Goran Šarić

Nije ti to dobar primer jer mu ne bih tražio dokaz; činjenica da me to pita dovoljno bi mi bilo indikativno da je na narkoticima nekim. :lol: Ne bih dozvolio tako nešto sinu nikada, jer ne bih da bude rizika da provede mesec dana u zatvoru.
Нисам мислио буквално на тебе, више сам причао... анафорички, или како се већ зове та стилска фигура...

Koliko je meni poznato, baš kao što je i sa suđenjem napravio Hamilkar dobro poređenje, ni u jednoj nauci ne postoji takav pristup. Apsolutno nigde nisam video da se iznose pretpostavke (bez ikakvih, čvrstih, argumentovanih dokaza) i onda ide putem njihovog obaranja. :think: Verovatno ima dobar razlog zašto to ne postoji.

U pravu postoji pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže suprotno, ali to ne sprečava policiju da bez dokaza sumnja na onoga ko ima motiv i ko je već ranije sumnjivog ponašanja. Zato ti traže alibi, ili dokaz da nisi.
Sudja, naravno, neće doneti presudu bez dokaza, ali gore navedeni elementi usmeravaju istragu.

Prvo nemoj da komentarises kad nemas pojma.
Najveca koncentracija I2a je u Srbima na balkanu, i to Hercegovina, Dalmacija, Bosna, Srbija... koji govore cistim stokavskim srpskim jezikom. Hrvati i Bosnjaci su narod Srbi koji je odsrbljen vekovnom propagandom.
Sve R1a nastaju sa fuzijom I2a i MtDNA H to nije moje misljenje vec cinjenica molekularne biologije.
m.

to sam zaboravila:cool:

ok dakle imamo dve vrste Srba:
R1a- niske i plave
I2a- visoke crne Dinarce

a svi ostali su varijacije na temu Srba

znaci optrilike ovako da pojednostavimo tvoj naucni jezik:
I2 je osnova za I2 i R1A
i onda su od I2 koji je nastao na Balkanu nastao R1a koji je sta? migrirao na sever gde zive Luzicki Srbi i Poljaci a ond je tamo nastalo zariste R1a
i kako je onda nastalo R1a na Balkanu i I2?
jel mozes korar po korak da razlozis geneticke procese u kombinaciji sa migracijama. Ko je isao gde i ko se u sta prelio?

to sam zaboravila:cool:

ok dakle imamo dve vrste Srba:
R1a- niske i plave
I2a- visoke crne Dinarce

a svi ostali su varijacije na temu Srba

znaci optrilike ovako da pojednostavimo tvoj naucni jezik:
I2 je osnova za I2 i R1A
i onda su od I2 koji je nastao na Balkanu nastao R1a koji je sta? migrirao na sever gde zive Luzicki Srbi i Poljaci a ond je tamo nastalo zariste R1a
i kako je onda nastalo R1a na Balkanu i I2?
jel mozes korar po korak da razlozis geneticke procese u kombinaciji sa migracijama. Ko je isao gde i ko se u sta prelio?

Da li stvarno možemo povezati te dve haplogrupe sa visinom ljudi, tj. ima li decidno takvog poklapanja među antropološkim tipovima?

Poslednja izmena:
To je vrlo kompleksna tema i neko ko nije dugo proucavao tesko da razume. Nije bas jednostavno, i ne mogu peko komentara da ti objasnim ovo se dugo i strpljivo proucava, prvo opet ne shvatas nije tako po tvom pitanju ne postavljas stvari kako treba, nemoguce je da ti preko komentara objsanim.
Osnova sve evropske genetike je I hg kromanjonska i R1a i R1b koje su nastale pod uticajem evropske i MtDNA H (zenska linija evrope, 40-55% svih evropskih naroda), R1a i R1b su isto autosomalno kromanjonska evropska.
Evropski narodi sem Grka i Albanaca i jos par mesta koji su dosljaci u evropi (vecina njihove genetike autosomalno) su jako genetski srodni, imaju veliko genetsko poklapanje. R1a i R1b i I1 i I2 zive u evropi u populaciji i srodna su egentika.
Najveca genetska komponenta skoro svih evropljana je staro-evropska severno-evropska Srbi 40-42%...
Srbi na balkanu nose na jedinstvenom muskom hromozomu svoju autohtonu balkanku srpsku I2a, Srbi u Luzici u Nemackoj R1a.
R1a nastaje njihove zene su MtDNA H isto kao i zene od I2a i te dve hg zive u populaciji na prostoru istocne srednje evrope i balkana hiljadama godina.
Ovo je nemoguce objasnjavati preko komentara. Treba ti tona znanja genetike da razumes kako treba. Plus migracije su jako kompleksne haoticne i idu u raznim pravcima. Npr. I2b i R1b Baskijska je posebna prica i to tek da objsnjavam je ekstra kompleksno i neces razumeti sa tvojim nedostatkom znanja.

Poslednja izmena:
Ovo je nemoguce objasnjavati preko komentara. Treba ti tona znanja genetike da razumes kako treba. Plus migracije su jako kompleksne haoticne i idu u raznim pravcima. Npr. I2b i R1b Baskijska je posebna prica i to tek da objsnjavam je ekstra kompleksno i neces razumeti sa tvojim nedostatkom znanja.

Pa sto tvrdis nesto sto ne umes da objasnis?
ne brini se ti kako ce ko razumeti

ali bojim se da ni ti sam ne razumes ono sto pricas
odnosno da hoces da sklepas nesto a i sam vidis da nije logicno

Umem da objasnim i ne sklepavam, znam sta pisem, veoma bezobrazan komentar od tebe. Nauka nije jednostavna kako ti mislis.
Ovo se ne uci preko komentara, i vidim po tvom pitanju da ne razumes osnove genetike i nisi protumacila moj komentar pravilno, pa tek znam da nema svrhe dalje da ti objasnjavam.

Umem da objasnim i ne sklepavam, znam sta pisem, veoma bezobrazan komentar od tebe. Nauka nije jednostavna kako ti mislis.
Ovo se ne uci preko komentara, i vidim po tvom pitanju da ne razumes osnove genetike i nisi protumacila moj komentar pravilno, pa tek znam da nema svrhe dalje da ti objasnjavam.

the-autism-level-is-over-9000.jpg

Postoji i zenska genetika, da ti objasnjavam od fuzije evropskog balkanskog neandertalca i homo sapiens zena i stvaranja kromanjonaca pre 40 hiljada godina pa sve na balkanu do danas u komentarima je bezveze i bio bi kilometar komentar i jako slaba sansa da shvatis.
Bez dugog proucavanja i mnogo znanja nemoguce je znati, potrebno je izmedju redova citati i znati mnostva propratnih detalja...

- - - - - - - - - -

Puno naroda ima dve ili vise muske hg kao npr Albanci i Grci.
Srpska hg je cak i jedna retka verzija J2b koja se nalazi samo u Srbiji mada u jako niskom procentu i jako mali broj muskaraca ima tu hg.
Srpske hg su I2a i R1a oko 20% kod balkanskih Srba i najvisa kod Srba iz Nemacke luzickih.

Poslednja izmena:
Postoji i zenska genetika, da ti objasnjavam od fuzije evropskog balkanskog neandertalca i homo sapiens zena i stvaranja kromanjonaca pre 40 hiljada godina pa sve na balkanu do danas u komentarima je bezveze i bio bi kilometar komentar i jako slaba sansa da shvatis.
Bez dugog proucavanja i mnogo znanja nemoguce je znati, potrebno je izmedju redova citati i znati mnostva propratnih detalja...

- - - - - - - - - -

Puno naroda ima dve ili vise muske hg kao npr Albanci i Grci.
Srpska hg je cak i jedna retka verzija J2b koja se nalazi samo u Srbiji mada u jako niskom procentu i jako mali broj muskaraca ima tu hg.
Srpske hg su I2a i R1a oko 20% kod balkanskih Srba i najvisa kod Srba iz Nemacke luzickih.

Ja ne zelim da te uvredim boze sacuvaj
ali opet delujes nepovezano od ALbanca do J2b

kreni ti lepo od Kromanjonca i ne osvrci se
ako lepo objasnis razumecemo
korak po korak

nauci nas
nemoj izmedju redova da citamo nego lepo i logicno ispisi te redove
ajde Pantelicu cekamo

"Bio jednom jedan neandertalac Balkanac I2 , Srba, i upoznao homo sapiens zenu pre 40 000 godina...... i sta se onda desilo
sta je bila ta zena?

Ja te pitao na susednoj temi za pomoć oko spiska literature iz genetike da bih bio upućen u temu kao ti, a ti me ispali. Jedino što sam video da si pomenuo jeste školski udžbenik iz biologije za četvrti razred (i to ne precizirajući ni za koji smer srednjeg obrazovanja, a kamoli ime autora). :(

Kako postupiti u situaciji u kojoj neko nipodaštava druge kolike su neznalice, ali pritom neće ni sa kim da podeli to svoje golemo znanje? :think:

Slavene imas li ti oci?:mrgreen:

R1a pevac Sasa Kovacevic
I2a Sergej Cetkovic
E1b svi oni crnpurasti nizi tipovi niko mi ne pada na pamet osim Ognjena Amidzica a mozda on nije:mrgreen:

Nisam mislio na boju dlake, već baš visinu. Ali uopšteno bojim se da ne znam kako stoji situacija sa haplogrupama poznatih ličnosti...zato i pitam.

Poslednja izmena:
Slavene imas li ti oci?:mrgreen:

R1a pevac Sasa Kovacevic
I2a Sergej Cetkovic
E1b svi oni crnpurasti nizi tipovi niko mi ne pada na pamet osim Ognjena Amidzica a mozda on nije:mrgreen:
Каква је ово генерализација?

Ја сам наш И2 а све сам само не црн, нити коса, нити очи. Идете мало предалеко са овом причом...

Каква је ово генерализација?

Ја сам наш И2 а све сам само не црн, нити коса, нити очи. Идете мало предалеко са овом причом...

pa bas tako generalizacija, daj ti bolji primer ako ovo nije

evo jedan od opisa, dakle mogu da budu svetliji mada ja mislim da ti sto su svetliji su pod uplivom R1a a ne primer Dinarca
jos jedan primer Dinarca koji mi pada na pamet Zlatan Ibrahimovic

The vertical height of the cranium is high. Eyes are set relatively close and the surrounding tissue defines them as wide open. The iris is most often brown, with a significant percentage of light pigmentation in the Dinaric population. The nose is large, narrow and convex. The face is long and orthognathic, with a prominent chin, and also wide. The form of the forehead is variable, but not rarely it is bulbous. The hair color is usually dark brown, with black-haired and blond individuals in minority, blondness being the characteristic of the more Central European, morphologically similar Noric race (a race intermediate between Nordic and Dinaric races). The skin is lacking the rosy color characteristic for Northern Europe as well as the relatively brunet pigmentation characteristic for the southernmost Europe and on a geographical plane it is of medium pigmentation and often it is variable.

a ti si kao 100% Dinarac? ili imas jos neku grupu

Ja te pitao na susednoj temi za pomoć oko spiska literature iz genetike da bih bio upućen u temu kao ti, a ti me ispali. Jedino što sam video da si pomenuo jeste školski udžbenik iz biologije za četvrti razred (i to ne precizirajući ni za koji smer srednjeg obrazovanja, a kamoli ime autora). :(

\Nisam mislio na boju dlake, već baš visinu. Ali uopšteno bojim se da ne znam kako stoji situacija sa haplogrupama poznatih ličnosti...zato i pitam.

Kako postupiti u situaciji u kojoj neko nipodaštava druge kolike su neznalice, ali pritom neće ni sa kim da podeli to svoje golemo znanje? :think:

Nisam mislio na boju dlake, već baš visinu. Ali uopšteno bojim se da ne znam kako stoji situacija sa haplogrupama poznatih ličnosti...zato i pitam.

Najvisi ljudi na svetu kako kaze anketa:

1. Holandija I1 (16 %)
2. Crna Gora I2 dominantna (29 %)
3. Danska I1 dominantna (34 %)
4. Norveska I 1 dominantna (31,5 %)
5. Srbija I 2 dominantna
6. Nemacka (od 10-18% I1)
7 . Ceska (I1 + I2= oko 16%)
8. Hrvatska I 2 dominantna
9. Slovenija I2 i I1 oko 30 %

Posto nema Bosne anketa sumnjiva, a jos je i britanska
ali cak ni ovde ....ispada nema nacije koja je visoka a da nema I grupu

arco. Balkanski evropski nenandertalac uzima homo sapiens zene i mesanje krece na balkanu stvara se tim mesanjem ove dve hominidne vrste nova fizionomija genetika evropski kromanjonac (prvi pravi homo sapiens) na balkanu to ti je y haplogorup I i zenska linija evrope mtDNA H. Evropa kontinet nosi naziv po crnoj zeni europa. Prvi kromanjonci nasi preci su bili svetle puti koze, ali i malo tamnije braonkaste pute. Odrzavanje neandertalnih alella na I haplogoroup hromozomu je ogromno. U cistom izvoru genetike Pre-I i rana I hg je evropski neandertalni y hromozom. Da ti pisem dalje jezikom molekularane biologije mislim da nema svrhe i pogresno ces razumeti, cenim da shvatis lako ovo moje pisanje do sad, a i krajnja sustina je ova. Srbi i Nordici i velika vecina ostalih evropljana su I hg, prvi evropljani kromanjonci.

- - - - - - - - - -

"Prva zemljoradnja i civilizacija pocinje na balkanu u evropi". Harald Haarmann

Skrivena istorija Srbije - Pomoravlje drevna civilizacija

Odlgedati ovaj video, veoma bitno.
Stari evropljani stari Srbi I2a/I1 su dali najevce izume zemljoradnju, pismenost, metalurgiju. To je u to vreme praistorije prva civilizacija.

Najvisi ljudi na svetu kako kaze anketa:

1. Holandija I1 (16 %)
2. Crna Gora I2 dominantna (29 %)
3. Danska I1 dominantna (34 %)
4. Norveska I 1 dominantna (31,5 %)
5. Srbija I 2 dominantna
6. Nemacka (od 10-18% I1)
7 . Ceska (I1 + I2= oko 16%)
8. Hrvatska I 2 dominantna
9. Slovenija I2 i I1 oko 30 %

Posto nema Bosne anketa sumnjiva, a jos je i britanska
ali cak ni ovde ....ispada nema nacije koja je visoka a da nema I grupu

Ne bi trebalo imati veze to s visinom, to je mutacija na Y kromosomu dakle od jednog udaljenog muskog pretka a covjek svoju genetiku i fenotip nasljeđuje po svim linijama vec zavisno koji se gen ispolji a koji ostane recesivan(ako me znanje iz biologije sluzi).

Ono šta se zna je da su u rimskim izvorima lokalna Ilirska plemena(mislim da se ovde radi o Liburnima) opisali kao izrazito visoke, ratoborne i ne odveć pametne, jbg mozda je slucajnost ali ja tu vidim 3/3.

Ali opet, ta Ilirska plemena su izgleda samo zbirni naziv za grupu raznorodnih plemena koja skupa nemaju puno dodirmih tocaka. Mnogi pokusavaju tom pop genetikom objasniti nekakve mega teorije, mislim da redovno zasad podbacuju mada se mozemo zabavljati s tim. Dinarska rasa(visoki,čeoni lukovi od gvožđa,crni) se doduse otpr podudara sa područjima gdje je dominantna I2, ali malo je to da bi se ista suvislo zakljucilo.

Ja imam misljenje da su Vlasi na prostore Hrvatske donjeli haplogrupu E1b(ja mislim da se tako zove) u 16.om i 17.om stoljeću, što bi se otprilike podudaralo sa tekstovima koje sam citao da je taj narod bio negdje sa tromeđe Makedonije,Grčke i Albanije, ali to je samo jedna zabavna pretpostavka. Ti Vlasi su se kasnije dijelom srbizirali dijelom kroatizirali. I2Din je po svemu sudeći bila zajednička Srbima i Hrvatima u momentu kada se o njima biljeze prvi tragovi na ovim prostorima, kao i r1a.

Kroasanije. Ne lupaj gluposti. Gde je velika kocentracija hg I u populaciji tu se i autosomalno vuce genetika od hg I, kao u Hergegovini, Skandinaviji koji su najvisi na svetu. Stari evropljani su bili veoma visoki u praistoriji isto su visoki i danas.

- - - - - - - - - -

Liburni = Veneti = Fenicani = stari evropljani = Srbi = I2a hg.

Kroasanije. Ne lupaj gluposti. Gde je velika kocentracija hg I u populaciji tu se i autosomalno vuce genetika od hg I, kao u Hergegovini, Skandinaviji koji su najvisi na svetu. Stari evropljani su bili veoma visoki u praistoriji isto su visoki i danas.

- - - - - - - - - -

Liburni = Veneti = Fenicani = stari evropljani = Srbi = I2a hg.

Ja lupam gluposti a ti ladno kazes da su Feničani i Etrušćani Srbi. Ne zna čovjek šta bi rekao a da ostane pristojan.

Srpska hg I2a1 je najveca genetika Sardinije. Fenicansko i Etrursko pismo je jako srodno Vincanskom, nastalo od vincanskog. Etrurci su sebe zvali Raseni, i moguce je citati Etrurski Rasenski koji je desifrovan pomocu srpske cirilice, govorili su starosrpski jezik.
To sto si neobrazovan i nepristojan je tvoja stvar.
Fenicani nisu sebe tako nazivali nisu se smatrali narodom (oni su moreplovci, trgovci) bili su od srpske genetike i sami su se identifikovali sa Srbima gde god se sretnu u svetu, Dalmacija, Italija..

Poslednja izmena:
Glupa bezumna propaganda. Populacija od 170 magicno postaje najvisa.
Neandertalni balkanac y-hg I kao i zene mtDNA H su bili ogromne visine cak visi nego danasnja populacija Hercegovine. Izgleda da u praistoriji visina bila na visokoj ceni kod biranja partnera.

Da ti pisem dalje jezikom molekularane biologije mislim da nema svrhe i pogresno ces razumeti, cenim da shvatis lako ovo moje pisanje do sad.

Hajde ti daj nama popis tvoje literature da to prođemo, te da tako više ne bude potrebe da ovako pojednostavljuješ stvari, da bismo mogli da se lako razumemo.

I ako može bez srednjoškolskih udžbenika. :ceka:

Glupa bezumna propaganda. Populacija od 170 magicno postaje najvisa.
Neandertalni balkanac y-hg I kao i zene mtDNA H su bili ogromne visine cak visi nego danasnja populacija Hercegovine. Izgleda da u praistoriji visina bila na visokoj ceni kod biranja partnera.

Da li bi mogao ti nešto za promenu smireno, staloženo i normalno da objasniš. Prilično sam siguran da te niko ne razume od ovih izliva besa. Dakle, šta je propaganda, šta uopšte želiš da kažeš, itd...

Inače, preporučujem ovaj rad: Stature of Early Europeans.

EarylEurope.PNG

Ne vidim da postoje ikakve indicije da bi se mogla uspostaviti jasna veza između nosilaca haplogrupe I i velike visine tela... :think:

Poslednja izmena:

Back