Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U stvari ja sam se malo zeznuo, z94 je dalja grana z93, ali z94 jeste uglavnom azijska grana ( mada ima i istocnoevropske verzije ) i ona je nadjena i kod Sarmata. Tako da pre ce biti da si od tih istocno-evropskih grana, teteoretski mogao bih biti i od nekog brate Jese ili Turcina :D :D ... ali za to bi morao da obavis dublje analize.

- - - - - - - - - -

Mogao bih cak biti i balkanski starosedelac,

U stvari ja sam se malo zeznuo, z94 je dalja grana z93, ali z94 jeste uglavnom azijska grana ( mada ima i istocnoevropske verzije ) i ona je nadjena i kod Sarmata. Tako da pre ce biti da si od tih istocno-evropskih grana, teteoretski mogao bih biti i od nekog brate Jese ili Turcina :D :D ... ali za to bi morao da obavis dublje analize.

- - - - - - - - - -

Mogao bih cak biti i balkanski starosedelac,

У Турској има само 7% R1a, а то што има су углавном словенске гране Z280 и M458 које су дошле са Балкана што са Јаничарима што пресељењем народа.

Z93 је скоро непостојећа у Турској, мислим да Огуз Турци који су се насели у Анадолију у XI веку нису имали R1a-Z93, јер да јесу она би данас постојала у Турској у солидном проценту.
Огуз Турци су вероватно донели у Анадолију неку источну R1b, Q а могуће и N.

Османска династија је вероватно R1a-Z93, али њихови преци нису дошли у оном првом и највећем таласу кад су Огузи населили Анадолију у XI веку. Османов отац Етругрул је дошао у Анадолију у XIII веку као вођа клана Кајa које је избегло у Анадолију под притиском Монгола

Poslednja izmena:
Резултат који је прилично занемарен на овој теми, иако је окачен на тему чим је изашао у јавност.

R1a-M417 from Eneolithic Ukraine

Да, ова R-M417>Z645 је предак R-Z93, само није најјасније на ком простору се Z93 одвојила.

У Турској има само 7% R1a, а то што има су углавном словенске гране Z280 и M458 које су дошле са Балкана што са Јаничарима што пресељењем народа.

Z93 је скоро непостојећа у Турској, мислим да Огуз Турци који су се насели у Анадолију у XI веку нису имали R1a-Z93, јер да јесу она би данас постојала у Турској у солидном проценту.
Огуз Турци су вероватно донели у Анадолију неку источну R1b, Q а могуће и N.

Османска династија је вероватно R1a-Z93, али њихови преци нису дошли у оном првом и највећем таласу кад су Огузи населили Анадолију у XI веку. Османов отац Етругрул је дошао у Анадолију у XIII веку као вођа клана Кајa које је избегло у Анадолију под притиском Монгола

Ova tvoja grane je toliko velika, da je iluzorno nagadjati, pretpostavimo da je ona podragana koje se povremeno pojavljuje u Rusiji i Poljskoj, ali neces znati dok se dalje ne testiras. Ko ti je bio najblizi po markerima?

Резултат који је прилично занемарен на овој теми, иако је окачен на тему чим је изашао у јавност.

R1a-M417 from Eneolithic Ukraine

šta je tebi zanimljivo u tome?

Evo dve karte ekspanzije R1a i R1b

Early_expansion_of_R1a_M198.png

Early_R1b_expansion.png

šta je tebi zanimljivo u tome?

Evo dve karte ekspanzije R1a i R1b

[/SPOILER]
То што је у питању грана која је предачка и за индоевропске (Z283>...) и за индоиранске (Z93>...) и која се са таквим датирањем, месту на коме је пронађена и географским распоредом њених низводних грана сасвим лепо уклапа у теорију Марије Гимбутас о прадомовини и ширењу индоевропских језика и племена.

Osman osnivac osmanskog catstva je Z93 grana ako ne gresim.

Да, његов отац Ертугрул је као вођа клана Каја дошао у Анадолију из централне Азије из данашњег Туркменистана.

- - - - - - - - - -

Ova tvoja grane je toliko velika, da je iluzorno nagadjati, pretpostavimo da je ona podragana koje se povremeno pojavljuje u Rusiji i Poljskoj, ali neces znati dok se dalje ne testiras. Ko ti je bio najblizi po markerima?

Неки Украјинац.

То што је у питању грана која је предачка и за индоевропске (Z283>...) и за индоиранске (Z93>...) и која се са таквим датирањем, месту на коме је пронађена и географским распоредом њених низводних грана сасвим лепо уклапа у теорију Марије Гимбутас о прадомовини и ширењу индоевропских језика и племена.

Свакако. Иначе, Средњи Стог претходи Јамни, и унутар те културе се највероватније и формирао праиндоевропски супстрат, тако да овде имамо апсолутно преклапање са археогенетичким доказима.

Poslednja izmena:
Свакако. Иначе, Средњи Стог претходи Јамни, и унутар те културе се највероватније и формирао праиндоевропски супстрат, тако да овде имамо апсолутно преклапање са археогенетичким доказима.

Управо то.

To smo pitanje raspravljali ovde još pre nekoliko godina. Tada sam tvrdio upravo to što si napisao, pa sam bio napadan od pojedinaca koji su tvrdili da je Mara pričala gluposti i da je IE jezik zapravo nastao na Balkanu.

Ukrajina je jedino logično mesto gde se mogu povezati sve IE grane.

Mene zanima kako je obavljen kontakt i transfer jezika između R1a i R1b s obzirom da su oni posle toga ostali veoma homogeni, kao što me zanima i to kako da Z280 grana bude pacifistički orijentisana, dok je Z93 bila daleko ratobornija, slično kao R1b.

- - - - - - - - - -

Samo što su u Srednjem Stogu našli i I2a koji posle izostaje u Jamnoj i Kurganu.

- - - - - - - - - -

Znas, ako bi ona teza da su Srbi neko sarmatsko pleme u opriginalu, ti bi onda mogu biti ultra Srbin :D

Stojke je uvek bio mega Srbenda, čak i kada se predstavljao kao Din-N :lol:

To smo pitanje raspravljali ovde još pre nekoliko godina. Tada sam tvrdio upravo to što si napisao, pa sam bio napadan od pojedinaca koji su tvrdili da je Mara pričala gluposti i da je IE jezik zapravo nastao na Balkanu.
Па ето, ваљда се ти који се нису слагали са твојим тадашњим мишљењем сада слажу са тобом. :D
Ukrajina je jedino logično mesto gde se mogu povezati sve IE grane.
Mene zanima kako je obavljen kontakt i transfer jezika između R1a i R1b s obzirom da su oni posle toga ostali veoma homogeni, kao što me zanima i to kako da Z280 grana bude pacifistički orijentisana, dok je Z93 bila daleko ratobornija, slično kao R1b.
Такође. Мислим да ће ту археогенетика имати кључну улогу, с' обзиром да су лингвисти и археолози већ детаљно разрадили неколико теорија о томе пре него што су генетичка истраживања почела да добијају на значају при истраживању древних археолошких култура.

Samo što su u Srednjem Stogu našli i I2a koji posle izostaje u Jamnoj i Kurganu.
Не видим другу могућност за њихову присустност ту него као последицу мешања са оближњим припадницима Трипољске културе.

Не видим другу могућност за њихову присустност ту него као последицу мешања са оближњим припадницима Трипољске културе.

Не изостаје, грана I2a2a>L701>L699 је присутна и у Јамној култури, и по мом мишљењу није ништа мање индоевропска од R1а и R1b, могуће да су један од првих таласа из степа на запад већином чинили носиоци ове хаплогрупе. Иначе, и I2а1 и I2а2 су у украјинским степама присутне од мезолита, па мислим да прича да потичу из Трипољске културе не пије воду.

Ukraine_HG1 9193-8641 BC Vasilyevka Ukraine Mesolithic I2a2a M223

I3714 5500-4800 BC Volniensky, Vilnianka Ukraine_Neolithic I2a2a M223

S5875.E1.L1 5500-4800 BC Dereivka Ukraine_Neolithic I2a2a1b M223>CTS616>CTS10057

I3717 5500-4800 BC Dereivka Ukraine_Neolithic I2a2a1b1 M223>CTS616>CTS10057>L701

I3715 5500-4800 BC Volniensky, Vilnianka Ukraine_Neolithic I2a2a1b1 M223>CTS616>CTS10057>L701

I1738 5473-5326 BC Vovnigi Ukraine_Neolithic I2a2a1b1b M223>CTS616>CTS10057>L701>L699

I2175 3328-3015 BC Smyadovo Bulgaria_EBA I2a2a1b1 M223>CTS616>CTS10057>L701

I2165 3020-2895 BC Merichleri, Kairyaka necropolis Bulgaria_EBA I2a2a1b1b M223>CTS616>CTS10057>L701>L699

Bul4 3012-2900 BC Mednikarovo Yamnaya_Bulgaria I2a2a1b1b M223>CTS616>CTS10057>L701>L699

RISE552 2849-2143 BC Ulan Russia Yamnaya_Kalmykia I2a2a1b1b2 M223>CTS616>CTS10057>L701>L699>Y5669

šta beše sa ovim 223 Đermanima posle dolaska R1b Arijevaca? Izgiboše u prijateljskoj vatri? ))

Ко ће га знати, сви су они (Р1б, Р1а, И2а2) били на истом простору, источна Р1б је у једном периоду издоминирала, остали се утопили/настрадали/иселили.

Иначе, и I2а1 и I2а2 су у украјинским степама присутне од мезолита, па мислим да прича да потичу из Трипољске културе не пије воду.

Нисмо се разумели.

Неспорни су ти узорци из тамошњег мезолита, међутим поставља се питање када је почео тај уплив односно када је био најинтензинији. Да ли је то мезолит или енеолит, односно доба Трипоља и Јамне, нисам баш сигуран да ли се може са већом сигурношћу рећи. Свакако, чињеница јесте да било да су се I2a2 узорци које си поставио стопили са R1 овцима у мезолиту или енеолиту, они су свакако играли битну улогу у изградњи прото-индоевропског идентитета који се стварао у украјинским степама.

Овај узорак говори о томе да је тог мешања било још у мезолиту на тим просторима, али као што рекох не знам колико је сигурно тврдити да су они још од тада заједно, односно да је сваки I2a2 из Јамне даљим пореклом из мезолитске Васиљевке, тј да је мешањем још у мезолиту био присутан у ''изградњи'' Јамне, а не из оближњег Трипоља.

I1819 8825-8561 BC Vasil'evka 3 Ukraine Ukraine_Mesolithic R1a M420

Z93 је индоевропска (кавказоидна) хаплогрупа, то што је данас имају највише полу-монголоидни тиуркијски Киргизи не значи да је она изворно монголска.

Носиоци Z93 су били белци а неки их називају и Аријевцима, њихова постојбина је у данашњој Украјини (Јамна култура).

Своју хаплогрупу су ширили у освајачким походима по Азији, дошли су у Индију и донели културу и цивилизацију аустралоидним Дравидима, а мешањем са монголоидним женама су створили прото-Турке.

Глупости!!! У долини Инда је постојала веома напредна цивилизација и много пре доласка Аријеваца.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back