Tyranosaurus rex
Obećava
- Poruka
- 51
Pozdrav!Pozdrav, treba mi bratu zadatak, jednostavan je zadatak ja sam izracunao komplet zapreminu (4.800 cm3), podelio sam zapreminom kapljice (0.05 cm3) i dobio 96000 kapljica tj minuta.. To bi trebalo da je tacno ali neznam kako ide postupak, dosta stvari sam pozaboravljao tako da ako ima neko da zna resiti bio bi zahvalan
Svake 2 minute iz cesme izlaze 2 kapljice vode i ta voda se skuplja u posudi cija je baza 4.0 dm kvadratna
Ako je zapremnina kapljice 0.050 cm kubna,kolko je minuta proslo od kada je nivo vode u posudi 120 mm
Pa evo kako bi se moglo resiti kao zadacic iz fizike.
Imas jednacinu zapreminskog protoka q=∆ V/∆ t,gde je ∆ V zapremina koja prodje za vreme ∆ t kroz neki poprecni presek cevi.
Dato je da za 2min izlazi 2 kapljice,zapremina jedne kapljice je Vk,a za vreme tk=2min padne 2*Vk zapremine,pa je zapreminski protok q=2*Vk/tk
Iz jednacine protoka imamo q=∆ V/∆ t,a kako je q konstantno mozemo napisati tu jednacinu q=(V(t2)-V(t1))/(t2-t1),gde su t2 i t1 krajnji i pocetni trenutak,uzimamo t1=0 i zapremina suda u pocetnom
trenutku je V(t1)=0,pa cemo staviti t2=t radi jednostavnosti.Pa vazi
q=V(t)/t odatle V(t)=q*t,V(t)=S*h=g*t,odavde je t=(S*h)/q gde je q=2*Vk/tk.,pa je t=(tk*S*h)/(2*Vk)