Pozdrav, ljudi.
Vec duze vreme pratim i ovu temu kao i kako do kanadske iseljenicke vize + Canada visa forum i kalkulisem i planiram kako i sta.
Anyway, i suprug i ja smo NOC B 5241 (graphic designers & illustrator, konkretno 3d artisti oboje, + jos par dodatnih zanimanja ja koja su pod istim NOC-om) i imamo trogodisnje dete zbog kog i najvise zelimo da odemo u Kanadu da ne bi odrastao u ovom bunaru bez dna jeftine radne snage bez posla, nasilja u skolama itd, (digresija).
U martu idemo IELTS da polazemo pa onda saljemo i diplome na WES pa onda dizem kredit da bi suprug kroz 6 meseci mogao da se kandiduje kao primarni aplikant posto je mladji.
Imali bismo smo 428 poena ako dobijemo maksimalne poene na IELTSu sto je pod obavezno i nekako racunam na OINP jer koliko sam videla ne treba job offer.
E sada i pored istrazivanja imam par pitanja.
1. Konkretno kredit. Citala sam da ima ljudi koji tako rade :/ E sad, call me paranoid jer nije mala suma u pitanju, da li je to moguce? Nemamo ni na koji drugi nacin da obezbedimo tih 19k+ dolara, ni imovine ni pozajmice a kad bih stedela to bi trajalo 5-10 godina sto je predugo. Za takse, procesuiranja itd. to nije problem samo to sto treba da je na racunu 6 meseci jeste. Naravno, ja bih digla kredit i prebacila na muzevljev racun jer kada/ako dodje vreme za to banka ce morati da dostavi i njegov kreditni status pa je najbolje da nema nista od dugova, koliko sam razumela.
2. Ontario Immigrant Nominee Program.... Jeste da bi nama najvise odgovarao Vankuver ali i Ontario ima dosta game studija (Toronto, London ...). Da li taj program,Ontario's Express Entry Human Capital Priorities Stream, traje cele godine dok ne popune kvotu ili ima perioda kada zatvaraju nominacije. Citala sam da je neka provincija prosle godine, valjda, par puta u godini otvarala i zatvarala konkurse pa zato pitam.
3. Da li se dodatni sertifikati racunaju kao neki plus? Ne mislim konkretno na sam score prilikom prijave jer za to nema osim ako nije dodatni bachelor degree, master itd. Konkretno su u pitanju 2 JLPTa (Japanese-Language Proficiency Test koji je medjunarodno priznat) mog supruga.
4. Madjarski pasos. Da li ima neku prednost u odnosu na srpski? U Evropi ima ali mislim da u Kanadi i USAu bas i ne pravi neku razliku a mozda i gresim. LMIA treba svakako koji god pasos bio i pored GATS-a osim ako nisi profesionalac koji je na listi za LMIA exclusion.
Izvinjavam se na predugackom postu i na mozda glupim pitanjima