Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Još ću samo jednom ponoviti, u kratkim crtama, par stvari, pa odustajem:

1. Ti si, najvjerovatnije, I2a-Din South. Doplati testiranje na 37 Y-STR markera, ili samo na Y-STR marker DYS448, pa ćemo biti sigurni.

2. Sa Ilirima nemaju veze niti I2a-Din South, niti I2a-Din North. I jedni i drugi potječu od istog I2a-Din MRCA (Most Recent Common Ancestor - najskoriji zajednički predak), koji je živio tamo gdje niti Ilira, niti njihovih predaka, nikada bilo nije.

3. Podaci na koje si postavio link, a koji su, navodno, preuzeti sa IGENEA-e (ono o Indigenous Peoples of Bosnia-Herzegovina), nemaju veze sa životom.

Ovo je špekulacija niučemu utemeljena.
Ne kažem ni da jeste ni da nije. Ne zana se.

ova mapa po svemu sudeci nije dobra. sudeci po ovom linku u gckoj, makedobiji i albaniji veca je zastupljenost DIN-N (odnos oko 65%:35%).
http://vln.by/node/247

a cime bi ovako sto mogao dokazati?
I ovo ide u prilog teze, da je u pitanju trački klaster. I to ne sav, i dalje mi liči da imao jednu povratnu mutaciju 19 - 20, negde u Panoniju, recimo. A i bilo bi čuda da nemamo. Sa DYS 19, vrednost može da ode i na 18 i na 20. Moguć je scenario 19 - 18 - 19.
Ako imamo povratne mutacije, ako se vrednosti kreću od 17 do 21, malo je verovatno da su sve mutacije išle u jednom smeru, onda je i proračun MRCA, sa kojim se ovde špekuliše debelo pogrešan (skraćen).
Najveći broj lindvista smatra da su Albanci došli iz severoistočnog pravca, i to posle naseljavanja Albanije Slovenima.

Poslednja izmena:
Na rimskim mapama se vidi Bosona, i na modernim mapama se vidi Bosona. Samo sto bi neki hteli da tu pise Serblona. Ali je cinjenica da ti ljudi i izgledaju drukcije od Srba. Da su i inertniji i da svi muslimani imaju problema sa IQ testovima, sto je samo posledica tromosti. kulturoloski, rasno, antropoloski, religijski, oni ne pripadaju ni juznim ni severnim Slovenima. I ako bolje pogledas, u poslednje vreme je sve vise tih ilirskih drzavica po balkanu, a Srbija je sve manja... ako je to uspesna asimilacija, onda nemam vise pitanja.

p.s.

pa jeste, vidi se na onim mapama da je din-n zastupljeniji oko Makedonije i u Rumuniji.
Nisam niti umoran, niti neraspoložen za diskusiju, ali jednostavno ne želim razgovarati sa nekim ko je pun šovinističkih predrasuda.

Što se tiče Bošnjaka muslimana, ako si raspoložen, sad ti mogu skupiti njih najmanje deset koji će, pojedinačno, imati više bodova na IQ testu od tebe, bez obzira na to ko si i kako se izjašnjavaš.

E pa to ti je vrlo naucan stav i asimilatorski. Ja ih, za razliku od tebe, nemam nameru prepravljati. pa ti vidi sta je sovinisticko, "bez obzira na to ko sam"...

Oni se vrlo vesto pretvaraju da su "neopredeljeni", a nista nema tipicnije za balkanske nomade nego to da su partizani, siguran sam da i kod Rimljana ima negde zapisano da su im Iliri pravili partizanske diverzije.

Rekao sam vec i ovima u laboratoriji da me ne zanima 37 markera ako ne definisu razliku ili slicnost izmedju mene i indigenous people. Ti ponavljas da din nema veze sa Ilirima, a nisi mi jos pruzio nikakav dokaz, da ne govorim o neoborivom, a volis skretati paznju na "greske". Pa velika je greska napisati 500 stranica umesto jedne koja objasnjava sve. Ocigledno je da se ne zna u ovom moru dinova gde je glava a gde rep. Znas, mudrost je u kratkim i jasnim recenicama, a vidim da se na svim forumima mnogo pise a malo kazuje. Ako si umoran ili nezainteresovan za diskusiju, ne teram te. Hvala i do vidjenja.

Ако мислиш да се озбиљно позабавиш генетичком генеалогијом онда заборави те глупости типа "indigenous people". Ако то уопште потиче од IGENEA-e, онда је то неки њихов стари рекламни трик, нешто чиме су само хтели да привуку људе да се тестирају код њих. Нисам видео да је игде објашњено како се вршила таква класификација. Код IGENEA-e данас сигурно не можеш наћи то "indigenous people", то можеш наћи само на сајтовима босанских муслимана (и њима сличних), који то користе у својим јаловим покушајима да докажу да не потичу од Срба.

Такође, размотри мало оно о чему ти је говорио Андалузија на мало другачији начин. Не треба он теби да доказује да I2a1b3a-L147.2, познат као Dinaric или Din, нема везе са Илирима. Он ти је скренуо пажњу на неспорну чињеницу да I2a1b3a-L147.2 има везе са Словенима, а ти треба да докажеш да I2a1b3a-L147.2 има везе са Илирима, ако мислиш да је тако. На основу чега тако мислиш (ако мислиш)? У овом тренутку не постоји апсолутно ништа што I2a1b3a-L147.2 може да повеже са Илирима, као што не постоји ништа што може поуздано да докаже да је хаплогрупа I2a1-P37.2 или хаплогрупа I2a1b-M423 била присутна на Балкану пре доласка Словена. Мишљења о томе да I2a1-P37.2 потиче са Балкана су углавном базирана на застарелом и погрешном мишљењу о постојању "уточишта" на Балкану, Иберијском полуострву и јужној Украјини у време последњег леденог доба, којим су пре десетак година неки покушавали да објасне порекло и ширење европске R1b, за коју су претпостављали да је била присутна у Европи још у то време. Од тог мишљења о постојању три "уточишта" већина је одустала онда када јe показано да су погрешне хиопотезе о палеолитском пореклу R1b у Европи, које су поставили Semino et al. (2000) и Rosser et al. (2000). Уосталом, археолози су показали континуитет археолошких култура на простору западне, средње и источне Европе у палеолитском периоду, 30.000-10.000 ybp (Gravettian, Kostenki-Willendorf, Solutrean, Magdalenian culture), при чему се те археолошке културе углавном повезују са носиоцима I-хаплотипова (или њиховим прецима). Коначно, претпоставка да I2a1-P37.2 потиче са Балкана и да је тамо од палеолита је заснована на потпуно истој логици на којој је заснована претпоставка да је R1b у западној Европи још од палеолита, за коју се показало да је погрешна.

Poslednja izmena:
Meni je to sa haplogrupama sve sumnjivo, tu nema nikakve logike na osnovu cega sam dobio haplogrupu i koje vrednosti markera je uopste definisu. Izgleda da je to nesto proizvoljno, cisto da se ovce ne boje da su same, a istovremeno salju genetski materijal sa svih strana.

Samo jedan broj vise i razlika u precima je 1200 godina. Sta ako je razlika unutar jednog dina od 111 markera 111x1? To onda dodje 111x1200 god... odosmo u majmune... iliti majmunisu nas.

Ако мислиш да се озбиљно позабавиш генетичком генеалогијом онда заборави те глупости типа "indigenous people". Ако то уопште потиче од IGENEA-e, онда је то неки њихов стари рекламни трик, нешто чиме су само хтели да привуку људе да се тестирају код њих. Нисам видео да је игде нигде није објашњено како се вршила таква класификација. Код IGENEA-e данас сигурно не можеш наћи то "indigenous people", то можеш наћи само на сајтовима босанских муслимана (и њима сличних), који то користе у својим јаловим покушајима да докажу да не потичу од Срба.

Такође, размотри мало оно о чему ти је говорио Андалузија на мало другачији начин. Не треба он теби да доказује да I2a1b3a-L147.2, познат као Dinaric или Din, нема везе са Илирима. Он ти је скренуо пажњу на неспорну чињеницу да I2a1b3a-L147.2 има везе са Словенима, а ти треба да докажеш да I2a1b3a-L147.2 има везе са Илирима, ако мислиш да је тако. На основу чега тако мислиш (ако мислиш)? У овом тренутку не постоји апсолутно ништа што I2a1b3a-L147.2 може да повеже са Илирима, као што не постоји ништа што може поуздано да докаже да је хаплогрупа I2a1-P37.2 или хаплогрупа I2a1b-M423 била присутна на Балкану пре доласка Словена. Мишљења о томе да I2a1-P37.2 потиче са Балкана су углавном базирана на застарелом и погрешном мишљењу о постојању "уточишта" на Балкану, Иберијском полуострву и јужној Украјини у време последњег леденог доба, којим су пре десетак година неки покушавали да објасне порекло и ширење европске R1b, за коју су претпостављали да је била присутна у Европи још у то време. Од тог мишљења о постојању три "уточишта" већина је одустала онда када јe показано да су погрешне хиопотезе о палеолитском пореклу R1b у Европи, које су поставили Semino et al. (2000) и Rosser et al. (2000). Уосталом, археолози су показали континуитет археолошких култура на простору западне, средње и источне Европе у палеолитском периоду, 30.000-10.000 ybp (Gravettian, Kostenki-Willendorf, Solutrean, Magdalenian culture), и сматра се да су носиоци тих култура били углавном носиоци I-хаплотипова. Коначно, претпоставка да I2a1-P37.2 потиче са Балкана и да је тамо од палеолита је заснована на потпуно истој логици на којој је заснована претпоставка да је R1b у западној Европи још од палеолита, за коју се показало да је погрешна.

E sad kad si spomenuo iberijsko utociste, mislim da su Baski sa svojih 5% I-HG jedan od dokaza da je ta grupa ilirska, jer su im obicaji identicni sa albanskim i skotsko-brdjanskim, naime i jedni i drugi imaju neku vrstu kiltova, kod albanaca su kecelje, i sviraju gajde. te krvna osveta itd ... to je sve karakteristika starih Ilira, zbog toga se i Crnogorci smatraju Ilirima.

E sad kad si spomenuo iberijsko utociste, mislim da su Baski sa svojih 5% I-HG jedan od dokaza da je ta grupa ilirska, jer su im obicaji identicni sa albanskim i skotsko-brdjanskim, naime i jedni i drugi imaju neku vrstu kiltova, kod albanaca su kecelje, i sviraju gajde. te krvna osveta itd ... to je sve karakteristika starih Ilira, zbog toga se i Crnogorci smatraju Ilirima.

Какви црни Илири!!! Да су Илири били I-M26, као тих 10% Баска (Баскијаца), онда би те хаплогрупе било у неком значајном проценту и на овом простору. А за сада, од преко 1000 тестираних за које знам, чији су резултати наведени на Српском ДНК пројекту или у научним студијама рађеним на овим просторима, само 2 припадају хаплогрупи I-M26, један од њих је на Српском ДНК пројекту (Тановић), а другог је пронашла скорашња научна студија урађена на Србима из Војводине.

А то што се "неки Црногорци" сматрају Илирима, разлог је исти као и код босанских муслимана - само зато да не би били Срби или српског порекла. На жалост, изгледа да си и ти са њима, и да и ти из истог разлога њих сматраш Илирима.

Poslednja izmena:
Ja ti kazem da su koreni mnogo dublji i da nomadska polu-kultura traje milenijumima i obuhvata sve te ranije mutacije.

И ја теби могу да кажем свашта, али није поента у томе. Поента је у томе да то што кажеш и аргументујеш, да то поткрепиш чињеницама. Не верујем да је било ко овде расположен да слуша било шта што је непоткрепљено.

I ovo ide u prilog teze, da je u pitanju trački klaster. I to ne sav, i dalje mi liči da imao jednu povratnu mutaciju 19 - 20, negde u Panoniju, recimo. A i bilo bi čuda da nemamo. Sa DYS 19, vrednost može da ode i na 18 i na 20. Moguć je scenario 19 - 18 - 19.
Ako imamo povratne mutacije, ako se vrednosti kreću od 17 do 21, malo je verovatno da su sve mutacije išle u jednom smeru, onda je i proračun MRCA, sa kojim se ovde špekuliše debelo pogrešan (skraćen).
to je glavni srpski-hrvatski klaster i on bi trebao biti predmetom naseg interesovanja. najpre potvrdjuje isto plemensko-rodovsko. a njegova danasnja raspodela bi trebala odslikavati migracije srba posle nove ere. zna li se precizno koliko je generacija star?

И ја теби могу да кажем свашта, али није поента у томе. Поента је у томе да то што кажеш и аргументујеш, да то поткрепиш чињеницама. Не верујем да је било ко овде расположен да слуша било шта што је непоткрепљено.

Tako je, konacno da neko stane u kraj mastarijama.

@Kyrios Interesuje me tvoje misljenje o onih oko 7% J2b sa Srpskog DNK projekta. 7% nije malo. Usli bi u parlament 'ladno.

Mislim da je ovde previše uopštavanja i uproštavanja.
Postoje velika razmimilaženja po pitanju proračuna starosti.
Pogladaj malo na prethodnim stranama šta sam pisao.
Za mene nema dileme da su ovi klasteri u kojima ima Srba nastali negde u "Dakomezijskoj arheološkoj zoni", između Skoplja i Budimpešte. I to u dubokoj prošlosti.
Drugi klaster i koji bi se mogao povezati sa Din N, negde istočmo, Karpati, rumunsko podunavlje...
I možda još nešto...

Mislim da je ovde previše uopštavanja i uproštavanja.
Postoje velika razmimilaženja po pitanju proračuna starosti.
Pogladaj malo na prethodnim stranama šta sam pisao.
Za mene nema dileme da su ovi klasteri u kojima ima Srba nastali negde u "Dakomezijskoj arheološkoj zoni", između Skoplja i Budimpešte. I to u dubokoj prošlosti.
Drugi klaster i koji bi se mogao povezati sa Din N, negde istočmo, Karpati, rumunsko Podunavlje...
znaci ne zna se ni broj generacija. a taman sam hteo predloziti prosecnu generacijski period od 35-40 godina. 40 godna - tolko iznosi prosek, na osnovu uvida u maticne knjige, u mom slucaju za zadnjih 6 kolena.

i kada bi se znalo tacno opet ne vidim kako se to iz gena moze gatati kolevka u kojoj je neko rodjen.

...
Najveći broj lindvista smatra da su Albanci došli iz severoistočnog pravca, i to posle naseljavanja Albanije Slovenima.

Поново си нејасан! О којим повратним мутацијама говориш, о мутацијама на DYS19, или на DYS448, или на оба маркера?

...
@Kyrios Interesuje me tvoje misljenje o onih oko 7% J2b sa Srpskog DNK projekta. 7% nije malo. Usli bi u parlament 'ladno.

То је прилично тешко питање. Њиме се на форуму poreklo.rs бави већи број људи који много боље познају генеалогију родова у оквиру којих је регистрована та хаплогрупа (а неки од њих и сами припадају тој хаплогрупи), па ни они још увек нису пронашли одговор. Погледај http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=195.0.

Иначе, тренутна фреквенција ове хаплогрупе од 7,56% на Српском ДНК пројекту је нешто већа него у научним студијама где се радило са случајно изабраним узорком. У просеку је фреквенција око 4,4%, али је у студији Regueiro et al. рађеној на територији Србије пронађено само 2,9%, а у студији Mirabal et al. која се тиче Србије и Црне Горе још мање - 1,7%, док је у студији Peričić et al. 5,3%, у студији Marjanović et al. 6,2%, и у студији Veselinović et al. (односно Rebala et al.) за Србе из Војводине фреквенција 6,5%. Колико сам могао да приметим, међу носиоцима J2b на Српском ДНК пројекту највише њих има са западних српских простора.

Poslednja izmena:
Поново си нејасан! О којим повратним мутацијама говориш, о мутацијама на DYS19, или на DYS448, или на оба маркера?
U prncipu o svim mutacijama.
Nemamo samo dva STR haplotipa. Ima ih mogo, mnogo više.
A jedina šansa da se prikažu njivi međusobni su mrežni dijagrami o kojima smo pričali.

Poslednja izmena:
То је прилично тешко питање. Њиме се на форуму poreklo.rs бави већи број људи који много боље познају генеалогију родова у оквиру којих је регистрована та хаплогрупа (а неки од њих и сами припадају тој хаплогрупи), па ни они још увек нису пронашли одговор. Погледај http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=195.0.

Иначе, фреквенција ове хаплогрупе на Српском ДНК пројекту је нешто већа него у научним студијама где се радило са случајно изабраним узорком. У просеку је фреквенција око 4,4%, али је у студији Regueiro et al. рађеној на територији Србије пронађено само 2,9%, а у студији Mirabal et al. која се тиче Србије и Црне Горе још мање - 1,7%, док је у студији Peričić et al. 5,3%, у студији Marjanović et al. 6,2%, и у студији Veselinović et al. (односно Rebala et al.) за Србе из Војводине фреквенција 6,5%. Колико сам могао да приметим, међу носиоцима J2b на Српском ДНК пројекту највише њих има са западних српских простора.

Koliko sam shvatio, narod na Balkanu je toliko izmesan da je pominjanje danasnjih naroda u bilo kom smislu osim u kulturoloskom ili lingvistickom, u najmanju ruku neukusno.

Tek kad se zagrebe ispod povrsine GG, vidi se koliko je to u stvari kompleksno pitanje. Ja vise nisam siguran ni da je din S srpski iskljucivo srpski. Andaluzija kaze da nije tacno da su I2 u Ukrajinu dosli sa Balkana, vec vise zapadnije.

I konacno, ko je kome u tom slovenskom miksu R i I dao jezik?

Dakle, meni je, kao matematicaru po ubedjenju, jako tesko sklopiti neku vecu sliku iz bezbroja delova od kojih je vecinu vrlo tesko dokazati. Zato bih zamolio nekoga ko genetiku mnogo bolje poznaje, da bar u grubljim crtama objasni srpsku kombinaciju I2a, R1a i E-V13.

@Kyrios, unapred hvala.

U prncipu o svim mutacijama.
Nemamo samo dva STR haplotipa. Ima ih mogo, mnogo više...

А да ли ти знаш колика је вероватноћа да се на једном маркеру појави одређена мутација? А колика је вероватноћа да се после те мутације на истом маркеру појави њена раверзна (повратна) мутација? И колика је вероватноћа да се повратне мутације појаве на два или више маркера?

...
A jedina šansa da se prikažu njivi međusobni su mrežni dijagrami o kojima smo pričali.

Али, увек има неко "али". Овде је "али" то што, на жалост, значење тих мрежних дијаграма ниси разјаснио!

Poslednja izmena:
...
Tek kad se zagrebe ispod povrsine GG, vidi se koliko je to u stvari kompleksno pitanje. Ja vise nisam siguran ni da je din S srpski iskljucivo srpski. Andaluzija kaze da nije tacno da su I2 u Ukrajinu dosli sa Balkana, vec vise zapadnije.

I konacno, ko je kome u tom slovenskom miksu R i I dao jezik?
...

И ја мислим као и Андалузија. Као што сам већ ракао у једном од данашњих постова, нема никаквих поузданих доказа да је I2a1b-M423 био на Балкану пре доласка Словена. Са друге стране, од својих најближих рођака I2a1b3a-Din се по свему судећи раздвојио негде у централној Европи, сви његови најближи рођаци су данас лоцирани у централној и западној Европи. Такође, пре пар недеља појавили су се резултати истраживања који су пронашли узорке I2a1b-M423 у Луксембургу и Шведској старе 8000 година. Дакле, све води ка закључку да су I2a1b-M423 и I2a1b3a-Din настали негде у централној Европи, и да су на Балкан дошли тек са Словенима. По мени то није дискутабилно. Једино што је дискутабилно је да ли су се R1a и I2a помешали тек приликом етногенезе Словена, у периоду од 3. века п.н.е. до 1-2. вена н.е., у оквиру Зарубињецке археолошке културе, или много раније. Моје мишљење је да се то десило касније, у време Зарубињецке археолошке културе.

Што се тиче језика, мислим да је прилично јасно да су приликом мешања I2a и R1a носиоци хаплогрупе I2a примили индоевропски-језик носилаца хаплогрупе R1a. Јасно је да оригинални језик носилаца хаплогрупе I2a био не-индо-европски, односно старо-европски, питање је само да ли су га језиком носилаца хаплогрупе R1a заменили по први пут, или су пре тога били примили и неки други индо-европски језик. У сваком случају, и ово треба узети условно. Исто тако како се меша генетика, мешали су се и језици, тако да је сигурно да нико ни од кога није дословце примио језик, већ је прављен нови језик који је мешавина оба језика, у одређеном односу, код I2a и R1a верујем да је било више елемената које су узети из језика R1a групације, што је и нормално с обзиром на укупан однос фреквенција те две хаплогрупе код Словена. Такође треба имати у виду да су све негде до 8-9. века Словени говорили једним јединственим језиком, са малим разликама између дијалеката.

А да ли ти знаш колика је вероватноћа да се на једном маркеру појави одређена мутација? А колика је вероватноћа да се после те мутације на истом маркеру појави њена раверзна (повратна) мутација? И колика је вероватноћа да се повратне мутације појаве на два или више маркера?
Али, увек има неко "али". Овде је "али" то што, на жалост, значење тих мрежних дијаграма ниси разјаснио!
Razjasnio sam, ali tebi nije jasno.

И ја мислим као и Андалузија. Као што сам већ ракао у једном од данашњих постова, нема никаквих поузданих доказа да је I2a1b-M423 био на Балкану пре доласка Словена. .
Naučnici širom sveta utrošili godine i godine naučnog rada, potropli ogromna srdstva, publikovali rezultate, a on misli.

Ne prosipajte više glupsti, već dajte istraživanja koja idu u prilog tih teza.

Brno pešmost obeliski kromanjonski tip je I2a1b-M423 . Ili Robsni mezokefalni kromanjonac tipa b.
Velika stvar.
U Lepenskom viru imamo taj antropološki tip. I imal smo kada su Luksembirg i Švedska bili pod ledom.
Ima ga i Viminacijumu.
I u Hercegaovini danas
Ima ga i u ranosrednjevekovnim Hrvatskim grobljima, ali ga nema u antičkim gradovima na tom prostoru.Pardon, ne kromanjonski, ve' robusni meyokefaalni dinarac, koji je evoluriao od njega.
S tim što bi ovaj mogao biti naša grana, pošto su ovi na severu pogrešna.

A koji su Balkanci govorili jezik blizak slovensikim jezicima u predrimsko vreme?

Poslednja izmena:

Ма ниси ништа разјаснио, само си пушташ машти на вољу! Мени није јасно само то зашто те такве маштарије толико узбуђују, када има и других, много узбудљивијих... :lol:

...
Naučnici širom sveta utrošili godine i godine naučnog rada, potropli ogromna srdstva, publikovali rezultate, a on misli.

Ne prosipajte više glupsti, već dajte istraživanja koja idu u prilog tih teza.

Који научници, оне које фалсификујеш или неки други?

Ма ниси ништа разјаснио, само си пушташ машти на вољу! Мени није јасно само то зашто те такве маштарије толико узбуђују, када има и других, много узбудљивијих... :lol:
Који научници, оне које фалсификујеш или неки други?
One koje citiram.
copy paste
Napisali zaključke ja postavio.
Ali ti znaš da nisu u pravu, jer tebi nije jasno.
A za mutacije i verovatnoću citiro sm ti Kljosova, nađi. Po njemu ista je verovatnoća da od 19, dobijemo 20 i 18.

One koje citiram.
copy paste
Napisali zaključke ja postavio.
Ali ti znaš da nisu u pravu, jer tebi nije jasno.
A za mutacije i verovatnoću citiro sm ti Kljosova, nađi. Po njemu ista je verovatnoća da od 19, dobijemo 20 i 18.

Хајде, уместо да муљаш или врдаш, што обично радиш, наведи нам њихове закључке у оригиналу, без твојих "интервенција", са copy & paste, да видимо шта они тачно кажу, а потом наведи твоје интерпретације тих закључака, да упоредимо и видимо да ли твоје интерпретације одговарају оригиналима.

Што се вероватноћа тиче, ако је вероватноћа да се на једном STR маркеру деси мутација реда величине 10[SUP]-4[/SUP], онда је вероватноћа да се деси и њена реверзна (повратна) мутација реда величине 10[SUP]-8[/SUP], а то је далеко од истог. Ово прво се дешава једном у 10.000 случајева, а ово друго се дешава једном у 100.000.000 случајева.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back