Goran Šarić

Otprilike, kod svih alternativaca postoji opasnost od odlaska u sve veća i veća ludila...jer ako napraviš jedan korak, spreman si za sledeći (tako je Valerij Čudinov i došao do srednjovekovne ruske kosmičke imperije i kolonija na Marsu). Ali, nekada je teško uhvatiti ono, momenat kada se izvesna granica (zdravog razuma) pređe i posle koje je vrlo teško vratiti se.

Mislim da je ova emisija primer upravo toga za gosn Šarića. :lol:

P. S. Evo i Q&A.

Pitam se da li je Ratko naduvan svake emisije. :D

Poslednja izmena:
Otprilike, kod svih alternativaca postoji opasnost od odlaska u sve veća i veća ludila...jer ako napraviš jedan korak, spreman si za sledeći (tako je Valerij Čudinov i došao do srednjovekovne ruske kosmičke imperije i kolonija na Marsu). Ali, nekada je teško uhvatiti ono, momenat kada se izvesna granica (zdravog razuma) pređe i posle koje je vrlo teško vratiti se.
Dobro, Slavne, dosadan si.

Logičnija teza je da je siva kolekcija raznih artefakata nekog američkog kolekcionara ugledala svetlo dana.

Mislim da je ova emisija primer upravo toga za gosn Šarića. :lol:

P. S. Evo i Q&A.

Pitam se da li je Ratko naduvan svake emisije. :D
Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju onih koji su mejnstrim i predaju na fakultetima a robovi su svojih ideologija.Necu ih imenovati. Ima ih kod nas u CG,u Bejha.
Oni takodje zive svoja ludila.
Problem je sto oni imaju autoritet.

A ne znam meni je Ratko bas autentican lik, deluje kao da ga boli **** tokom svake emisije.

Dobro, Slavne, dosadan si.

Logičnija teza je da je siva kolekcija raznih artefakata nekog američkog kolekcionara ugledala svetlo dana.

Nema dokaza da su Iliri imali neko veliko carstvo kao Rimljani...ali možda pronađemo da jesu...ali su zato jedno vreme imali carstvo tj. talasokratiju kojim su gospodarili čitavim Sredozemnim morem, kojim su vladali i gusarili (!!! nespojiva kontradikcija koja je upravo i ratove uzrokovala, zbog različitih privrednih prihoda dve oprečne strane)? I sad i Iliri u Americi...donose hiljadama godina stare pločice. :rotf: :cepanje:

Pazi šta znači kada Deretić ispadne razumniji od tebe.

Što se tiče tobožnje vinčanske pločice u Americi, ko tvrdi da je ona došla iz Vinče, jednu vinčansku ploču ugledao u svom životu nije. Ništa slično nikada nije bilo pronađeno u Vinči niti širem Podunavlju. Ne bih se iznenadio da saznamo da se radi uostalom i o nekakvom vrlo grubom (neveštom) faslifikatu.

Šarić u Večernjim novostima (10.12.2019):

Илири су били Срби, а не Албанци: Горан Шарић приредио спектакуларно предавање у Новом Саду

Предавач се осврнуо и на Космет износећи став да не треба пристати ни на какву поделу те територије

Фото: Прес служба КЦНС

Пре пар година нико није могао да сања да ће 17 држава повући признање Косова. Бивше државе СФРЈ треба да се уједине по питању мигрантске кризе - поручио Шарић коме највише прете Албанци јер тврди да они немају илирско порекло

ЗАЈЕДНИЧКИ проблем земаља бивше Југославије није само што смо на периферији Европе него то што нам гурају мигранте. Мигрантска криза је нешто на шта нисмо рачунали а што нас је задесило. Ако се не будемо ујединили, не у државну заједницу него да заједно бранимо своје интересе, нећемо добро проћи – поручио је Горан Шарић, католички теолог и историчар који је вечерас у Културном центру Новог Сада одржао трибину „Време Илира.”

Пред неколико стотина Новосађана, Шарић се затим осврнуо на распад Југославије наводећи да су ту државу растурили центри моћи из САД, Запада, Ватикана и Немачке али не без наше помоћи. Домаће удбашко-партијске структуре биле су заврбоване од стране ЦИА-е, Американаца и Енглеза.

Предавач се осврнуо и на Косово и Метохију износећи став да не треба пристати ни на какву поделу те територије. Подсетио је да пре неколико година нико није могао да замисли да ће 17 земаља повући признање Косова а сада постоје такве најаве чак и из Италије.

- Нико никада није добио битку тако што се повукао, те да Србија не треба да се повлачи јер има другу шансу - нагласио је Шарић чија предавања изазивају веома велико интересовање широм региона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ТВРДИ: Аустроугарска измислила Албанце

У наставку предавања у КЦНС казао је да је термин „Илири“ уврежен у науци и историографији а реч је о становницима Балкана који су овде живели две хиљаде година пре нове ере па све до седмог века.

NS-goran-saric-u-novom-sadu.jpg

- Они су своје колоније имали и у Италији. Та света земља Илира ширила се од Алпа до Јадрана, од Црног мора до Карпата. Илири су били ратници и уметници, свештеници, хероји и мученици, спортисти и били су – Срби - нагласио је Шарић којем често стижу претње од Албанаца због његових тврдњи да Албанци немају илирско порекло.

Он је затим навео да смо „ми овде у Подунављу дали неколико Тесли, пре овог последњег Тесле“. Први „Тесла“ био је онај који се досетио да ђубри земљу, други је измислио точак,јер први точак у свету нађен је код Љубљане. Трећи „Тесла“ је онај који је исцедио метал из камена а затим онај који је измислио календар.Календар је српски дар човечанству.Пети Тесла је измислио писмо а Винча јесте имала писмо.

ЕНТУЗИЈАЗАМ

ШАРИЋ се захвалио на позиву директору КЦНС Бојану Панаотовићу који је, како је нагласио, човек са ентузијазмом какав се ретко виђа.

NS-saric-u-ns-3.jpg

https://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:835332-Iliri-su-bili-Srbi-a-ne-Albanci-Goran-Saric-priredio-spektakularno-predavanje-u-Novom-Sadu

karte.JPG

:lol:

Poslednja izmena:
Goran Šarić : Noć je najcrnja pred zoru!

saric-goran.png

1. Ko je Goran Šarić?

Sebe predstavljam kao nezavisnog istraživača, čoveka koji postavlja pitanja. Sve što radim i činim radim iz ljubavi. Ljubav mi je osnovni pokretač, motiv i zvezda vodilja. Čoveka vodi ono što je njega usađeno. Ako se držimo dosledno svog cilja ne sumnjivo ćemo uspeti. Trudim se da budem čovek vertikale koji dosledno prati istinu. Koliko u tome uspevam, nije na meni da kažem.

2. Kako bi ste deklarisali kao Balkanac, Srbin ili Hrvat?

Pitanje nacionalnog identiteta na Balkanu je vrlo fluidno, mi smo narodi malih razlika. Kako Dušan Šarić može biti jedan narod, Ante Šarić drugi, a Muhamed Šarić treći? Moji Šarići su po predanju iz okoline Berana, a stolećima žive u Dalmaciji. Volim Srbe i Srbiju i svoj sam život posvetio sam boreći se za istinu o tom narodu, volim Hrvate, volim Bosnjake i u sebi sjedinjujem sve te narode i identitete koji su sada razdvojeni.

3. Istorijska paralela – Da li se istorija ponavlja?

Naravno. Kažu da se istorija prvi put ponovi kao tragedija, drugi put kao farsa. Svedoci smo cikličnih procesa, menjaju se glumci, ali uloge su uvek iste. Izučavajući istoriju, teologiju, prirodne nauke dosao sam do zaključka da je vreme ciklično. Reka teče prema moru, a posle toga se uvek vrati svom prvobitnom izvoru. Zakon karme kaže da se i dobro i loše vraća u srazmeri tvojih dela. Ukupna energija svemira je uvijek jednaka nuli. Todor Vulić je primetio procese ponavljanja određenih istorijskih momenata. To samo dokazuje koliko mi malo znamo o pojmu vremena i tokova u njemu. Suštinski ne razumemo svet oko sebe i zapravo smo zatvorenici jedne redukcionističke i materijalističke paradigme koja daje samo jedan pogled na sliku stvarnosti, nikako sveobuhvatan.

4. Verujete li u karmu?

Naravno da verujem. Karma nije suprotna Isusovom učenju. Niti je suprotna hrišćanstvu. Apostol Pavle kaže: „Kako je ko sejao tako će i žnjeti“. To je zakon uzroka i posledice, ne može čovek raditi loša dela, a da ne bude kažnjen za to. Evo primera Srbije, sedamnaest država je do danas povuklo priznanje Kosova. Rusija dominira Bliskim Istokom, Kina ulazi u Afriku i samovolja zapadnjačkih centara moci ide ka svom kraju. Vremena se menjaju i mi svedočimo tome. Ono što je oteto, biće vraćeno.

5. Koliki su napori da Goran Šarić istraje u svojoj istoriji?

Mnogo puta sam u životu pao i svaki put ustao jači. Meni je pritisak postao rutina, a istoriju živim i osećam,…svi napadi na mene su mi samo dodatna motivacija. Nema tih pritisaka koji me mogu pokolebati u mojoj borbi. Istina se živi, ne može se uzeti i fioke i vratiti kad ti više ne treba. Istinu ili živiš 24 sata dnevno ili sa njom nemaš nikakve dodirne tačke.

Pratiš li rad Gorana Potkonjka? Iz onoga što sam uspeo ispratiti, primetio sam da ima zanimljiv i originalan pristup nauci. Prvo i osnovna zabluda moderne nauke je da postoji objektivna stvarnost. Mi možemo posmatrati istu stvar, ali je nećemo doživeti isto. Kao što dva čoveka ne doživljavaju istu ženu na isti način. Istina je zapravo objektivna samo na nižem nivou svesti, ovaj naš vremensko prostorni kontinuum je zapravo najniži nivo stvarnosti. Postoje pojave koje se nama čine negativne, ali na višem nivou one imaju svoj razlog i smisao. Svaki greh u sebi već ima seme pokajanja i milosti.

6. Egregor…

Egregor je energetski oblak jednog naroda, njegova kolektivna podsvest. Možemo uzeti primer bivšeg Sovetskog Saveza, oni su imali jak egregor kada je Staljin 1941. dozvolio povratak pravoslavlju i uveo patriotizam u vojsku, pa je Crvena Armija Nemce terala sve do Berlina. Tada je egregor SSSR-a bio najači, a slabio je porazom sovjetske vojske u Afganistanu, kada je eksplodirao Černobilj, kad je Nemac Mathias Rust 1987. Cesnom sleteo na Crveni trg u Moskvi… to su bili udarci koji su uništili egregor Sovjetskog saveza. Tako bi i priznanje Kosova od strane Srbije bio smrtni udarac za srpski egregor. Od svega se možemo oporaviti od agresija, genocida, etničkog čišćenja, ali nikada ako izdamo sami sebe. Priznanje Kosova uništilo bi egregor srpskog naroda. Srbski egregor živi na Kosovu.

7. Kako ste upoznali Bogija kog toliko pominjete?

Na jednoj promociji knjige Vesne Pešić (izdavačka kuća Pešić i sinovi). Bogi je sedeo u prvom redu, primetio sam ga čim sam ušao. Poslije promocije smo se upoznali i nismo se više razdvajali. Iako je Bogi preminuo 2015. godine, trag koji je ostavio u meni je neizbrisiv. Vreme u ovom slučaju ništa ne znači jer su neke veze bezvremenske. Ljudi se rastanu, ali duše nikad.

8. Postoji li skriveno znanje?

I sam Isus je imao svoje sledbenike podeljene u nekoliko grupa, sedamdeset i dva učenika, dvanaest apostola, a od njih 12 troje izdvojenih. I tu vidimo hijararhijski red koji je neophodan. Nije svako spreman da prihvati istinu. Da mi je neko o meni predočio neke istine koje danas razumijem kad sam imao dvadeset ili dvadeset pet godina, možda bih to shvatio kao uvredu. Međutim ja sam tu spoznaju sam proživeo i doživeo, moja svest se promenila i tako sam bio sposoban da prihvatim te istine. Trebalo je vreme da ja sazrim karakterno, moralno, duhovno. Problem kod onih koji se meni suprotstavljaju je to što im u lice kažem istinu. Borim se da otkrijem istinu o Srbima, Hrvatima,… Da shvate neophodnost i potrebu da menjaju sebe i svoja uverenja. Čovek treba izabrati teži put i održati se na njemu. Nikad niko nije postigao uspjeh lenošću i linijom manjeg otpora. U našem vremenu teško je izabrati pravi put, jer ovo vreme slavi nemoral, dok se čojstvo i junaštvo skrivaju od očiju javnosti. Ali od vremena Vinče do danas, uvek postoje dva puta, jedan je svetao, dok je drugi taman. Na nama je da radimo u pravcu svetlosti, koliko god tama bila gusta. Noć je najcrnija pred zoru.

9. Moderna vremena i lajf koučevi?

Ono što oni uče narod je zapravo ono što svako od nas individualno zna. Lajf koučevi niču kao gljive posle kiše. Ne kažem da govore nešto pogrešno, ali to nije cela slika, nemaju suštinsku, korensku istinu. Zanemaruju važnu komponentu života, patnju. Isusu je govorio da nema prosvetljenja bez patnja, ne samo govorio nego i pokazao na svom primeru. Mirno more nikada nije stvorilo dobrog mornara.

Čemu da se okrene moderan čovek? Svaki čovek treba da se okrene samom sebi. Vinčanska civilizacija je temeljena na okrenutosti prema drugima, ali je polazna tačka za takvu nesebičnost bila samospoznaja. Evo primera od malo pre – sedim u kafiću koji je prepun – ulaze momak i devojka… mogao sam sedeti još, ali sam im ustupio mesto. To je tako mali gest koji meni nije bio težak, ali njima je značio. Željko Malnar – putopisac, novinar, pisac, filozof,… je jednom prilikom rekao: Čovečanstvo je kao okean, poboljšaš li jednu kap – poboljšao si ceo okean. Unapredimo li sebe, unapredićemo čitav svet.
Razgovarala Irena Marinković
https://mediagroup.rs/goran-saric-noc-je-nacrnja-pred-zoru/

Poslednja izmena od moderatora:
Nema dokaza da su Iliri imali neko veliko carstvo kao Rimljani...ali možda pronađemo da jesu...ali su zato jedno vreme imali carstvo tj. talasokratiju kojim su gospodarili čitavim Sredozemnim morem, kojim su vladali i gusarili (!!! nespojiva kontradikcija koja je upravo i ratove uzrokovala, zbog različitih privrednih prihoda dve oprečne strane)? I sad i Iliri u Americi...donose hiljadama godina stare pločice. :rotf: :cepanje:

Pazi šta znači kada Deretić ispadne razumniji od tebe.

Što se tiče tobožnje vinčanske pločice u Americi, ko tvrdi da je ona došla iz Vinče, jednu vinčansku ploču ugledao u svom životu nije. Ništa slično nikada nije bilo pronađeno u Vinči niti širem Podunavlju. Ne bih se iznenadio da saznamo da se radi uostalom i o nekakvom vrlo grubom (neveštom) faslifikatu.
Samo se smej:

Kako je izrađena ta pločica? Ako tvrdiš da je falsifikat, verovatno znaš, tehnološki, kako bi je ti napravio?

Ti tvrdiš da su pločice iz Vinče. Na osnovu čega ?

https://en.wikipedia.org/wiki/Burrows_Cave

Izgleda da je ovo stvarno iz Vinče!

Ovde je očigledno da je Barouz došao u posed arheološkog blaga, među kojima su bile i pločice iz Vinče, što ni malo ne treba da čudi.

Nikada ništa slično nije nađeno u bilo kom arheološkom nalazištu vinčanske kulture. Niti korespondira sa potvrđenim vinčanskim simbolima osim možda osnovnih geometrijskih oblika koji mogu da se razviju nezavisno O X V +...

Simboli predstavljaju feničansko pismo koje je falsifikatoru bilo poznato iz neke knjige verovatno.

Evo originalnog natpisa:
nora-stone.jpg

Da sam ja sad doneo 10-ak pločica sa astečkim simbolima i tvrdim da sam ih pronašao negde jugozapadno od Kraljeva. Te pločice su dokaz da su Asteci posećivali Evropu na svojim mnogobrojnim putovanjima. Nikome ne želim da otkrijem tačnu lokaciju jer se plašim pljačkaša grobova koji bi to sve odneli ili sakrili od javnosti. Uz sve to stručnjaci napominju da simboli na tih 10-ak pločica nemaju nikakvog smisla već su nasumično poredjani.

Da li bi mi verovao ?

Nikada ništa slično nije nađeno u bilo kom arheološkom nalazištu vinčanske kulture. Niti korespondira sa potvrđenim vinčanskim simbolima osim možda osnovnih geometrijskih oblika koji mogu da se razviju nezavisno O X V +...

Simboli predstavljaju feničansko pismo koje je falsifikatoru bilo poznato iz neke knjige verovatno.

Evo originalnog natpisa:
nora-stone.jpg

Da sam ja sad doneo 10-ak pločica sa astečkim simbolima i tvrdim da sam ih pronašao negde jugozapadno od Kraljeva. Te pločice su dokaz da su Asteci posećivali Evropu na svojim mnogobrojnim putovanjima. Nikome ne želim da otkrijem tačnu lokaciju jer se plašim pljačkaša grobova koji bi to sve odneli ili sakrili od javnosti. Uz sve to stručnjaci napominju da simboli na tih 10-ak pločica nemaju nikakvog smisla već su nasumično poredjani.

Da li bi mi verovao ?

1575929571645.png
1575929595320.png

Meni ovo više liči na Vinču nego na Feničane. Mislim da se vidi da nema previše veze sa feničkim originalom koji si postavio.

Da li možeš da postaviš (ili makar znaš da je sačinjen) neki zvanični prikaz svih nađenih vinčanskih znakova?

Da li bi mi verovao ?

To nije bila moja teza. Ja sam rekao da se najverovatnije radi o nelegalnoj kolekciji arheoloških artefakata.

Ali ti to znaš, jer ovo je onomad bio tvoj komentar:

Neodoljivo podseća na....

I malo dete vidi da ono nije feničko, ne znam kako ti ne vidiš... :kafa:

Poslednja izmena:
1575929571645.png
1575929595320.png

Meni ovo više liči na Vinču nego na Feničane. Mislim da se vidi da nema previše veze sa feničkim originalom koji si postavio.

Tebi može da liči i na kinesko pismo to nema nikakve veze sa činjenicama. Postavi ovde neki original sa bilo kog lokaliteta vinčanske kulture koji sadriži slične simbole poredjanje u nizu pa onda možeš da tvrdiš da nešto liči ili ne. Ako ovo ne postoji u vinčanskoj kulturi kako može da ima veze sa Vinčom ???

Da li možeš da postaviš (ili makar znaš da je sačinjen) neki zvanični prikaz svih nađenih vinčanskih znakova?

To nije bila moja teza. Ja sam rekao da se najverovatnije radi o nelegalnoj kolekciji arheoloških artefakata.

Ali ti to znaš, jer ovo je onomad bio tvoj komentar:

I malo dete vidi da ono nije feničko, ne znam kako ti ne vidiš... :kafa:

To što ne liči na stelu iz Nore koju sam postavio je samo dokaz da je falsifikator bio nevešt, a možeš i sam da googlaš finčansko pismo i vidiš kako su njihovi simboli izgledali i naći ćeš iste i na ovim tablicama iz Ilinoisa.

Tebi može da liči i na kinesko pismo to nema nikakve veze sa činjenicama.

Keep your calm.

Postavi ovde neki original sa bilo kog lokaliteta vinčanske kulture koji sadriži slične simbole poredjanje u nizu

Evo sad ću. Taženje od sagovornika da učini nemoguće je - šta? Pravdanje svoje mnogostruko sputane pozicije? Oslobodi se toga, ovo je anonimna diskusija.

pa onda možeš da tvrdiš da nešto liči ili ne.

Netačno. Kad je nešto slično, onda je - slično.

Ako ovo ne postoji u vinčanskoj kulturi kako može da ima veze sa Vinčom ???

Na nekoliko načina, recimo, tako što je neko to u Vinči našao i prodao na crnom tržištu.

To što ne liči na stelu iz Nore koju sam postavio je samo dokaz da je falsifikator bio nevešt,
Meni to znači da ti nisi bio dobro upoznat sa feničkim pismom kada si ustvrdio sličnost čikaške pločice sa feničkim pismom. Jer -

možeš i sam da googlaš finčansko pismo i vidiš kako su njihovi simboli izgledali i naći ćeš iste i na ovim tablicama iz Ilinoisa.

... sad kad si proguglao, video si da je krhko znanje.

PS. Nisi upoznat sa literaturom o Vinči? Mislio sam da jesi dok nije izostao odgovor na ovo pitanje:
...praćen nervoznim tonom tvoje objave. A to nije jedino pitanje, među pitanjima suštinskim za tvoje teze, na koje nisi odgovorio.

Poslednja izmena:
Na nekoliko načina, recimo, tako što je neko to u Vinči našao i prodao na crnom tržištu.
Gde beše ona priča o nekim nemačkom diplomati i njegovoj ženi koje je, valjda Dačić, doveo u Vinču. Kada su bili oduševljeni nalazištem, prvo što je žena, koja je vlajda istoričarka umetnosti ili sl., pitala - "A da li možda nešto ukazuje da su ti Vinčanci bili Germani"?

U svakom slučaju, ne treba sumnjati da Hitler, koji je tragao za svim i svačim, nije čeprkao i po Vinči.

Samo treba pogledati da je na arheološkom nalazištu podignuto savremeno (ali ne i moderno, jer nema kanalizaciju) naselje. Dovoljno da svaka kuća iskopa septičku jamu, pa da nešto što pronađe plasira preko i-beja.

Back