- Poruka
- 123
Dobro jutro Bosnjo, vidim da si se probudio!!! To o čemu govoriš je bila tema pre 100 godina. Kao što vidiš, sada imamo druge teme, pa se uključi u to ako možeš, ako ne ništa.
opet bla, bla...odgovori na pitanje
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dobro jutro Bosnjo, vidim da si se probudio!!! To o čemu govoriš je bila tema pre 100 godina. Kao što vidiš, sada imamo druge teme, pa se uključi u to ako možeš, ako ne ništa.
to za irske reci kod nas stoji. slazem se da su pred indo evropske.Kao da ti je promakao citat Ranke Kuić (toponimi na balkanu, Keltskog porekla) i moj komentar da je ono što prepoznaju kao Kaltsko u stvari staroevropsko, a da su kod Srba i Velšana, zapravo sačuvane staroevropske, a ne Keltske reči (ovo ne isključuje da su Kelti, Svebi, Boji, Etrurci... govorili staroevropskim jezicima) .
sramota je da neko ko se predstavlja kao znalac, pita tako nešto
Pa upravo Primorac sa svojim budalaštinjama se pozvao na studiju Barać-Peričić rađenu 2003.g. linkgdje je 3/4 ispitanika bilo sa 4 jadranska ostrva, gdje se lijepo vidi da Brač, Hvar i Korčula imaju 50-60% M 423, stoga te PONOVO šesti put pitam, koje su etničke pripadnosti bili stanovnici tih ostrva u vrijeme pisanja DAI, pošto smo raskrstili kojoj haplogrupi pripadaju, gdje si pokazao notorno neznanje tvrdivši da su E1b, koji je kao što se može vidjeti, zastupljen tek u tragovima
ako ti misliš da je to smeće sa wikipedie, koje je usput rečeno staro 4-5 godina, i koje se više ne nalazi na sadašnjoj stranici, jer su izgled došli ozbiljniji uređivači, pa to smeće pomeli, onda se totalno brukaš...pročitaj nešto u životu, na primjer Relju Novakovića, koji je obradio sve izvore, i DAI, i LJPD, franačke anale i postavio sljedeću vjerodostojnu i relevantnu kartu, koja jasno i lijepo govori da srednjovjekovna srpska država veze nema s Bosnom
ne sramoti se više
to za irske reci kod nas stoji. slazem se da su pred indo evropske.
mene buni onoliko slovenskih reci u staro keltskom i danasnjim irskom i velskom.
gde su i kad su oni to pokupili od slovena?
kad se nadje 10 zajednickih reci odmah se govori o zajednickom korenu jezika. evo ovde samo deo srpsko keltskog recnika:
sve me više zabrinjavašZnaci... Barać-Peričić su 2003 godine izmerili procenat haplogrupa u grckim posedima pre 1000 godina.
hmmm.... ima tu logike, ima....![]()
naravno da ima velikosprskih stranica koje će to smeće prikazivatiregnum[/I] Seruilie, quod est Bosna. Zalud tvoji blesavi prevodi reci kraljevstvo![]()
Nisu ih pokupili od Slovena već su ih i Sloveni i Velšani pokupili od I2a staroevropljana (Srba, Boja, Basarana ?)
Kada je Medijana izgrađena, Mezija nije postojala kao administrativna jedinica Rimske imperije, ona je to bila u ranijim vremenima. Ako tražiš neko ime koje potiče od provincije Mezije, to je, po meni Remizijana - Remessiana, današnja Bela Palanka. Neki tvrde da su Niš i Belu Palanku osnovali Kelti, odnosno Skordisci, početkom 3 veka pne, i da od njih potiču imena Naiss - Naissus, za Niš, i Remessiana, za Belu Palanku. Za Remessianu konkretno kažu da je dobila ima prema nekom Keltskom plemenu Remi, što je za mene oduvek bila notorna glupost. Da li je ko ikada čuo za takvo pleme? Meni je oduvek bilo mnogo logičnije da je ime Remessiana nešto kasnijeg datuma i da potiče od naziva provincije Mezije - Moesia. Uostalom, ima istorijskih izvora koji kažu da su se u Remessiani održavali sabori skupštine provincije Gornja Mezija (glavni grad provincije je bio Viminacijum). Remessiana je bila ogroman grad, nekoliko puta veći od današnje Bele Palanke (i teritorijalno, i po broju stanovnika). Gde god tamo počneš nešto da kopaš, naletiš na nešto iz rimskog vremena (to dobro znam jer sam tamo rođen). Pretpostavlja se da Licinije potiče iz Remessiane, a Remessiana je poznata i po tome što je u 4. veku bila sedište episkopije, sa čuvenim Svetim Nikitom (Niketom) Remezijanskim kao biskupom. On je, pored brojnih dela iz teologije, poznat i kao autor čuvene himne Te Deum Laudamus, za koju je kasnije Karpenter napisao muziku i koju smo mi stalno slušali kao himnu Evrovizije.
Uzgred, za imena Naiss odnosno Naissus (grad Niš) i Naissa (reka Nišava) takođe kažu da su Keltskog porekla, ali ja baš nisam uveren u to, nekako mi se čini da je neko vreme bilo moderno da se kaže da je nešto Keltskog porekla. Kažu da Naissa znači "Vilinska reka", i da se vrhovna vila u tom kraju zvala baš Naissa, a da, prema tome, Naiss znači "Vilinski grad".
Navode se upravo reči koje se nemaju zajednički indoevropski koren.Pre od r1a
naiss = ВОДА-нимфа direktan prevod sa latinskog
http://translate.google.com/#la/sr/naiss
to za irske reci kod nas stoji. slazem se da su pred indo evropske.
mene buni onoliko slovenskih reci u staro keltskom i danasnjim irskom i velskom.
gde su i kad su oni to pokupili od slovena?
kad se nadje 10 zajednickih reci odmah se govori o zajednickom korenu jezika. evo ovde samo deo srpsko keltskog recnika:
sve me više zabrinjavaš
dakle 2003 učešće m423 je 50-60% na jadranskim otocima, a pri dolasku slavena i srba oko 630 vjerovatno bilo i 70-80 %
SEDMI put te pitam kojoj etničkoj skupini su pripadali stanovnici tih ostrva i primorskih gradova u vrijeme pisanja DAI, a koji prpadaju Bizantu
naravno da ima velikosprskih stranica koje će to smeće prikazivati
pokaži bar ijednu knjigu, koja će to smeće imati prikazano
te gluposti koje postavljaš davno sjebane, nisi vrijedan gubljenja vremena
Dakle "VLADAVINA SRPSKA" a ne "Srbija"
Dakle prevod dijela "regnum Seruilie, quod est Bosna" glasi "SRPSKA VLADAVINA KOJA JE BOSNA".
Regnum...LOL Pa svi znaju sta to znaci, pola drzava Evrope se tako zvalo ...
![]()
Nešto ne štima, voda se na latinskom kaže aqua
http://translate.google.com/#sr/la/voda
Po Ranki Kuić, Nišava znači "nije naša" (dolazi kroz klisure iz dolina koja pripadaju tuđinskim plemenima).
Radojica ga je tako strucno obradio da od tada BoSSnjo jedva hoda na obe noge
http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/viewtopic.php?f=30&t=277&start=5
ovaj prevod bi trebalo da uce svi djaci na casovima latinskog u FBIH![]()
evo ovde samo deo srpsko keltskog recnika:
Ono što mi najviše smeta kod tebe je da navodiš brda stvari, a nikada ne navodiš reference, ne kažeš odakle je to.
Evo nekih radova koji govore o vezi Keltskog (Galskog) i Slovenskog jezika.
Pavel Serafimov, CELTO-SLAVIC SIMILARITIES
Pavel Serafimov, Giancarlo Tomezzoli, Slavic Influences in the Ancient Gaul
Ovaj materijal od Serafimova sam ja vec postavljao u okviru teme pre nekoliko meseci. Tada sam izveo zakljucak da su potonji Sloveni morali ziveti blisko sa Galima posto dele prilican broj reci.
Naravno, strogi akademski pristup
ne, bez zezanja.... i meni smetaju takve stvari. Ili kada nas Ahil71 kaze naprimer... lupam...." Srbi su poreklom iz Portugalije" i tu se zavrsava svako daljnje objasnjenje dogme.
Bilo je takvih slucajeva ovde dosta i ja nikada ne ustupam u diskusiju na takve teme ako nije ponudjeno dovoljno gradivnog materijala za raspravu.
Da ne spominjem jarana koji e neprevazidjeni talenat za postavljanje postulata nauke
Ovaj materijal od Serafimova sam ja vec postavljao u okviru teme pre nekoliko meseci. Tada sam izveo zakljucak da su potonji Sloveni morali ziveti blisko sa Galima posto dele prilican broj reci.
Rimljani narode razdvajaju prizvoljno.
Dva glavna germanska plemena su Svebi i Goti.
Svebi se razlikuju od ostalih Germana, oni nose ponđu i spaljuju pokojnike.
Goti uništavaju Svebe (u savezu sa Sarmaima), i u kasnijoj istoriji Germani su Gotskog porekla.
Wikipedia
"Оном делу Свева који су остали у старој домовини придружују се и у њих се стапају делови Квадена, док се део Свева 470. придружио Алеманима са којима се десет година касније стопио. Почетком 5. века, међутим, делови Алемана узимају име Свева. На средњем Дунаву Свеве покоравају и асимилирају Лангобарди око 540. под вођством кнеза Ваха (Wacho). Позно-римски историчар Јорданес (Jordanes или Jornandes, умро око 552.) још око 550. разликује Алемане од Свева, при чему ове прве локализује на Алпима, а друге у Алеманији, која се налазила на југозападу данашње Немачке. У овом делу Европе се још задржало име Свева у данашњим Швабама (нем. Schwaben), за које се верује да су проистекли из Алеманског савеза. По начину изговора имена може да се претпостави да су Банатске Швабе (нем. Siebenbürgen) потомци Дунавских Свева, односно неког њиховог дела који се одупро асимилацији Гота и Лангобарда."
"Свевско краљевство Галиција
Свевско краљевство Галиција успостављено је 410. и трајало је до 584. За разлику од Остроготског у Италији или Визиготског краљевства у Шпанији, Галиција никад није добила неки већи политички значај.
Врло мало је остало од германског језика, јер су Свеви брзо прихватили локални шпанско-римски језик. Процењује се да је број Свева, који су дошли у Галицију није био већи од 30.000. Град Бракара Азгуста (данашњи Брага) је постао престолница Свева.
Док су 416. Визиготи дошли на Пиринејско полуострво да се боре против Вандала и Алана, Свеви су раширили своје краљевство. У најбољим данима краљевство је било до Мадрида или Севиље. Краљ Хермерик је 438. склопио мир са локалним шпанско-римским становништвом и абдицирао је у корист сина Рехила. Рехил умире 448, а Рехиар постаје краљ и прелази на католичанство 447. године. Католичанство постаје службена религија, иако ни Свеви ни велики дио локалног становништва не припадају тој религији.
Визиготски краљ Теодорик II побјеђује Свеве и отада Свевско краљевство почиње да се смањује. Визиготски краљ, Леовигилд осваја краљевство Свева 585. године, а задњи Свевски краљ Андрека силази са престола."
Da li su i Baskijci Bastarani?
Kor,
rekao si da su Bastarani spaljivali pokojnike.
Bitno je pitanje, da li su ostavili gromile, ili polja urni.
Ono što mi najviše smeta kod tebe je da navodiš brda stvari, a nikada ne navodiš reference, ne kažeš odakle je to.
Jedno jako bitno pitanje.
Imaš li neko tumačenje za naziv plemena Skordisci?
Ili Sklavi?
Even though Scandinavians joined the European Bronze Age cultures fairly late through trade, Scandinavian sites present rich and well-preserved objects made of wool, wood and imported Central European bronze and gold.
The Gundestrup cauldron is a richly decorated silver vessel, thought to date between 200 BC and 300 AD, placing it within the late La Tène period or early Roman Iron Age.[1][2] The cauldron is the largest known example of European Iron Age silver work (diameter: 69 cm, height: 42 cm). It was found in 1891 in a peat bog near the hamlet of Gundestrup in the Aars parish of Himmerland, Denmark (56°49′N 9°33′E).[3][4][5] It is now housed at the National Museum of Denmark in Copenhagen (with a replica in the National Museum of Ireland in Dublin.)[6] Despite the fact that the vessel was found in Denmark, there has been a debate between a Gaulish origin and Thracian origin on account of the workmanship, metallurgy, and imagery.[/QUOTE]
ovo su nekad velicali kao vrhunac germanske ili keltske umetnosti. ali Qurac. nije nego je tracka umetnost.
The silverworking techniques used in the cauldron are unknown from the Celtic world, but are consistent with the renowned Thracian sheet-silver tradition. The scenes depicted are not distinctively Thracian, but certain elements of composition, decorative motifs, and illustrated items (such as the shoelaces on the antlered figure) identify it as Thracian work.[3][4]
kaze tehnika izrade sigurno nije keltska ali su motivi keltski. daj brzo da nadjemo te kelte koji su ziveli pored tracana....
Taylor and Bergquist have postulated that the Celtic tribe known as the Cordisci commissioned the cauldron from native Thracian silversmiths.
evo nadjose kelte. al izgleda da ovi kelti nisu irski kelti. bar ne geneticki.
sad najbolji deo
According to classical historians, the Cimbri, a Teutonic tribe, went south from the lower Elbe region and attacked the Scordisci in 118 BC. After withstanding several defeats at the hands of the Romans, the Cimbri retreated north with the cauldron to settle in Himmerland, where the vessel was found.[3][4]
http://en.wikipedia.org/wiki/Gundestrup_cauldron
kaze dosli "teutonski" kimbri i odneli kaldron u dansku...
evo da ponovim sta je jedan nemacki istoricar (arheolog) koji se pojavljuje na serbian kafeu pod nadimkom tabanac. covekova struka je slavizam i posebno balticki srbi. radio je na pronalazenju i restauraciji srpskih ranosrednjovekovnih naselja i verskih objekata. inace do sad je ukazao na nevidjeno puno dokumenata, linkova, arheoloskih nalaza o srbima koji ovde u srbiji uopste nisu dostupni a koji su se pokazali kao nevidjeno vazni.
dakle sta on kaze za kimbre:
1.Tvoji Langobardi-Dugobradi su ti u I veku p.n.ere, bili u donjem delu reke Elbe ili Labe...u danasnjoj istocnoj Nemackoj.
2.Pre nego sto su postali Langobardi,po legendi koju si preneo (Paulus Diaconus-Djakon Pavle-VIII vek-„Orgio Gentis”) zvali su se WINNILERI ili Winni...Ko su Vini i Veni i Vendi...To ti neću reci iz inata!?
3.U Italiji su tamo još,( čak i malo u Svajcarskoj)...u Italiji,ih ima još oko 7 sela oko oblasti Venetio,šta znaci Vene,neću ti reci iz inata!Tu su u mestima kako ih oni zovu...Vusche-Vutsche,Robaan-Rovan,Lusaan,Ljetzan,Glisen...Vellje...Tschire...S leghe...
Inače vise se ne zovu Langobardi već sebe zovu...Zimberi(čitaj Cimberi),Zimbarn...Tzimbar.
A koje veze imaju sa grckim Kimbern ili latinskim Cimbri ili vasom Semberijom i danskim poluostrvom Kimberijskim ...nemam pojma!
i evo sa jos jednog sajta
The main problem comes from the fact that its style and workmanship is Thracian rather than Celtic despite its decorative motifs manifestly Celtic. So far, scholastic opinions have been largely divided into two groups: those who argue for the Gaulish origin and those who argue for the Thracian origin. The former locate the manufacture of the cauldron in the Celtic west while the latter opt for the Lower Danube in southeastern Europe.
http://www.unc.edu/celtic/catalogue/Gundestrup/kauldron.html
dakle nasi skordisci narucili od tracana da im naprave kaldron pa onda kimbri dosli i ukrali ga i odneli u dansku....
ovo je kljuc za razumevanje. tabanac (niko ne zna njegovo pravo ime jer hoce da ostane anoniman) o razgovoru sa kolegom koji je otkrio grad zezlu:
Rekao sam (i napisao)...da je kljuc u reci Bardowick ili da je kljucna reč Bardowick i znam opet da nećeš moći spavati...
Istorija Bardowicka od ,recimo 800 na ovamo,dobro poznata,poznati su iz izvora i kako pisanih tako i arheoloskih i Kulturnih podataka...ali samo par godina pre...nemacka zvanicna istoriografija cuti...ako ne cuti,ona je tako izvrce sa decjom naivnoscu!
Informacija je bila ova...
Tražio sam povezivanje Drevopolabljana sa Obodritima(Bodricima)...razgovor je vodjen telefonom koji je tu na terenu...:
-„Slusaj,”Tabanac„,veza je izvesna ako ništa bar zbog Besut-a,a potvrdjuju se slojevi sa Bardima sa kontunitetom...!”
„Kojim Bardi-ma?...upitah ga...mislis na Barth!?
”Ne,ne...! Barte ove Langobarde...!!!
„Sigurno!?”
„Pa otud i Bardowick...znaš,ono sto smo ceprkali kod trzisnog centra par meseci...!?
I informacija je bila tu...razgovor je bio usmeren u drugom pravcu.
”Mandolina„u samo par sati googlanja koje sam imao...informacija se samo potvrdjivala,priznajem bile su oskudne ili izokrenute ”Bardi„kao germansko pleme ili svi su se u periodu V-VI veka iselili na jug a na njihovo mesto,naselili ”Slavenska plemena„...
nasli su da postoji ne prekinuti kulturni kontinuitet baltickih slovena (srba veneta ) i longobarda. jedan isti narod u dva vremena.
Kako tumače poreklo reči Škot?
Pa da!!!
Kako tumače poreklo reči Škot?
"Skiti zvali sami Skoloti (Σκολότοι), a ime Skiti da su im nadjeli Grci. " (po Herodotu)
http://hr.wikisource.org/wiki/Stranica:Slaveni_u_davnini_(1889).djvu/18
Zanimljivo sa Wikipedie o Germanima
U 3. stoljeću prije Krista zapadna germanska plemena prelaze srednju i donju Rajnu, miješaju se sa starosjediocima Keltima na Moselu i u Belgiji i prihvaćaju jaču galsku kulturu. Oko 200 prije Krista istočna plemena (Bastarni, Skiri , a dijelom i Gepidi) prodiru s Visle do obale Crnog mora, gdje se miješaju s azijatskim i slavenskim narodima.
Što će reći nema Germanske kulture.
U prvoj fazi Cezaroom Germanijom (on je definisao taj prostor) dominiraju Svebi, da bi kasnije bili potisnuti od Gota.