Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e zaboravih da ga ocijenim koliko je pamtljiv
the-help-movie-poster.jpg

u ovom filmu glume dobri glumci koji su nekako preskakivani svih ovih godina (viola davis) ,ali film je cist prosijek i meni licno, dosadan, dva puta sam zaspala,a rijetko kad zaspem na film. sem nekoliko duhovitih doskocica junakinja,nezanimljivo. isto mogu reci i za knjigu. mozda nije moja solja caja.
5/10

Starno ti se toliko svideo film? Zašto?
Mislim, film je prijatna limunada ali je, čim čovek uključi mozak, malo odvratno gledati takvu priču sa američkog juga gde su crnci najstrašnije patili generacijama. Shvatam da nisu hteli da se bave mračnim pričama (silovanjima, vešanjima, zastrašivanjima, potpaljivanjima, onemogućavanju i sl.), ali zašto su onda izabrali tu temu? Nije u redu bagatelizovati tuđu patnju, i grozne periode u istoriji na taj način.

Meni je film bio neobicno dirljiv...
I volim sto je na jedan sofisticiran, suptilan nacin, ispricao tu pricu o tom jako teskom periodu u zivotu afroamerikanaca i nepravdi koju su trpele te zene, koje su podizale tudju decu kao svoju...
A sto se bagatelizacije tice, hm, sve teme su bagatelizovane u Holivodu, pocev od rata, pa do teskih socijalnih i porodicnih drama...
Jednostavno, kada je u pitanju ovaj film, pustam da emocije preovladjuju...:mrgreen:

Dosta okasnelo odgledah Američkog psiha.

Film koji upućuje na površnost višeg sloja društva, na usredsređnost na neke tako trivijalne ali za njih goruće stvari, i na zatvaranje očiju pred nekim indikatorima tuđem čudnijeg ponašanja.
Naime, Patrik živi jedan perfekcionistički način života, minuciozan, pretemeljan, strahovito drži do nege, fizičkog izgleda, i dane na poslu provodi slušajući muziku, i gledajući nekud u daljinu, crtajući po rokovniku.
Mrzi tuđe bolje vizit karte, i mrzi Darsiju, restoran u kojem nikada ne može da rezerviše sto.
Od osećanja u sebi ima gnušanje i prezir.
Kao što su drugi slepi i gluvi za neke jače i dublje razgovore, i oblike ponašanja, ali njih to ne žesti i ne razjaruje kao Patrika.
Sve vreme u filmu, Patrik napada kada se oseti na neki čudan način ugroženim, inferiornim.
Neretko nešto bljutavo, o serijskim ubicama pomene prijateljima, ali njihova reakcija je u skladu sa njima samima.
Oni ignorišu sve što bi pomutilo njihov svet.

U filmu Patrik ni na momenat ne deluje zastrašujuće, čak ni kada ubija.
Ne straši, nije hororan lik.
Priča o muzici, o pesmama, i izvođačima koju preferira pre ubijanja meni je groteskna, skaradna.

Mnogo puta sam se susrela sa komentarima da je knjiga neuporedivo bolja, strašnija.
Međutim, morala sam i da odgledam.

Moja ocena Američkog psiha: 7/10

Ok kapiram i njegovo utapanje i frustraciju i celu pricu ali *** kad mi je najbolji deo filma kad Bejl radi trbusnjake u gacicama, za sta dobija ocenu 10/10 ali film je 5/10

super su fore sa njima :)

najbolje je kad kaze dali na kraju one diskusije..."i see...a rhinosaurus " :)
evo ga
Man Ray: A man in love with a woman from a different era. I see a photograph!
Luis Buñuel: I see a film!
Gil: I see insurmountable problem!
Salvador Dalí: I see rhinoceros!

ne bi me cudilo niti bi mi bilo krivo da dobije oskara za najbolji film u ovakvoj konkurenciji.

Upravo odgledala, genijalna fora :lol: ali Brodi je napravio takvu facu, ne znam da li postoji uloga koja njemu ne lezi. Film 8/10

Zaista ja ne mogu objektivno da pisem o Isijavanju jer je to film,koji je meni u top 5 ikad,a sto se tice horora na prvom je mestu od kad sam ga prvi put pogledao.Licno mislim da je ovo Kjubrikovov najbolji film..ja ne znam da li je ijedan film uspeo da napravi takvu atmosferu da proso imate utisak da hodate tim hotelom,prosto mozete osetiti onaj itison pod nogama.Pogotovu bih svima preporucio da pogledaj u HD.Obavezno procitajte i ovo http://www.dareland.com/kubrick.htm tek nakon saznanja za neke od ovih stvari shvatite koliko su neki ljudi genijalvi i talentovani kao sto je bio i Kjubrick,npr neke stvari su nam indirektno servirane ali da li smo ih mi mogli prepoznati i shvatiti poruku

Da, definitivno treba procitati i neka objasnjenja pa odgledati ponovo. Neko je napisao da film krece od druge knjige, to je tacno. Zato je nejasna ona scena sa kostimom medveda, cak i ona sa zenom u kadi je povezana sa jos jednom paralelnom pricom iz prve knjige.

Pogledala i Eyes Wide Shut
MV5BMjA5NTUwNjI1N15BMl5BanBnXkFtZTYwOTE1ODc5._V1._SY317_.jpg

Prica je o svemu i savemu, seksualnosti i poimanju iste kod muskaraca i zena, o Iluminatima, o kontroli uma, o moci, o doktoru i njegovoj zeni... zanimljivo u sustini, kroz ceo film je prisutna kritika americkog drustva.
Mislim da je malo ipak preterano sa mesanjem erotike i odvratnosti. Alisa (Nikol Kidman) je istovremeno i privlacna i odbojna.
Kjubrik je navodno ubijen zbog tog filma.
Sve u svemu 7/10

Poslednja izmena:
Stvarno? Ja sam negde pročitala - i nisam previše ozbiljno shvatila - da je umro od sekiracije što film nije ispao onako kako je on nameravao...

:lol: pa nije iskljuceno posto je Tom Kruz cak 90 puta izlazio iz lifta i usao u Ginisovu knjigu rekorda zbog toga. Ma kao ubili su ga Iluminati jer ih je raskrinkao. Nisam kopala malo dublje da vidim sta je u pitanju ali naci cu ovih dana vremena i za to ;)

I, ironija sudbine (ili ne?), poslednja reč izgovorena na njegovm filmu je F word.

Jeste, ja nisam mogla da verujem mada mozda je to i poenta ti ocekujes nesto epohalno a dobijes nesto tako primitivno sto je zapravo pobeda Erosa nad Tanatosom sto onda i nije promasaj. Ovu mudrost sam sama smislila pa tako da mozda i nije tacno...

U ''Eyes...''?Nisam gledao Eyes...

Da, da. Nicole izgovara. Gledaj, ima koje čega, ko i svuda kod Kjubrika.

Jeste, ja nisam mogla da verujem mada mozda je to i poenta ti ocekujes nesto epohalno a dobijes nesto tako primitivno sto je zapravo pobeda Erosa nad Tanatosom sto onda i nije promasaj. Ovu mudrost sam sama smislila pa tako da mozda i nije tacno...

Iako mu to nije u top 3, meni se dopao. Ima tu čuda i ludila, svakakve simbolike, mada je vrlo moguće da je poenta i to što kažeš.
Zanimljivo bi bilo staviti naporedo ta njihova dva pokušaja, pa iz toga zaključivati šta treba, šta je moglo...
Zanimljivo je pitanje i zašto je Kjubrik za cameo izabrao baš onu scenu, koja je, možda, ključna.
Ma, sav je on zanimljiv. Gledala sam i neki fin dokumentarac o njemu. Postavljao ga je neko ovde negde, ne tako davno.

Mislim da od 2000. godine nije izasao ni jedan crtani film koji mi se svideo. Svaka cast na animaciji, visokoj tehnologiji itd, ali nemaju isti duh kao oni stari Diznijevi filmovi iz 40-ih, 50-ih, 60-ih...

Evo, secam se da sam mozda pre godinu dana gledao taj Legend of the Guardians... jeste da imas utisak da gledas prave zivotinje, ali to je otprilike to sto se tice kvaliteta. Nema ni najmanjeg vezivanja za likove, nema ni neke poruke... sve se svodi na usiljeni humor i gomilu vratolomne akcije, dok kamera snima iz svih mogucih i nemogucih uglova. Pre neki dan sam video trejler za Macak u cizmama i naravno, po istom je receptu.

Poslednja izmena:
Mislim da od 2000. godine nije izasao ni jedan crtani film koji mi se svideo. Svaka cast na animaciji, visokoj tehnologiji itd, ali nemaju isti duh kao oni stari Diznijevi filmovi iz 40-ih, 50-ih, 60-ih...

Evo, secam se da sam mozda pre godinu dana gledao taj Legend of the Guardians... jeste da imas utisak da gledas prave zivotinje, ali to je otprilike to sto se tice kvaliteta. Nema ni najmanjeg vezivanja za likove, nema ni neke poruke... sve se svodi na usiljeni humor i gomilu vratolomne akcije, dok kamera snima iz svih mogucih i nemogucih uglova. Pre neki dan sam video trejler za Macak u cizmama i naravno, po istom je receptu.

To mi nekada treba,da pustim mozak...ako me kontaš?!Vizuelni spektakl,pogledaj Wall-E i 9 ako nisi,duboke priče sa porukom!

Mary and Max je divan filmic...:heart:
Sto kaze Emihs, ja od animiranih filmova najvise ocekujem da me opuste i nasmeju...
Od novijih mi se svideo Rio, Ratatatul je isto simpa i zabavan, od ovih malo starijih "Toy Story", "Mulan" i "Madagaskar" :mrgreen:

Daaa, Mary and Max je sjajan, ali sam se mnogo smorila kad sam čula da je u pozadini stvarna priča.
Up je tužan, ali na crtaćki način, pogledaj ako nisi. A Dispicable me je o prodobrenju zlikovca, isto cool. :)
Flushed away se dešava u britanskoj kanalizaciji u vreme Premier lige (ili tako nekog perioda sa puno fudbala :zstidljivko: izvin'te ako sam lupila), Kraljević i prosjak je u osnovi priče.

Ovaj mi preporučuju već dugo, ali nikako da ga pogledam:
http://www.imdb.com/title/tt0808417/

Daaa, Mary and Max je sjajan, ali sam se mnogo smorila kad sam čula da je u pozadini stvarna priča.
Up je tužan, ali na crtaćki način, pogledaj ako nisi. A Dispicable me je o prodobrenju zlikovca, isto cool. :)
Flushed away se dešava u britanskoj kanalizaciji u vreme Premier lige (ili tako nekog perioda sa puno fudbala :zstidljivko: izvin'te ako sam lupila), Kraljević i prosjak je u osnovi priče.

Imam i Up, Dispicable me i Flushed away, sve na jednom disku :mrgreen:
Kad budem imao lufta, i kad budem hteo da pustim mozak na otavu, sigurno cu ih pogledati...

Je l' da su sjaaajni (uz ove što si iznad ocenjivao)? Verovatno si gledao i Tangled i onog slona Hortona i Ratatuli i Flushed away...tako da nemam šta da ti preporučim, ali, ako ti imaš, bilo bi mi drago. :)

Ma ima toga tonu samo većinu ih ih zaboravim!Ratatuli i Flushed away super animacije!
http://www.imdb.com/title/tt1067106/
http://www.imdb.com/title/tt0327597/
http://www.imdb.com/title/tt1001526/
http://www.imdb.com/title/tt0441773/
http://www.imdb.com/title/tt0892782/
http://www.imdb.com/title/tt1430607/
http://www.imdb.com/title/tt0375568/

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back