Цар Душан

Zna se po nešto malo i o odnosima sa Rimom...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inače, u duhu najskorijih poruka na ovoj temi:

http://www.novosti.rs/вести/насловн...је-а-у-цркви-држи-предавање-о-Богу-и-породици

image_0_02_05_fd9d2dc7c0937fec524af054ee78e08e1d.jpg

Мирољуб Петровић је обичан шарлатан, који наивним људима продаје своје празне приче и узима паре.

Мирољуб Петровић је обичан шарлатан, који наивним људима продаје своје празне приче и узима паре.

hmmm ovo zvuči poznato.

Koji još šarlatan se lažno predstavlja kao doktor nauka i profesor, drži predavanja, zamlaćuje narod i zarađuje na prodaji knjiga ??? :think:

---------------------------------------------

Elem da probam da vratim ovu temu na noramlnu diskusiju.
Ćerka cara Dušana
Freska Dušanove porodice iz Dečana:

Decani_Uros_Jelena_Simeon.jpg

Nićifor Grigora:
... владар Трибала (Срба) послао је посланство, тражећи да брачном заједницом повеже своју кћер са једним од синова Орхана, да би, пошто родбинска веза учврсти међусобне споразуме, већа сигурност била пружена трибалској земљи. Јер, тако се овај варварин Орхан уздигао снагом, да је не само слободно пљачкао Македонију и Тракију и у Тракији Ромеје (Византинце) и Мизе (Бугаре), него је дуго и Трибалима задавао велики страх, шаљући на њихову земљу непријатељску војску и кад год би хтео одатле довлачећи велики плен. Варварин, примивши радосно ово посланство, послао је и потврду уговора као и посланике да потврде брак. Пошто је њима, када су се враћали са трибалским посланицима и великим даровима негде око пролаза Родоса заседу поставио зет царев по кћери, син грофа (Κοντού) који је некада владао Етолцима и Акарнацима њихове дарове је на најдрскији начин запленио, једне од посланика је брзо убио a друге је живе заробио.

mwHPSBz.jpg

Бајо, Славене, Ханибале, све вас је зезнуо Радивоје Радић у ауторској емисији:

Значи, шта? - Нисте у току са модерним тенденцијама у српској историографији.

Poslednja izmena:
mwHPSBz.jpg

Бајо, Славене, Ханибале, све вас је зезнуо Радивоје Радић у ауторској емисији:

Мора да су у питању заиста најновије тенденције. Или, с обзиром на апсолутну обскурност овог клипа, његових аутора и чињеницу да си полетео да га овде поставиш само пар сати по објављивању, као и чињеницу да се у њему појављује она карта на коју ноћима шамараш мајмуна, мислим да је безбедно тврдити да си на неки начин повезан са овим филмом (да није теби Радић 2012 давао интервју, па одатле имаш анимозитет према њему?), и сад хоћеш да поентираш овде са две паралелне сличице? Заиста, достојно нивоа Вучићеве лајаве пудле.

Што би рекао Тандорије: иди прди негде другде.

Из дана у дан се све горе и горе понашаш.

Хвала ти на филму који има читавих 47 пргегледа (укључујући ове са Крсте од како си ставио линк), док страна аутора има огромна 53 лајка. СВе је то мукотрпно стечено за 5 година, од 2012. када је филм сачињен, а ти нам га сад ексклузивно откриваш.

Документарац је толико свеж да сајт пдорукцијске куће више није у функцији:

Из дана у дан се све горе и горе понашаш.

Хвала ти на филму који има читавих 47 пргегледа (укључујући ове са Крсте од како си ставио линк), док страна аутора има огромна 53 лајка. СВе је то мукотрпно стечено за 5 година, од 2012. када је филм сачињен, а ти нам га сад ексклузивно откриваш.

Документарац је толико свеж да сајт пдорукцијске куће више није у функцији: http://www.verticalmedia.co.rs/

Мора да су у питању заиста најновије тенденције. Или, с обзиром на апсолутну обскурност овог клипа, његових аутора и чињеницу да си полетео да га овде поставиш само пар сати по објављивању, као и чињеницу да се у њему појављује она карта на коју ноћима шамараш мајмуна, мислим да је безбедно тврдити да си на неки начин повезан са овим филмом (да није теби Радић 2012 давао интервју, па одатле имаш анимозитет према њему?), и сад хоћеш да поентираш овде са две паралелне сличице? Заиста, достојно нивоа Вучићеве лајаве пудле.

Што би рекао Тандорије: иди прди негде другде.

Sad ćeš nisko da padneš na Mrkijevoj rang listi forumskih diskutanata :D Već te kotirao visoko, al sad ima da te ubaci u ravan sa Tandorijem :)

Niti je Hum izgubljen tokom Dušanove vladavine, niti je srpski uticaj na novim teritorijama bio baš toliko mali...

Nije ga uspeo vratiti kao sto je Slaven reko, a Hum je bio etnicki srpski, pravoslavni za jakim kultom Svetog Save. Sta to imamo u srednjoj i juznoj Albaniji ili na severu Grcke???

A bez kuge koja je unistila Vizaniju a Srbiju postedila ne bi ni to uspeo i bez gradjanskog rata u Vizantiji.

Poslednja izmena:
Nije ga uspeo vratiti kao sto je Slaven reko, a Hum je bio etnicki srpski, pravoslavni za jakim kultom Svetog Save. Sta to imamo u srednjoj i juznoj Albaniji ili na severu Grcke???

To su takođe pravoslavne zemlje. A i nema smisla očekivati od srednjovekovnog vladara da vidi stvari isto kao današnji nacionalista. Dušan je uložio dosta truda da povrati Hum, par župa je i povratio kao što reče Slaven777...ali naravno da neće propuštati druge prilike kad se ukažu. Pogotovu što je na jugu bilo i mnogo bogatijih oblasti od Huma.

A bez kuge koja je unistila Vizaniju a Srbiju postedila ne bi ni to uspeo i bez gradjanskog rata u Vizantiji.

Građanski rat - možda (svakako važan faktor, ali ne nužno i odlučujući). A što se kuge tiče, kad je Crna Smrt ovuda prošla Dušan je već bio car a njegova osvajanja više od 50% završena.

Realno posmatrano Dušan ne bi uspeo da osvoji ono što je osvojio da nije bilo građanskog rata u Vizantiji. Možemo mi da se busamo u grudi sa njim koliko hoćemo od toga da je bio "najveći vladar tadašnje Evrope" pa do onih fantazijiskih mapa koje Mrkalj uzastopno postavlja njegova država vojno gledano a pogotovo ni teritorijalno nije bila čak ni među prve 3 u Evropi. Hum nije bio njegova preokupacija. Dušan je imao druge planove za svoju državu, a onaj pokušaj povratka Huma je samo dokaz koliko je njegova država vojno slaba i nedovoljno organizovana. Kad zauzme Hum gubi Grčke zemlje. Kad vrati Grčke zemlje gubi Hum. Ta neorganizovanost (sa kojom se tek počelo - zakonik) dovela je delom i do sloma države nakon njegove smrti.

- - - - - - - - - -

Još jedna bitna stvar. Nema maltene ni jedne bitke iz perioda njegovih osvajanja viz teritorija. Samo opsade gradova.

Otkad si diplomu dobio, ponašaš se upravo onako kako je od tebe očekivano.

Da. To što je objavljen pre par sati može ukazivati na činjenicu da ima 47 pregleda, dobro si to zaključio.

Sistem koji vlada na fakultetu je sisitem ispiranja mozga, a onda se ta potreba prenosi i na javnost. Na potforumu Istorija sve teme koje otvoreno preispituju dogmu o doseljavanju Srba na Balkan u 6. veku se ili zatvaraju ili šalju na alternativne nauke pod pritiskom određenih diskutanata koji ostvaruju uticaj predstavljajući se kao stučnjaci. Svi fakulteti peru mozak tako što se zahteva da se za kratko vreme usvoji neprirodno velika količina znanja, bez vremena da se kritički razmišlja o tome što se uči. To nekako i funkcioniše na prirodnjačkim smerovima, mada i tu ima velikih problema i mistifikacija, ali je efekat na nacionalnim naukama poražavajući po društvo kojem ta nauka treba da služi. U tom smislu najveće budale su oni sa najvećim ocenama, jer su najviše i najnekritičnije nagruvali, a na njima je da posle budu asistenti, docenti i profesori, rečju, oni koje se pita kada novi naučni rad treba da se stvori i objavi. Pa ipak, desi se da neko među takvima doživi unutrašnju revoluciju, kao npr. profesor arheologije Đorđe Janković. I, šta se dešava? Čovek je javno linčovan, izbačen sa fakulteta u penziju, u kojoj je prerano umro dve godine kasije.

Kad na fakultetu pitaš neko pitanje, profesorka ti nakon kreće pauze i značajnog pogleda odgovori: "Kolega, zašto sam vam* ja na početku semestra dala spisak literature?"

Naravno, to je njen način da ostane na hijerarhijskoj poziciji lažnog autoriteta iako nema pojma da ti odgovori. I tako to funkcioniše, sa nužnim ispiranjem mozga. Za nekoliko godina koliko fakultet traje nateraju te da u glavu nabiješ podataka za čiju je kritičku obradu potrebno više od dva života. I onda, na kraju, kada ti je u glavi potpuni haos, kada ti je u mozgu papazjanija planom i programom predviđenih gluposti upotpunjena, daju ti diplomu kako bi postao gord, bahat i osion prema svima onima koji tvoje znanje, a suštinsko neznanje dovode u pitanje postavljanjem "glupih" pitanja.

Rekao bih, sve bahatije i bahatije - prava Radićeva "lajava luda", koja bi treblo da "prdi" negde drugde - kada bih pao na tvoj nivo.Ali neću. Povlačim.

- - - - - - - - - -

Inače link je postavio Jaković na Genetičkoj genealogiji, juče oko 13h. Prema tome, odbijam zaslugu koju mi pripisuješ.

Jesi li ti to imao neko negativno iskustvo lično sa fakultetom možda ili šta.

Otkad si diplomu dobio, ponašaš se upravo onako kako je od tebe očekivano.

Da. To što je objavljen pre par sati može ukazivati na činjenicu da ima 47 pregleda, dobro si to zaključio.

Sistem koji vlada na fakultetu je sisitem ispiranja mozga, a onda se ta potreba prenosi i na javnost. Na potforumu Istorija sve teme koje otvoreno preispituju dogmu o doseljavanju Srba na Balkan u 6. veku se ili zatvaraju ili šalju na alternativne nauke pod pritiskom određenih diskutanata koji ostvaruju uticaj predstavljajući se kao stučnjaci. Svi fakulteti peru mozak tako što se zahteva da se za kratko vreme usvoji neprirodno velika količina znanja, bez vremena da se kritički razmišlja o tome što se uči. To nekako i funkcioniše na prirodnjačkim smerovima, mada i tu ima velikih problema i mistifikacija, ali je efekat na nacionalnim naukama poražavajući po društvo kojem ta nauka treba da služi. U tom smislu najveće budale su oni sa najvećim ocenama, jer su najviše i najnekritičnije nagruvali, a na njima je da posle budu asistenti, docenti i profesori, rečju, oni koje se pita kada novi naučni rad treba da se stvori i objavi. Pa ipak, desi se da neko među takvima doživi unutrašnju revoluciju, kao npr. profesor arheologije Đorđe Janković. I, šta se dešava? Čovek je javno linčovan, izbačen sa fakulteta u penziju, u kojoj je prerano umro dve godine kasije.

Kad na fakultetu pitaš neko pitanje, profesorka ti nakon kreće pauze i značajnog pogleda odgovori: "Kolega, zašto sam vam* ja na početku semestra dala spisak literature?"

Naravno, to je njen način da ostane na hijerarhijskoj poziciji lažnog autoriteta iako nema pojma da ti odgovori. I tako to funkcioniše, sa nužnim ispiranjem mozga. Za nekoliko godina koliko fakultet traje nateraju te da u glavu nabiješ podataka za čiju je kritičku obradu potrebno više od dva života. I onda, na kraju, kada ti je u glavi potpuni haos, kada ti je u mozgu papazjanija planom i programom predviđenih gluposti upotpunjena, daju ti diplomu kako bi postao gord, bahat i osion prema svima onima koji tvoje znanje, a suštinsko neznanje dovode u pitanje postavljanjem "glupih" pitanja.

Rekao bih, sve bahatije i bahatije - prava Radićeva "lajava luda", koja bi treblo da "prdi" negde drugde - kada bih pao na tvoj nivo.Ali neću. Povlačim.

Ако неко овде покушава са испирањем мозгова, то си управо ти, лансирањем полуфабриката од теорија, понављањем побијених тврдњи "кад нико не гледа", извлачењем ствари из контекста, па на крају и отвореним лупетањем о "новим токовима" у историографији. Ниво логике СНС бота.

Не знам шта си ти студирао или на историји полагао, али готово сваки професор на ФФ од тебе пре свека тражи разумевање методологије и начина тумачења извора, и на свако питање можеш да добијеш добру реакцију ако се окренеш управо изворима а не литератури. Тако да твоје "ја вам дала списак литературе" обеси мачку о реп, јер не пије воду.

Што се суштинског незнања тиче, погледај у зрцало, па онда говори о томе. Продајеш муда за бубреге, холандске мапе из 16/17 века за стање на терену у 14 веку, а апсолутно произвољне закључке Ђорђа Јанковића за врхунац спознаје.

Не знам који пут ти треба поновити - ПРЕСТАНИ ДА БУДЕШ ЋИПУР.

Dusan precenjen vladar koji je samo izkoistio slabost Vizantije.

A uticaj srpske drzave i kulture na novo osvojene teretorije je blizu nula, dok je Hum koji je bio vekovima srpski izgubio.

Slažem se.Sama činjenica da nije uspeo da učvrsti centralnu vlast i da su već za njegove vladavine pojedinci pokušavali istupati samostalno,dovoljno govori.

Po meni propast srednjovekovne Srbije je počela ,zbacivanjem sa vlasti Stefana Dečanskog i dolaska na vlast Dušana (koliko to nekome bilo suludo).
Jer nije bio Stefan Dečanski lud,nego mudar,mogao je i on da pokrene osvajanja nakon bitke kod Velbužda.

Душанова слабост је то што није био суров као Милутин и Дечански. Јер оставио је полубрата, који баш није био способан, али је био окренут Византији, затим је оставио Јелену која му је родила само једног сина. Укратко, када је умро остали су син и полубрат, обојица слабо талентовани за владање, уместо да је полубрата спаковао у манастир, а жена или жене да су му родиле више синова, најјачи би приграбио престо и наставио да влада. А да је поживео бар још 20 година, можда би све то и урадио или и боље, па би историја имала сасвим другачији ток. Уместо свега, остала је држава слаба, развучена, без енергичног владара, а турци су кренули у освајање. Да је Вукашин поживео, можда би се и успели спасити, али та 1371. је била баш фатална (Душан већ раније мртав, његови наследници су помрли, Вукашин је погинуо, Маричка битка је изгубљена, остала је само грамзива властела и скоројевићи, а Османлије на вратима).

Poslednja izmena:
Душанова слабост је то што није био суров као Милутин и Дечански. Јер оставио је полубрата, који баш није био способан, али је био окренут Византији, затим је оставио Јелену која му је родила само једног сина. Укратко, када је умро остали су син и полубрат, обојица слабо талентовани за владање, уместо да је полубрата спаковао у манастир, а жена или жене да су му родиле више синова, најјачи би приграбио престо и наставио да влада. А да је поживео бар још 20 година, можда би све то и урадио или и боље, па би историја имала сасвим другачији ток. Уместо свега, остала је држава слаба, развучена, без енергичног владара, а турци су кренули у освајање. Да је Вукашин поживео, можда би се и успели спасити, али та 1371. је била баш фатална (Душан већ раније мртав, његови наследници су помрли, Вукашин је погинуо, Маричка битка је изгубљена, остала је само грамзива властела и скоројевићи, а Османлије на вратима).

Eh šta bi bilo kad bi bilo... iz naše perspektive je lako izigravati "pametnog stratega" (čitaj palamu*iti).
Činjenica je da je Dušan bio sposoban i snažan vladar, ali nije bio naročito bolji od Nemanjića koji su mu prethodili samo je imao bolje uslove da napreduje. Svakako je napustio ovaj svet pre vremena pa je ostavio nesređeno stanje u državi, polovično zakonodavstvo, neiskusnog (nejakog) sina, ambicioznu ženu i vlastelu željnu moći.
Političko stanje u Srbiji posle Dušanove smrti, Kuga, Vukašinova taktička arogancija, Nejedinstvo vlastele i nepoznat način ratovanja Osmanlija - sve je to olakšalo prodor Turaka kroz srpske zemlje.

Mislio sam da prilicno dobro poznajem geneologiju Nemanjica ali danas procitah da je u Dusanovo doba u Pljevljima zivio izvjesni Bogun Nemanjic, Dusanov rodjak, od koga navodno potice hercegovacko bratstvo Bogunovica sa svim svojim mnogobrojnim ograncima. Da li je Bogun mitska licnost ili je stvarno postojao samo ja do sada nisam cuo za njega?

hajde da ozivim malo ovu temu, mozda je u medjuvremu neko nesto saznao

ja sam potomak tih Bogunovica, istrazivala sam svoje porijeklo sa oceve strane i udarila na Lavrentija Bogunovica, Nemanjici me nisu zanimali dok nije krenula ova nesretna serija na prvom Beogradskom i vec desetak dana sam se opteretila citajuci o njima i sav sam internet pretumbala ali tog Boguna Nemanjica ne nadjoh niti u jednioj njihovoj lozi

pa bih zamolila ako neko nesto zna da mi kaze

hvala unapred

hajde da ozivim malo ovu temu, mozda je u medjuvremu neko nesto saznao

ja sam potomak tih Bogunovica, istrazivala sam svoje porijeklo sa oceve strane i udarila na Lavrentija Bogunovica, Nemanjici me nisu zanimali dok nije krenula ova nesretna serija na prvom Beogradskom i vec desetak dana sam se opteretila citajuci o njima i sav sam internet pretumbala ali tog Boguna Nemanjica ne nadjoh niti u jednioj njihovoj lozi

pa bih zamolila ako neko nesto zna da mi kaze

hvala unapred
a sta te konkretno interesuje?
evo informacije sa vikipedije o Bogunu
https://sr.wikipedia.org/wiki/Богун_Немањић

Back