jos_1_5ak
Poznat
- Poruka
- 9.462
Можда су Срби најстарији народ на свету а можда и нису, тешко је било шта поуздано утврдити, нарочито гледе комплексности питања старине.
Међутим, просто је невероватно како поједини скачу као опарени, зацрвене се, избезуме и само што малтене не почупају косу на сам помен те симпатичне синтагме "Срби народ најстарији".
Поставља се питање у чему је проблем истих ? Рећи "Срби народ најстарији". Да, и ?
Јел то нешто ружно, јел то нешто лоше, страшно, вређа ли неког ?
Или рећи : "Срби небески народ."
Због чега онда поједини добијају хистеричне нападе на сам помен ове 2 синтагме, вређају, омаловажавају, подсмевају се итд ?
BTW "out of Africa" је само једна у низу теорија, тренутно изузетно омиљена на Западу, али су ти исти западни научници добили озбиљан шут у гуз заједно са том теоријом од кинеских научника :
https://www.scmp.com/magazines/post.../how-fossils-found-asia-could-rewrite-history
Ето, на пример, кинески научници су утврдили да је могуће да су различите људске врсте еволуирале на различитим местима на земљи, што ће рећи да је еволуција полицентрична и да нису сви људи пореклом из Африке.
Ta kineska teza je pogresna , jer Kinezi isto imaju taj kompleks posebnosti tako da kazem i zele da veruju kako su oni nesto "posebno" u odnosu na druge, inace radjena su silna DNK ispitivanja i mnogi Kinezi su bili ubedjeni da ne poticu iz Afrike i africkog homo-sapiensa i potrosili su i dosta para na kojekakva istrazivanja (kao sto se i Hrvati ili Bosnjaci ubise da dokazu kako ne poticu od Srba i kako nemaju veze sa Srbima) medjutim DNK rezultati su ih demontovali, ispostavilo se da i oni kao i svi ostali vuku koren iz Afrike i da i oni dele zajednicke pretke sa Afrikancima, Evropljanima i americkim Indijancima.
Mislim vec je i naucno potvrdjeno da svi ljudi na plenti dele isti inicijalni gen tj. gen koji se prenosi sa oca na sina (takozvani Adamov gen) i da svi ljudi bez obzira na izgled i iz kog dela sveta poticu dele istog pretka, to je vec potvrdila i nauka a to tvrdi i religija.
Inace sto se tice tih teza "Srbi narod najstariji" i "Srbi narod nebeski" mislim mozda one ovako zvuce senzacionalisticki ili cak i simpaticno i nemam nista protiv da kruze okolo onako kao neki vid aforizma ili kao neka metafora, da kazem umetnicka sloboda (i ja recimo cesto volim da kazem kako smo "narod nebeski"), neki vid romantizma ali samo smatram da se to ne moze uzimati zdravo za gotovo kao neka istorijska cinjenica i da se sad prema tome ravnamo kao prema nekoj istorijskoj cinjenici, posebno ne u onom nekom groznom ideoloskom ili politickom smislu.
Takodje ja isto volim da kazem da smo "narod nebeski" ali realno nismo nista ni vise ni manje posebni od ostalih, isto to za sebe mogu reci i mnogi drugi narodi, takodje meni je recimo drago sto sam Srbin i ponosan sam sto sam Srbin ali ne smatram da sad zbog toga ista bolji od nekog drugog ko to nije, ono ne treba se osecati inferiorno ni u jednom smislu ni pred kim a isto tako ne treba se sad tripovati ni kako si superiorniji od nekog drugog ili da sad zbog nacionalne pripadnosti zasluzujes neke posebne povlastice i prava jer takav nacin razmisljanja sigurno vodi u sukobe i katastrofe, ono cim se neko uznese i pocne da misli kako je iznad ostalih to nesumnjivo vodi i katastrofu, istorija nas je barem toliko naucila.
Inace ono sto mislim da je lose ovde je to sto smo i mi po uzoru na narode u okruzenju poceli da izmisljamo neku novu istoriju i da budemo zrtve raznih mitomanija i gluposti, mislim Ok neki narodi u okruzenju nemaju bas neku dugu i slavnu istoriju pa moraju da izmisljaju kojesta ali nasa istorija i ovakva kakva je i vise nego dovoljno duga i slavna i mi ne bi trebali da imamo potrebu to da radimo i da samo bezveze ispadamo smesni i neozbiljni, prepustimo to raznim komsijama.
Inace te price "Srbi narod najstariji", "Srbi narod nebeski" i jesu zapravo potekle kao neki vid poetskog izrazavanja, romantizma, neki vid narodne duhovitosti i metafore ali onda su se nasle neke ostrascene budale, uglavnom naciJonalisti iz kafanskog miljea i sa tribina koji su to poceli da uzimaju zdravo za gotovo i kao istorijsku cinjenicu, ono primili se kao jednokratna pomoc a onda logicno pojavili su se ubrzo i razni sarlatani i kvazi-znalci (uglavnom novopeceni naciJonalisti iz salonskog miljea) koji su videli da biod te price mogli i da zarade (i to onako solidno za nase uslove) ,pa su poceli da prodaju neke kvazi teorije (i ono sto im bolje ide i kako dobijaju na popularnosti tako sve ekstremnije i bombasticnije teorije iznose) a srecom internet sve trpi ...........i ostalo je istorija.
Odprilike slicna prica kao i sa ravnom Zemljom, sve je poceo kao neki vid sale na internetu a onda su se razni pametnjakovici upecali i poceli tu da drobe po netu kako oni imaju navodne dokaze i kako je Zemlja stvarno ravna.