ne znam gde si našao podatke, ja to nisam video. Inače, vrlo ćeš teško pronaći grad koji je do WW1 bio pretežno srpski. Ako ga nađeš, javi nam da i mi znamo
Договорено.
I znači... pored svih tolikih muka koje zadesiše narod sa ovog prostora, u zapadnoj Hercegovini i dalje osta 73% prvobitnih "Ilira"? )))
Моја основна теза је да су то Морлаци, а ствар је у томе да сам првобитно мислио да су ти Морлаци потомци романизованих Илира, што по свему судећи није тачно. Морлаци су досељени на тај простор са другог краја Балкана крајем 13. века. У изворима се први пут помињу 1321. у војсци Младена Шубића. Е, сад, које су хаплогрупе донели са собом то остаје да се види у будућности. Неке су свакако морали. Да ли је то I-PH908, видећемо. Уколико I-PH908 буде налажена у некрополама на том простору, од 6/7. века па надаље, онда си ти био у праву, уколико је буде било у некрополама тек од 13/14. века, онда сам у праву био ја.
Očigledno ne znaš da je, recimo, opština Ljubinje u Hercegovini po rezultatima testiranja sakupila skromnih 71% I2a. Hercegovina u celom ima 46% I2a i za srpske uslove povišen procenat R1a od 18%. To nam daje zaključak da taj kraj ima više slovenske genetike nego Hrvati iz Hrvatske.
То потврђује и оно што сам ја претходно рекао, а што сте дочекали на нож, а то је да се БХ Срби разликују од Хрвата и Бошњака по смеши хаплогрупа. Чак и када бисмо рачунали само источну Херцеговину као просек за БХ Србе.
A ti si, naravno, sasvim uveren da su istraživanja na koja se pozivaš stoprocentno relevantna? Složiću se da sa naučne tačke gledišta istraživanje za Hercegovinu nije 100% ispravno ali to ima mali uticaj na konačne rezultate. Sa druge strane, metodologija Marjanovića i Primorca je blago rečeno tendenciozna katastrofa.
Наравно, то је научни рад и сви потоњи аутори узимају те податке као релевантне. Нико не узима податке са
Порекла.
po kojim parametrima se izvlače ovakvi zaključci?
По подацима изложеним на Еупедији, а који се заснивају на подацима са
Порекла, проценти хаплогрупа за БХ Србе су доста слични бугарским процентима, свакако сличнији него хрватским и бошњачким. Уосталом, провери ако ми не верујеш.
Teški nonsens za koji bi rekao da je posledica ideoloških ubeđenja. Na ovo nije potrebno trošiti reči da bi se tvrdnja pobijala.
Шта је нонсенс ? Види, не могу два дијелекта или локална говора настати у једном језгру, као што не настају ни у исто време. Зато ваљда и постоји подела на староштокавске, средњоштокавске и новоштокавске дијалекте. Мапе дијалеката су исто доста добро средство за реконтрукцију миграционих кретања становништва у прошлости.