Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Mislim da nas najvise karakterise binarsko ponasanje, 0-1, crno ili belo, i zato i sve te podele. U nas su najhrabri, ali i najvece kukavice. Najponosni i najstidljivi zvog porekla. Bio sam u raznim sredinama naroda, nikad nisam sreo neko da se stidi svoje kulture kao sto se stide deo Srba, isto tako, retko koji narod je uspeo da sacuva svoje tradicije i kulturu kao srpski.

Izgleda ipak da kukavicke nacije prolaze mnogo bolje od hrabrih, sto i nije cudno nimalo.

o Srba. Da, nacisti su stitili Srba a zli su unsitili srpske gradove Dresden i Berlin. To je bio cilj drugoog svetskog rata, kako smo svi glupi !
U pravo ceo cilj nacista bio nastaviti politiku sirenja prema istoku, odnosno nastaviti zapoceto jos u 6om veku, i nastaviti do Pacifika, prvi koji su naje*ali su upravu Srbi jer su im bili prve komsije na prostoruoko severozapadne Ceske. i dan danas Srbi najvise isto snose troskove germanske politike.

dobro bre hajka sta si se ti navrzo...

ja nigde nisam rekao da su nazisti stitili srbe. ja sam samo rekao da su izdvojili srbe od ostalih slovena kao razlicite. zasto? a jesu razliciti genetika je to sad pokazala.
da su berlin i drezden (koji jeste bio srpski (zapadno slovenski za tebe) grad i u dvadesetom veku) jesu unisteni. i ko zna sta su njihove arhive i muzeji i crkve posedovali cega vise nema. nigde ja nisam govorio o dobrima i zlima. to su tvoje reci.
to da su nacisti nastavljali politiku sirenja na istok to stoji kao i da se to desava od od 6 veka (a mozda i ranije) i to stoji. ali ne zaboravi da je jako puno severnih srba ponemceno u tom pohodu na istok. . dakle ne stoji je da su im srbi bili komsije na severozapadu ceske. cela istocna nemacka od labe je bila srpska (slovenska, vendska). skoro svi prusi, kor vermahta su srpskog porekla. srbi (ponemceni) su bili deo nacisticke nemacke. pogledaj prezimena nemackog vojnog i politickog vrha iz tog doba i vidi koliko slovenskih prezimena tu ima.
to sto srbi sa balkana imaju problema sa nemcima nema veze sa ovim. ima veze sa geopolitikom, religijom, kulturom, ne sa genima.
o ovome je i njujork tajms pisao nedavno. da je politicka podela evrope na komunisticke zemlje i kapitalisticke bila podela na slovenske i ne slovenske. da je staljin trazio da se granice pomere na granice slovenskih zemalja u 6. veku.

Novinari su, po svom starom "dobrom" običaju, izvrnuli stvari. Čitao sam o tom istraživanju, link za to postoji i na wikipedii, na strani o Srbima, a ja sam posle čitao i originalni naučni rad na koji se pozivaju. Evo šta kaže wikipedia

Najjednostavnije objašnjeno, Srbi imaju najbolje mišljenje o sebi, u poređenju sa drugim nacijama. Hrabrost se nigde ne pominje, to su dodali novinari, tako im se sviđalo, lepo im zvuči.

Sta mu znaci collectivist nation ? da postujemo drustvo ? ako je to tu su se zeznuli

Može bti, razmišljao sam i o tome, ali prevagnuli su drugi argumenti.
Dardanci i Mesi se prično teritorijalno poklapati da je velika verovatnoća da se radi o istom ili pak srodnom narodu.
U Ilijadi bakar se naziva medom. Prva upotreba bakra potiče sa ovog prostora, znači ratnici sa oklopom od meda.
U grobnici kod Atenice nađene su figurice pčela.
Na Grčkom darda je pčela.
Znači Dardanci je grčki naziv za Mede.
Kako su Dardanci stariji od Rima, teško da je naziv iz Latinskog (ako prihvatimo prethodnu tezu).

Medianu je izgradio Konstantin Veliki, kao svoju letnju rezidenciju, ne znam da je pre toga postojala, pa i ime potiče iz tog vremena, i ne treba ništa da čudi ako je latinsko. Da li ti možda misliš ne neku drugu Medijanu?

На средњем Дунаву Свеве покоравају и асимилирају Лангобарди око 540. под вођством кнеза Ваха (Wacho).

interesantno za longobarde

pitanje srbina odgovor nemackog istoricara

Prvo su otisli za Blekinge (danasnji region u juznoj Svedskoj, ali tada dansko podrucje, prim. B), a odatle pored Møre za ostrvo Gotland, gdje su oni, po Paulusu, i poslije savjetovanja sa boginjom Frigg uzeli ime ”longobardi„ - tako se zove pleme koje su kasnije osnovali. Na kraju su doplovili do RĂźgen, gdje su ostavili svoje brodove i nastavili preko zemlje. Proputovali su velika odstojanja, tukli i pljackali gdje su stigli i kada su zavrsili sa sijanjem smrti i rusenjem, nastanili su se u Italiji gdje su promijenili ime starog stanovnistva sa svojim.

1.Tvoji Langobardi-Dugobradi su ti u I veku p.n.ere, bili u donjem delu reke Elbe ili Labe...u danasnjoj istocnoj Nemackoj.
2.Pre nego sto su postali Langobardi,po legendi koju si preneo (Paulus Diaconus-Djakon Pavle-VIII vek-„Orgio Gentis”) zvali su se WINNILERI ili Winni...Ko su Vini i Veni i Vendi...To ti neću reci iz inata!?
3.U Italiji su tamo još,( čak i malo u Svajcarskoj)...u Italiji,ih ima još oko 7 sela oko oblasti Venetio,šta znaci Vene,neću ti reci iz inata!Tu su u mestima kako ih oni zovu...Vusche-Vutsche,Robaan-Rovan,Lusaan,Ljetzan,Glisen...Vellje...Tschire...Sleghe...
Inače vise se ne zovu Langobardi već sebe zovu...Zimberi(čitaj Cimberi),Zimbarn...Tzimbar.
A koje veze imaju sa grckim Kimbern ili latinskim Cimbri ili vasom Semberijom i danskim poluostrvom Kimberijskim ...nemam pojma!

Poslednja izmena:
i jos malo o longobardima

Није на одмет напоменути овде већ објашњено, битно значење назива Longobardi, које je припадало војсци, смештеној у пограничном Лугу по древном изговору названој по граду, станици или вьчу Брдо (Bardovicus,Bardorum vicus),на левој страни Елбе.

Луг се простирао и на десној страни Елбе и по називима станица били су Луги,Леси или Лужанитј.Словени Avro-Бардски, као погранична војска,били су без сваке сумње редовни пукови,који су одлазили због страже на Брдо (борть,граница) из свих осталих станица Великог Луга; али од победе Германика, Луг Бардовски приклонио се Риму и преобразио се у мирне,римске Longobarde, доброволну војску,

„познату касније под називом Франци” (Hranican).

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=21&id=16202025&thread=16197762

evo jos malo

Pol Đakon u 8.veku objašnjava da se ime odnosi na tipični stil češljanja Long-barda, koje karakteriše duga brada i time ih odvaja od Franaka, koji su se pažljivo brijali.

Ab intactae iron barbae longitude [...] ita postmodum appellatos. Nam juxta illorum linguam „lang” longam, „bart” barbam significat. „
( Paul the Deacon, Historia Langobardorum , I, 9

Paul the Deacon, which shows the traditional mythic explanation for this nickname, notes that it is also consistent with the typical hairstyle of the Lombards, in fact characterized by the long beards that distinguish them, for example, by the Franks carefully shaved.

Njihovo prvo (možda originalno ime Bradonja) ime je WINili,Winiler, Wannilowie (Długobrodzi), neki Vani. Djakon je zapisao da su sa ostrva SKADAN stigli na Labu.

U 6.veku prepoznaju bradonje u Poljskoj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Longobardowie
kod nas u 5. veku na Dunavu, posle između između Save i Drave, u Italiji u Istri i Raveni i Milanu...Poslednjeg kralja (Dezider,Desidar) je 774.g.pobedio Šarlo Veliki, iako je pre toga u sklopu primirja dao svoju ćerku Šarlu za ženu.

Ovo su im staništa na Labi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Long555.PNG

evo ovde bardovika

...Kljucna reč je Bardowick...
Trougao koji je (oko 800 te n.ere) cinilo Drevanen...
Trougao...grad na jugu,Magdeburg,zapadu Schezla,severu Bardovik a na ove dve katete,hipotenuza je bila reka Elbe(Laba)...
...Bardovik...je bolna tacka nemacke istorije i kljuc i razlog falcifikovanja iste.
...Ja sam još pod utiskom...proverio sam u svojoj biblioteci...čak i na googlu se pitvrdjuje.Opet je rano bilo šta napisati...Nemac je Nemac,ne mogu iz svoje kozhe...

otprilike (meni sam program kad mi da tekst da i prevd na engleski ili neki drugi jezik kad tražim, pa prevodim sa engleskog):

Žezla je konačno pronađena, kazao je na konferenciji dr.Jens Šnevajs, to zaključujemo po činjenici da je u okolini Bučja (utvrđenje od bukovih greda na visini- moj prevod izraza Hohbuoki)- zamka Šarla Velikog- bilo veliko naselje, ne samo trgovačkog nego i vojnog karaktera, na samoj granici Saksonaca i Slovena.Modernim naučnim metodama utvrđeno je da je bukova građa za izgradnju utvrđenja sečena između 809 i 811. godine.

Drugi sajt:
http://wendland-net.de/index.php/artikel/20100308/vortrag-karl-der-grosse-und-das-wendland-45850

ZAključuju da je utvrđenje Šarlovo jer je mešana građa, a Sloveni bi gradili samo i isključivo od hrastovog.(Zusätzlich abgesichert wird der fränkische Ursprung der Befestigungsanlage durch die Verwendung von eilig eingebrachten Eichen-, Ulmen- und Erlenholzbalken.)

Posle ŠArlove smrti 814, nema podataka o utvrdi, što sugeriše makar privremenu nenaseljenost oblasti. Granični pojas u okolini Bučja je tokom celog 9.veka bila popunjena slovensksim stanovništvom (Wendland)
Samo je posle 929.godine, oblast došla zakratko pod saxonski uticaj, posle poraza na Lenzenu.

...
U knjizi
Von den Leges Barbarorum bis zum ius barbarum des Nationalsozialismus ...аутор(и): Hans-Georg Hermann

citiraju se franački anali koji navode (na latinskom) da je ta teritorija pripadala Wiltzićima.(Wilzis captum)

...
Trougao koji pomenu Tabanac pominje se ovde:
http://www.kmrz.de/lh_archivbaende/texte/texte_1902/lh_1902_02.htm

In the winter 1900-1901 was author of this essay ... for the supervision of its border to Count executive of trade between the Saxons and Slavs in 806 places certain Bardowiek, Schezla (Jeetzel-Lüchow) and Magdeburg match. *)
...
dobra mapa, čuvajte je
http://www.palynologie.uni-goettingen.de/elbslawen/images/stories/go/slawen_am_hoehbeck.png

Archäologie Niedersachsen
Slawen und Franken am Höhbeck (Ldkr. Lüchow-Dannenberg)
Dr. Thomas Saile

Znam da je nepristojno što me interesuje zašto je Bardovik ključ i što čačkam tajnu šapnutu samo Zavarivaču, ali ta tajna će umreti sa Tabancem, ako nam ne kaže.

Bardovik se smatra jednim od najstarijih gradova severne današnje Nemačke; pomenuto mu je ime 785.godine, bio je granični grad između Saksa i Slovena dok ga nije uništio Hajnrih „Lav” 1189.
http://www.bardowick.de/desktopdefault.aspx/tabid-2190/4197_read-24759/
http://www.bardowick.de/desktopdefault.a spx

785 The village „Bardunwi” is mentioned for the first in the Annals of Lorsch.
795 Charlemagne stays either in or near Barowick.
8.-12.Jh. The town is located on the border of the territory then occupied by Slavic settlements and is described as a central trading post in the Diedenhofener Capitulary 805, the laws granting the village the right to mint coins, hold markets and collect tarifs.
http://www.eurob.org/index.php/357/4

The first documented 785 already mentioned place Bardowick was during the wars of Charlemagne against the Saxons (772 - 804) several more visits from him.
Already 805 he is called as a trading center. Long-distance trade that time was chiefly in the hands of the Frisians, who buried their dead in Bardowick.
http://www.lueneburger-geschichte.de/urgeschichte/frueh.html

Lepi su DENARI iz te i obližnjih oblasti današnje Nemačke, sa prepoznatljivim srpskim heraldičkim oznakama (krst sa ognjilima, odnosno SSSS)
http://www.bonatiele.nl/FDETDU/frames-midden-mittelalterlichemuenzen11.jahrhundert.html
http://tinyurl.com/9rfyc 9s

„Mandalina”znao sam...ti ne možeš ni pricekati akamoli pricekati.Još nije prošlo ni 48 sati od informacije koju sam dobio a ti bi već odgovor.Rekao sam da sam uvek bio oprezan u davanju sudova...
Ništa ne krijem niti se pravim vaznim...niti ću i niti želim tajnu da sacuvam samo za sebe.I dalje verujem u ono...„bolje precutati nego pogresno reci”bar kad je o istoriji.
Rekao sam (i napisao)...da je kljuc u reci Bardowick ili da je kljucna reč Bardowick i znam opet da nećeš moći spavati...
Istorija Bardowicka od ,recimo 800 na ovamo,dobro poznata,poznati su iz izvora i kako pisanih tako i arheoloskih i Kulturnih podataka...ali samo par godina pre...nemacka zvanicna istoriografija cuti...ako ne cuti,ona je tako izvrce sa decjom naivnoscu!
Informacija je bila ova...
Tražio sam povezivanje Drevopolabljana sa Obodritima(Bodricima)...razgovor je vodjen telefonom koji je tu na terenu...:
-„Slusaj,”Tabanac„,veza je izvesna ako ništa bar zbog Besut-a,a potvrdjuju se slojevi sa Bardima sa kontunitetom...!”
„Kojim Bardi-ma?...upitah ga...mislis na Barth!?
”Ne,ne...! Barte ove Langobarde...!!!
„Sigurno!?”
„Pa otud i Bardowick...znaš,ono sto smo ceprkali kod trzisnog centra par meseci...!?
I informacija je bila tu...razgovor je bio usmeren u drugom pravcu.
”Mandolina„u samo par sati googlanja koje sam imao...informacija se samo potvrdjivala,priznajem bile su oskudne ili izokrenute ”Bardi„kao germansko pleme ili svi su se u periodu V-VI veka iselili na jug a na njihovo mesto,naselili ”Slavenska plemena„...
Tu sam...”Mandalina„...
Pozdrav!

Mislim da znači da nisu individualisti nego da se bolje snalaze u kolektivu. Ja se sa tim slažem. Na primer, u sportu smo uvek uglavnom bili najbolji u onim kolektivnim sportovima.

Pa ja se i ne slazem, jer najmanje postujemo drustvo. Ono sto je opsti interes se ne racuna, samo licni (ili ugled u svojoj sredini), zato i toliko pljacke drzave i korupcije, zaposljavanja rodjaka, ne postovanja zakona. Kapacitet ispostaviti specijalne veze u timu i postovanje drustva su 2 razlicite stvari. Nacije koje najvise postuju drustvo su Nemci i Japanci, i onda nam je sve jasno.

Medianu je izgradio Konstantin Veliki, kao svoju letnju rezidenciju, ne znam da je pre toga postojala, pa i ime potiče iz tog vremena, i ne treba ništa da čudi ako je latinsko. Da li ti možda misliš ne neku drugu Medijanu?

Na ovoj karti imaš i Meze i Mede. Verovatno je reč o istom narodu. Medijana je po njima (ili indirektno od provincije Mezije) dobila ime. A sigurno da su stariji od Rima.
Rivolta_pannonica_6_jpg.JPG

Naravno, kakve veze Srbi imaju sa sva ta germanska plemena ? vidim da si nasao lepo drustvo, pisite tamo vasu istoriju po mile volje.
Problem je sto si malo izgubljen u vremenu, vezes neke stvari koje su vremenski jako udaljene.

ma da svi su neobrazovani i neobavesteni osim tebe.

srbi (vendi) su malo stariji nego sto ti mislis i nisu svi u beogradskom pasaluku.

germanska plemena. da si barem procitao ove delice koje sam ovde kopirao ne bi tako lupao.

da ne pricam da si slucajno procitao bilo sta na linkovima.

inace koga interesuje cela diskusija gde se pominju longobardi kao sloveni (vendi srbi) evo je ovde

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=21&id=16313106&thread=16285942

ma da svi su neobrazovani i neobavesteni osim tebe.

srbi (vendi) su malo stariji nego sto ti mislis i nisu svi u beogradskom pasaluku.

germanska plemena. da si barem procitao ove delice koje sam ovde kopirao ne bi tako lupao.

da ne pricam da si slucajno procitao bilo sta na linkovima.

inace koga interesuje cela diskusija gde se pominju longobardi kao sloveni (vendi srbi) evo je ovde

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=21&id=16313106&thread=16285942

Razlog bog kojeg sam se ukljucio u diskusiju GG je zato sto se barata sa konkretnih podacima, ili ima mutacija, ili nema mutacije. Apsolutno ne zelim da polemisem sa rekla kazala.
I sta i ako su longobardi sloveni, sta to ima veze sa Srbima danasnjim ?

Nasao si super drustvo, eto, lepo razmenite misljenja, o srbima kromanjoncima, srbima megaliticara, srbima vanzemaljcima, srbima germana, srbi vikinzi, srbima slovena, srbima kelta, srbima iraca, srbi svetski prvaci u lovu na mamute, srbi narod atlandide, srbi arijevci, srbi izmilsli govor, srbi izmislili pismo, srbi prvi stigli do Amerike, i do meseca (posto je Srbin bio sef projekta, dobio je bio podatke od svojih predaka koji su lovili mamute koji su poznavali put do meseca). Izvini ako sam zaboravio neke druge Srbe, obavesti me.

Na ovoj karti imaš i Meze i Mede. Verovatno je reč o istom narodu. Medijana je po njima (ili indirektno od provincije Mezije) dobila ime. A sigurno da su stariji od Rima.

Kada je Medijana izgrađena, Mezija nije postojala kao administrativna jedinica Rimske imperije, ona je to bila u ranijim vremenima. Ako tražiš neko ime koje potiče od provincije Mezije, to je, po meni Remizijana - Remessiana, današnja Bela Palanka. Neki tvrde da su Niš i Belu Palanku osnovali Kelti, odnosno Skordisci, početkom 3 veka pne, i da od njih potiču imena Naiss - Naissus, za Niš, i Remessiana, za Belu Palanku. Za Remessianu konkretno kažu da je dobila ima prema nekom Keltskom plemenu Remi, što je za mene oduvek bila notorna glupost. Da li je ko ikada čuo za takvo pleme? Meni je oduvek bilo mnogo logičnije da je ime Remessiana nešto kasnijeg datuma i da potiče od naziva provincije Mezije - Moesia. Uostalom, ima istorijskih izvora koji kažu da su se u Remessiani održavali sabori skupštine provincije Gornja Mezija (glavni grad provincije je bio Viminacijum). Remessiana je bila ogroman grad, nekoliko puta veći od današnje Bele Palanke (i teritorijalno, i po broju stanovnika). Gde god tamo počneš nešto da kopaš, naletiš na nešto iz rimskog vremena (to dobro znam jer sam tamo rođen). Pretpostavlja se da Licinije potiče iz Remessiane, a Remessiana je poznata i po tome što je u 4. veku bila sedište episkopije, sa čuvenim Svetim Nikitom (Niketom) Remezijanskim kao biskupom. On je, pored brojnih dela iz teologije, poznat i kao autor čuvene himne Te Deum Laudamus, za koju je kasnije Karpenter napisao muziku i koju smo mi stalno slušali kao himnu Evrovizije.

Uzgred, za imena Naiss odnosno Naissus (grad Niš) i Naissa (reka Nišava) takođe kažu da su Keltskog porekla, ali ja baš nisam uveren u to, nekako mi se čini da je neko vreme bilo moderno da se kaže da je nešto Keltskog porekla. Kažu da Naissa znači "Vilinska reka", i da se vrhovna vila u tom kraju zvala baš Naissa, a da, prema tome, Naiss znači "Vilinski grad".

Poslednja izmena:
nekako mi se čini da je neko vreme bilo moderno da se kaže da je nešto Keltskog porekla

kad god se u evropi nesto nadje sto je iz prvog milenijuma pne na teritoriji izmadju balkana i baltika na istoku pa do irske, odmah se to proglasi za keltsko ili germansko.
cak i irci vise ne veruju u pricu da su kelti dosli iz centralne evrope i naselili irsku. za to nema ni genetskih ni arheoloskih ni lingvistickih dokaza.

u irskoj su cak i megalite pripisivali keltima. i jos to rade za turiste. pa imas keltski new grange koji je pravlje 4500 godina pne...

ali, i to je veliko ali, postoji kulturna i arheoloska i lingvisticka veza izmedju srba i iraca. i to je velika zagonetka. jedini nacin da dodje do takvog na primer lingvistickog mesanja je da su narodi ziveli jedni sa drugima i mesali se pa se onda rastavili, i dominantna genetska grupa je polako prekrila genetske ostatke iraca kod nas i nas kod iraca a ostao je jezik i kultura.
mozda ima jos neko objasnjenje al ga ja ne vidim.
pitanje je gde i kad su se to mesali...

Poslednja izmena:
... nekako mi se čini da je neko vreme bilo moderno da se kaže da je nešto Keltskog porekla.

kad god se u evropi nesto nadje sto je iz prvog milenijuma pne na teritoriji izmadju balkana i baltika na istoku pa do irske, odmah se to proglasi za keltsko ili germansko.
cak i irci vise ne veruju u pricu da su kelti dosli iz centralne evrope i naselili irsku. za to nema ni genetskih ni arheoloskih ni lingvistickih dokaza ...

Ono što mene i dalje buni vezano za R1b haplogrupu kod Srba u Srbiji je kako to da su uglavnom prisutne one dve najstarije R1b haplogrupe u Evropi, a nema one koju smatraju keltskom (ima samo 1% R1b-U152).

Ono što mene i dalje buni vezano za R1b haplogrupu kod Srba u Srbiji je kako to da su uglavnom prisutne one dve najstarije R1b haplogrupe u Evropi, a nema one koju smatraju keltskom (ima samo 1% R1b-U152).

Mene uopšte čudi mali procenat R1b u Srbiji, au Bosni i Hercegovini pogotovo. R1b je kako god znak starosjedilačkog stanovništva Balkana iz vremena Rimljana. Imaju ga Grci, Albanci i Cincari. I možda (pored J2 i E1b) R1b najznačajniji faktor koji može pomoći da se razgraniči balkansko od slovenskog stanovništva.

R1b je tanak i u Panoniji, a baš bi tu s obzirom na Kelte trebalo da ga ima. To može da znači samo jedno. R1b na Balkanu je latinsko-grčko-maloazijskog porijekla, oni narodi koji se smatraju Keltima (Skordisci, Boji, Taurisci) uopšte nisu bili R1b.

vidim da sam te nagnjecio cim se pocelo kukumaciti )))))

Pokazi mi bar jedno jedino istrazivanje koje ce pokazati da je tada tamo bilo 100% I2a1b :hahaha:
sramota je da neko ko se predstavlja kao znalac, pita tako nešto
Pa upravo Primorac sa svojim budalaštinjama se pozvao na studiju Barać-Peričić rađenu 2003.g. linkgdje je 3/4 ispitanika bilo sa 4 jadranska ostrva, gdje se lijepo vidi da Brač, Hvar i Korčula imaju 50-60% M 423, stoga te PONOVO šesti put pitam, koje su etničke pripadnosti bili stanovnici tih ostrva u vrijeme pisanja DAI, pošto smo raskrstili kojoj haplogrupi pripadaju, gdje si pokazao notorno neznanje tvrdivši da su E1b, koji je kao što se može vidjeti, zastupljen tek u tragovima
Boli ova Kostina karta, znam..... propadose sve maste i konstrukcije u vodu )))))))

pusti ti Smederevo, drzi se onoga sto je na karti
ako ti misliš da je to smeće sa wikipedie, koje je usput rečeno staro 4-5 godina, i koje se više ne nalazi na sadašnjoj stranici, jer su izgled došli ozbiljniji uređivači, pa to smeće pomeli, onda se totalno brukaš...pročitaj nešto u životu, na primjer Relju Novakovića, koji je obradio sve izvore, i DAI, i LJPD, franačke anale i postavio sljedeću vjerodostojnu i relevantnu kartu, koja jasno i lijepo govori da srednjovjekovna srpska država veze nema s Bosnom
ne sramoti se više

... Za Remessianu konkretno kažu da je dobila ima prema nekom Keltskom plemenu Remi, što je za mene oduvek bila notorna glupost. Da li je ko ikada čuo za takvo pleme? Meni je oduvek bilo mnogo logičnije da je ime Remessiana nešto kasnijeg datuma i da potiče od naziva provincije Mezije - Moesia...

Uzgred, za imena Naiss odnosno Naissus (grad Niš) i Naissa (reka Nišava) takođe kažu da su Keltskog porekla, ali ja baš nisam uveren u to, nekako mi se čini da je neko vreme bilo moderno da se kaže da je nešto Keltskog porekla. Kažu da Naissa znači "Vilinska reka", i da se vrhovna vila u tom kraju zvala baš Naissa, a da, prema tome, Naiss znači "Vilinski grad".

Evo, na vikipediji na engleskom o Nišu još uvek kažu

The town was named after the Nišava River, which flows through the city and which was named Navissos by the Celtic masters of the city in the 3rd century BC; it was then known as Roman Naissus, Byzantine Nysos and Slavic Niš. Legend has it that Niš was founded by a Prince Nisa, who built it using the nearby Humska Čuka stone.

Ali, izgleda da pamet polako dolazi, evo šta pišu na vikipediji na srpskom

Наис (лат. Naissus, грч. Ναϊσσός) је био антички град, ког су првог населили Дарданци у 3. веку п. н. е., а касније су га утврдили Римљани. У Наису су рођени будући римски цареви Константин Велики и Констанције III. Током 5. и 6. века наизменично су га освајали Хуни, Источни Готи, Гепиди, Византија и Авари. Словенска племена су га освојила око 612.-614. године. На месту античког Наиса данас се налази град Ниш.

A evo šta pišu o Beloj Palanci i Remesiani:

Originally settled by Dacians and known under the ancient name of Aiadava or Aeadaba. Thracians inhabited the area until their assimilation into contemporary ethnic groups in the area.
After the Romans conquered Moesia in the 75 BC, the new castrum (imperial domain with estates) and municipium was known initially as Ulpianorum and then Remesiana[3] (Moesi) and laid on the Via Militaris road, between Naissus and Serdica.
Emperor Justinian had following strongholds in the district of Remesiana:
Brittura Subaras Lamponiana Stronges Dalmatas Primiana Phrerraria Topera Tomes Cuas Tzertzenutzas Stens Aeadaba Destreba Pretzouries Cumudeba Deurias Lutzolo Rhepordenes Spelonca Scumbro Briparo Tulcoburgo Longiana Lupophantana Dardapara Burdomina Grinciapana Graecus Drasimarca
The patron saint of Romania, Nicetas of Remesiana, was a 4th century bishop at Remesiana.

Aiadava (Aiadaba or Aeadaba, Greek: Αἰάδαβα[1]) was a Dacian town in the Remesiana region[2], present day Bela Palanka, Serbia.
After the Romans conquered Moesia in the 75 BC, the new castrum (imperial domain with estates) and municipium was known initially as Ulpianorum and then Remesiana (Moesi) and laid on the Via Militaris road, between Naissus and Serdica.

Dardapara (Greek: Δαρδάπαρα[1]) was two Thracian[2] localities in the Dardania-Remesiana regions (Moesia), present Serbia[3].
Eastern Roman Emperor Justinian I (r. 527-565) rebuilt Dardapara.[4]
A Dardapara has been connected with Grdelica, in Leskovac, southern Serbia.[5]

ma to je najveca misterija. kako i ko i kad i gde je doveo pretke danasnjih srba i iraca u kontakt dovoljnodugo da bi mogli da izmesaju jezike.

genetika nam ovde ne pomaze mnogo

sramota je da neko ko se predstavlja kao znalac, pita tako nešto
Pa upravo Primorac sa svojim budalaštinjama se pozvao na studiju Barać-Peričić rađenu 2003.g. linkgdje je 3/4 ispitanika bilo sa 4 jadranska ostrva, gdje se lijepo vidi da Brač, Hvar i Korčula imaju 50-60% M 423, stoga te PONOVO šesti put pitam, koje su etničke pripadnosti bili stanovnici tih ostrva u vrijeme pisanja DAI, pošto smo raskrstili kojoj haplogrupi pripadaju, gdje si pokazao notorno neznanje tvrdivši da su E1b, koji je kao što se može vidjeti, zastupljen tek u tragovima

ako ti misliš da je to smeće sa wikipedie, koje je usput rečeno staro 4-5 godina, i koje se više ne nalazi na sadašnjoj stranici, jer su izgled došli ozbiljniji uređivači, pa to smeće pomeli, onda se totalno brukaš...pročitaj nešto u životu, na primjer Relju Novakovića, koji je obradio sve izvore, i DAI, i LJPD, franačke anale i postavio sljedeću vjerodostojnu i relevantnu kartu, koja jasno i lijepo govori da srednjovjekovna srpska država veze nema s Bosnom
ne sramoti se više

Dobro jutro Bosnjo, vidim da si se probudio!!! To o čemu govoriš je bila tema pre 100 godina. Kao što vidiš, sada imamo druge teme, pa se uključi u to ako možeš, ako ne ništa.

Kao da ti je promakao citat Ranke Kuić (toponimi na balkanu, Keltskog porekla) i moj komentar da je ono što prepoznaju kao Kaltsko u stvari staroevropsko, a da su kod Srba i Velšana, zapravo sačuvane staroevropske, a ne Keltske reči (ovo ne isključuje da su Kelti, Svebi, Boji, Etrurci... govorili staroevropskim jezicima) .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back