Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Kada pokušaš da pomeriš telo tebi se suprostavlja sila trenja intenziteta = koeficijent trenja * masa* g
Ftr =kmg

Da bi pokrenuo telo, horizontalna komponenta sile mora imati intenzitet jednak Ftr ili više.

Pošto je ugao pod kojim sila deluje 45 stepeni, odnos horizontalne komponente i same sile je F=Fh * sqrt(2)

Stoga me potrebna sila kmg sqrt(2)

nadam se da bar neko jos prati ovu temu,treba mi pomoc oko zadatka iz fizike za 1.razred srednje skole iz oblasti kosog hica,mislim da zadatak nije tezak samo ja neuspevam da nacem formule za njegovo resavanje bez upotreba kosinusa i sinusa jer to jos nismo ucili pa nemogu to da koristim,dakle zadatak glasi:kamen je bacen sa zemlje pod uglom od 30 stepeni prema horizontu brzinom 10m/s.naci najkrace rastojanje od mesta sa kog je kamen bacen do mesta na kom se nalazi posle 0,5s

treba mi pomoc oko zadatka iz fizike za 1.razred srednje skole.zadatak kaze:kamen bacen sa zemlje pod uglom 60 stepeni prema horizontu brzinom od 30 m/s,posle 2s pao je na krov.naci visinu zgrade i njeno rastojanje od mesta sa kog je kamen bacen.mislim da zadatak nije puno tezak ali ja vec ceo dan nemogu da nacem formule za kosi hitac bez sinusa i kosinusa a njih nemogu da koristim jer ih jos nismo ucili.hvala unapred

1.
Brzina kojom bacas kamen je V i pod uglom od 30 stepeni,neka je x osa po horizontu, a y osa neka ide vertikalno navise. To znaci da ako zamislis da je V samo jedna strana jednakostranicnog trougla tada je projekcija V na y-osu Vy , projekcija na x-osu Vx.Onda se vidi da je Vy polovina stranice jednakostranicnog trougla Vy=V/2 (V je intezitet vektora V ) ,a Vx je visina tog jednakostranicnog trougla i Vx nalazis iz pitagorine teoreme.
Vx=sqrt(V*V-Vy*Vy)
za vreme t=0.5s telo je po x-osi preslo X=Vx*t,a po y-osi Y=Vy*t-g*t*t/2,a najkrace rastojanje ti je od koord. pocetka do (X,Y) polozaja u tenutku t i to je d=sqrt(X*X+Y*Y)=4,33m

moze li mi neko rijesiti ovaj zadatak?
-kolika je kineticka,potencijalna i ukupna energija atoma vodika:
a)u osnovnom stanju
b)u prvom pobuđenom stanju?

glavni kvantni broj:
n=1 - osnovno stanje
n=2 - drugo pobuđeno stanje
n=3 - treće pobuđeno stanje
...

a.)
E=k*Z[SUP]2[/SUP]/n[SUP]2[/SUP]
k=13,6 eV
n=1
Z=1

Ek=-E
Ep=2E

b.)
E=k*Z[SUP]2[/SUP]/n[SUP]2[/SUP]
k=13,6 eV
n=2
Z=1

Ek=-E
Ep=2E

oprostite na smetnji ali moželi jedno pitanje
ako se pri radu izgubi jedna četvrtina energije koliki je njezin koeficijent iskorištenja u postocima

Koliko se ja secam , koficijent iskoristenja jedne masine je jedak Akorisno kroz A ulozeno . Kako je a korisno 3/4 A dalo bi se zakljuciti da je stepen iskoricenje 75%

Budite pozdravljeni.:)
Imam 1 zadatak ne znam da ga rešim pa da mi neko pomogne ako zna.

Dve mašine radeći zajedno proizvode ukupnu buku od 65db. Koliku buku proizvodi jedna od tih mašina ? Hvala
z:)

Pojedinačna subjektivna jačina zvuka je:

L[SUB]1[/SUB]= 10 log (I/ I[SUB]o[/SUB])

Kada mašine reade zajedno, dobijena jačina zvuka:

L[SUB]2[/SUB]= 10 log (2I/ I[SUB]o[/SUB])

Ovo drugo možemo predstaviti kao:
L[SUB]2[/SUB]= 10 log (2I/ I[SUB]o[/SUB]) = 10 log 2 + 10 log (I/ I[SUB]o[/SUB]) = 10 log 2 + L[SUB]1
[/SUB]L[SUB]2[/SUB] = 65 =10 log 2 + L[SUB]1
[/SUB]L[SUB]1[/SUB]= (65 - 10 log 2) dB, što je približno onoliko koliko je Pivoskok naveo.

može li pomoć u vezi ova dva zadatka ako nije problem
1.koja je minimalna brzina kojom mora ići vlakić u luna parku da bi mogao voziti po vertikalnoj kružnoj stazi radijusa 10 m
2.čovjek rotira kamen mase 2kg jednoliko u vertikalnoj ravnini. kamen je učvršćen pomoću niti duljine 1m koja može izdržati napetost do 80 N. Kojom najvećom kružnom frekvencijom može čovjek rotirati kamen da ne bi pokidao nit

može li pomoć u vezi ova dva zadatka ako nije problem
1.koja je minimalna brzina kojom mora ići vlakić u luna parku da bi mogao voziti po vertikalnoj kružnoj stazi radijusa 10 m
2.čovjek rotira kamen mase 2kg jednoliko u vertikalnoj ravnini. kamen je učvršćen pomoću niti duljine 1m koja može izdržati napetost do 80 N. Kojom najvećom kružnom frekvencijom može čovjek rotirati kamen da ne bi pokidao nit

1. Centrifugalna sila mora da nadjača silu Zemljine teže, tj. m v^2 / r >= mg, tj. v>=sqrt(rg). Minimum se dotiže u slučaju jednakosti, tj. v=sqrt(rg)

2. Centrifugalna sila koja deluje na kamen ne sme da premaši taj iznos, tj. mrw^2 >= T. U graničnom slučaju ovo postaje jednakost i ostaje ti da odrediš kolika je kružna frekvenicija w iz te formule.

Zna li ko uraditi i objasniti ove zadatke iz fizike? Bio bih vam veoma zahvalan :D :

1. Dva tijela težine 250[N] i 350[N] su spojena laganim idealno savitljivim koncem koji je prebačen preko fiksiranog točka mase M=6[kg] i poluprečnika R. Kada se sistem prepusti samom sebi, sila koja djeluje na osovinu točka je? Brzina tijela od 350[N] nakon t=1,5 od prepuštanja samom sebi je?

2. Na rubu platforme ugaone brzine (omega) poluprečnika R koja rotira oko ose koja prolazi kroz njen centar momenta inercije I, nalazi se čovjek. Koliki je moment inercije sistema kada se čovjek pomjeri za R/2 prema središtu ose rotacije?
(Čovjeka smatrati materijalnom tačkom).

3. Tanko uže je namotano oko nepomičnog točka mase M=16[kg] i prečnika R=0,4[m] . Jedan kraj tankog užeta je pričvršćen na obod točka a na drugi kraj teg mase m=16[kg]. Kada se sistem prepusti sam sebi iz mira, teg se spušta i točak se obrće. Nakon t=2 kinetiča energija točka i tega iznosi? Ubrzanje tega je?

4.Čestica mase m=0.67[kg] je udaljena za d=23[cm] od kraja homogenog štapa dužine l=3[m] i mase M=5[kg]. Odrediti intenzitet gravitacione sile štapa koja djeluje na česticu mase m.

5.Četiri mala tijela, svako mase m raspoređena su u XY ravni, svako na rastojanju r=a. Gravitacioni potencijal u tači koja se nalazi na rastojanju od r=2a u pravcu Z ose, tačno iznad tačke presjeka njihovih međusobnih rastojanja je? (Slika je kao neki krstić)

6. Jedna čestica mase m se nalazi u koordinatnom početku, a druga iste tolike mase na x osi sa koordinatom +d. Rezultujuća sila koja djeluje na treću česticu mase 2m koja se nalazi u tački sa koordinatom -d je?

7. Tijelo mase 2kg pušteno je slobodno da pada sa dovoljno velike visine. Za vrijeme4 sekunde njegova potencijalna i kinetička energija se promjene za?

8. Zadata je jednakost (omega)=(omega(nula))*e^(-k.(teta)). Ako je poznato da je (teta od(t=0)) =0, onda je (teta od(t=1)) jednako?

9. Valjak poluprečnika r=8[cm] i momenta inercije Iv=0,12[kg*m^2] postavljen je na horizontalnu osovinu i može da se obrće bez trenja. Jedan kraj idealno savitljivog užeta se pričvrsti za obod valjka, a na drugi kraj se veže teg mase m=8[kg]. pomoću ručice pričvršene na osu valjka teg se podiže. Ako je intenzitet momenta sile koji obrće valjak M=9[N*m] ubrzanje tega je:?

10. Tijelo mase m=4[kg] nailazi na početak hrapave strme ravni nagibnog ugla (alfa)=30^(stepeni) brzinom V=5,5m/s. Ako je koeficijent sinamičkog trenja između strme ravni, potencijalna i kinetička energija na polovinu puta zaustavljanja su?

11. Da bi se klatno mase m=50[g] držalo u položaju kada je ugao otklona (alfa)=30^(stepeni), otrebno je na njega u horizontalnom smjeru djelovati silom od F=0,28[N]. Kolika je sila zatezanja u niti ako se ugao otklona udvostruči?

HVALA PUNO UNAPRIJED :DD

Molim vas da mi pomognete oko ovih zadataka. Ne mogu nikako da ih riješim (ostali su mi samo oni)

1. Dva tijela težine 250[N] i 350[N] su spojena laganim idealno savitljivim koncem koji je prebačen preko fiksiranog točka mase M=6[kg] i poluprečnika R. Kada se sistem prepusti samom sebi, sila koja djeluje na osovinu točka je? Brzina tijela od 350[N] nakon t=1,5 od prepuštanja samom sebi je?

2. Na rubu platforme ugaone brzine ω_1 poluprečnika R koja rotira oko ose koja prolazi kroz njen centar momenta inercije I, nalazi se čovjek. Koliki je moment inercije sistema kada se čovjek pomjeri za R/2 prema središtu ose rotacije?
(Čovjeka smatrati materijalnom tačkom).

3. Zadata je jednakost (ω)=(ω)*e^(-k*α). Ako je poznato da je (α_(t=0)) =0, onda je (α_(t=1)) jednako?

4. Da bi se klatno mase m=50[g] držalo u položaju kada je ugao otklona α=30^(stepeni), potrebno je na njega u horizontalnom smjeru djelovati silom od F=0,28[N]. Kolika je sila zatezanja u niti ako se ugao otklona udvostruči?

5.Četiri mala tijela, svako mase m raspoređena su u XY ravni, svako na rastojanju r=a. Gravitacioni potencijal u tači koja se nalazi na rastojanju od r=2a u pravcu Z ose, tačno iznad tačke presjeka njihovih međusobnih rastojanja je? (Slika je kao neki krstić)

Ako vam nije mrsko napisat i pojašnjenja :D

Mnogo je to zadataka. :lol: Malo bi bzv bilo da to radim, a da ne pokažeš malo truda (čisto kao znak da si pokušavao, a ne da ti je to obavezni domaći).

Evo ti za početak instrukcija za prvi. Pokušaj da ga uradiš, ako ne uspeš kaži mi gde staješ, ako uspeš onda idemo na naredne.

Oba tela se kreću istim ubrzanjima. Postaviš jednačine kretanja za ta dva tela. Na svako od njih deluje sila Zemljine teže i sila zatezanja niti (sile zatezanja koje deluju na tela nisu iste). Znači ma=... (algebarski zbir tih sila)
Takođe imaš i jednačinu rotacije za kotur (moment inercije kotura * ugaono ubrzanje = R * razlika sila zatezanja)
Preko formule ubrzanje/R=ugaono ubzanje i korišćenjem formule za moment inercije valjka mR^2 / 2.
Tako dobijaš zavisnost ubzanja od mase kotura i sila zatezanja.
Zajedno sa prve dve jednačine kretanja za pojedinačna tela dobijaš sistem jednačina.
Tri jednačine-tri nepoznate (dve sile zatezanja i ubrzanje)
Traženu brzinu dobijaš množenjem ubrzanja i datog vremena.
Sila koja deluje na kotur je jednaka zbiru sila zatezanja.

Back