Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo da se nadovezem na Kyriosa, moje skromno misljenje je da su J2b bili primarni nosioci kultura Vinca i Starcevo, kao i to da se radi o haplogrupi koja bi se vise od svih ostalih mogla potencijalno povezati sa Ilirima. Iliri su, po logici stvari, bili mesavina haplogrupa J,G,E. Slicno kao i u ostalim delovima Mediterana (Grcka, Italija, Spanija). Tek kada se odradi komparacija haplotipova sa spomenutih poodrucja, videcemo da li je to tacno ili nije. Sa druge strane imamo nesto malo I2a u Italiji koji je dosao tamo u zadnjih 1000 godina iz Dalmacije, tako da ga ne mozemo smatrati nikakvim "ilirskim genom".

A od kud njima (ilirima) onda indo-evropski jezik ? Mozda malo tu i starog R1b ?

Neveraovatno.
Pre godinu dana postavio sam vest da je na Pločniku prinađena bronzan sekira.
Ni sam nisam verovao i rekao da je verovatno greška i da je u pitanju bakar. http://forum.krstarica.com/showthre...vali-bakar?p=23800012&viewfull=1#post23800012
Očigledno nije greška.

U mojim ocima je moguce da je Bronze Age poceo na balkanu. Neoliticke kulture balkana imali su veliku tradiciju u metalurgiji.
Ja sam vec pokazao da je moguce da su kola i tocak invencija balkana.
Ovo je jako interesantno:

Coțofeni culture:

The Coţofeni culture (Serbian: Kocofeni) is a Chalcolithic to Early Bronze Age archaeological culture that existed for over 700 years in south-eastern Central Europe.
The first report of a Coţofeni find was made by Fr. Schuster[1] in 1865 from the Râpa Roşie site in Sebeş (present-day Alba County, Romania). Since then this culture has been studied by a number of people to varying degrees. Some of the more prominent contributors to the study of this culture include C. Gooss, K. Benkő, B. Orbán, G. Téglas, K. Herepey, S. Fenichel, Julius Teutsch, Cezar Bolliac, V. Christescu, Teohari Antonescu, and Cristian Popa.

In the Early Bronze Age (ca. 3500–2200 BCE), we see the archaeological evidence of various cultures developing, including the Baden-Coţofeni culture, the Cernavodă III-Belleraz culture, the Glina culture and the Verbicioara culture. Common occupations were agriculture, mining, and animal husbandry. Houses were rectangular and medium sized. The last period of the Early Bronze Age produced a broad range of ornaments (loop rings, bracelets, necklaces, pendants comprising copper, gold, and silver and particularly bronze).

@Wiki

Bas na prostoru ovih kultura su nadjenje prvi dokazi za invenciju kola i tocka a ih pisma

Slucaj?

Poslednja izmena:
to je previse u severu. rumunija i ukraina su najbolji spot za to.

Današnji muškaraci koji žive na našim prostorima, a koji pripadaju haplogrupama I1-P109 (ISOGG: I1a1b1), I1-Z138 (ISOGG: I1a2b), I1-Z63 (ISOGG: I1a3), I2-M26 (ISOGG: I2a1a), I2-L147.2 (ISOGG: I2a1b3a), R1a-M458 (ISOGG: R1a1a1b1a1) i R1a-Z280 (ISOGG: R1a1a1b1a2),su potomci doseljenika koji se se naselili u valovima migracija u prvom milenijumu nove ere.
To jednostavno mozes vidjeti ako pogledas vrijednost Y-STR markera ovih haplotipova. i ako uporedis haplotipove muskaraca koji danas žive sjeverno i sjeveroistočno od nas.Svi zajednički preci (MRCA) naprijed nabrojanih haplogrupa su živjeli izvan prostora zapadnog Balkana.

Ja bih rekao, dobra zamisao ali dosta lose odradjen posao. Imamo mnogo nepravilnosti. Naprimer, negde se kao merodavna uzima rec мачка a negde мачак. Tako recimo kod Poljaka, Rusa i Ukrajinaca imamo jednu varijantu dok je kod ostalih Slovena druga. Zanimljivo je da u Finaca imamo verziju Kissa, dok kod Rusa ta rec znaci- maca (ali i zenski polni organ :)), Na karti stoji da je u Turskoj i Albaniji macka= cat :D

Sjajna stvar za komparativnu analizu jezika ali daleko od upotrebljivog.

A od kud njima (ilirima) onda indo-evropski jezik ? Mozda malo tu i starog R1b ?

Da, zaboravio sam spomenuti R1b L23 koji svakako moze imati odredjeni udeo medju Ilirima. Medjutim, ko zna kako je doslo do te varijante IE jezika. R1b je ubedljivo dominantan i kod Baska pa nemamo IE jezik.

Poslednja izmena:
Pa BoSSnjo ti ne znas ni tu inormaciju o rasprostranjenosti DIN S,a hoces da raspravljas sa malo jacim igracima na ovoj temi.z:D.
Kako kaze jedan od nasih najvecih pisaca Selimovic za bos. Muslimane z:lol:"DO JUCE SMO BILI ONO STO ZELIMO DA ZABORAVIMO A NISMO POSTALI NI NESTO DRUGO"

O kakvom bosnji pricas? Sta lupetas celo vreme? Nasao si dva gastarbajtera u Belorusiji i vec je din-s zastupljen istorijski?

http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap

Cim su politicari bahati i ne povlace konsekvence za svoje postupke, nego svoj polozaj u drustvu smatraju karijerom, odmah se i majmuni svuda u drustvu eksponiraju preko mere.

Mmh, odakle ima srpska rec za "wheel" svoj izvor? mi smo jedini u evropi koji nemaju rodjaka u vezi za ovom rec. jedino hrvati... jel kotac nova rec?
Облик точак је добијен из котач метатезом тј. променом редоследа фонема (као нпр. могила > гомила).
Прандоевропска реч од које потиче енглеско wheel је дала прасловенску реч *kolo.

Poslednja izmena:
Evo da se nadovezem na Kyriosa, moje skromno misljenje je da su J2b bili primarni nosioci kultura Vinca i Starcevo, kao i to da se radi o haplogrupi koja bi se vise od svih ostalih mogla potencijalno povezati sa Ilirima. Iliri su, po logici stvari, bili mesavina haplogrupa J,G,E. Slicno kao i u ostalim delovima Mediterana (Grcka, Italija, Spanija). Tek kada se odradi komparacija haplotipova sa spomenutih poodrucja, videcemo da li je to tacno ili nije. Sa druge strane imamo nesto malo I2a u Italiji koji je dosao tamo u zadnjih 1000 godina iz Dalmacije, tako da ga ne mozemo smatrati nikakvim "ilirskim genom".

Сви индоевропски народи имају р1а или р1б тако да их је морало бити и код Илира. Што се тиче да ли је ј2б од становништва Винче и Старчева, постоји и та могућност, али ја сматрам да је ј2б дошао накнадно у јужнословенску популацију. Треба имати у виду и да ј2б м205 не постоји код Албанаца.

O kakvom bosnji pricas? Sta lupetas celo vreme? Nasao si dva gastarbajtera u Belorusiji i vec je din-s zastupljen istorijski?

http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap

Cim su politicari bahati i ne povlace konsekvence za svoje postupke, nego svoj polozaj u drustvu smatraju karijerom, odmah se i majmuni svuda u drustvu eksponiraju preko mere.
Daj bre Boki "ne mlati praznu slamu" z:poz:

Današnji muškaraci koji žive na našim prostorima, a koji pripadaju haplogrupama I1-P109 (ISOGG: I1a1b1), I1-Z138 (ISOGG: I1a2b), I1-Z63 (ISOGG: I1a3), I2-M26 (ISOGG: I2a1a), I2-L147.2 (ISOGG: I2a1b3a), R1a-M458 (ISOGG: R1a1a1b1a1) i R1a-Z280 (ISOGG: R1a1a1b1a2),su potomci doseljenika koji se se naselili u valovima migracija u prvom milenijumu nove ere.
To jednostavno mozes vidjeti ako pogledas vrijednost Y-STR markera ovih haplotipova. i ako uporedis haplotipove muskaraca koji danas žive sjeverno i sjeveroistočno od nas.Svi zajednički preci (MRCA) naprijed nabrojanih haplogrupa su živjeli izvan prostora zapadnog Balkana.

http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?vgroup=I2aHapGroup&section=yresults

Haplogrupa I je mesoliticka. Preci svih haplotypa I imaju svoj izvor na balkanu pogotovo haplogrupa I2. sta se tada desilo je zista back imigration na prostoru "predaka", nista vise. srbi kao u svi sloveni imaju svoj izvor na prostoru neolithicke kulture balkana i istocne evrope (ukraina/moldavia).

Облик точак је добијен из котач метатезом тј. променом редоследа фонема (као нпр. могила > гомила).
Прандоевропска реч од које потиче енглеско wheel је дала прасловенску реч *kolo.

mmh, logicno. kotac je blize kolom. kolo u mojim ocima nije samo praslovenska rec, zato sto tu rec i grci koriste. to postoji neka kontinuitet.
neolithicke kulture za balkana i istocne evrope su prvi bili koji su pronasli kola i tocak. to je bilo na horizontu baden i cucuteni triplian kulture. kolo znaci "vrtiti" ili krug. na vazama cucuteni culture se naslo slike za zenama koji igraju "kolo". to znaci da rec "kolo" moze biti stara evropska (iz neolitickih vremana). kolo je i zbog toga jako interesantno zato sto se taj ples igra na svim prostorima gde su bile tih neolithicke kulture.

Pa ja na prvu mogu da kazem da eng. wheel u srpskom ima slicno logicko znacenje: uviti se, uvila se, vije se, kolo vilovito! Sve u smislu da se nesto rotira, sto i sam eng. wheel radi.

Haplogrupa I je mesoliticka. Preci svih haplotypa I imaju svoj izvor na balkanu pogotovo haplogrupa I2. sta se tada desilo je zista back imigration na prostoru "predaka", nista vise. srbi kao u svi sloveni imaju svoj izvor na prostoru neolithicke kulture balkana i istocne evrope (ukraina/moldavia).
Mislim da sam preciziro " I1-P109 (ISOGG: I1a1b1), I1-Z138 (ISOGG: I1a2b), I1-Z63 (ISOGG: I1a3), I2-M26 (ISOGG: I2a1a), I2-L147.2 (ISOGG: I2a1b3a), R1a-M458 (ISOGG: R1a1a1b1a1) i R1a-Z280 (ISOGG: R1a1a1b1a2)"z:)

Sinisa Jerkovic
ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: Хаплогрупа I2 се од остатка хаплогрупе издвојила пријe 22.000 година, вјероватно на подручју данашњег Подунавља. Даља миграција хаплогрупе I2 ишла је према горњем Дунаву, са сјеверне стране Алпе, одакле је преко Рајне једна група I2 прешла у југозападну Француску и сјеверну Шпанију. Са тог подручја ће се раширити по западном Медитерану, Сардинији и атлантској Европи. Друга варијанта хаплогрупе I2 пребивала је дужи период у подручју горњег Дунава, на простору Баварске, Чешке, Моравске, Аустрије. Одатле ће их донекле потиснути неолитски земљорадници са Блиског Истока (хаплогрупа G2а) у периоду прије 8000 година, а припадници хаплогрупе I2 мигрираће и према истоку и према сјеверу Европе. Највeћа разноврсност хаплотипова I2 у Европи је у региону горњег Дунава, тако да је претпоставка да је то била њихова базна територија у Европи дужи период.

Mislim da sam preciziro " I1-P109 (ISOGG: I1a1b1), I1-Z138 (ISOGG: I1a2b), I1-Z63 (ISOGG: I1a3), I2-M26 (ISOGG: I2a1a), I2-L147.2 (ISOGG: I2a1b3a), R1a-M458 (ISOGG: R1a1a1b1a1) i R1a-Z280 (ISOGG: R1a1a1b1a2)"z:)

Sinisa Jerkovic
ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: Хаплогрупа I2 се од остатка хаплогрупе издвојила пријe 22.000 година, вјероватно на подручју данашњег Подунавља. Даља миграција хаплогрупе I2 ишла је према горњем Дунаву, са сјеверне стране Алпе, одакле је преко Рајне једна група I2 прешла у југозападну Француску и сјеверну Шпанију. Са тог подручја ће се раширити по западном Медитерану, Сардинији и атлантској Европи. Друга варијанта хаплогрупе I2 пребивала је дужи период у подручју горњег Дунава, на простору Баварске, Чешке, Моравске, Аустрије. Одатле ће их донекле потиснути неолитски земљорадници са Блиског Истока (хаплогрупа G2а) у периоду прије 8000 година, а припадници хаплогрупе I2 мигрираће и према истоку и према сјеверу Европе. Највeћа разноврсност хаплотипова I2 у Европи је у региону горњег Дунава, тако да је претпоставка да је то била њихова базна територија у Европи дужи период.

A i druga varianjta haplogrupe I2 je prebivala od pocetka kada su potomci usli iz male azije u evropu na prostoru balkana. to je sasvim logicno. zato sto je u vremenu ledenog dopa "balkan" bio medju na boljim prostorima za zivljene. to se zove u biologiji "habitat".
na svim tim toplim prostorima su ziveli ljudi gravetinske kulture a njihovi potomci su bili kulture kao ove iz lepenskog vira koji su se mesali za neolitickim kulturama iz male azije. a neoliticki marker nije samo g2a nego i j1 , j2 i e-v13

http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml

Nije moglo jer su kaspijsko, crno i ledeno more bili jedno, tako da se treba zapitati odakle je dosao R1a u Grcku:

http://www.henry-davis.com/MAPS/Ancientimages/115.JPG

Mycenaean Greeks arrived around 3,600 years ago from the Pontic steppes via the Balkans. They were an Indo-European people belonging to R1b-L23 and/or R1a. The Thracians, who emerged as a blend of Indo-European R1a and Neolithic I2a1b, are also responsible for the higher density of I2a1b and R1a in northern Greece.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Thracian_Greeks

One of the two most well-known Greek historians, Thucydides, the son of Oloros ( probably of Thracian roots* [Fitzsimons]). His father was Oloros, an aristocrat with Thracian royal descent, and his mother was Igisipyli.

Veliki potop o kojem govore tradicije svih sredozemnih naroda se zaista desio nekoliko stotina godina prije nove ere, i to tako sto se izlilo more iznad danasnje sahare! Sahara nije nikakva klimatska eko-katastrofa, nego prosto dno nekadasnjeg slanog mora. Planina Atlas ga je okruzivala sa sjevera, a odredjene vulkanske erupcije i zemljotresi su ucinili da se provali nasip u reonu kanarskih ostrva, gdje je potonula i Atlantida. Oaze koje se danas nalaze u sahari kriju rusevine gradova koji su bili izgradjeni na ostrvima tog mora, a pismo koje je vidjeno na njima je nepoznatog porijekla. Sem tog izlivanja saharskog mora, desilo se istovremeno takodje izlivanje ruskog mora koje je povezivalo sredozemno, kaspijsko, crno i balticko more u jedno. Mozda je samo izmedju baltickog i ovog drugog postojala mocvara. Jos za vrijeme Strabona kaspijsko i crno more su bili jedno, tj. kaspijsko se smatralo zalivom crnog mora. Tek sa povlacenjem Ruskog mora otvaraju se vrata azijskim nomadskim hordama prema Evropi i pocinju seobe naroda. Spanija se odvaja od Afrike, Danska od Skandinavije, Engleska od Evrope...

Boz' oprosti! Slusaj 'vako, zaboravi to sto laprndaju ovaj Kor, Kyrios i ostali... Sve ti je to zavera, moj bajo!
R1a Arijevce su u Grcku doneli vanzemaljci, odnosno bogovi zvani Anunaki (oni sto su ih Asirci u dokolici crtali po nekim tablicama). Oni su imali duguljaste glave pa su pomislili da bi do ..ja bilo da i egipatski faraoni (Nefertiti isto, ali oni sa National Geografica nisu smeli to da prikazu) imaju takvu glavu. Pa onda piramide, svud po svetu ih ima! Slucajno?! Nemoguce je da je sve slucajno, pa cak i ovde na forumu imas ljude koji rade za Anunaki vladare sveta iz senke, sta mislis zasto su im nikovi neka grcka imena? Slucajno?! Ne. Ali i da ih pitas nikada ti nece priznati... ne smeju! @Ahil71 @Kyrios @kor @Bossnjo

to je previse u severu. rumunija i ukraina su najbolji spot za to.

То не можеш да знаш. Оно што се слободно може рећи је да је DinS настао у оквиру словенског етничког корпуса у време када се центар тог корпуса налазио тамо негде у Полесју / Подњепровљу, тако да је то и највероватније место његовог настанка. Десило се и то да је DinS настао у оном делу словенског етничког корпуса из кога се касније издвојио српски етнички корпус, па га код Срба има и највише. Наравно, нису сви DinS отишли са Србима, неки су остали и одатле данас око 12% DinS (у односу на укупан Din) у Украјини, Белорусији и Русији.

Аргументуј своју тврдњу да " Preci svih haplotypa I imaju svoj izvor na balkanu pogotovo haplogrupa I2". На основу чега то тврдиш? Ко је то доказао и како?

A i druga varianjta haplogrupe I2 je prebivala od pocetka kada su potomci usli iz male azije u evropu na prostoru balkana. to je sasvim logicno. zato sto je u vremenu ledenog dopa "balkan" bio medju na boljim prostorima za zivljene. to se zove u biologiji "habitat".
na svim tim toplim prostorima su ziveli ljudi gravetinske kulture a njihovi potomci su bili kulture kao ove iz lepenskog vira koji su se mesali za neolitickim kulturama iz male azije. a neoliticki marker nije samo g2a nego i j1 , j2 i e-v13

http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml

Ко ти је рекао да је Балкан у време LGM био међу бољим просторима за живљење, и да су носиоци Граветијанске културе живели на тим просторима? Ево ти мапе главних Граветијанских археолошких налазишта, па процени где је био центар Граветијанске културе. Такође, од Граветијанске до Винчанске културе имаш распон од 15.000 година, о ком континуитету онда говориш?

img-1.png

Poslednja izmena:
Daj bre Boki "ne mlati praznu slamu" z:poz:

http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?vgroup=I2aHapGroup§ion=yresults

Једино нема потребе да наводиш I2a1a-M26, има га занемарљиво мало на овим просторима - један на Српском ДНК пројекту и један у студији рађеној на војвођанским Србима, и то је све.

Boz' oprosti! Slusaj 'vako, zaboravi to sto laprndaju ovaj Kor, Kyrios i ostali... Sve ti je to zavera, moj bajo!
R1a Arijevce su u Grcku doneli vanzemaljci, odnosno bogovi zvani Anunaki (oni sto su ih Asirci u dokolici crtali po nekim tablicama). Oni su imali duguljaste glave pa su pomislili da bi do ..ja bilo da i egipatski faraoni (Nefertiti isto, ali oni sa National Geografica nisu smeli to da prikazu) imaju takvu glavu. Pa onda piramide, svud po svetu ih ima! Slucajno?! Nemoguce je da je sve slucajno, pa cak i ovde na forumu imas ljude koji rade za Anunaki vladare sveta iz senke, sta mislis zasto su im nikovi neka grcka imena? Slucajno?! Ne. Ali i da ih pitas nikada ti nece priznati... ne smeju! @Ahil71 @Kyrios @kor @Bossnjo

Наравно, не признајем ништа, дезинтегрисаће ме! :) А ти пази шта говориш, и он има грчки ник! :nono3:

Poslednja izmena:
Ja bih rekao, dobra zamisao ali dosta lose odradjen posao. Imamo mnogo nepravilnosti. Naprimer, negde se kao merodavna uzima rec мачка a negde мачак. Tako recimo kod Poljaka, Rusa i Ukrajinaca imamo jednu varijantu dok je kod ostalih Slovena druga. Zanimljivo je da u Finaca imamo verziju Kissa, dok kod Rusa ta rec znaci- maca (ali i zenski polni organ :)), Na karti stoji da je u Turskoj i Albaniji macka= cat :D

Sjajna stvar za komparativnu analizu jezika ali daleko od upotrebljivog.

Da, zaboravio sam spomenuti R1b L23 koji svakako moze imati odredjeni udeo medju Ilirima. Medjutim, ko zna kako je doslo do te varijante IE jezika. R1b je ubedljivo dominantan i kod Baska pa nemamo IE jezik.

R1b-L23 je svakako kljucni cinilac kod Ilira, sigurno je nametnuo kulturu (tetoviranje i ostale zapadnjacke gluposti :)) i verovatno jezik.

Ali, pustimo sad Ilire. Jos dve stvari me zanimaju. Negde sam procitao da je J2b karakteristicna za Drobnjake! Na drugom mestu da ih za sada smatraju I1. Znam da su mesavina plemena, ali sigurno postoji jedna vecinska linija kod njih. Sad, to pleme je dalo neka od nasih najvecih umova, pa bi stoga voleo da ih prokomentarise neko ko to bolje poznaje.

Uopste, I1 je kod nas jako interesantna, vezuju ih za Normane, placenike Stefana Nemanje.

I da, mozda neoliticari i Grci i ostala bratija imaju kolo, ali ga samo mi zovemo kolce :)

Нема смисла да су хаплогрупе дошле свемирским бродовима. Много је логичније да су групе цркавале једно 1000 пута заредом z;)

За поређење словенских језика погледати овде (за остале језике при дну странице).

zanimljiva mapa...nedostaje Srby, iz oblasti južni Plzen (30 km jugoistočno od Plzena)..i Srbice - 16 km severoistočno od Domažlice, 33 km jugozapadno od Plzeňa.a ova mapa daje i dva dodatna mesta Srbice u oblasti okojoj sam pričao...

meni to liči na 3 ostrva okružena toponimima vezanim za Srbe...pravac širenja od severoistoka ka jugozapadu...prvo ostrvo na severu Češke (pod čijim su uticajem možda bili i Miličani i Lužičani koji sebe danas zovu Lužički Srbi)..., pa onda ostrvo u oblasti južno od Praga (ftdna ima 2 I2a Din south markera na liniji Prag - Plzen) , i treća je oblast o kojoj sam govorio u postu gore (u kojoj se nalazi niz I2a Din south markera na liniji Domžalice - Klatovy)
između ostrva 1 i ostrva 2 je ravnica oko Praga..zato je ne naseljavaju...ravnice se teško brane...ovde je reč o ratničkom narodu...

tačkasto tj. u ostrvima se naseljavaju vojnički narodi koji kontrolišu druge narode...pa je ovde moglo biti reči o sarmatskom ili germanskom elementu koji kontroliše
slovensku masu...bavarski geograf živi u neposrednom komšiluku i govori o Zeriuanima čija je država bila toliko velika da iz nje dolaze svi Sloveni....mnogo ranije Seneka je pisao o Serianima koji kontrolišu Skite...po meni u pitanju su Sciri koji kontrolišu Skite i taj miks daje Sclavene i slovenski jezik...jezik Slovena je baltsko-slovenski plus značajna nadogradnja dok je jezik Balta manje više balto-slovenski...genetski, Sloveni se od Balta razlikuju po tome što Balti nemaju I2a Din...znači vrlo je moguće da je nadogradnja jezika prouzrokovana I2a Din elementom...otud u Dalmilovoj hronici prvi Čeh koji se rađa u jeziku srpskom......

А зашто се безвезе млатиш топонимима, када су археолози јасно лоцирали Србе као русенску групу прашко-корчаковске археолошке културе. Eво мапе где су приказана насеља са русенском керамиком. Мапа је из књиге Валентина Седова, Словени и раном средњем веку, која је недавно преведена на спски и издата од стране Академске књиге у Новом Саду. Што се тиче торновске керамике на слици, њу археолози везују за Лужичане и Милчане.
rusenskakultura.jpg
А овде имаш и мапу са прашко-корчаковским археолошким налазима, где су укључени и русенски налази.
i_062.jpg

Рис. 60. Распространение памятников пражско-корчакской культуры
а — основные памятники пражско-корчакской культуры;
б — ареал суковско-дзедзицкой культуры;
в — пеньковской культуры;
г — ипотешти-кындештской культуры;
д — северная граница Византийской империи.

Мишљења да су Бастарни сродни Скордисцима био је само један антички аутор. Сви остали су или то негирали, или су тврдили да су Бастарни германски народ (највише њих), или пак да припадају Скитима. А оно што очигледно опет ниси разумео, Шчукин каже да је бесмислено повезивати их са било којим другим народом, и да су они самосвојни.

plinije stariji

There are five German races; the Vandili4, parts of whom are the Burgundiones5, the Varini6, the Carini7, and the Gutones8: the Ingævones, forming a second race, a portion of whom are the Cimbri9, the Teutoni10, and the tribes of the Chauci11. The Istævones12, who join up to the Rhine, and to whom the Cimbri13 belong, are the third race; while the Hermiones, forming a fourth, dwell in the interior, and include the Suevi14, the Hermunduri15, the Chatti16, and the Cherusci17: the fifth race is that of the Peucini18, who are also the Basternæ, adjoining the Daci previously mentioned. The more famous rivers that flow into the ocean are the Guttalus19, the Vistillus or Vistula, the Albis20, the Visurgis21, the Amisius22, the Rhine, and the Mosa23. In the interior is the long extent of the Hercynian24 range, which in grandeur is inferior to none.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0137%3Abook%3D4%3Achapter%3D28

među Germanima su navedeni Basternae ali ne i Sciri i njima srodni Hirri (verovatno kasniji Heruli)...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back