Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidjelo se odmah da si Dereticeva skola hihihi.Hajd sto nemas pojma o ovome,nije sramota,vec sto si poceo donositi i epohalne zakljucke :)

1. Granese razdvojile pre 1850 godina
2. Ista slava
3. Isto prezime
4. Postoji predanje u porodici
6. Pročitaj šta piše Petar Aškraba Zagorski
7. Naravno Deretić
8. Crkva u Fatnici obnovljena na starim temeljima zadužbina porodice Duka koisu se odvojili od Subotića, a slave isz slavu. Ipretkodna srkva je bila porodična zadužbina i isto je slavila 4. Septembra Sv. Agatonika

Neznam koliko treba sabrati argumenata da bi bilo dovoljno za zaključak kakav sam ja izveo ?
Nećuse naljutiti ukažimi gdje griješim, ako mi nabrojiš dovoljno argimenata ili jačih ja ču priznati da nisam upravu. A nisam ničija škola, jer da bi bio Deretićeva mora postojati još neka, a trenutno nasuprot Deretića nema nikog da mu obori argumente...
Drugarski pozdrav...

2. Ista slava
3. Isto prezime
7. Naravno Deretić
8. Crkva u Fatnici obnovljena na starim temeljima zadužbina porodice Duka koisu se odvojili od Subotića, a slave isz slavu. Ipretkodna srkva je bila porodična zadužbina i isto je slavila 4. Septembra Sv. Agatonika

Neznam koliko treba sabrati argumenata da bi bilo dovoljno za zaključak kakav sam ja izveo ?
Nećuse naljutiti ukažimi gdje griješim, ako mi nabrojiš dovoljno argimenata ili jačih ja ču priznati da nisam upravu. A nisam ničija škola, jer da bi bio Deretićeva mora postojati još neka, a trenutno nasuprot Deretića nema nikog da mu obori argumente...
Drugarski pozdrav...

Pa i Ja ti drugarski kazem nemoj se provaljivati vec nauci nesto.Dva puta sam ti sasvim jednostavno objasnio a nisi nista skontao.Deretic je jedan sarlatan koji sluzi samo za ismijavanje svakom ko se iole razumije u ovu materiju.
I da ti treci put pokusam objasniti jednostavnu stvar koju bi i dijete u osnovnoj skoli shvatilo.PH908 je samo grana od CTS10228-S17250 (tipicna slovenska).Zajednicki predak svim PH908 je zivio prije oko 1850 godina A TO NE ZNACI DA JE RAZDVOJENOST OVIH SUBOTICA STO NAVODIS oko 1850 godina.Njihov zajednicki predak je zivio mnogo kasnije tj distanca je daleko manja.Ovo ti je tipicna grana kao i ostale grane CTS10228 koje su dosle sa ekspanizijom Slovena u 6 i 7 vijeku i oni i njihove predacke grane nisu mogle obitavati na Balkanu ni u naucnofantasticnim filmovima Stivena Spilberga A kamo li u sizofrenoj glavi Deretica i slicnih koji samo provaljuju nas narod i stavljaju nas na stub ismijavanja.

Poslednja izmena:
@KOR,izgleda da cu biti S17250 -Y4882.Sta mislis Ti kao strucno lice,da li sam i Ja od tih cuvenih Vlaha ?

y4882 new.jpg

Y4882 NOVO.jpg

Poslednja izmena:
Pa i Ja ti drugarski kazem nemoj se provaljivati vec nauci nesto.Dva puta sam ti sasvim jednostavno objasnio a nisi nista skontao.Deretic je jedan sarlatan koji sluzi samo za ismijavanje svakom ko se iole razumije u ovu materiju.
I da ti treci put pokusam objasniti jednostavnu stvar koju bi i dijete u osnovnoj skoli shvatilo.PH908 je samo grana od CTS10228-S17250 (tipicna slovenska).Zajednicki predak svim PH908 je zivio prije oko 1850 godina A TO NE ZNACI DA JE RAZDVOJENOST OVIH SUBOTICA STO NAVODIS oko 1850 godina.Njihov zajednicki predak je zivio mnogo kasnije tj distanca je daleko manja.Ovo ti je tipicna grana kao i ostale grane CTS10228 koje su dosle sa ekspanizijom Slovena u 6 i 7 vijeku i oni i njihove predacke grane nisu mogle obitavati na Balkanu ni u naucnofantasticnim filmovima Stivena Spilberga A kamo li u sizofrenoj glavi Deretica i slicnih koji samo provaljuju nas narod i stavljaju nas na stub ismijavanja.

Ok , dasam fulio, sa godinama razdvojenosti jer nisam razumio jedan tvoj raniji odgovor. A to me navelo.

Ovo ti je tipicna grana kao i ostale grane CTS10228 koje su dosle sa ekspanizijom Slovena u 6 i 7 vijeku i oni i njihove predacke grane nisu mogle obitavati na Balkanu ni u naucnofantasticnim filmovima Stivena Spilberga A kamo li u sizofrenoj glavi Deretica i slicnih koji samo provaljuju nas narod i stavljaju nas na stub ismijavanja.

Opet ista greška. Nemamo ni jedan uzorak. Oslanjaš se samo na matematiku i statistiku.

2. Ista slava
3. Isto prezime
7. Naravno Deretić

.
Evo ti informacije iz prve ruke,Askraba je fulao svoje porijeklo, a Duke i Subotici imaju razlicite haplogrupe.Duke su R1a M458 a Subotici I2a PH908.......Askraba je naveo da je od Drobnjaka ,a ispao je od Banjana.

Ашкраба Ђурђевдан Јелашца/Калиновик/РС N N2-Y6503 P189.2>Y7310

Poslednja izmena:
2. Ista slava
3. Isto prezime
7. Naravno Deretić

Drugarski pozdrav...

:klap::klap::klap: Сјајно резоновање!!! :klap::klap::klap:

Заслужио си номинацију за Петроградску царску академију наука и уметности.

Ако се узму племенска предања, историјски извори и хаплогрупе или само једно од та три или и једно и друго и треће, арбанашког корена би могла бити следећа племена: поменути Кучи, затим Васојевићи, Морачани (Богићевци), Бјелопавлићи, Пјешивци, Цуце, добар део Љешњана, део Цеклињана, део Љуботињана и нека црмничка племена. Наравно, у то улазе и сви они родови који су се интегрисали у друга племена, а потичу из ових наведених.

Ако се узму племенска предања, историјски извори и хаплогрупе или само једно од та три или и једно и друго и треће, арбанашког корена би могла бити следећа племена: поменути Кучи, затим Васојевићи, Морачани (Богићевци), Бјелопавлићи, Пјешивци, Цуце, добар део Љешњана, део Цеклињана, део Љуботињана и нека црмничка племена. Наравно, у то улазе и сви они родови који су се интегрисали у друга племена, а потичу из ових наведених.

Од свих наведених племена једино Кучи E-V13 имају коненкцију са Арбанасима, за Бјелопавлиће нисам сигуран.

Васојевићи су E-V13 али њихова подграна је удаљена од бјелопавлићке, кучке и арбанашких E-V13 4000 година, васојевићка E-V13 нема блиско поклапање ни са једном E-V13 у Европи.

Морачани су R1b-U152 (итало-келтска), а та подграна скоро да не постоји код Арбанаси, они у 98% случајева имају источне R1b a U-152 је западна.

Пјешивци су J2a и имају поклапање на југу Италије, што значи да је њихов предак вероватно дошао у пратњи жене Ђурђа Црнојевића која је била Италијанка, Пјешивце и носиоци њихове подгане на југу Италије су се раздојили у 15-ом веку тако да је тај сценарио највероватнији.

Љешњани су I2a тако да нема говора о арбанашком пореклу.

Одлично запажање. Углавном су на том форуму људи пореклом из Црне Горе и Херцеговине, који једноставно немају појма о историји тих области. Да су и мало читали историјску литературу, знали би да је читава област данашње Црне Горе и Херцеговине заправо једно велико усељеничко подручје где се становништво од раног средњег века до данас више пута, скоро у потпуности мењало. Већина племена у Црној Гори развила се из катуна Влаха и Арбанаса, досељених на те просторе у периоду од 12/13-15/16. века. О томе постоје тоне и тоне докумената. Зета је у време Балшића и Црнојевића преплављена влашким, а нарочито арбанашким елементом. То је до те мере изражено да сами Млечани називају Горњу Зету ''Црнојевићевом арбанашком земљом''. Доња Зета, данашње црногорско приморје, налази се од тридесетих година 15. века под млетачком влашћу.и у саставу је Млетачке Албаније (Albania Veneta). Што се тиче простора Херцеговине о томе се на тзв. форуму ''Порекло'', такође може наћи гомила бесмислица, које немају везе са реалношћу. Да је ико од тих форумаша само погледао дефтер из 1585., знао би да је 90% Херцеговине у то време већ исламизовано и да је данашње православно становништво огромном већином досељено касније из разних делова Османског царства и то углавном током 18. века. Дакле, из дефтера се јасно може видети да православно становништво крајем 16. века у значајнијој мери живи само у долини Требишњице, мада је и та област мешана: има и муслиманских села, плус градови Требиње и Клобук са изразито муслиманском већином. Православних храмова на читавој територији Херцеговине има свега 2 (словима два): Тврдош и Житомислић. Велика демографска промена наступа после Морејског рата када Херцеговина бива жестоко опустошена нападима Млечана и када муслиманско становништво страда и бива у великој мери расељено. Тек тада, дакле у 18. веку, долази до репопулације те области: православно становништво се насељава из разних крајева, а католички Морлаци, данашњи Хрвати силазе са планинског масива Далмације према Шкуторији и долини Неретве где и данас обитавају. Тако имамо ситуацију да је 1585. године, процентуални однос муслимани : православци : католици 90 : 5 : 5, а данас је тај однос отприлике 25 : 20 : 55. Дакле, потпуна промена становништва у односу на средњи век. Ја лично мислим да су бајке о пореклу из тих крајева настале углавном из жеље да се пронађе неки имагинарни континуитет са становништвом раносредњовековних склавинија које су некада давно постојале на том простору (Дукља, Травунија, Захумље, Паганија), међутим проблем је што данашње становништво на том простору једва да има икакву везу са раносредњовековним. Све у свему већина уписа на тзв. форуму ''Порекло'' је уствари списак лепих жеља, без неке воље да се утврди објективна истина.
Tek sad ovo vidjed.Care, popis iz 1585 je katastarski popis a ne poimenicni,Po tom popisu ne može se praviti nikakva analiza demografske slike,

Од свих наведених племена једино Кучи E-V13 имају коненкцију са Арбанасима,

Чињеница јесте да се једино они у изворима помињу конкретно као Арбанаси (путопис Мариана Болице из 1614.), али чини ми се да форумаши са порекла који се баве генезом племена, превише олако занемарују племенска предања и хаплогрупе.

за Бјелопавлиће нисам сигуран.

Они сами кажу да им је предак Лека Дукађини и доводе се у везу са Гашанима. Основна хаплогрупа им је предсловенска.

Васојевићи су E-V13 али њихова подграна је удаљена од бјелопавлићке, кучке и арбанашких E-V13 4000 година, васојевићка E-V13 нема блиско поклапање ни са једном E-V13 у Европи.

То што имају одређену грану хаплогрупе E-V13 која је удаљена од осталих није апсолутно никакав доказ да им предак није говорио арбанашким језиком пре него што се словенизовао. Ни то што та грана није пронађена код данашњих Шиптара, такође ништа не говори, јер на Албанском ДНК пројекту, за сад има јако мало тестираних, ни 100. Иначе, сами Васојевићи имају предање о сродности са Краснићима, а прво суседно племе су им арбанашки Клименти.

Морачани су R1b-U152 (итало-келтска), а та подграна скоро да не постоји код Арбанаси, они у 98% случајева имају источне R1b a U-152 је западна.

Где је доказ да те хаплогрупе није било на Балкану пре Словена ? Ако је била, онда је сасвим могуће да су је имали неки Протоарбанаси. Једино предање које имају Морачани (Богићевци) о свом пореклу јесте да им је родоначелник Богић Морачанин пореклом из Хота и да се одатле доселио у Доњу Морачу. Чије су Хоти племе ?

Пјешивци су J2a и имају поклапање на југу Италије, што значи да је њихов предак вероватно дошао у пратњи жене Ђурђа Црнојевића која је била Италијанка,

Једно од њихових племенских предања каже да им је родоначелник Богдан Потолић пореклом из Груда.

Пјешивце и носиоци њихове подгане на југу Италије су се раздојили у 15-ом веку тако да је тај сценарио највероватнији.

Јел си чуо некад за Арбереше ?

Љешњани су I2a тако да нема говора о арбанашком пореклу.

То су каснији досељеници из Озринића. Већина становника Љешанске нахије је досељена из околине Љеша. Имаш доста арбанашких топонима тамо. Провери.

Poslednja izmena:
Вуче лупаш глупости, мени се чини да је теби циљ да све Србе прогласиш Власима и Шиптарима.

Горе сам ти навео шта поједина племена кажу за себе. Значи, не проглашавам ја никог за нешто, него они сами себе проглашавају. Најлакше је рећи да неко лупа, а не изнети никакав контрааргумент.

Горе сам ти навео шта поједина племена кажу за себе. Значи, не проглашавам ја никог за нешто, него они сами себе проглашавају.

Видиш, није проблем што ти пишеш шта њихова предања кажу, већ то што злоупотребљаваш генетику како би доказао та предања из теби знаних разлога.

А генетика је ту да нечија предања обори или потврди. Као што је пала у воду прича о петорици браће (Васу, Красу, Пипу, Озро и Оту), али ти и даље настављаш причу о арбанашком пореклу Куча, Васојевића, Пјешиваца итд, иако генетика јасно каже да ту нема ближе везе.

Видиш, није проблем што ти пишеш шта њихова предања кажу, већ то што злоупотребљаваш генетику како би доказао та предања из теби знаних разлога.

А генетика је ту да нечија предања обори или потврди. Као што је пала у воду прича о петорици браће (Васу, Красу, Пипу, Озро и Оту), али ти и даље настављаш причу о арбанашком пореклу Куча, Васојевића, Пјешиваца итд, иако генетика јасно каже да ту нема ближе везе.

Није тако. Ја сам ти лепо написао да треба комбиновати генетику, писане изворе и предања. Ако неко има староседелачку (''предсловенску'') хаплогрупу онда се логично намеће питање којим је језиком говорио његов предак пре него што се словенизовао. Ево, реци ми ти, шта мислиш којим су језиком говорили преци Куча, Васојевића, Пјешиваца, Бјелопавлића, Цуца, пре него што су се словенизовали ? Ја уопште не кажем да сам у праву. Све ово о чему пишем су претпоставке.

Poslednja izmena:
Горе сам ти навео шта поједина племена кажу за себе. Значи, не проглашавам ја никог за нешто, него они сами себе проглашавају. Најлакше је рећи да неко лупа, а не изнети никакав контрааргумент.

Генетика није потврдила твоју тезу да су већина горе поменутих племена арбанашког порекла, али ти игноришеш чињенице.

Арбанашким свакако не, вероватно ромејским.

У реду, твоје мишљење. Можда си у праву.

Генетика није потврдила твоју тезу да су већина горе поменутих племена арбанашког порекла, али ти игноришеш чињенице.

Напротив, ја баш не игноришем чињенице, само мислим да треба још доста истраживања да би се добили неки одговори. И као што сам рекао, треба узимати у обзир и генетику и предања и изворе.

2. Ista slava
3. Isto prezime
7. Naravno Deretić

Drugarski pozdrav...

prika, ništa ne valja dok se ovo ne opeva uz gusle. Mada mi se nešto čini da je to bilo ne pre 1850 godina nego mnogo pre, možda pre 4 ili 5 hiljada godina.

Hercegovačke Duke su, koliko ja znam, R1a.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back