dublin
Primećen član
- Poruka
- 784
kor hvala ti puno.
to sam u pravo i hteo da kazem.
jako mi je ovo cudno.
to sam u pravo i hteo da kazem.
jako mi je ovo cudno.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam ovde pisao dosta davno u okviru neke druge teme o tome da su nacisti u svojoj rasnoj hijerarhiji (koju su opet preuzeli i zloupotrebili od strane poznatih antropologa tog vremena). I naravno, bio sam ispljuvan zbog sirenja nekakvog neonacizma
Po mom secanju i u grubim crtama, hijerarhija je isla ovim redosledom:
- nordijska rasa
- dinarska rasa
...
...
-mediteranci
-istocni Sloveni
-alpska rasa
Daleko od toga da su svi Nemci ili Germani imali taj skandinavski antropotip ali su ga oni izdvojili kao najplemenitiji i "arijevski". Suludo je to da su 80% svojih gradjana i sunarodnika smatrali pripadnicima nizih rasa. Alpska rasa koja je kod njih bila na najzadnjem mestu, cak iza mrskih im istocnih Slovena je zastupljena u znatnom procentu medju Nemcima.
U tom svetlu treba tumaciti prethodni post posto je covek primetio da su nacisti uzdizali haplogrupu I kao najcenjeniju.
U vreme kada su pisani tekstovi o kojima raspravljamo odrednice "keltski" odnosno "germanski" su imale kulturno ili jezičko značenje, a ne genetsko, o čemu mi zapravo sada raspravljamo. Dakle, te tri stvari treba jasno razdvojiti. Kada se stvari tako sagledaju, onda nije čudno da neka etnička grupacija poseduje neke elemente keltske kulture (mada izgleda da La Tene i nije bila isključivo keltska), a da ne nosi R1b U152.
Dictionary of Greek and Roman Geography (1854)
William Smith, LLD, Ed.
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:entry=sarmatia-geo
That S-rm is the same root as S-rb, so that Sarmatae and Serbi, Servi, Sorabi, Srb, &c., may be, not only the name for the same populations, but also the same name, has been surmised, and that upon not unreasonable grounds
Srpski stari vek (7) Piše: Miodrag Milanović
Potomci kraljice Roksande
Jazigama za petama išli su Roksolani. To je bilo sledeće veliko pleme Srba koje je došlo na zapad, prešavši Dunav sredinom II veka p. n. e.
Kada su se srpska plemena Sarmata, u I veku naše ere, sručila na granice Rimskog carstva, ona su već bila razbijena na grupacije sa posebnim imenima i rimski istoričari ih, obično, pod tim imenima i pominju. Najčuvenija su plemena Jaziga, Roksolana i Alana. NJihovi međusobni odnosi i sukobi sa Rimom sada su prilično poznati, ali pre nego što podrobnije razmotrimo njihovu istoriju, bilo bi korisno da u glavnim crtama prikažemo velika migraciona kretanja u istočnoj Evropi, u celini. Sarmatska istorija je povest o nizu talasa koji su se kretali od istoka na zapad, potiskivali i bivali potiskivani, sve dok ne bi udarili o granice Rima i tu se razbijali na još složenije valove i unakrsne struje.
Prvi talas - srpsku prethodnicu - činile su Jazige. U II veku pre n. e, oni su živeli severozapadno od Azovskog mora, između reka Dnjepra i Dona. Iza njih, na istoku, bili su Roksolani, a ispred njih, jedan nesrpski narod, Bastarni. Poreklo njihovog imena u vezi je sa govorom (jazik - jezik - Jazige) i neverovatnom hrabrošću.
Veza između Jaziga i jaja je metaforična - i danas se, u Srbiji, za nekoga ko je izuzetno smeon, kaže da „ima jaja“.
Najstarija istorija Jaziga nije nam poznata. Istraživač T. Sulimirski kaže da su oni bili isto što i „kraljevski Sarmati“. Početkom nove ere, Strabon, a zatim i Tacit, pominju ih kao narod koji, živeći između Dnjepra i Dnjestra, vlada jednim keltskim narodom, zvanim Bastarni. O Bastarnima, Tacit kaže:“Usled čestih brakova između njihovih uglednih porodica i porodica Sauromata, oni su prihvatili neke običaje te zemlje“. U pontskoj oblasti nisu nađeni nikakvi arheološki ostaci Jaziga, iako su oni, u oblasti blizu Azovskog mora, živeli bar dva veka, u stepema zapadno od Dnjepra.
O tome sam pisao, da naziv Srba dolazi direktno od Sarmata. Ipak nisam sam.
Tako da sve vise ubedjen da naziv plemena Srbi jeste sarmatskog porekla, sada jasno je da Sarmati nisu sejali I2a hromozom, tako da prica o sarmatizovanog ili srbovizanog naroda ima smisla. Mnogo vas cilja na Bastarne.
Tako da ima smisla vasa prica o Bastarnima. I ako ja jos nisam ubedjenda su oni preneli I2a-din.
Znači, stari naziv za Sarmate, Sirmati.
Pre Rima u Sirmijum je centar "Domorodacka zajednica (civitas) Sirmijenza i Amantina". Kako bi se zvala ta zaljednica?
Po starom grčko - rimskom običaju. Rimljani, po po najbližoj etnopolitičkoj zajednici nazivaju ostale. Evropu dele na evropsku i azijsku Saramatiju. Ovde imamo razna plemena, vojno dominira teška konjica Praćana.
nemamo potrebe citirati naciste, nego antropologe.
Mi samo razmatramo hipotezu. Teoretski oni mogu biti donosioci te haplogrupe posto su ziveli na prostorima gde i danas ima mnogo I2a-din. Nisam ni ja ubedjen ali moram priznati da ima dosta elemenata koji mogu ici u korist tvrdnje da relativna vecina muskiih stanovnika na Balkanu moze da vuce korene od njih.
ja mislim da je -at samo sufix padez za naziv naroda ili mnozinu, imamo gomilu naroda cije ime se zavrsava sa -ati, -eti. Kao 1 drvo, 2 drveta. Promena M i B je jednostavna, grci nemaju zvuk B, pa ga cak pisu MP.
Po meni jeste Sirmium Sirbium, ali nije vezano za nas danasnjim Srbima, jer smo ime preuzeli od sarmata.
Hoces da kazes da deo I2a-din N na balkanu nije slovenski nego bastarnski ? Ako jeste, i ako 600 godina dele migracije, za te 700 godina bi trebali da nadjemo tipicne mutacija koje bi odvojili Bastarnsko poreklo od Slovenskog. Mislim da bi Verenic ili Nordvetd to vec videli.
Imaš Sirmijum (Sirbium po teb)i u vreme Avara, kada, nesumljivo imamo Slovene na celom Balkanu.
Ko su po tebi Sarmati?
Sa druge starane, Mđani se znatno razlikuju od okruženja, naročito kurtorološki. Ubeđen sam da su potomci Dardanaca, koji su kao saveznici Hetita, ratovali protiv Ramzesa III (Media - Medijana, med bakar).
Ne.....
Srbi su na Balkan dosli kao Sloveni a ne kao Bastarni ili Germani / Kelti... u sta li ih vec sve ne svrstavaju. Posmatrajuci sve raspolozive karte moze se steci utisak da su I2 ziveli zapadnije, odnosno, blize Germanima/Kelitima nego Sarmatima/Skitima.
Korelacija Bastarna sa genetickim podacima koje posedujemo je vrlo visoka i zbog toga se ne bi trebali apriori odbacivati iz bilo kojih ideoloskih razloga. Nisam neki ljubitelj Germana u njihovom savremenom znacenju pa tako nemam neki interes da im se uvlacim u dupe onako kako je to radio Primorac 2004 godine. Cinjenice su cinjenice i one se moraju postovati ma kakve da su.
Ne treba zaboraviti da arapski izvor govori za stare Srbe da ih se ostali Sloveni najvise boje. Doduse, Arapi su pisali da su beli Hrvati najvisi rastom medju Slovenima, verovatno zato sto nisu videli Srbe![]()
Znamo za njih da su bili izrazeno ratnicki narod i vrlo korpulentne gradje, sto i jeste karakteristika kromanjonskog antropomorfnog tipa. Znamo da su bili divlji i svirepi. Poznavajuci nase Dinarce, mislim kao da ih je neko preslikao
Na vise mesta se govori o tome kako su se zenili i mesali sa lokalnim stanovnistvom. Takve podatke imamo za Dacane i za Skite i Sarmate.
Može bti, razmišljao sam i o tome, ali prevagnuli su drugi argumenti.Meni je bliže tumačenje naziva "Medijana" bazirano na latinskom, gde "mediana" znači "srednja" ili "sredina". Medijana, odnosno Niš, zaista leži u geografskom centru Balkana.
An international self-esteem survey titled Simultaneous Administration of the Rosenberg Self-Esteem Scale in 53 Nations: Exploring the Universal and Culture-Specific Features of Global Self-Esteem conducted on 16,998 people from 53 nations by researchers from Bradley University David P. Schmitt (PhD), and University of Tartu Jüri Allik, was published by the American Psychological Association in the Journal of Personality and Social Psychology 2005, Vol. 89, No. 4.[39] The questionnaire included views of one's individual personality, that of the own nation and that of other nations. The research found that Serbia was placed first of the most self-esteemed nation, ahead of U.S.A. (6th), and Japan (last place), and the majority of nations, as well as Serbs themselves, agreed on this.[40] The research also noted that Serbia was among the 10 most collectivist nations.[39]