Posebno ako dodamo da on i nije preterano dobrostojeći u finansijskom smislu; govorio je kako je bio u strašnoj krizi jer je u sred Beograda bio bez prebijene pare, dok mu nije Vesna Pešić ad hoc obezbedila smeštaj u svojoj kući. Dakle da sve ovo što radi potpuno sam finansira, nije preterano izvesno.

Vesna Pesic je CINCARKA, ima je na onim njihovim sajtovima o "znacajnim" Cincosima. Neka mreza koja vodi ovoga. Nije neosnovano da ga sponzorira Srbijagas BaHatovic.
On je kum sa saplemenikom, bivsim sefom udbe Jovicom "Dugouhim"...ako znamo da se ta sva saplemenicka banda 30 godina rotira, i pije nam krv, uvljujuci nas u pogibelj...Palma, ID, AV (akademik Tunja, kod Tese priznao i opisao Cincare iz Cipuljica),,,,te sefa te piramide Tomu Filu, i njegovu zenu vecitu pom.min.obrazovanja (na preodgoju, sundizaciji, srozavanju svega), dodje neki zakljucak o ZAVERI....

Lazo je vojni analiticar, pravnik, priznat novinar jos prije raspada ex Yu, jbg da je proruski-jest ali ne moze mu se poreci da je bio svugdje i intervjuirao svakojake ljude. U tom smislu on je real deal. Sad slazem li se ja s onim kako on tumaci geopolitiku moram priznati da često-da. Moram priznati i to da pritajeno simpatiziram njegov shizofreni miks iskrene jugonostalgije i ruske šlager-romantike.

Ono šta mu svakako odmaže su gostovanja na Pinku i po nekim opskurnim emisijicama sa Zmagom Jelincicem npr. Ali i tu se vrlo rijetko ako ikad da navesti na prostački i huškački diskurs kontra Xpbata i sl. Dapače primjetno mu je neugodno.

A šta se tiče Šarića, on je nedokazan u svom polju u potpunosti, a uz to se po svemu sudeći(zasad naglasavam) i lažno predstavlja. Ako se u nekim, reguliranim strukama lažno predstavljaš to povlači prekršajne i kaznene posljedice počevši od voditelja frizeraja pa do k.d nadrilječništva i nadripisarstva.

Nema nikakve zapreke da se ti isto tako ne produciraš kao i Šarić, tj da bi on bio veći autoritet od tebe ma po kojem osnovu. Pod uvjetom da smo svi ovde, uz jednu izmimku, laici/amateri.

Svi kredencijali padaju u vodu ako neko ne ume zanimljivo da govori.

Najbolji primer za ovo što govorim, za uspeh medijske ličnosti - s jedne strane sedi šminkerka, a sa druge prof. dr. sci. med, psihijatar:

- - - - - - - - - -

Ko god ume lepo/pametno da govori, a pri tom da brzo i oštro misli, a još ako ima šta da kaže, pa ako je to još aktuelno ili interesantno... dobrodošao je svakog dana na svaku televiziju.

O pravdi za Davida:

Prilozi

• Predavanje Loznici.jpg
    Predavanje Loznici.jpg
    45,6 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
O DOSELJAVANJU I AUTOHTONIZMU

3:05

Hajde da pređemo sve te tačke jednu po jednu.

Prije devetnaestog vijeka ne postoji koncenzus o tome da li smo mi na Balkan dosli ili smo ovdje oduvjek.

Netačno. Pre XIX stoleća nije postojala dilema između ta dva gledišta, niti kod nas, niti kod stranaca. Jedino je pitanje kada su se tačno preci Južnih Slovena doselili, od kuda i kojim putem, oko kojeg ima više različitih gledišta. Ne postoji niko ko je tvrdio da se Južni Sloveni na Balkansko poluostrvo uopšte nisu doselili, već da su tu, tobože, oduvek.

Cak i oni koji su zastupali neko doseljavanje kao recimo Safarik opet su smatrali da je Balkan bio mozda pradomovina slovena.

On to kaže jer nema pojma verovatno šta je sve Šafarik pisao i o čemu razmišljao. Verovatno ni ne zna da je Šafarik skoro pa bukvalno otac teorije o zakarpatskoj pradomovini Starih Slovena, odnosno on je utemeljivač bečko-berlinskog narativa, kako bi rekli.

I ako su sloveni nastali u nekoj drevnoj proslosti logicno je da su se sirili prema sjeveru, posto je sjever bio ipak pod ledom . . .

Ovo kad je rekao nisam shvatio.

Znaci, ideja je autohtonisticke skole da smo mi jednim dijelom pripadnici i onog stanovnistva koje je ovdje zivjelo i prije sedmog vijeka

Ne znam šta ovo znači, valjda potomci? To je tema o kojoj se raspravlja i u nauci; nije to nikakva ideja autothonističke škole.

Ono sto autohtonisticka skola a i ja poricemo to je masovno doseljavanje slovena u sedmom vijeku pod jedan, i pod dva, da stanovnistvo poslje sedmog vijeka nema nikakve veze sa stanovnistvom prije sedmog vijeka.

Autohtonistička škola ne poriče masovno doseljenje Slovena, već praktično ikakvo. Šarić je među izuzecima koji smatra da se jedan deo mogao doseliti, i to sve čak uvija u oblandu možda (sic!). Kao što već pomenuh, da nikakve veze stanovništvo nema, nije tačno. Da bi neko nešto poricao, to mora prvo biti i tačno (tj. osnovni iskaz biti istinit, a ne da se polemiše sa glasinom).

Zasto? Zato sto ako stanovnistvo nakon sedmog vijeka nema veze sa ovim stanovnistvom prije sedmog vijeka, onda mi nemamo nikakve veze sa devetnaest careva Rima koji su porijeklom sa Balkana. Onda nemamo sa glavnim gradom Rima, Sremskom MItrovicom, Sirmijumom, nikakve veze. Onda nemamo veze sa briljantnom Ilirskom civilizacijom, megalitnom,
a niti sa civilizacijama Lepenskog Vira, Vince, itd., dunavskom civilizacijom, koja je prva prava civilizacija svijeta ako vjerujemo u neku kataklizmu, barem u ovom posljednjem ciklusu, zadnjih desetak hiljada godina.

Ovo donekle ima smisla, ali, ponoviću, ko tvrdi da ne postoje nikakve veze? :dontunderstand:

E sad, u cemu je problem? Znate, nikad nisam cuo da neko u Egiptu kaze mi nemamo nikakve veze sa onim egipcanima koji su gradili piramide, ili da u Engleskoj naglasavaju mi nemamo nikakve veze sa Stonhendzom.

Ova izjava je nepotvrđena glupost; na nju se nadovezuju i sledeće dve koje stoga nisam citirao.

Znaci, najedanput u srednjem vijeku stizu neki novi ljudi, nepismeni, barbari
koje normalno onda, ko ce ih opismeniti? Ko ima pravo na njihovu krunu? Austrougarska!
I tu dolazimo do toga od kud to krece?

Ovo bi smisla imalo da je stvara mit o Berlinskom kongresu iz 1878. godine i njegovom navodnom značaju po pitanju istoriografskog oblikovanja narativa o doseljavanju Slovena. Kako nije, već se samo radi o jednom popularnom mitu koji je bez većih realnih osnova, celi argument je i besmislen jer je ta priča starija od Austrougarske kao države.

Pazi, svestan je Šarić da je to nešto za šta bi mogao odgovarati. Ne postoji niti jedan jedini video snimak na kojem se on predstavlja kao doktor nauka, magistar, istoričar, teolog, itd... Nijedan. Za sada mislim da ga je Ratko Martinović jedini upitao i on je dao jedan vrlo pažljivi odgovor, jer ne želi da priča preterano o ličnim stvarima za javnost, ali ni da kaže nešto što bi osporilo kako ga drugi predstavljaju (tako je rekao da je fakultet upisao i studirao ga ispit po ispit, misleći na katolički bogosloviju, tim rečima).

Ako bilo ko podnese neku prijavu za lažno predstavljanje, ni na jednom sudu ovo neće proći, jer uvek može uputiti prst ga drugima i na sudu istaći da on nikakve veze sa tim nema. Zakon tako funkcioniše; nemaš obaveze da sad demantuješ ako neko nešto kaže, odnosno nijedan sudija te neće pronaći krivim za nedostatak demanta. A što ukazuje da je Šarić i lukav, po tom pitanju.

Predavanje Loznici.jpg

Evo u najavi predavanja u Loznici u prošli petak on nije samo doktor istorije i magistar teologije, već i filozofije. No, kladim se da ništa o tome nije rekao na samom predavanju. :) Najavio je da će na Mašinskom fakultetu u Beogradu, na završnom predavanju, govoriti konačno o svom ličnom putu; videćemo da li je to bila samo ložana ili je govorio istinu (najavio je isto dokumente koje niko nikad nije objavio na ovim prostorima). :ceka:

Netačno. Pre XIX stoleća nije postojala dilema između ta dva gledišta, niti kod nas, niti kod stranaca. Jedino je pitanje kada su se tačno preci Južnih Slovena doselili, od kuda i kojim putem, oko kojeg ima više različitih gledišta. Ne postoji niko ko je tvrdio da se Južni Sloveni na Balkansko poluostrvo uopšte nisu doselili, već da su tu, tobože, oduvek.

Netacno, jer se ljudi sa ovih prostora tada smatraju Ilirima, dakle domorocima.

On to kaže jer nema pojma verovatno šta je sve Šafarik pisao i o čemu razmišljao. Verovatno ni ne zna da je Šafarik skoro pa bukvalno otac teorije o zakarpatskoj pradomovini Starih Slovena, odnosno on je utemeljivač bečko-berlinskog narativa, kako bi rekli.

Netacno, on ima pojma, jer Safarik u Slovenskim Starinama: draws attention to the role of Danube as a potential ancestral home of the original Slavic tribes..
Dakle, Saric je vrlo precizan i odmjeren kada kaze "mozda" i "Balkan." A ti nisi odmjeren kada kazes da Saric nema pojma.

Ne znam šta ovo znači, valjda potomci? To je tema o kojoj se raspravlja i u nauci; nije to nikakva ideja autothonističke škole.
Jeste, to je ideja iskljucivo autohtonisticke skole. Postoje samo dvije skole, a to su Becka i Autohtonisticka. I Becka skola tvrdi da smo mi sloveni i da smo kao sloveni dosli u Ilirik u sedmom vijeku. A ova druga autohtonisticka skola to ne tvrdi i to je kljucna razlika zbog koje becka skola, i oni koji pisu nase udzbenike i predaju na fakultetima moraju biti istjerani, jer su promasili fah.

Autohtonistička škola ne poriče masovno doseljenje Slovena, već praktično ikakvo.
Netacno. Autohtonisticka skola jedino porice ono sto je Saric vrlo precizno objasnio, i ukljucuje sve ostalo.

Ovo donekle ima smisla, ali, ponoviću, ko tvrdi da ne postoje nikakve veze? :dontunderstand:
Becka skola, oni sto nam pisu udzbenike, i koji predaju istoriju.

Ova izjava je nepotvrđena glupost; na nju se nadovezuju i sledeće dve koje stoga nisam citirao.
Nije glupost nego je tacno da ces rijetko sresti nekog Egipcana ili Engleza koji tvrdi da starine pronadjene tamo nisu od njihovih drevnih predaka, a takve budalastine upravo nase katedre predaju nasim ucenicima, po nalogu Becke skole.

Ovo bi smisla imalo da se stvara mit o Berlinskom kongresu iz 1878.
Nebitno. On navodi raniji trenutak. I nije mit nego istina o Beckoj skoli.

Poslednja izmena:

Back