Sportista naucnik
Početnik
- Poruka
- 7
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
Eupedia po zemljama rasporedjene grupe.
Eupedia po zemljama rasporedjene grupe.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Није ми баш најјасније по ком су критеријуму узети ови подаци са Српског ДНК пројекта? Ови први Срби, то су претпостављам Срби са простора Србије (оне са Косовом и Метохијом)? Такође и ови Црногорци (православци из Црне Горе) су неосновано тако названи, пошто су доле ваљда и муслимани Црногорци ако су из Црне Горе, односно ако нису не можемо их све звати Црногорцима (Србе, Цигане, Албанце...).
А осим детаљно испарчане БиХ, не видим да је поменут српски пресек Републике Хрватске, одакле је можда и највећи број тестираних Срба на СДНКП?
Уосталом, који је циљ теме? Било би пожељно рв12авал да конципираш тему пре него је поставиш. У овом случају, очекујем да се то накнадно постави/достави.
Po nekoj logici, ljudi teze ka centrima civilizacije i boljih uslova za zivot. Bilo bi vise nego cudno da nikome od navodnih "ilirskih" I2a ne padne na pamet da podje put Atine i Rima.
i gde su dokazi koji potkrepljuju takve tvrdnje?
Prijatelju, da bi se desila mutacija, ona mora iz necega da mutira, ne moze iz bukve. Svi proracuni starosti nosioca I2aDin na Balkanu govore da je rec o mladoj grani koja je u jednom trenutku dozivela demografski bum. Premalo razlika u mutacijama da bi se moglo govoriti o nekoj sumanutoj starosti te haplogrupe.
a nije ti nikada palo na pamet da je nastao mesanjem pridoslih dolikefala sa domacim brahikefalima? U danasnjoj populaciji Srba imamo skoro jednak broj onih koji su slovenskog i doslovenskog porekla. Uostalom, nisu samo dinaridi brahikefali.
o vlasima se ovde dosta diskutovalo.Nije samo rec o etnickoj skupini vec i o drustvenom stalezu.
Na sajtu Srpskog DNA projekta su samo liste sa prezimenima za svaku haplogrupu, (kao na primer ova lista za I2 DS: http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=I2 DS&lang=lat), a pored skoro svakog prezimena je upisano mesto porekla predaka (selo, opština ili šira geografska regija), krsna slava ili religija.
Ja sam lično izdvojila podatke iz listi i napravila ove tabele proveravavši nekoliko puta tačnost podataka. To može uraditi bilo ko na osnovu tabela datih na sajtu. Provera podataka je vrlo laka. Sa ovako izdvojenim podacima, snalaženje u tabelama i analiza su znatno olakšani.
Počela sam sa tri okvirne liste: Srbi, Crnogorci i Nesrbi.
Zatim sam napravila posebne tabele za Srbe iz BiH bazirane na geografskom poreklu testiranih nameravavši to kasnije da uradim za sve ostale, ali nisam imala vremena.
Kod Crnogoraca su samo rezultati pravoslavnih Crnogoraca u tabeli, dok su Muslimani iz Crne Gore u tabeli Nesrbi.
Najviše ima testiranih iz centralne i zapadne Srbije. Uradiću posebne tabele za Srbe uz Hrvatske kad budem imala vremena.
Tema je koncipirana vrlo jasno: Rezultati Srpskog DNA projekta. Ako te ne zanimaju šta radiš na temi.
posle ove priče s tobom malo sam rondao po webu i nadjoh novu mapu I2a. ima neka povećana koncetracija izmedju češke i nemačke?...pradomovina...Najstariji predak je onaj kod kojega je doslo do razdvajanja. To razdvajanje je po svemu sudeci bilo negde na prostoru severozapadne Evrope. Jos jedan od dokaza da I2a nisu u kontinuitetu nastanjivali dinarski pojas
posle ove priče s tobom malo sam rondao po webu i nadjoh novu mapu I2a. ima neka povećana koncetracija izmedju češke i nemačke?...pradomovina...
![]()
a evo skočili procenti i medju belorusima:
![]()
kakve veze sad to pa ima pametnjakoviću. na novoj mapi pojavio se lokani maksimum nagranici češke i nemačke. zanimljivo isto kao i ova značajna koncetracija u belorusiji. meni interesantna pa postao.I sta je pisac htjeo reci (:.
Tamo gdje je najveca koncentracija neke HG nije i njeno zariste,barem si to trebao dosada nauciti.Vise Ti je 10 % u Ukrajini nego 60 % u npr. BiH (:
I sta je pisac htjeo reci (:.
Tamo gdje je najveca koncentracija neke HG nije i njeno zariste,barem si to trebao dosada nauciti.Vise Ti je 10 % u Ukrajini nego 60 % u npr. BiH (:
usko grlo se zove objašnjenje.dodje do depopulacije usled neke bolesti, rata, gladi... pa se poremeti odnos markera preživi mali broj naprimer I2a. takve pojave za posledicu imaju i malu frekvenciju tog markera.Da, ali je zanimljiva ta homogenost I2a1b na tom području. Kao da su došli na ovo područje genetski homogeni, bez naglašenijih primesa R1a haplogrupe. Sem toga, izgleda da se ni po dolasku nisu mešali sa starosedeocima (što meni postavlja pitanje da li ih je uopšte bilo na tom prostoru.)
posle ove priče s tobom malo sam rondao po webu i nadjoh novu mapu I2a. ima neka povećana koncetracija izmedju češke i nemačke?...pradomovina...
![]()
a evo skočili procenti i medju belorusima:
![]()
druže tandara mladji. hebo vas onaj ko vas tako iskompleksirane stvara pa vam je glavni fazon da se pravite da nešto znate.Druže početnik i novajlija si, još uvek ne znaš najosnovnije stvari o gentici, kako se granjuju grane itd. Ova mapa se odnosi na haplogrupu tj SNP - I-P37, koji je star oko 18.000 godina prema TMRCA, dakle mapa pokazuje rasprostranjenost svih grana koji potiču od SNP I-P37, a ne pokazuje samo granu I-CTS10228.
http://i45.tinypic.com/m7qtt3.png Ovo mapa pokazuje rasprostranjenost haplogrupe I2a Karpatsko-Dinarske, odnosno I-CTS10228.
druže tandara mladji. hebo vas onaj ko vas tako iskompleksirane vaspitava pa vam je glavni fazon da se pravite da nešto znate.još bi svoj prolivčić dupliraš dva puta.
![]()
de reci. šta si hteo mamlaze?
reč je o mapi sa eupedie i2a1. zamolio sam da neko objasni taj lokalni ekstremum izmedju češke i švapske. mislim ako nije greška.
ne. nazvao sam te tandarom mladjim i rekao mrš mamlaze. a to znači nikakva tolerancija prema prema takvima kao što si ti i tandara. ako ikad budeš nešto stvarno znao iznesi to i mani se kvalifikacija tudjeg znanja/neznanja/početništva.)Što se ljutiš druže? nisam te uvredio, nije sramota ne znati,.
Šta je to čudno, uvek je tako bilo.ajd što ne mogu objasniti to razumem. nemaju pojma.
nije mi jasno samo što atakuju na sagovornika. mazohizam neki?
mogli bi mudro da ćute kad već ne znaju. prosto.
- - - - - - - - - -
ne. nazvao sam te tandarom mladjim i rekao mrš mamlaze. a to znači nikakva tolerancija prema prema takvima kao što si ti i tandara. ako ikad budeš nešto stvarno znao iznesi to i mani se kvalifikacija tudjeg znanja/neznanja/poćetništva.)
druže tandara mladji. hebo vas onaj ko vas tako iskompleksirane stvara pa vam je glavni fazon da se pravite da nešto znate.a ti bi još da svoj prolivčić dupliraš dva puta unutar istog posta.
pa posle brišeš jdan umesto oba. nemaš papira?
zamolio sam da neko objasni taj lokalni ekstremum izmedju češke i švapske. mislim ako nije greška. oćeš ti?
ahil, ajd što ne mogu objasniti to razumem. nemaju pojma.
nije mi jasno samo što atakuju na sagovornika. mazohizam neki?
- - - - - - - - - -
ne. nazvao sam te tandarom mladjim i rekao mrš mamlaze. a to znači nikakva tolerancija prema prema takvima kao što si ti i tandara. ako ikad budeš nešto stvarno znao iznesi to i mani se kvalifikacija tudjeg znanja/neznanja/početništva.)
nisam ja uvredjen no sam alergičan na takvo neuvažavanje sagovornika po forumima, neko čudno shvatanje foruma kao mesta za lečenje sujete.Ja ti se izvinjavam, ako si se kojim slučajem uvredio, nije mi bila namera da te vređam, nego da ti skrenem pažnju. Ja se ne pravim neka faca da sve zna, i ja ne znam mnogo o genetičkoj genealogiji, znam ono najosnovnije što je potrebno da se može pratiti genetička genealogija po muškoj liniji.
sledeći put napiši šta misliš da jest ili nemoj pisati. mani nas tvojih kriterijuma neznanja.tvoj post:Druže početnik i novajlija si, još uvek ne znaš najosnovnije stvari o genetici, kako se granjuju grane itd.
i kakve to veze ima?Između Češke i Nemačke ima oko 2-3% I2a Dinarika, to što pokazuje na toj mapi odnosi se na druge podgrane,I2a, jer je i njima rodonačelnik I-P37. I te grane su sa I2a Karpatskom Dinarskom granom delile zajedničkih predaka pre 7000 do 18.000 godina do najstarijeg I-P37. Dakle između tog perioda formirali su se grane, od grane, podgrane i tako uvek na par hiljada godina je svaka grana dobijala mutaciju.
pogledaj malo dokle su dolazili Sloveni.Тачно је да људи теже центрима цивилизације, али древни Хелени нису нимало благонаклоно гледали на тзв. ''Варваре'' па је вероватно то разлог што их није било пуно у Атини. Иначе, у централној Грчкој је И2а на неких 7% што је прилично солидан постотак имајући у виду претходно изнесену чињеницу.
Поборници теорије о доласку И2а на Балкан са Словенима обично као главни аргумент узимају старост И2а-дин мутације,
Odlicno! predstavi nam te materijale ovde.Међутим, то се потпуно коси са десетинама хиљада доказа из области антропологије, историје, археологије, лингвистике.
posle ove priče s tobom malo sam rondao po webu i nadjoh novu mapu I2a. ima neka povećana koncetracija izmedju češke i nemačke?...pradomovina...![]()
Svojevremeno sam pokušao da odredim mogući broj rodonačelnika današnjih I2a1b (koji su na Srpskom Dnk projektu) i došao sam do broja oko 40 (od kojih potiču svi današnji I2a1b haplotipovi koje imamo u Srpskom DNK projektu). Iznenadio me tako mali broj, čak i uz sve gubitke od bolesti, ratova, gladi i drugih nesreća od dolaska naovamo. Voleo bih da čujem i druga mišljenja.
na to sam mislio. naa finu strukturu stanovništva u toj oblasti. procenat je manje bitan. mora da je neko ostao ako je srpsko pleme (skup plemena) otišlo na balkan. pa bi koncetracija Din-S iznad nemačkog proseka išla u prilog tezi da je balanski DinS došao iz pravca lužičke srbije.to o cemu govoris obuhvata deo Luzice i pre bi moglo da ima veze sa SrbimaOsim toga, imamo u tim krajevima i prilican broj Nemaca koji su Din-S
za razliku od tebe on barem shvaća da je odgovoran za svoje postupke a ne za tudje znanje ili neznanje. a možda cvika od bana.Zasto se izvinjavas nekome ko nema pojma o mnogim stvarima?