Express Entry / Expression of Interest Canada

Jel zna neko da li treba da se stavi ć ili c na kraju prezimena kada se popunjava express entry profil?
Hvala ;)

Iskreno, mislim ako staviš "ć" a onaj tamo Apu koji bude gledao tvoju prijavu i garant nema instaliranu latiničnu podršku ima da dobije neke kuke & kvake :-)
Samo obrati pažnju tamo gde ti se kaže da navedeš kako je u originalu onda lepo stavi "ć" pa šta im bog da :-)

Drugari .. pitanje u vezi sa Reference Letter-om ...

Dakle, u vašoj firmi, od koga ste tražili da vam izda Reference letter?

Recimo, ja radim u jednoj povećoj inostranoj firmi na poziciji gde mi je supperior čovek koji je upravnom odboru.
Na CIC-ovom sajtu lepo piše da bi taj ref.let. trebao da vam potpiše neko ko je "iznad vas" ili neki vaš šef .. ili kako god.
Ukoliko bih ja otišao kod mog šefa i zatražio mu da mi potpiše pismo koje sam ja prethodno iskucao kapiram da bi otkaz sledio brzinom svetlosti :-)

E sad, u okviru naše firme posluje firma koja se bavi isključivo računovodstvenim poslovima a u okviru koje se nalazi posebno odeljenje za plate sa svojim šefom.
Svi naši ugovori o radu se nalaze baš u tom odeljenju za plate.
Da li možda otkucati pismo i za potpisnika staviti osobu iz računovodstva umesto mog prvog pretpostavljenog i tako pokušati izbeći neprijatnost? :-)
Da li bi se takav Ref.Let. smatrao validnim?

Veliko hvala unapred za info ..

Drugari .. pitanje u vezi sa Reference Letter-om ...

Dakle, u vašoj firmi, od koga ste tražili da vam izda Reference letter?

Recimo, ja radim u jednoj povećoj inostranoj firmi na poziciji gde mi je supperior čovek koji je upravnom odboru.
Na CIC-ovom sajtu lepo piše da bi taj ref.let. trebao da vam potpiše neko ko je "iznad vas" ili neki vaš šef .. ili kako god.
Ukoliko bih ja otišao kod mog šefa i zatražio mu da mi potpiše pismo koje sam ja prethodno iskucao kapiram da bi otkaz sledio brzinom svetlosti :-)

E sad, u okviru naše firme posluje firma koja se bavi isključivo računovodstvenim poslovima a u okviru koje se nalazi posebno odeljenje za plate sa svojim šefom.
Svi naši ugovori o radu se nalaze baš u tom odeljenju za plate.
Da li možda otkucati pismo i za potpisnika staviti osobu iz računovodstva umesto mog prvog pretpostavljenog i tako pokušati izbeći neprijatnost? :-)
Da li bi se takav Ref.Let. smatrao validnim?

Veliko hvala unapred za info ..
Pozdrav,

Iz mog iskustva, taj reference letter niko ni ne proverava. Ja sam stavio kolegu iz kancelarije, za koga sam napisao da mi je neki menadžer, niti su njega zvali, niti su mene nešto pitali o tome.
Samo gledaj da ispuniš njihovu formu (imaju primeri na netu, ako ne nađeš piši pa ću ti ja poslati moj, sad ne znam gde mi je). Ja sam bukvalno kopirao opis posla sa NOC šifre pod kojom sam se prijavio i stavio da je to bio moj posao na ref. Letter.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Ja sam poskidao sam par "generic sample"-ova sa neta i krenuo lagano da kucam moj Reff.Lett ...
Sa druge strane, mnogo značilo da pogledam ona pisma koja su realno prošla kroz proces i bila ocenjena kao OK od strane immigration officer-a.

@pixy1984, kao i ostali drugari .. ako vam nije cim .. molim vas, šibnite mi na priv. scan vašeg ReffLett. samo izbacite cifre i imena .. i jedno veliko hvala unapred za sve ..

pozz..

Pozdrav svima,

Pre par dana otvorio sam EE profil - idemo kao par, pa smo tako aplicirali.
No, ukupan broj trenutnih CRS nam je 361. Tu je verovatno problem IETLS jer je ocena 8.5/8/7.5/6.5 tako da ću ga opet polagati. Prema nekim procenama to bi moglo da bi poveća broj bodova do 420. No, šta i kako dalje?
Trenutno imam 29 godina, nemam master što znam da je tricky i da sa njim ne bih morao da brinem, ali prvi "voz" za to je naredna jesen. Takođe nisam u deficitarnim zanimanjima (bavim se medijima) pa teško da postoji mogućnost za job offer.

Hvala na pomoći :)

Cao svima! Videla sam poslednje izvlacenje i malo me smorio najnizi CRS score, posto ce nas biti 431, pa mi deluje kao nemoguca misija posto u poslednjih nekoliko meseci ne spada ispod 440.
Elem, htela sam samo da podelim svoja dosadasnja iskustva vezana za prijavu. Iskustvo vezano za IELTS test: polagala sam 1. februara, rezultati su bili 14. feb: 8.5, 9, 7, 7; zalila sam se na W i S i 9. marta (iznenadila me brzina!) su mi popravili score na 7,5 za writing i 8 za speaking, sto je CLB 10 za sve i ja sam prezadovoljna! Tako da zalite se obavezno ako mislite da su vas pokrali (najverovatnije jesu), kostalo je 8700 din, i vratili su nam pare. WES-u smo poslali dokumenta jos davno (pocetkom januara), stigla su sredinom februara. Za supruga na WES sajtu pise da je evaluacija u procesu, a meni su trazili dopunu dokumentacije, za koju iskreno pojma nemam sta da radim: master sam zavrsila u decembru i dobila potvrdu da sam zavrsila zajedno sa spiskom polozenih ispita i sve to prevedeno poslala, ali mi traze diplomu mastera - na sajtu pise da WES ceka tu dokumentaciju. Na mom faksu kazu da diploma nece stici pre jeseni, a kolege s faxa kazu da nece stici bar nekoliko godina. Pisala sam WES-u al nisam dobila nikakav odgovor jos. Da li je neko imao slicno iskustvo?

Cao svima! Videla sam poslednje izvlacenje i malo me smorio najnizi CRS score, posto ce nas biti 431, pa mi deluje kao nemoguca misija posto u poslednjih nekoliko meseci ne spada ispod 440.
Elem, htela sam samo da podelim svoja dosadasnja iskustva vezana za prijavu. Iskustvo vezano za IELTS test: polagala sam 1. februara, rezultati su bili 14. feb: 8.5, 9, 7, 7; zalila sam se na W i S i 9. marta (iznenadila me brzina!) su mi popravili score na 7,5 za writing i 8 za speaking, sto je CLB 10 za sve i ja sam prezadovoljna! Tako da zalite se obavezno ako mislite da su vas pokrali (najverovatnije jesu), kostalo je 8700 din, i vratili su nam pare. WES-u smo poslali dokumenta jos davno (pocetkom januara), stigla su sredinom februara. Za supruga na WES sajtu pise da je evaluacija u procesu, a meni su trazili dopunu dokumentacije, za koju iskreno pojma nemam sta da radim: master sam zavrsila u decembru i dobila potvrdu da sam zavrsila zajedno sa spiskom polozenih ispita i sve to prevedeno poslala, ali mi traze diplomu mastera - na sajtu pise da WES ceka tu dokumentaciju. Na mom faksu kazu da diploma nece stici pre jeseni, a kolege s faxa kazu da nece stici bar nekoliko godina. Pisala sam WES-u al nisam dobila nikakav odgovor jos. Da li je neko imao slicno iskustvo?

Vidi vako ... moja draga ima isti "problem" kao i ti - nedostatak originalne diplome iako je masterirala još u decembru prošle godine.
Vrlo jednostavna solucija .. napišeš "dopis" .. mail .. kako god .. tvojoj studentskoj službi i kažeš im da zbog prikupljanja papirologije za odlazak u inostranstvo neophodna ti je diploma u originalu - hard copy.
Mi smo tako uradili i umesto da čekamo ko zna kad diplomu dobili u roku od 3 dana .. bez ikakvog problema.. bez plaćanja nekih taksi .. sve prošlo super ..

.. probaj tako pa javi kako si prošla ..

Drugari ... da li je neko imao problem sa slanjem papira za WES u smislu da freaking poštari nisu znali gde da uruče pismo?

Ja sam prošlog utorka (20.03) poslao našim PostExpress-om diplome na verifikaciju u WES i regularno dobio tracking numer ..
Od 25.03 pismo je u Torontu (pratim ga i preko Canada Post-a) i prošlo je sva njihova čekiranja i jutros vidim status "Item arrived at the Undeliverable Mail Office. Please contact Cust Service".
Da li je neko imao nešto slično ovome? -Iskreno ne znam koliko kompanija sa nazivom "Word Education Services" postoji u Torontu? :-D

Neki predlog šta mi je činiti?

Hvala puno unapred za info ...

pozz

Ja tek treba da saljem papire za WES ali cisto da proverim.... Jesi upisao tacno adresu sa sajta?

World Education Services
Attention: Documentation Center
2 Carlton Street, Suite 1400
Toronto, Ontario M5B 1J3
Canada

Ja planiram da odstampam taj ceo box sa njihovog sajta i nalepim na kovertu da se ne bih zaebala oko pisanja adrese :D

Anyway, ljudi, da li je iko trazio tax refund od WESa posle placanja?
Citala sam na nekim forumima da svi koji su van Kanade imaju pravo da traze refundaciju ovog Harmonized Sales Tax (HST) od 13% sto placamo dodatno za evaluaciju.

Juče zvao njihov Customer Service .. bio neki ok lik ..

Pismo je poslato 20.03 našim PostExpress-om kao EMS pošiljka koja može da se prati sve do mesta uručenja.
Stiglo je 25.03 u Mississauga-u i tu su mu 2 dana radili "processing" - sve prošlo ok
Pokušali su uručenje 28.03 navodno "bezuspešno" i od tada se pismo nalazi u Scarborough, ON - totalno drugi deo grada gde im se je Undeliverable Mail Office.

Lik sa kojim sam pričao mi je tražio bukvalno DNK svega što se nalazilo u paketu sa sve "a šta konkretno piše na svakom od papira" a sve to kako bi potvrdili da kada nađu freaking koverat.
U suštini, prvo je proverio adresu da vidi da nije pogrešno adresirano i potvrdio da je adresa ok. Ni on sam pojma nema zašto su omanuli oko uručenja jer je sve bilo ok adresirano.
Onda smo napravili taj neki "ticket" i sad čekam .. rekao je da bi trebalo da se stvar reši za nekih 10ak business dana a najkasnije do 29.Aprila (?!)

Meni žena treba da šalje svoje papire u WES pa smo malo pričekali da vidimo šta će biti sa ovim mojim .. svakako će slati DHL-om a ne PostExpress-om. -cifra za DHL je 5.731 rsd dok to isto kod PostExpress-a izađe oko 2.600 rsd.

Inače, da, plaća se i njihov PDV koji je oko 35$ .. cena verifikacije diploma kada se prebaci u evre je 205 EUR sa sve njihovim PDV-om i plaćenom poštarinom za dobijanje report-a koji će stići nekim FedEx-om za par dana od kad završe sve.

I da, kada je pismo bilo adresirano, ogromnim slovima je stajao WES reff.No. boldiran flomasterom kao i puno ime firme .. prosto ne mogu da verujem da nisu mogli da nađu "World Education Services" ili još gore .. da ima više firmi registrovanim pod istim imenom?! :-D

Sve u svemu .,.. žena će da šalje DHL-om u ponedeljak a ja bitku bijem da se nađe ovo moje ... Inače ako ništa ne bude do 10.Aprila poslaću ponovo .. DHL-om ...

Drugari ... da li je neko od vas pravio tzv "deed of gift" ili ti ugovor o poklonu a sve zarad proof of funds?
Ukoliko jeste i ukoliko je sve prošlo ok tokom aplikacije . .da li može neko da mi šibne draft kako bi mi našu priču prilagodili tome?
Jurcao sam po netu i uglavnom dolazio do jako "mršavih" ugovora što po Kanadi što kod nas ..

Grande thanks unapred za pomoć ..

Pozdrav. Da li mi mozete reci koju instituciju je najbolje koristiti za ECA (education assessment). Na sajtu su ponudjene ove opcije:

Comparative Education Service – University of Toronto School of Continuing Studies (Date designated: April 17, 2013)
International Credential Assessment Service of Canada (Date designated: April 17, 2013)
World Education Services (Date designated: April 17, 2013)
International Qualifications Assessment Service (Date designated: August 6, 2015)
International Credential Evaluation Service (Date designated: August 6, 2015)
Medical Council of Canada (professional body for Doctors) (Date designated: April 17, 2013)
Pharmacy Examining Board of Canada (professional body for Pharmacists) (Date designated: January 6, 2014)

Treba da uradim assesment za diplomu Master of Architecture sa Fakulteta Tehnickih Nauka iz Novog Sada.
Thanks

Drugari ... da li je neko od vas pravio tzv "deed of gift" ili ti ugovor o poklonu a sve zarad proof of funds?
Ukoliko jeste i ukoliko je sve prošlo ok tokom aplikacije . .da li može neko da mi šibne draft kako bi mi našu priču prilagodili tome?
Jurcao sam po netu i uglavnom dolazio do jako "mršavih" ugovora što po Kanadi što kod nas ..

Grande thanks unapred za pomoć ..

Znam ja, moj brat je predao gift of deed, mama je "poklonila" novac. Sastavili su ugovor od bukvalno 3 recenice, tipa taj i taj, maticni broj, prebivaliste, poklanja xxxx evra/dolara tom i tom licu, maticni broj, prebivaliste; naglasaili su da su u srodstvu - majka i sin, i to je to. Skinuli su neki ugovor sa neta (taj mrsavi) i samo izmenjali imena. Overili kod notara, pa preveli kod sudskog tumaca. On je to predao uz izvod iz banke gde se vidi da poseduje taj novac (uplaceno cak posle ITA), i proslo je sve bez ikakvih problema, dobio je PPR posle samo dva meseca.

Dobar dan svima !

Najpre bih se predstavio.

Imam 26 godina, zapravo u oktobru ću imati 27. Ima već 3 i po godine kako živim i radim u Francuskoj. Međutim, i pored svega imam iskrenu želju da svoju sreću okušam u Kanadi.
U martu ove godine sam preko sajta CIC uradio test , u kojem sam izneo činjenice iz mog života, da bih kroz nekoliko dana dobio ako tako mogu reći poziv za imigraciju u Kanadu od advokata Colin Singer.
Navodno on će biti taj koji će se pobrinuti da moj dosije bude dobro "viđen" od strane potencijalnih poslodavaca, uz novčanu nadoknadu proisteklu iz ugovora koji sam potpisao sa njim.

Međutim, koliko sam uvideo ima dosta dokumenata za prikupiti, pa da počnem sa pitanjima.
Videh da postoji dosta nedoumica po pitanju nostrifikacije diploma - kada sam poslao formular sa osnovnim podacima o sebi, u odeljku za obrazovanje naveo sam i srednju školu.
Na WES - u sam registrovao i diplomu iz srednje škole ( ekonomski tehničar ) i diplomu završenih osnovnih akademskih studija I stepena ( bachelor, ako se ne varam ).
Potom sam bacio pogled na instrukcije koje se nalaze na samom sajtu WES - a , što je kod mene stvorilo nedoumicu jer čitajući ovaj pdf očigledno nisam baš najbolje razumeo kako treba obaviti taj proces priznavanja diplome preko WES - a.
Ako sam dobro razumeo, morao bih otići u obrazovnu ustanovu koju sam pohađao, i tražiti izdavanje overenih fotokopija svedočanstava iz svake školske godine sa uverenjem o stečenom stepenu obrazovanja/diplome
+ morao bih prevesti te iste dokumente na engleski i potom ih sve staviti u jednu kovertu i poslati na adresu WES ?
I voleo bih znati kako doći do WES reference number ?

Sve ovo vas pitam iz razloga da se ne bi na kraju ispostavilo kao nepotpuna dokumentacija ...

P.S Znam da je ovo samo početak ledenog brega i da imam još brdo administracije da rešim, ali verujem da ću za neke dve godine uspeti doći do cilja !

Pozdrav,

Ukoliko imaš bachelor diplomu dovoljno je da samo nju nostrifikuješ, ne mora se nostrifikovati diploma srednje škole.
Ukratko, diplomu i dodatak diplomi (ili samo diploma + mark sheet u mom slučaju) iskopiraš, overiš kopiju kod notara i tako sve odneseš kod prevodioca da prevede na Engleski i overi pečatom, to sve ide u jednu kovertu koju lično šalješ.
Drugu kovertu WES-u šalje direktno obrazovna institucija. U njoj treba da bude originalni dokument sa spiskom položenih ocena (tj. mark sheet) i academic request form.
Ja sam slao IQAS-u na gore navedeni način i sve je prošlo ok. Mislim da je kod WES-a identična procedura. Potrebno je nekoliko puta dobro da pročitaš šta tačno traže i ne možeš da pogrešiš.
Što se tiče wes reference number-a, dobićeš ga tek kad uplatiš FEE tj. cenu registracije na WES.

Prelistaj malo forum unazad, dosta informacija možeš da nađeš vezano za čitavu proceduru.

Pozdrav,

Ukoliko imaš bachelor diplomu dovoljno je da samo nju nostrifikuješ, ne mora se nostrifikovati diploma srednje škole.
Ukratko, diplomu i dodatak diplomi (ili samo diploma + mark sheet u mom slučaju) iskopiraš, overiš kopiju kod notara i tako sve odneseš kod prevodioca da prevede na Engleski i overi pečatom, to sve ide u jednu kovertu koju lično šalješ.
Drugu kovertu WES-u šalje direktno obrazovna institucija. U njoj treba da bude originalni dokument sa spiskom položenih ocena (tj. mark sheet) i academic request form.
Ja sam slao IQAS-u na gore navedeni način i sve je prošlo ok. Mislim da je kod WES-a identična procedura. Potrebno je nekoliko puta dobro da pročitaš šta tačno traže i ne možeš da pogrešiš.
Što se tiče wes reference number-a, dobićeš ga tek kad uplatiš FEE tj. cenu registracije na WES.

Prelistaj malo forum unazad, dosta informacija možeš da nađeš vezano za čitavu proceduru.

Dakle fakultet šalje diplomu sa uverenjem o položenim ispitima na srpskom jeziku ?

Back