Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da nisi mozda poreklom iz okoline Berane?

Ko sto Kog rece testirao se na 23andMe,nisam iz okoline Berana vec sam iz juzne Srbije,sopski kraj...Predanje o Jevrejskom poreklu nemam definitivno niti izgledam semitski (znam da izgled nema veze)...iskreno i ja sam zbunjen,i to sto sam izguglao vrlo malo podataka o tom markeru..sturo i oskudno,takodje nasao to o jevrejskom poreklu. Sto se tice migracije porodice znam samo da su s bugarske granice a pre toga Skopska Crna Gora...nadalje ne znam

Човек је извесно Е-М35+. Нема ту ни говора о некаквом јеврејском пореклу и сл.

Као што је Кор рекао, статистички гледано највеће су шансе да је Е-V13+, али пошто је сама компанија 23andMe доста чудна по питању одређивања Y-ДНК хаплогрупе (у смислу тога што некима утврде позитивност на само општу хаплогрупу док некима утврде и дубљу подграну) без тестирања код других компанијa не може се јасно говорити о ком се снп-у низводном од E-M35 ради.

Нејасно одређивање Y-ДНК хаплогрупе као и резултат без маркера је још један од аргумената зашто се неко са ових простора не би требао тестирати код те компаније, која генерално служи само за узимање пара наивним Американцима и западноевропљанима продајући им бајке о неандерталским генима и процентима индијанске генетике код аутосомалних тестова.

Човек је извесно Е-М35+. Нема ту ни говора о некаквом јеврејском пореклу и сл.

Као што је Кор рекао, статистички гледано највеће су шансе да је Е-V13+, али пошто је сама компанија 23andMe доста чудна по питању одређивања Y-ДНК хаплогрупе (у смислу тога што некима утврде позитивност на само општу хаплогрупу док некима утврде и дубљу подграну) без тестирања код других компанијa не може се јасно говорити о ком се снп-у низводном од E-M35 ради.

Нејасно одређивање Y-ДНК хаплогрупе као и резултат без маркера је још један од аргумената зашто се неко са ових простора не би требао тестирати код те компаније, која генерално служи само за узимање пара наивним Американцима и западноевропљанима продајући им бајке о неандерталским генима и процентима индијанске генетике код аутосомалних тестова.

Slazem se,ako imam jevrejskog porekla ( nista protiv i sa je tako)..zasto onda procentualna tabela izgleda ovako
20171203_105809.jpg
....Nema Askenazi Jew niti Ethiopian kao sto spominju na onom sajtu

Ti si Klint autentični balkanski starosedelac:D. Ne znam da li živiš u Srbiji ali ako živiš dobro bi bilo da odradiš test STR-ova u nekoj od akcija Porekla. Ako si u inostranstvu, najbolje je da uradiš test kod FTDNA. Tako ćeš doći do najboljih podataka o skorijem poreklu.

Ne zivim u Srbiji, odradicu taj FTDA..sad shvatam zasto je 23andMe tako jeftin..cak i za nase uslove...60 dolara. To o balkanskim starosedeocima kaze i Kog,i meni je mnogo logicnije..Da se razumemo,ne bezim od toga sta god da ispadne...ja se osecam kako se osecam i to nista ne moze da promeni.

Смешни сте, бре, са овим фетишом за Y-ДНК, јер чини врло мали део генома. А шта је са осталом 99,999% ваше генeтике?

Ди си Влашко, одавно те није било!? :hahaha:

Фора је у томе што се преко Y DNK лакше и прецизније тумачи прошлост него из историјских извора.

Нисам приметио да неко овде има фетиш на Y DNA осим Филипија који је I2-CTS10228 master race.

Ево на пример моја хаплогрупа је аријевска R1a-Z93, па се ја не хвалим са тим.

Смешни сте, бре, са овим фетишом за Y-ДНК, јер чини врло мали део генома. А шта је са осталом 99,999% ваше генeтике?

Da li ti shvataš, dragi moj Pravi Vlaše, da mi ne raspredamo o biološkim dejstvima ljudskog genoma nego o njegovim socijalnim posledicama. S obzirom da pripadaš dvema klasičim plemenskim zajednicama, Kumanima i Srbima, trebalo bi ti biti jasno da nasleđivanje Y-DNA podudara sa patrilinearnim nasleđivanjem u tim plemensko organizovanim zajednicama. Dakle, pravo je pitanje kakve veze 99,99% genoma ima sa sociologijom i organizacijom društva. Pa ne tražimo mi lepe oči (među nama nema tak'ih:mrgreen:) već naše junačke ratničke pretke koji su prenosili Y hromosom sa oca na sina, uz ostale pokretne i nepokretne stvari.

- - - - - - - - - -

Ne zivim u Srbiji, odradicu taj FTDA..sad shvatam zasto je 23andMe tako jeftin..cak i za nase uslove...60 dolara. To o balkanskim starosedeocima kaze i Kog,i meni je mnogo logicnije..Da se razumemo,ne bezim od toga sta god da ispadne...ja se osecam kako se osecam i to nista ne moze da promeni.

Ma nema brige oko identitetskih pitanja. Srbi su davno iz jednorodnog plemena (ako su to ikad i bili) postali narod u kome se slažu različite genetske linije, i nacionalno poreklo niko ne može da ti uzme. utvrđivanje nekog daljeg genetskog porekla može samo da obogati biografiju. Među Srbima danas ima potomaka Jermena, Vikinga, Jevreja, Kelta, Asiraca, starobalkanaca, a nađe se i pokoji čisti Srbin:mrgreen: Sve u miru i slozi

Primarni cilj 23&Me je određivanje eventualnih loših gena, odnosno onih koji nose neku naslednu bolsest. Nisu uopšte usmereni prema GG kao što je to FTDNA, recimo.

Teško će se desiti i da su odstupanja od toga prevelika. Jedino ako misliš da je moguće da je tvoj pra-pra-...-deda Norman sa genetskom predispozicijom za pravljenje muške dece i urođenim naslednim afinitetom ka širokim zadnjicama došao ovamo sa Austrijancima pre 2 veka, i kroz generacije tvorio samo mušku decu koja su dalje plodila neke Grkinje, te je tako nastao mali, dlakavi, crnokosi I1, koji se tripuje na Valkire i Valhalu, ali boluje od talasemije.

Nego kako vrednujete ovo? Nisam do sad video ovu mapu:

http://bosnjackidnk.com/wp-content/uploads/2017/11/e1b1b-2.jpg
http://bosnjackidnk.com/e-z16988-klimente/

Poslednja izmena:

По значају који придају Y-dna, рекло би се да је човек биће које се саморазмножава :)

Poslednja izmena:
По значају који придају Y-dna, рекло би се да је човек биће које се саморазмножава :)

Зависи како се гледа на то. Ако је то везано за фаворизовање једне одређене хаплогрупе, онда то свакако није добро.

А исто тако свакако да код одређивања родова/кластера није битно то од које породице ти је мајка, или нека баба. То је ваљда већ свима јасно.

Juu otkud ova haplogrupa kod nas?

Потиче од Скита, а они су били комшије Словенима па се неко од њих вероватно приженио у Словене и донео своју хаплогрупу.

Наћи ће се сигурно још понеко код нас са том хаплогрупом кад буде више тестираних.

- - - - - - - - - -

О здраво побратиме, поздравља те Z92. Само нам још фали Z94, па смо на окупу. :p

Пажља: иронија.

Поздрав и теби, још само да се нађе скандинавска/германска Z84 и онда мислим да ћемо имати све подгране R1a.

Зависи како се гледа на то. Ако је то везано за фаворизовање једне одређене хаплогрупе, онда то свакако није добро.

А исто тако свакако да код одређивања родова/кластера није битно то од које породице ти је мајка, или нека баба. То је ваљда већ свима јасно.

Ма јасно, него говорим о људима који се претерано поистовећују са својом хаплогрупом. Тешко им је објаснити да у свакој генерацији вуку хаплогрупу само од једног мушког претка, а да се са сваком генерацијом уназад укупан број предака удвостручује. Ако идеш само десет генерација уназад имаш преко хиљаду предака.

Poslednja izmena:
Ма јасно, него говорим о људима који се претерано поистовећују са својом хаплогрупом. Тешко им је објаснити да у свакој генерацији вуку хаплогрупу само од једног мушког претка, а да се са сваком генерацијом уназад укупан број предака удвостручује. Ако идеш само десет генерација уназад имаш преко хиљаду предака.

Хаплогрупа ти је као презиме, зато се људи толико идентификују са њом.

Мој предак оснивач мог презимена је живео у 17-ом веку, ја његових гена имам аутосомално мало јер се разводнило за 4 века, али носим презиме по том претку из 17-ог века а не презимена женских предака од 17-ог века на овамо.

Потиче од Скита, а они су били комшије Словенима па се неко од њих вероватно приженио у Словене и донео своју хаплогрупу.

Sarmati i Skiti su za sada samo R1a-z94, mozda buduca istrazivanja otkriju jos neke grane. R1a-z93 je najcesca kod Pastuna i Kirgiza, nemam predstavu odakle bi mogla doci u Srbiju.

Sarmati i Skiti su za sada samo R1a-z94, mozda buduca istrazivanja otkriju jos neke grane. R1a-z93 je najcesca kod Pastuna i Kirgiza, nemam predstavu odakle bi mogla doci u Srbiju.

Z93 је индоевропска (кавказоидна) хаплогрупа, то што је данас имају највише полу-монголоидни тиуркијски Киргизи не значи да је она изворно монголска.

Носиоци Z93 су били белци а неки их називају и Аријевцима, њихова постојбина је у данашњој Украјини (Јамна култура).

Своју хаплогрупу су ширили у освајачким походима по Азији, дошли су у Индију и донели културу и цивилизацију аустралоидним Дравидима, а мешањем са монголоидним женама су створили прото-Турке.

Poslednja izmena:
Z93 је индоевропска (кавказоидна) хаплогрупа, то што је данас имају највише полу-монголоидни тиуркијски Киргизи не значи да је она изворно монголска.

Носиоци Z93 су били белци а неки их називају и Аријевцима, њихова постојбина је у данашњој Украјини (Јамна култура).

Своју хаплогрупу су ширили у освајачким походима по Азији, дошли су у Индију и донели културу и цивилизацију аустралоидним Дравидима, а мешањем са монголоидним народима (углавном женама) су створили прото-Турке.

Изворни носиоци Z93 су Индоевропљани (источна, индо-иранска грана).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back