filipi
Aktivan član
- Poruka
- 1.103
Mislim na onu sto je dominatna medju Srbima.
Ona je nastala negde pre 2 300 godina na prostoru oko reke Bug. U to vreme taj prostor naselavaju Sarmati istocno i zapadno dolaze Germani bas u to vreme.
Imas kod Tacita(i ne samo njega) da ljudi sa tog prostora pricaju germanski a da imaju snazan uticaj sarmata. Zna se da su kasnije sa Ostrogotima upadali na Balkan u njihovim napadima na Rim.
Ona je slovenizirana i delom je ucestvovala u stvaranju nekih od prvih slovenskih kultura ali nije originlno proto-balto-slovenska, niti je zivela u praslovenskoj zemlji oko srednjeg toka reke Dnjepar.
Ali cela I halpogrupa je zanimljiva jer se u vecem broju zadrzala po planinskim oblastima Evrope-Skandinavija, Balkan, Pirineji, i izolovana ostrva poput Sardinije i manjim delom Korzike,
Cak mislim da su najstariji fosili stare I2 nadjeni u svajcarskim Alpima.
Rekao bih da to govori o slabijem prilagodjavanju tih praevropljana lovaca-sakupljaca(I halpogrupe) na dolazak R1 iz Azije koji su se ocigledno lakse sirili zbog svog znanja oko poljoprivrede i stoke.
Ono sto nije jos uek jasno da li je nasa I2a dosla bas sa Slovenima ili mozda Germanima i Tracanima ranije ili mozda u svim tim talasima.
A gdje si nasao to za rijeku BUG ili si sam zakljucio ? Kako je mogla sa Ostrogotima dolaziti kada se kod nas radi o jako mladim granama TMRCA oko1850 god PH908 i Y4882 te TMRCA oko 1650 god Z17855.Ako su neke dosle sa Ostrogotima zasto nemamo ove grane kada predjemo granicu sa Slovenijom,tj u Italiji i zapadno od rijeke Rajne koja je bila granica Rimskog Carstva.?
Poslednja izmena: