Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim na onu sto je dominatna medju Srbima.
Ona je nastala negde pre 2 300 godina na prostoru oko reke Bug. U to vreme taj prostor naselavaju Sarmati istocno i zapadno dolaze Germani bas u to vreme.
Imas kod Tacita(i ne samo njega) da ljudi sa tog prostora pricaju germanski a da imaju snazan uticaj sarmata. Zna se da su kasnije sa Ostrogotima upadali na Balkan u njihovim napadima na Rim.
Ona je slovenizirana i delom je ucestvovala u stvaranju nekih od prvih slovenskih kultura ali nije originlno proto-balto-slovenska, niti je zivela u praslovenskoj zemlji oko srednjeg toka reke Dnjepar.

Ali cela I halpogrupa je zanimljiva jer se u vecem broju zadrzala po planinskim oblastima Evrope-Skandinavija, Balkan, Pirineji, i izolovana ostrva poput Sardinije i manjim delom Korzike,
Cak mislim da su najstariji fosili stare I2 nadjeni u svajcarskim Alpima.
Rekao bih da to govori o slabijem prilagodjavanju tih praevropljana lovaca-sakupljaca(I halpogrupe) na dolazak R1 iz Azije koji su se ocigledno lakse sirili zbog svog znanja oko poljoprivrede i stoke.

Ono sto nije jos uek jasno da li je nasa I2a dosla bas sa Slovenima ili mozda Germanima i Tracanima ranije ili mozda u svim tim talasima.

A gdje si nasao to za rijeku BUG ili si sam zakljucio ? Kako je mogla sa Ostrogotima dolaziti kada se kod nas radi o jako mladim granama TMRCA oko1850 god PH908 i Y4882 te TMRCA oko 1650 god Z17855.Ako su neke dosle sa Ostrogotima zasto nemamo ove grane kada predjemo granicu sa Slovenijom,tj u Italiji i zapadno od rijeke Rajne koja je bila granica Rimskog Carstva.?

Poslednja izmena:
Да, међу Кордунашима и Баницима је I2a1b око 45-46%.

На Пореклу статистику за Кордун и Банију раде заједно.
Једно зато што нема довољно тестираних посебно са Кордуна и посебно са Баније и кад ставе заједно онда је узорак је већ солидан.
Друго зато што су Кордун и Баније две географско-историјско-културолошки повезане регије међу којима чак ни не постоји нека јасно дефинисана граница.

Tokom rata u RSK devedesetih Kordun i Banija su cinili jedan poseban sektor UN, odvojen od ostatka RSK, to je bio sektor-sever.
To je cudno jer bi trebalo u tim krajevima da bude jak uticaj Bosanske krajine a tamo I2a nije toliko izrazen kao na Baniji i Kordunu.
Moguce da je to posebna i prilicno homogena grupa koja je dosla iz Hercegovine(ili vodi poreko odande) u te krajeve za vreme austirjske Vojne krajine.

A gdje si nasao to za rijeku BUG ili si sam zakljucio ? Kako je mogla sa Ostrogotima dolaziti kada se kod nas radi o jako mladim granama TMTCA oko1850 god PH908 i Y4882 te TMRCA oko 1650 god Z17855.Ako su neke dosle sa Ostrogotima zasto nemamo ove grane kada predjemo granicu sa Slovenijom,zj u Italiji i zapadno od rijeke Rajne koja je bila granica Rimskog Carstva.?

Pa sami izvori o nastanku nase grupe govore o tromedji Poljska, Belorusija, Ukrajina, a to je reka Bug, pre oko 2 300 godina.

250px-Vistula_river_map.png

Oko 200-100 godina pne zapadno dolaze Germani, oko Visle, a istocno su Sarmati, oko 300 godina pne.

Ja ne tvrdim da su sigurno dosle sa Ostrgotima, ostavljam kao mogucnost. Mozda su komplet dosle sa Slovenima. Mada su germanska upadanja i drzave bile duze pristune ovde pre dolaska Slovena.
Ne vidim problem sa 1850 godina starosti i Ostrogotima, to je vreme germanskih kretanja i pomeranja po citavom prostoru Istocne evrope i Balkana i trajace jos 100 do 200 godina.

Pa sami izvori o nastanku nase grupe govore o tromedji Poljska, Belorusija, Ukrajina, a to je reka Bug, pre oko 2 300 godina.

Pogledajte prilog 473382

Oko 200-100 godina pne zapadno dolaze Germani, oko Visle, a istocno su Sarmati, oko 300 godina pne.

Ja ne tvrdim da su sigurno dosle sa Ostrgotima, ostavljam kao mogucnost. Mozda su komplet dosle sa Slovenima. Mada su germanska upadanja i drzave bile duze pristune ovde pre dolaska Slovena.
Ne vidim problem sa 1850 godina starosti i Ostrogotima, to je vreme germanskih kretanja i pomeranja po citavom prostoru Istocne evrope i Balkana i trajace jos 100 do 200 godina.

Da,ali nisi mi odgovorio,zasto nemamo nase mlade grane PH908,Y4882 I Z17855 onda u Italiji i zapadno od rijeke Rajne ako spominjes te veze sa Ostrogotima ?

Koliko je dosad bilo poznato R1a je na srpskom proseku na oko 17-18%,a E na 14-15%. Zanima me zivo kako su stigli do izjednacenja, znaci da prilikom novih testiranja nije smeo biti nijedan R1a, a svedoci smo da svaki dan se pojavi neko novi sa tom haplogrupom na Poreklu.
Da pratis dinamiku istrazivanja, znao bi i odgovor na postavljeno pitanje. Kada govoriomo o Srpskom DNK projektu, on se odnosi na sve Srbe, odnosno one koji se tako osecaju. Jugoistocni delovi srpskog etnickog prostora imaju vise E1b, dok postotak u ostalim pravcima donekle opada ali je i dalje prisutan u znacajnoj meri. Kada su vrsena istrazivanja za SCG, videlo se da je u Srbiji oko 18% E1b i oko 15 ili 16% R1a. Kada dobijemo podatke za Srbe sa KiM, imacemo dosta vise E1b od onoga sto smo imali u Hercegovini. Ali je sve to srpski etnicki prostor, ukljucujuci i tebi mrsku Crnu Goru, pa se onda vrsi usrednjavanje rezultata. Cela istocna Hercegovina danas ima 80000 stanovnika (samo 1% Srba), tako da i nije najbolji uzorak po kome bi se mogao donositi zakljucak o Srbima uopste. Hercegovina (zajedno sa Starom Hercegovinom koja je danas deo Crne Gore) je od izuzetnog znacaja za utvrdjivanje migracija srpskog stanovnistva i zbog toga se tom podrucju pridaje veliki znacaj, a ne zbog toga da bi se povecao postotak ove ili one haplogrupe.

Ova R1a M458 nije postojala na ukazanom prostoru u ukazanom vremenu, Bila je negde u Belorusiji. U suprotnom bi cinila vazan deo genetike germanskih plemena koja su dokumentovana na tom prostoru.

Sve ove tri grupe su bile u kontaktu sa proto-zemljom I2a koja je bila vrlo mocna pre oko 5 000 godina pne plus sa zemljom koju su kasnije naselili severnije oko reke Visle i Bug.

a materijalni dokazi za ovo su?

U stvari postoji dobra sanse da su preci I2a bili pre Germani ili Kelti nego li Sloveni...

Da I2a1b nisu izvorni sloveni nije nikakva novost. Tacnije, nisu izvorni Baltosloveni ali se mogu svrstati u izvorne Slovene posto su ucestvovali u njihovoj genezi.

Da,ali nisi mi odgovorio,zasto nemamo nase mlade grane PH908,Y4882 I Z17855 onda u Italiji i zapadno od rijeke Rajne ako spominjes te veze sa Ostrogotima ?

Isto moze da se postavi pitanje zasto su se samo na Sardiniji zadrzali neolitski evropskih farmeri dok su u ostatku Italije prakticno iscezli iako su bili tu pre Indo-Evropljana, koji dominiraju danasnjom Italijom?
Jednostavno, mozda je samo Sardinij bila mesto gde su se mogli zastiti jer Italija(ako izuzmemo sam sever, i nema neka velika brda i zastitu) a vidimo da su se nasioci I zadrzali samo u izolovanim mestima poput vecih planina i ostrva.
Slicno moze da se desi i sa nasom I2a u Italiji koji su nosili Ostrogoti.
Ali ja to ne tvrdim da je istina, ostavljam kao mogucnost.

a materijalni dokazi za ovo su?

Da I2a1b nisu izvorni sloveni nije nikakva novost. Tacnije, nisu izvorni Baltosloveni ali se mogu svrstati u izvorne Slovene posto su ucestvovali u njihovoj genezi.

Pa sve navedene grupe su prolazile i ostavljale trag na prostoru mocne Tripoljske kulture(cak i kada se ona pomerala prema zapadu i severu sa svojim stanovnistvom zbog pritiska R).

Tokom rata u RSK devedesetih Kordun i Banija su cinili jedan poseban sektor UN, odvojen od ostatka RSK, to je bio sektor-sever.
To je cudno jer bi trebalo u tim krajevima da bude jak uticaj Bosanske krajine a tamo I2a nije toliko izrazen kao na Baniji i Kordunu.
Moguce da je to posebna i prilicno homogena grupa koja je dosla iz Hercegovine(ili vodi poreko odande) u te krajeve za vreme austirjske Vojne krajine.

Добар део I2a1b и R1a на Кордуну и Банији потиче из средње Босне.

Део православног становништва средње Босне је мигрирао у Поткозарје у 16-ом веку, а крајем 17-ог део тог становништва је прешао на Кордун и Банију.
Ти родови са Кордуна и Баније који су дошли из Поткозарја крајем 17-ог века а пре тога у Поткозарје из средње Босне су живели у средњој Босни још у средњем веку, дакле немају везе са Херцеговином.

Српско становништво Кордуна и Баније углавном потиче од 3 струје, прва је ова из средње Босне, друга је из Херцеговине, а трећа из Рашке.

Године 1692 неколико хиљада Срба из Рашке (из околине Прибоја) предвођени митрополитом Атанасијем Љубојевићем се одселило у Равне Котаре, да би се неколико година касније преселили на Кордун и Банију.

Љубојевића је било на Баније све до 1995 године, тестиран је један Љубојевић са Баније и припада хаплогрупи R1a.
Банијски Боројевићи који су исто као и Љубојевићи даљим пореклом из Рашке су исто R1a.

Изгледа да је некад у Рашкој била јака концентрација R1a (Тесле су исто старином из Рашке из околине Сјенице и они су R1a), али због масовних сеоба Срба из Рашке на север и северозапад од 16-ог до почетка 18-ог века то старо рашко српско становништво је скоро потпуно нестало (остало је само у неким енклавама).
Данашње српско становништво Рашке је углавном досељено из Херцеговине и Црне Горе у задњих 300 година и има мало везе са старим рашким Србима.
Муслимани из Рашке немају ама баш никакве везе са старим рашким Србима, они су углавном арнаутског порекла и нешто мање црногорско-брђанског.

Потомке средњовековних рашких Срба треба тражити међу Србима из Војводине, Славоније и са Кордуна и Баније, али и међу неким Хрватима и Мађарима.

Sto se tice etnogeneze Slovena. Svakako je I2a ucestvovala samo u kojem periodu u najvecem broju. Posto znamo da I2a nisu proto Balto-Sloveni, ulaze kasnije medju originalne Slovene.
Da li pre 2 300 godina ili preko 1700 godina?
Posto je skoro izvesno da su pre bili germanizovani sa jakim sarmatskim uticajem.
Koja je bila uloga I2a nosilaca u toj etnogenzi Slovena, npr. prilikom stvaranje Kijevske kulture(3-5 vek). Je l su bili ratnicka aristrokratija ili kmetovi?
Obe opcije su otvorene pri cemu je prva vise verovatnija ako se zna kako su germanska plemena vladala tim prostorom. Ali to nije sigurno.

Poslednja izmena:
Isto moze da se postavi pitanje zasto su se samo na Sardiniji zadrzali neolitski evropskih farmeri dok su u ostatku Italije prakticno iscezli iako su bili tu pre Indo-Evropljana, koji dominiraju danasnjom Italijom?
Jednostavno, mozda je samo Sardinij bila mesto gde su se mogli zastiti jer Italija(ako izuzmemo sam sever, i nema neka velika brda i zastitu) a vidimo da su se nasioci I zadrzali samo u izolovanim mestima poput vecih planina i ostrva.
Slicno moze da se desi i sa nasom I2a u Italiji koji su nosili Ostrogoti.
Ali ja to ne tvrdim da je istina, ostavljam kao mogucnost.
:) ma nema to druze veze sa vezom .Znaci PO TEBI ovi nasi PH 908 i Y4882 TMRCA oko 1850 god su odlucili posto su ista haplogrupa da ostanu na balkanu i tu prezive i Justinijanovu kugu i poslije upade Avara i Slovena,i onda postanu dominantna Hg kod Juznih Slovena i to upravo gdje su Sloveni napravili prve drzave tj. Srpske drzave koje spominje Porfirogenit kao i sam narod koji spominje Ajnhard u Franackim analima,a to je veliki dio Dalmacije,Zahumlje ,Travunija.itd.

I-CTS10228-YP196 (PH908,Y4882,Z17855)

cts 1.jpg

Poslednja izmena:
Jasno je da su se R grupe bolje sirile u odnosu na I, vidimo na primeru danasnje Evrope i njenje genetike, ali to ne znaci da su bili bolji npr. ratnici.
Sa druge strane, nosioci I su kasnije bili dosta krvolocni, sto se moze videti na primeru Vikinga, jer su ziveli u mnogo tezim uslovima i potreba za lovom i pljackom je bila izrazenija.
Sloveni(R1a) su bili poznati kao staticna, inertna grupa za razliku od Germana koji su dolazili sa severa, iz teskih klimatskih uslova bez neke plodne zemlje. Sloveni su ziveli u boljim uslovima sa vise plodne zemlje.
Zato kazem, da postoji dobra mogucnost da su germanizovani I2a usli medju slovene kao ratnicka elita. Ali za to nemam dokaze osim istorijskih paralela da su Goti u blizini tog prostora upravo bili to.

Poslednja izmena:
Добар део I2a1b и R1a на Кордуну и Банији потиче из средње Босне.

Део православног становништва средње Босне је мигрирао у Поткозарје у 16-ом веку, а крајем 17-ог део тог становништва је прешао на Кордун и Банију.
Ти родови са Кордуна и Баније који су дошли из Поткозарја крајем 17-ог века а пре тога у Поткозарје из средње Босне су живели у средњој Босни још у средњем веку, дакле немају везе са Херцеговином.

Српско становништво Кордуна и Баније углавном потиче од 3 струје, прва је ова из средње Босне, друга је из Херцеговине, а трећа из Рашке.

Године 1692 неколико хиљада Срба из Рашке (из околине Прибоја) предвођени митрополитом Атанасијем Љубојевићем се одселило у Равне Котаре, да би се неколико година касније преселили на Кордун и Банију.

Љубојевића је било на Баније све до 1995 године, тестиран је један Љубојевић са Баније и припада хаплогрупи R1a.
Банијски Боројевићи који су исто као и Љубојевићи даљим пореклом из Рашке су исто R1a.

Изгледа да је некад у Рашкој била јака концентрација R1a (Тесле су исто старином из Рашке из околине Сјенице и они су R1a), али због масовних сеоба Срба из Рашке на север и северозапад од 16-ог до почетка 18-ог века то старо рашко српско становништво је скоро потпуно нестало (остало је само у неким енклавама).
Данашње српско становништво Рашке је углавном досељено из Херцеговине и Црне Горе у задњих 300 година и има мало везе са старим рашким Србима.
Муслимани из Рашке немају ама баш никакве везе са старим рашким Србима, они су углавном арнаутског порекла и нешто мање црногорско-брђанског.

Потомке средњовековних рашких Срба треба тражити међу Србима из Војводине, Славоније и са Кордуна и Баније, али и међу неким Хрватима и Мађарима.

Не лупетај, средња Босна у случају Баније и Кордуна уопште не подразумева места попут Травника или Зенице који јесу права средња Босна, већ места попут Шипова, Мркоњић Града, Гламоча, Доњег Вакуфа, Бугојна, Купреса итд. Православно становиштво ових крајева има итекако везе са Херцеговином. Травник или Зеница никада нису имали значајније присуство православног становништва (а места попут рецимо Високог или Вареша православно становништво тј. значајнији удео истог добијају тек у 18. веку, "спајањем" породица које су се ту доселили из Крајине и са подручја "старе" Херцеговине) да би добар део православног становништва могао потицати одатле, а крајеви које сам навео и из којих заиста потиче већи део становништва Баније и Кордуна имају потенцијално повишени проценат I2a у односу на остале крајеве Крајине, тако да је веза тих крајева са Кордуном и Банијом јасна.

Такође, не постоји никакав доказ да су Тесле старином из Рашке или Сјенице. Тесле су у Лику дошле највероватније са подручја са северне Далмације, а на то подручје могуће са Купреса. О њиховој даљој старини се може само полемисати јер на малом броју маркера имају пуно поклапања.

Није проблем када овакве баљезгарије пишеш овде, али је проблем када пређеш на порекло и тамо то пишеш.

R1a je samo u Srbiji na 17-18%, sa Srbima iz BiH i Krajine to ne moze da pada moze cak i da raste. Primetio sam da dodaju rezultate sa anonimnih rezultata i cesto gde su prezimena ista kod Srba, Hrvata i Muslimana gde tesko utvrditi nacionalnost, a testirani pripada E haplogrupi oni ga fino ubace u srpski korpus. Koga su sve tu ubacili samo visa sila zna.

R1a je samo u Srbiji na 17-18%, sa Srbima iz BiH i Krajine to ne moze da pada moze cak i da raste. Primetio sam da dodaju rezultate sa anonimnih rezultata i cesto gde su prezimena ista kod Srba, Hrvata i Muslimana gde tesko utvrditi nacionalnost, a testirani pripada E haplogrupi oni ga fino ubace u srpski korpus. Koga su sve tu ubacili samo visa sila zna.

Тако је, још само ванземаљце тј. њихове резултате да крену да убацују, стварно страшно.

Ево баш прођох кроз табелу, и наиђох на само 3 сумњива резултата код хаплогрупе Е, у смислу да могу бити и Срби и Хрвати: Бошњаковић, Здјелар и Вукић. Има још неколико муслимана, али мислим да су то они из Пријепоља и околине тестирани у истраживању САНУ. Онај Мрша из Шибеника је објављиван на Пореклу, вероватно је тестиран преко њих па је зато у табели, не знам да ли би могао бити Србин. Са друге стране, код Р1а католици су Ајбл, Чернић, и скоро сигурно Сенте, док су сумњиви Драгичевић и Савић. Муслимани су вероватно већином из САНУ па их нисам рачунао. Опет си испао смешан, ај покушај поново. z:D

Не лупетај, средња Босна у случају Баније и Кордуна уопште не подразумева места попут Травника или Зенице који јесу права средња Босна, већ места попут Шипова, Мркоњић Града, Гламоча, Доњег Вакуфа, Бугојна, Купреса итд. Православно становиштво ових крајева има итекако везе са Херцеговином. Травник или Зеница никада нису имали значајније присуство православног становништва (а места попут рецимо Високог или Вареша православно становништво тј. значајнији удео истог добијају тек у 18. веку, "спајањем" породица које су се ту доселили из Крајине и са подручја "старе" Херцеговине) да би добар део православног становништва могао потицати одатле, а крајеви које сам навео и из којих заиста потиче већи део становништва Баније и Кордуна имају потенцијално повишени проценат I2a у односу на остале крајеве Крајине, тако да је веза тих крајева са Кордуном и Банијом јасна.

Кордун и Банија имају виши проценат I2a1b од тих крајева Босне које си навео.

Да ли ти знаш да део Срба са Кордуна и Баније потиче из Рашке (из околине Прибоја) и да су на Кордун и Банију дошли са миртополитом Атанасијем Љубојевићем крајем XVII века? https://sr.wikipedia.org/sr-el/Атанасије_Љубојевић https://www.zapadnisrbi.com/images/PDF/Gornja-krajina-ili-Karlovacko-vladicanstvo-Milan-Radeka.pdf

Понављам још једном да је на Банији било Љубојевића све до 1995 године.

Такође, не постоји никакав доказ да су Тесле старином из Рашке или Сјенице. Тесле су у Лику дошле највероватније са подручја са северне Далмације, а на то подручје могуће са Купреса. О њиховој даљој старини се може само полемисати јер на малом броју маркера имају пуно поклапања.

Раније презиме Теслиних предака је било Драганић, код Сјенице постоји село Драганиће.

Наравно да су Тесле дошле у Лику из северне Далмације око 1690 године, али ја говорим о још даљем пореклу.

Poslednja izmena:
Кордун и Банија имају виши проценат од тих крајева Босне које си навео.
Да ли ти је икад пало на памет да део Срба са Кордуна и Баније потиче из Рашке из околине Прибоја и да су на Кордун и Банију дошли са миртополитом Атанасијем Љубојевићем https://sr.wikipedia.org/sr-el/Атанасије_Љубојевић https://www.zapadni.srbi.com/images/PDF/Gornja-krajina-ili-Karlovacko-vladicanstvo-Milan-Radeka.pdf
Понављам још једном да је Љубојевића на Банији било до 1995 године.

Раније презиме Теслиних предака је било Драганић, код Сјенице постоји село Драганиће.

Наравно да су Тесле дошле у Лику из северне Далмације око 1690 године, али ја говорим о још даљем пореклу.

На Кордуну и Банији углавном нису тестирани родови који су потенцијално N2, J2b1 итд. То би свакако смањило проценат динарика у тим крајевима и свело га на проценат сличан крајевима које сам горе навео. Између осталог, и добар део тих истих динарик родова по Кордуну и Банији су блиски тј. исти кластер са динарик профилисаним родовима по Лици и Далмацији, тако да је ствар око њиховог порекла јасна. Као што је већ речено, Кордун и Банија су "микс" Далмације и Лике са једне стране и места по Босанској Крајини које сам навео са друге.

Ако је Љубојевић и довео неке Србе из тих крајева на Банију, њихових потомака данас очито нема много. Ја не нађох конкретан извор за ту тврдњу.

То што постоји село Драганиће код Сјенице није никакав доказ да су Теслини преци из тих крајева. Тесле су највероватније старином са Купреса где је до скора постојало презиме Тесла/Теслић са истом славом које славе и личке Тесле. Карановић групу родова у којој се налазе Тесле смешта у групу стариначког становништва Купреса и околине, међутим ти његови наводи су поприлично контрадикторни са податком да се у оквиру групе сродних родова Тесли појављује презиме Ерцег. Мислим да је то најбољи траг што се тиче даљег порекла Тесли, свиђало се то теби или не.

Једина "нада" да E1b надјача R1a је планско тестирање Црногораца, али то неће ићи јер ускоро следи друга тура од 300 Херцеговаца, а у Крајини је у задње време заређала R1a.

Да нису пореклом из Дакије, односно данашње Румуније? z;)

Нису из Дакије, него из околине Сјенице илити са Пештерске висоравни.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back