Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Дробњаци нису само I-P109 ; имају и друге хаплогрупе. I-P109 су ''Новљани'', који су по свему судећи каснији досељеници што им и само име каже (нови, новодосељени). Према томе, то нису Власи Дробњаци из извора, који се спомињу још 1285.

Са том хаплогрупом је доста компликована прича. Она дефинитивно потиче из Скандинавије и то од човека који је живео пре само 800 година. Међутим, нема ни једног јединог помена о присуству Нормана у Дробњаку, нити има германских личних имена, нити топонима. Како сад помирити ове чињенице, ја стварно не знам.

За порекло имена Новљани тешко се може рећи да је настало по новим досељеницима, већ је највероватније настало по неком од Нових, дакле градова са таквим називом, којих је у ближој и даљој околини било неколико, што наравно не умањује могућност да су они су досељени касније, у односу на изворне Дробњаке.

О присуству Нормана у Дробњаку говора нема, али у Дукљи се помињу (пре првог помена Дробњака)... под којим условима су доспели у Дробњак, то је и даље загонетка, али није искључено да се у Дробњаку налази неки посед, који је неко од Нормана добио на уживање, и тамо се умножио. Извори су шкрти, али у том крају очигледно постојао је чврст разлог да се неки, можда племенити странац, намести као нови поданик дукљанског краља?

Престани да лупаш. Не постоји словенска хаплогрупа. Не постоји влашка хаплогрупа. Не постоји германска хаплогрупа. ИТД.

Заправо постоје хаплогрупе које су типичне за неке народе или групе народа.

Ако је неко хаплогрупа H (Х) онда тај по мушкој линији има ромско порекло, без обзира како се званично води или осећа.

Хаплогрупа I1-P109 је типична за Скандинавију, и ако неки Србин или Балканац има ту хаплогрупу то значи да по директној мушкој линији има скандинавско порекло/прапорекло.

Хасплогрупа J1 је типична за семитске народе, и ако неки Србин или Балканац има ту хаплогрупу то значи да му је порекло или прапорекло по директној мушкој линији семитско (арапско или јеврејско).

Итд, итд, итд...

Да ли имаш неки доказ да тестирани Предојевић потиче баш од Влаха Предојевића ? То презиме је иначе изведено од личног имена Предоје.

Историчари сматрају да је Хасан-паша Предојевић рођен у Клобуку у источној Херцеговина, дакле баш тамо где се спомињу власи Предојевићи.

Занимљиво да је у муслиманској крајишкој песми "Хасан паша осваја Бихаћ" назначено да је Хасан паша пореклом из Лушци Паланке (тестирани Предојевић је из Лушци Паланке).

Пашалија од Рисовац глену,
Под њим влашчић биле овце чува,
Овце чува, а јасно попива:
"Биа овце, поклали вас вуци
Ја Вас горски појели хајдуци!
Кад цар за ме не зна у Стамболу!
Да цар за ме знаде у Стамболу,
Да ме тахту зовне и Стамболу,
Потурчи ме. метне у медресу,
Да научим илум у медреси,
Да ми дадне хаир-дову своју,
Да ми хазну дадне и топове,
Да ми дадне своју силну војску,
Ја би њему Бихаћ освојио...

"Еј влашчићу, дај се право кажи!
Оклен јеси, име како ти је?
Како ли се зовеш по имену,
По имену и племену своме?"
Њену влашче руку пољубило:
Пашалија цара честитога!
Ово ј' Предојевић Ниче
Са Главице са Предојевића,
Са Корита повише Лужаца"...

Ја кад чуо Предојевић Ниче,
Ниче ћаћи потекао руци:
Хоћеш ли ми ћаћа халалити,
Што с' родио, сина охранио."
"Хоћу Ниче, моје дие драго,
Халал т' било на обадва свита!"
Па му ћаћа на ноге скочио,
Извади му стотини дуката:
"Троши сине, мекане дукате,
Јер сам стеко све у здравље царском
А на царској башчи под Грмечом."

@ Вук Горски

На линку под бројем 13 је тестирани који се презива Матаруга из Турјака код Градишке, као што видиш он је R1a-Z280>Y2613.

Врло интересантан резултат, који указује да су Матаруге можда биле словенског порекла, а да су били власи само по сталежу.

Знам да ћеш рећи да тај Матаруга из Босанске Крајине није повезан са племеном Матаруге које је постојало у Црној Гори у средњем веку, али имај у виду да је презиме Матаруга врло специфично и ретко. За разлику од презимена као што су Николић, Јовановић, Илић итд. која су настајала од разних Никола, Јована и Илија у разним временима и крајевима.

Poslednja izmena:
За порекло имена Новљани тешко се може рећи да је настало по новим досељеницима, већ је највероватније настало по неком од Нових, дакле градова са таквим називом, којих је у ближој и даљој околини било неколико, што наравно не умањује могућност да су они су досељени касније, у односу на изворне Дробњаке.

О присуству Нормана у Дробњаку говора нема, али у Дукљи се помињу (пре првог помена Дробњака)... под којим условима су доспели у Дробњак, то је и даље загонетка, али није искључено да се у Дробњаку налази неки посед, који је неко од Нормана добио на уживање, и тамо се умножио. Извори су шкрти, али у том крају очигледно постојао је чврст разлог да се неки, можда племенити странац, намести као нови поданик дукљанског краља?

Могуће да си у праву. Вероватно никада нећемо сазнати ко је био предак свих I-P109 на Балкану, али што се тиче конкретно Дробњака, најреалније је да је то био један човек који је, населивши се у те крајеве, оставио бројно потомство, а које је постепено истиснуло изворне Дробњаке. Е сад, ко су били изворни Дробњаци ? Ја не видим да би то могао бити ико други сем Крича (J-M205). Претпостављам да су у изворима називани Власима Дробњацима јер су насељавали област која се зове Дробњак. Не треба заборавити да је та област (микрорегија) знатно шири појам од племена Дробњаци. На том простору ће касније настати још три племена: Ускоци, Шаранци и Језерци. Сад сам опет мало скренуо у фантазирање без неког конкретног доказа, али мислим да за порекло хаплогрупа I-P109 и J-M205 није потребно превртати кости. Прва је сасвим сигурно дошла на Балкан у средњем веку, док је друга извесно старобалканска.

- - - - - - - - - -

Историчари сматрају да је Хасан-паша Предојевић рођен у Клобуку у источној Херцеговина, дакле баш тамо где се спомињу власи Предојевићи.

Занимљиво да је у муслиманској крајишкој песми "Хасан паша осваја Бихаћ" назначено да је Хасан паша пореклом из Лушци Паланке (тестирани Предојевић је из Лушци Паланке).

Пашалија од Рисовац глену...

ОК, веза постоји дефинитивно, али мислим да је најбоље сачекати да се тестира још неки Предојевић из тог краја. Немало пута се десило да се нађе више различитих хаплогрупа унутар неког рода.

На линку под бројем 13 је тестирани који се презива Матаруга из Турјака код Градишке, као што видиш он је R1a-Z280>Y2613.

Врло интересантан резултат, који указује да су Матаруге можда биле словенског порекла, а да су били власи само по сталежу.

Исто важи као и за претходни случај. Најбоље сачекати да се тестира још пар људи са тим презименом.
Што се тиче порекла Матаруга (Матаронга), лично сумњам да су могли бити Словени. Само име им нема словенски корен. За њих се претпоставља да су остаци илирске популације.

Знам да ћеш рећи да тај Матаруга из Босанске Крајине није повезан са племеном Матаруге које је постојало у Црној Гори у средњем веку, али имај у виду да је презиме Матаруга врло специфично и ретко. За разлику од презимена као што су Николић, Јовановић, Илић итд. која су настајала од разних Никола, Јована и Илија у разним временима и крајевима.

Слажем се да је презиме специфично, али не мора да значи да је повезано са племеном Матаруга. Ако и јесте, опет не мора да значи да хаплогрупа R1a-Z280>Y2613 има везе са изворним Матаругама. Колико сам успео да видим на Пореклу, више хаплогрупа је у игри.

Хасплогрупа J1 је типична за семитске народе, и ако неки Србин или Балканац има ту хаплогрупу то значи да му је порекло или прапорекло по директној мушкој линији семитско (арапско или јеврејско).

Ово није баш сасвим тачно. За семитске народе се првенствено везује грана P58. Имаш неколико грана које су типичне само за Европу и присутне су ту још од мезолита/неолита.

Војдода Ђујић је говорио да су његови преци старином из Бјелопавлића, а неки су везивали његово даље порекло за Братоножиће и Васојевиће.

Ништа од тога није тачно, Бјелопавлићи и Васојевићи су E-V13, а Братоножићи Q.

Једино што се сигурно зна о његовом пореклу је да су Ђујићи дошли у Ковачић код Книна 1690 године из Босне (вероватно из Босанске Крајине).

Poslednja izmena:
Pre nego što se iznese sud o nečemu, potrebno je poznaviati detalje o temi o kojoj se želi diskutovati. Istraživanja u Hercegovini su pokazala neočekivano visok nivo R1a, negde u rangu 17-18%, a očekivalo se da bude negde između 7 i 12%, što su indicirala prethodna istraživaja za CG i zapadnu hercegovinu, koje se nalaze po bokovima pomenute oblasti. Slična je situacija i sa Krajinom,
Sa druge strane, procenat E1b je opao, ali je on uvek i bio u tom rangu 16-18%. Šta nije jasno? I ranije te dve hg bile blizu jedna drugoj. Delilo ih par procenata.

Kakvi Crnogorci, kakvi bakrači. Dajte se ponašati kao odrasli ljudi.

Pre nego što se iznese sud o nečemu, potrebno je poznaviati detalje o temi o kojoj se želi diskutovati. Istraživanja u Hercegovini su pokazala neočekivano visok nivo R1a, negde u rangu 17-18%, a očekivalo se da bude negde između 7 i 12%, što su indicirala prethodna istraživaja za CG i zapadnu hercegovinu, koje se nalaze po bokovima pomenute oblasti. Slična je situacija i sa Krajinom,
Sa druge strane, procenat E1b je opao, ali je on uvek i bio u tom rangu 16-18%. Šta nije jasno? I ranije te dve hg bile blizu jedna drugoj. Delilo ih par procenata.

Али Црногорци воде "Поријекло", то је главни разлог зашто се смањује проценат величанствене хаплогрупе R1a са још величанственијом историјом и прошлошћу, а "набија" се непрестано проценат "влахо-албанске" хаплогрупе E1b-V13. Стварно страшно, чист шовинизам и мржња према R1a.

Koliko je dosad bilo poznato R1a je na srpskom proseku na oko 17-18%,a E na 14-15%. Zanima me zivo kako su stigli do izjednacenja, znaci da prilikom novih testiranja nije smeo biti nijedan R1a, a svedoci smo da svaki dan se pojavi neko novi sa tom haplogrupom na Poreklu.

Koliko je dosad bilo poznato R1a je na srpskom proseku na oko 17-18%,a E na 14-15%. Zanima me zivo kako su stigli do izjednacenja, znaci da prilikom novih testiranja nije smeo biti nijedan R1a, a svedoci smo da svaki dan se pojavi neko novi sa tom haplogrupom na Poreklu.

А јел баш сваки, или можда ипак сваки други?

Да није можда којим случајем и на сваки сат?

Sad su ovi na Poreklu poceli da vrte pricu kako su R1a i E izjednaceni na 17-18%. Kako su to izveli zivo me interesuje.

Ne znam da li je to, ali na tabeli koju imaju moze se jasno videti ko drzi drugo, a ko trece mesto. Ne volim lazna stelovanja ma cija bila.

Мстиславе, пријатељу, не срозавај се на ниске гране. Нико не штелује резултате, једноставно се озбиљни људи не баве таквим тривијалностима. Нормалним људима је довољно да знају оквирне проценте хаплогрупа, а тим срачунавањима статистике у промил и препирањем која је хаплогрупа друга или трећа по заступљености оптерећују се само незналице и комплексаши, јер ништа друго и не знају да раде.

Ништа чудно, зато што Црногорци воде "Поријекло."

Хехех баш си шаљивџија Кришно, негде у рангу Андрије Милошевића или оног Бузуровића. z:D

Верујем да опет креће 500-и пут од када постоји ова тема стандардно препуцавање и дискусија на ову сада већ досадну тему (да извину припадници I2-CTS10228 којима се такође верујем смучила стандардна интернет дебата око њихове хаплогрупе) која никакве нове закључке нити аргументе не може донети. :kokice:

I2a nisu originalni slovenski nosioci to su R1a M458 i R1a Z280.
I2 su stari lovci sakupljaci dok su original Sloveni(R1a) vise su farmeri i uzgajivaci stoke.

7eeb8fb24d99e9e3443b739a52c5a501.jpg

Zarubinska kulutra(3. vek pne-2. ne) koja je vezana za Skite i Sarmate je bila naseljena na prostoru gde je nastala I2a.
Problem nastaje sa dolaskom na Balkan.
Dali su Tracani doneli?
Da li su Germani doneli?
Da li su Sloveni doneli?

Sve ove tri grupe su bile u kontaktu sa proto-zemljom I2a koja je bila vrlo mocna pre oko 5 000 godina pne plus sa zemljom koju su kasnije naselili severnije oko reke Visle i Bug.
Ali orginali Sloveni nisu, niti je njihov zivot bio slican originalno slovenskom.
Skoro izvesno je da su nosioci I2 bili agresivniji zbog njihovog stila zivota ali ne i uspesni u sirenju...
U stvari postoji dobra sanse da su preci I2a bili pre Germani ili Kelti nego li Sloveni...
Ono sto se zna da su nosioci I2a bili stvaraoci Kijevske kulture koja se vezuje za Slovene ali skoro izvesno da njihova prazemlja nije slovenska.

Poslednja izmena:
I2a nisu originalni slovenski nosioci to su R1a M458 i R1a Z280.
I2 su stari lovci sakupljaci dok su original Sloveni(R1a) vise su farmeri i uzgajivaci stoke.

Pogledajte prilog 473336

Zarubinska kulutra(3. vek pne-2. ne) koja je vezana za Skite i Sarmate je bila naseljena na prostoru gde je nastala I2a.
Problem nastaje sa dolaskom na Balkan.
Dali su Tracani doneli?
Da li su Germani doneli?
Da li su Sloveni doneli?

Sve ove tri grupe su bile u kontaktu sa proto-zemljom I2a koja je bila vrlo mocna pre oko 5 000 godina pne plus sa zemljom koju su kasnije naselili severnije oko reke Visle i Bug.
Ali orginali Sloveni nisu, niti je njihov zivot bio slican originalno slovenskom.
Skoro izvesno je da su nosioci I2 bili agresivniji zbog njihovog stila zivota ali ne i uspesni u sirenju...
U stvari postoji dobra sanse da su preci I2a bili pre Germani ili Kelti nego li Sloveni...
Ono sto se zna da su nosioci I2a bili stvaraoci Kijevske kulture koja se vezuje za Slovene ali skoro izvesno da njihova prazemlja nije slovenska.

Kada kazes I2a moras napisati na koju mislis I2a,gdje se nalazi u stablu,njenu starost itd. pa tek onda istorijske kontekste i povezivanje sa migracijama :)

I2a1-tree.png

Ali zato medju Kordunasima oko 45%.

Да, међу Кордунашима и Баницима је I2a1b око 45-46%.

На Пореклу статистику за Кордун и Банију раде заједно.
Једно зато што нема довољно тестираних посебно са Кордуна и посебно са Баније и кад ставе заједно онда је узорак је већ солидан.
Друго зато што су Кордун и Баније две географско-историјско-културолошки повезане регије међу којима чак ни не постоји нека јасно дефинисана граница.

Kada kazes I2a moras napisati na koju mislis I2a,gdje se nalazi u stablu,njenu starost itd. pa tek onda istorijske kontekste i povezivanje sa migracijama :)

Mislim na onu sto je dominatna medju Srbima.
Ona je nastala negde pre 2 300 godina na prostoru oko reke Bug. U to vreme taj prostor naselavaju Sarmati istocno i zapadno dolaze Germani bas u to vreme.
Imas kod Tacita(i ne samo njega) da ljudi sa tog prostora pricaju germanski a da imaju snazan uticaj sarmata. Zna se da su kasnije sa Ostrogotima upadali na Balkan u njihovim napadima na Rim.
Ona je slovenizirana i delom je ucestvovala u stvaranju nekih od prvih slovenskih kultura ali nije originlno proto-balto-slovenska, niti je zivela u praslovenskoj zemlji oko srednjeg toka reke Dnjepar.

Ali cela I halpogrupa je zanimljiva jer se u vecem broju zadrzala po planinskim oblastima Evrope-Skandinavija, Balkan, Pirineji, i izolovana ostrva poput Sardinije i manjim delom Korzike,
Cak mislim da su najstariji fosili stare I2 nadjeni u svajcarskim Alpima.
Rekao bih da to govori o slabijem prilagodjavanju tih praevropljana lovaca-sakupljaca(I halpogrupe) na dolazak R1 iz Azije koji su se ocigledno lakse sirili zbog svog znanja oko poljoprivrede i stoke.

Ono sto nije jos uek jasno da li je nasa I2a dosla bas sa Slovenima ili mozda Germanima i Tracanima ranije ili mozda u svim tim talasima.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back