Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Meni treba da proveri neko da li sam dobro uradio ove zadatke:
1. Nikov zakon, ∆l/l=1/E*F/S
Sila je 100N a dužina žice 5m poprečni presek 2.5mm(na kvadrat)=0.0000025m(na kvadrat), istakne se za ∆l 1mm = 0.001m odredi model elastičnosti žice.
∆l/l=1/E*F/S... 0.001/5=1/E*100/0.0000025, 0.0002=1/E*40000000, 1/E=0.0002/40000000=40000000/0.0002=2*10(11)
2. a)Odredi srednju kinetičku energiju 1 molekula T=27C Ek=? T = 27C=300K
K konstanta = 1.38*10(-23)
Ek=3/2KT, EK=3/2*1.38*10(-23)*300, Ek=6,21*10(-21)
b) ...jednog mola
R konstanta = 8.31
Ek = 3/2 RT, Ek=3/2*8.31*300, Ek=3739,5
c) ...2.5 mola
Ek=3/2 RT,Ek=3/2*2.5*8.31*300, Ek=9348.75

Ljudi,može pomoć oko sledećih zadataka? :rumenko:
1.Svetlost talasne dužine 545 nm pada normalno na difrakcionu rešetku (90stepeni),koja ima 666 zareza po jednom milimetru širine.Nađi ukupan broj difrakcionih maksimuma koje daje ova rešetka.
2.Kad svetlost kreće kroz vazduh,pada na površinu vode pod uglom od 53 stepeni u odnosu na normalu,dolazi do maksimalne polarizacije odbijenog zraka.Kolika je brzina svetlosti kroz vodu?
3.Svetlost pada na ravnu ploču od stakla i pritom se delimično odbija a delimično prelama.Ako je ugao između odbijenog i prelomljenog zraka 90 stepeni,koliki je upadni ugao svetlosti.Brzina svetlosti je 2,2*10 na 8 m/s u staklu.
4.Rastojanje između imaginarnih izvora koherentne svetlosti je 1,2 mm.Njihova rastojanja od zaklona treba odrediti,ako je rastojanje od centralnog maksimuma do maksimuma 3. reda 30mm.Izvori daju svetlost talasne dužine od 550 nm.
Častim pivom :pivce:

Moze nekako da mi se resi ovaj zadatak? Normailan napon zice je 150KPa.Koliki je poluprecni presek zice koja moze da izdrzi teg tezine 200N?

Ide ovako:

F=200N
p=150kPa = 150000 Pa
A=?

A (površina poprečnog preseka) se dobija iz:

F/A = p => A= F/p

e sad, ako je žica kružnog preseka onda je logično

A = r^2 * π

Pa odatle nađeš r...

Ako bi neko hteo da mi uradi ova 4 zadatka, ostali mogu ja sam, shvaticu kako se rade :D ... Inace ja za sada veze nemam xD

1.Kolika je talasna duzina De Broljijevih talasa elektrona koji se krecu brzinom od 66,2 km/s

2.Kolika je talasna duzina De Broljijevih talasa protona cija je kineticka energija 80 x 10 (na -19)J? Masa protona je 1,6 x 10( na -27) kg.

3.Kolika je energija veze po jednom nukleonu urana (u donjem levom uglu 92) U(235 u gornjem desnom uglu oznake )? Masa atoma ovog izotopa je 235,04393 u. Uzeti da je: m(u donjem desnom uglu stoji malo p )= 1,00728 u, m(u donjem desnom malo m)= 1,00867 u , m(u donjem desnom malo e )= 0,00055 u .....
(E nula= E/A = 7,6 MeV/nukleon )

4Kolika je energija elektrona koji se nalazi u atomu vodonika na nivou energije sa kvantnim brojem n=3?

-------------------------------------------------------
Hvala unapred :D

Ako bi neko hteo da mi uradi ova 4 zadatka, ostali mogu ja sam, shvaticu kako se rade ... Inace ja za sada veze nemam xD

1.Kolika je talasna duzina De Broljijevih talasa elektrona koji se krecu brzinom od 66,2 km/s

2.Kolika je talasna duzina De Broljijevih talasa protona cija je kineticka energija 80 x 10 (na -19)J? Masa protona je 1,6 x 10( na -27) kg.

3.Kolika je energija veze po jednom nukleonu urana (u donjem levom uglu 92) U(235 u gornjem desnom uglu oznake )? Masa atoma ovog izotopa je 235,04393 u. Uzeti da je: m(u donjem desnom uglu stoji malo p )= 1,00728 u, m(u donjem desnom malo m)= 1,00867 u , m(u donjem desnom malo e )= 0,00055 u .....

4Kolika je energija elektrona koji se nalazi u atomu vodonika na nivou energije sa kvantnim brojem n=3?

Hvala unapred

Ali ne mogu zaokruziti oba odgovora. Jedno mora biti tacno..Evo kako tacno u testu pise: Elektromagnetno polje, obrazuje naelektrisanje prilikom njegovog: a) ravnomernog pravolinijskog kretanja b) mirovanja (to sigurno nije) c) ubrzanog pravolinijskog kretanja. Nigde ne mogu da pronadjem sta je tacno, svuda pise da se naelektrisanje krece ali ne pise kako.

postoji jedan zadatak iz elektrostatike koji me zbunjuje. Potrebno mi je objašnjenje rešenja. Unapred hvala! :)

U ravnomerno naelektrisanoj lopti poluprečnika R postoji sferna šupljina poluprečnika r. Rastojanje između centra lopte i centra šupljine je l,
a zapreminska gustina lopte je ρ. Kolika je jačina polja u šupljini? Koji pravac i smer ima vektor jačina polja u šupljini?

Pročitala sam još da se šupljina u elektrostatici tretira kao nenaelektrisano telo, dakle N(p+)=N(e-). Nije mi jasno kako da iskoristim tu informaciju.

Prilozi

• slika_uz_zadatak.jpg
    slika_uz_zadatak.jpg
    10,3 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
Moze pomoc oko jednog zadatka
Antena kosmickog broda ima duzinu 50 cm. On se krece normalno na linije sila magnetnog polja indukcije 20u(mikro)T pri cemu se u antenu indukuje EMS od 80 mV. Kolika je brzina broda?
Ja dobijem resenje 8 m/s a u knjizi resenje 8km/s. Gde sam pogresio?

napiši postupak, verovatno je neka trivijalna greška pošto dobijaš tačno 1000 puta manji rezultat...

postoji jedan zadatak iz elektrostatike koji me zbunjuje. Potrebno mi je objašnjenje rešenja. Unapred hvala! :)

U ravnomerno naelektrisanoj lopti poluprečnika R postoji sferna šupljina poluprečnika r. Rastojanje između centra lopte i centra šupljine je l,
a zapreminska gustina lopte je ρ. Kolika je jačina polja u šupljini? Koji pravac i smer ima vektor jačina polja u šupljini?

Pročitala sam još da se šupljina u elektrostatici tretira kao nenaelektrisano telo, dakle N(p+)=N(e-). Nije mi jasno kako da iskoristim tu informaciju.
Iskoristis da je cela lopta ,poluprecnika R samo sa jednim tipom naelektrisanja,a druga manja r ,sa suprotnim naelektrisanjem.Pa tu gde se lopte poklapaju je neutralna sredina,supljina.

Prilikom ravnomernog pravolinijskog kretanja imas konstantnu struju, takvo kretanje stvara magnetostaticko polje oko sebe.Postoji i elektrostaticko polje ,ali je ono u provodniku i gotovo ne postoji van njega. Ako naelektrisanje samo miruje,onda u sistemu referecnce u odnosu na koji miruje postoji samo elektrostaticko polje,ali u referentom sistemu u udnosu na koji se krece stvara i magnetostaticko polje.Elektromagnetno polje podrazumeva da se u svakom delicu prostora preplicu i elektricno i magnetno polje.Tako da pod a) nije jer je samo u provodniku elektricno polje,a van njega samo magnetno,magnetostaticko.Preplitanje elektricnog i magnetnog polja je situacija kada jedno polje(recimo elektricno) indukuje drugo(magnetno),a to jedino moze ako uzmemo da su ona vremenski promenljiva.Ubrzano kretanje naelektrisanja znaci da je elektricno polje vremenski promenljivo ,a to promenljivo elektricno polje onda indukuje promenljivo magnetno polje,a promenljivo magnetno polje dalje u prostoru indukuje promenljivo elektricno polje i to medjusobno indukovanje se dalje prenosi u prostor,a ta brzina prenosenja , u vakuumu ,je brzina svetlosti.Dakle odgovor je pod c).

Ako bi neko hteo da mi uradi ova 4 zadatka, ostali mogu ja sam, shvaticu kako se rade ... Inace ja za sada veze nemam xD

Hvala unapred
1.
Luj De Brolj je dosao na smelu ideju da i korpuskule mogu da se ponasaju kao talasi,a pre toga je Einstein objasnio fotoefekat,za sta je dobio Nobelovu nagradu,tako sto je uzeo da su nosioci EM talasa fotoni,korpuskule,da se svetlost, kada udara na elektrone u provodniku, ponasa kao skup bezmasenih cestica,korpuskula koje prenose impuls,a time i energiju u porcijama,kvantima,tacno odredjenim kolicinama koje zavise samo od talasne duzine,frekvence.Tako je i kod elektrona, za koje se mislilo da su samo korpuskule, osvetljeno i novo svojstvo,a to je svojstvo talas,a.Luj De Broljeva jednacina je lambda=h/p , lambda je pridruzena talasna duzina korpuskuli,p je impuls korpuskule,h je Max Planck-ova konstanta koja ima dimenzije dejstva odnosno momenta impulsa.
brzina elektrona je v
impuls elektrona je p=m*v,m masa elektrona
lambda=h/(m*v)
2.
Kineticka energija protona je Ek=(m*v^2)/2 ako je v<< c,ali ako nije onda je Ek=E-Eo,E je ukupna energija protona,E=(m*c^2)/(1-(v/c)^2)^(1/2),a Eo=m*c^2 je masa mirovanja protona
Kad se izracuna v/c=0,00033,pa se moze uzeti v<<c pa vazi Ek=m*v^2/2
a odatle Ek=1/(2*m)*p^2 =>p=(2*m*Ek)^(1/2)
lambda=h/(2*m*Ek)^(1/2).
3.
Ovde ti treba samo najcuvenija formula fizike E=m*c^2,to je ujedno i energija mirovanja Urana za m masu urana.
Pokazuje se da kada jezgro pocepas na nukleone ispadne da nukleoni u jezgu imaju manju masu nego kad su slobodni.Zapravo stvar je u tome da kada se nukleoni
spajaju u jezgro, jedan deo njihove mase sa pretvara u cistu energiju,energiju veze, koja drzi nukleone na okupu,energija veze se ispoljava u dejstvu jakih nuklearnih sila medju nukleonima.
Da bi nasao kolika energija je otisla na vezivanje nukleona kada od slobonih nukleona "stvaras" jezgro treba uzeti Energiju jezgra Urana (Mu-92*me)*c^2=Evezano (Mu masa urana,me masa elektrona)
i ukupnu energiju slobodnih nukleona (92*mp+(235-92)*mn)*c^2=Eslobodno
Pa je energija veze po nukleonu (Eslobodno-Evezano)/235,235 je broj nukleona.
4.
Iz najprostijeg modela atoma,Borov model,En=-1/(n^2)*13,6 eV ,n je glavni kvantni broj ,u ovom slicaju n=3.

Pozdrav, treba mi bratu zadatak, jednostavan je zadatak ja sam izracunao komplet zapreminu (4.800 cm3), podelio sam zapreminom kapljice (0.05 cm3) i dobio 96000 kapljica tj minuta.. To bi trebalo da je tacno ali neznam kako ide postupak, dosta stvari sam pozaboravljao tako da ako ima neko da zna resiti bio bi zahvalan :)

Svake 2 minute iz cesme izlaze 2 kapljice vode i ta voda se skuplja u posudi cija je baza 4.0 dm kvadratna
Ako je zapremnina kapljice 0.050 cm kubna,kolko je minuta proslo od kada je nivo vode u posudi 120 mm

Back