Express Entry / Expression of Interest Canada

Znam ja, moj brat je predao gift of deed, mama je "poklonila" novac. Sastavili su ugovor od bukvalno 3 recenice, tipa taj i taj, maticni broj, prebivaliste, poklanja xxxx evra/dolara tom i tom licu, maticni broj, prebivaliste; naglasaili su da su u srodstvu - majka i sin, i to je to. Skinuli su neki ugovor sa neta (taj mrsavi) i samo izmenjali imena. Overili kod notara, pa preveli kod sudskog tumaca. On je to predao uz izvod iz banke gde se vidi da poseduje taj novac (uplaceno cak posle ITA), i proslo je sve bez ikakvih problema, dobio je PPR posle samo dva meseca.

Hvala puno za info ...

Pozdrav drugari..nasa situacija je sledeca: prilikom posete Kanadskih firmi prosle godine muz je dobio posao od firme iz Manitobe i sad ceka Skype intervju sa imigracionim iz Kanade kako bi usao u proces za MPNP (Skilled worker overseas). Da li neko zna kakva se pitanja postavljaju prilikom intervjua a jos VAZNIJE je da li se (mozda u ambasadi kod nas,prilikom izdavanja vize) uporedjuje radni staz po firmama (prijava sa Biroa) sa CV-om?Preporuke imamo ali prijava na Biro od nekih firma nije isla :-( Hvala unapred :-)

Ako nije kasno mogao bih da pomognem oko intervjua za MPNP.....Upravo sam video poruku, proslo je dosta od toga ali ako nije kasno mogu da pomognem jer sam prosao kroz MPNP....

Pozdrav svima, ako bi neko od članova koji su otišli u Kanadu mogli da malo pojasne kako izgleda deo od trenutka kad sletimo u Kanadu, koliko se zadržavamo kod imigracionog na aerodromu, koliko nam treba da dobijemo permanent card, i da li dobijamo neki dokument od njih na aerodromu sa kojim mozemo da funcionišemo dok ne stigne permanent card? Cisto da se stvori neka slika posto bi treba u avgustu da sletimo u Toronto. I naravno neki savet sta god da padne na pamet.
Hvala unapred :)

Pozdrav,
U nasem slucaju kompletna procedura je trajala oko 1.5h od sletanja do izlaska sa aerodroma.
Nakon sletanja uputite se ka imigracionom (sto brze to bolje) i pre samog kontakta sa carinicima naici cete na "automate" (automated border clerance) gde skenirate pasos, odgovorite na neka pitanja, slikate se dobijete neki papir i produzite u red.
Kad stigete na red (islo je relativno brzo bar u nasem slucaju) isto tako odgovorite na par pitanja, carinik ili sta je vec ti odredjenom bojom obelezi onaj papir koji si dobio iz automta i posalje vas na imigraciono.
Na imigracinom (mozda minut hoda od predhodnog) smo sacekali cirka 30min... jako ljubazna sluzbenica nam je pregledala dokumenta, konstatovala da je sve ok i cestitala na PR :)
Dalje, u nazovi istoj prostoriji samo 10ak metara desno docekao nas je takodje ljubazni sluzbenik koji nam je isto pozeleo dobrodoslicu uvalio gomilu papira koji bi trebalo da nam pomognu sta i kako da radimo dalje i kojim redoslednom.(trajalo je max 5min) On nas je prosledio sledecem koji nam je zavrsio SIN brojeve i nakon 10min smo bili napolju i trazili kofere.
Na onaj PR koji donosite iz Srbije udare pecat Landed i to vam je to i objasnice vam da treba da ga cuvate dok ste zivi jer bez toga nema penzije cak i kad postanete drzavljani.
Sa obzirom da SIN dobijete odmah po sletanju mozete bukvalno isti dan na posao jer samo to vam je dovoljno.
Drugi dan smo otvorili racune u banci( Scotia bank se pokazala kao najbolja za nove imigrante) i uzeli cekove jer su nam bili neophodni za stan.
Za otvaranje racuna vam trebaju dva dokumenta pasos i SIN broj( Zaboravih da dodam da se od pre negog vremema SIN ne dobija na kartici vec na papiru)
Nakon banke u istom danu smo zavrsili kucni internet i mobilne telefone.
Polse toga je isla voznja i nakon nekog vremena Health Cards. ( imali smo privatno zdravstveno za prvih 90 dana)
PR kartice su stigle nakon 6 nedlje na adresu.
To bi u kratkim crtama bilo to... :)
Ako vas jos nesto zanima slobodno pitajte:)
Srecno !!!

Pozdrav svim forumašima! Hvala vam što nesebično delite svoja iskustva i saznanja, ceo forum sam pročitao (sad ga prelazim po drugi put ;) ), zaista dragoceni saveti... Inače smo supruga i ja počeli polako sa pripremom dokumentacije za nostrifikaciju i sa spremanjem jezika... Ali nešto drugo bih da pitam: postoji li neko ko je otišao u Kanadu,a a da tamo nije imao nekog svog (rođake ili bliske prijatelje), ima li neko da je (poput nas) rešio da ide manje-više u nepoznato, da se o svemu informisao preko neta i preko ljudi, ali da je celokupnu proceduru snalaženja u Kanadi (uključujući smeštaj za prvo vreme, traženje posla i stana) sam odradio...? Pitam jer kada to izgovorim naglas, deluje kao potez samoubice,a opet XXI je vek, imigranti su se snalazili i pre trista godina sa mnogo manje obrazovanja i bez svih novotarija sa kojima živimo (telefon/internet/forumi/navigacija i sl)... Unapred zahvaljujem na odgovoru! :super:

Drugari .. pitanje u vezi sa Reference Letter-om...

Naime, moja supruga će biti Primary applicant i što se nje tiče Reference Letter sa njenog posla se podrazumeva kao obavezan, i to je ok.
Sa druge strane, ja ću se "šlepati" na nju kao njen spouse ... da li je Reference Letter sa mog posla neophodan?

Pitam jer sam moj reference letter radio jedno 2 nedelje kako bi bio "bulletproof" i stvarno ga uradio fantastično i onda slučajno bacim pogled na exCIC-ov sajt i vidim da stoji sledeće:

------------------------------------
Proof of work experience

Purpose: To prove each work experience claim and to validate that the applicant meets program requirements

Individuals who must submit this documentation:
- The principal applicant
- Their spouse or common-law partner (if work experience in Canada is claimed)
------------------------------------

Pošto ja claim-ujem samo iskustvo iz Srbije .. da li i ja moram da priložim moj Reference Letter ili ne? -nije problem da ga priložim jer ga već imam urađenog .. ali čisto procedure radi .. da li da ga šaljem ili ne? :-) .. možda od viška papira glava neće da boli .. :-)

Thanks unapred za info ...

Pozdrav svim forumašima! Hvala vam što nesebično delite svoja iskustva i saznanja, ceo forum sam pročitao (sad ga prelazim po drugi put ;) ), zaista dragoceni saveti... Inače smo supruga i ja počeli polako sa pripremom dokumentacije za nostrifikaciju i sa spremanjem jezika... Ali nešto drugo bih da pitam: postoji li neko ko je otišao u Kanadu,a a da tamo nije imao nekog svog (rođake ili bliske prijatelje), ima li neko da je (poput nas) rešio da ide manje-više u nepoznato, da se o svemu informisao preko neta i preko ljudi, ali da je celokupnu proceduru snalaženja u Kanadi (uključujući smeštaj za prvo vreme, traženje posla i stana) sam odradio...? Pitam jer kada to izgovorim naglas, deluje kao potez samoubice,a opet XXI je vek, imigranti su se snalazili i pre trista godina sa mnogo manje obrazovanja i bez svih novotarija sa kojima živimo (telefon/internet/forumi/navigacija i sl)... Unapred zahvaljujem na odgovoru! :super:

Pozdrav Markoni...

Vidi ovako .. vrlo verovatno da postoji .... mada svaki slučaj je priča za sebe.
Ukoliko nemate decu to je jedna priča ... međutim ako imate klince to je nešto sasvim drugačije ....

Pri samoj prijavi morate da dostavite Proof of funds ili ti dokaz da imate dovoljno para za vas dvoje . .troje ...
Taj keš koji ćete poneti u CA bi vam omogućio par meseci lufta .. odnosno .. da se snađete za stan, prevoz .. i da ujurite posao.
Raspitivanje za posao kreće već od dobijanja ITA.
Kada dobijete PR niste ograničeni tačnim datumom do kada treba da dođete u CA .. ok, ima ona priča sa medical .. jer medical report važi godinu dana od kada se uradi .. pa recimo plnirate da odete tokom poslednjeg meseca u kom vam ističe medical.
Opet ni to ne mora da bude ograničavajuće .. uradite nov medical i imate još godinu dana (pod uslovom da report kaže da je sve ok).
Čim dobijete PR odmaj aktivno traženje posla svude dok se ne stigne u CA a po dolasku sledi priča..od firme do firme.. od vrata do vrata...
Ukoliko i to ne upali tu je uvek Tim Hortons ili McDonalds kao neki "survival job" dok ne uleti nešto konkretno.

Sa druge strane na CIC-ovom sajtu ima poseban deo za ljude koji trebaju da dođu sa svim mogućim uputstvima gde..šta..kako ..
Kada dobijete ITA trebalo bi pogledati i taj deo sajta..

Generalno, zemlja je dosta uređenija i svi su u fazonu da ti pomognu tako da mogućnost da se ne uspe je svetlosnim godinama manja nego od situacije ovde kod nas (moje mišljenje) ... pazi .. uvek postoji .. ali mnogo je manje tamo nego ovde :-)

Spremite IELTS .. počnite od Writing dela .. svaki dan po 2-3 sata vežbe .. ima dosta po netu da se nađe kako spremiti IELTS.
Za nekog ko dobro poznaje jezik trebaće mu oko 2 meseca dobrog svakodnevnog rada da bi dobio max. poene.
Praktično .. dnevno uraditi po jedan ceo test .. vežbati writing do imbecilnosti pa onda listening, reading i speaking. Doduše ovo zavisi od osobe do osobe .. šta kome bolje leži .. ali fakat je taj da svi najlošije urade Writing zato njega štrebajte prvo.

U isto vreme pošaljite diplome na verifikaciju. Uglavnom ljudi šalju u WES ... nama je WES "gledao papire" punih 20 radnih dana i onda rekao da su svi papiri ok i prihvatljivi i da narednih 20 radnih dana prave Report .. sve u svemu WES ti je gotov za 2 meseca od kad pošaljete.. taman dovoljno da naštrebate IELTS kako valja ..

Eto toliko za sada.. bez panike .. i ako treba nešto slobodno šalji ovde pa da pomažemo ..

pozz..

Drugari .. pitanje u vezi sa Reference Letter-om...

Pošto ja claim-ujem samo iskustvo iz Srbije .. da li i ja moram da priložim moj Reference Letter ili ne? -nije problem da ga priložim jer ga već imam urađenog .. ali čisto procedure radi .. da li da ga šaljem ili ne? :-) .. možda od viška papira glava neće da boli .. :-)

Thanks unapred za info ...

Ukoliko nisi u ITA aplikaciji stavio da imaš radno iskustvo, aplikacija ti neće tražiti reference letter.
Ja sam bio u velikoj dilemi oko toga jer sam bio u istoj situaciji kao i ti sada i nakon vršljanja po stranim forumima sam došao do zaključka da ako radno iskustvo nije stečeno u Kanadi onda ne mora da se prilaže za osobe koje nisu primarni aplikanti.
E sad ako već imaš reference letter onda možeš da ga priložiš ali ti to neće uticati na status. .

Pozdrav Markoni...

Vidi ovako .. vrlo verovatno da postoji .... mada svaki slučaj je priča za sebe.
Ukoliko nemate decu to je jedna priča ... međutim ako imate klince to je nešto sasvim drugačije ....

Pri samoj prijavi morate da dostavite Proof of funds ili ti dokaz da imate dovoljno para za vas dvoje . .troje ...
Taj keš koji ćete poneti u CA bi vam omogućio par meseci lufta .. odnosno .. da se snađete za stan, prevoz .. i da ujurite posao.
Raspitivanje za posao kreće već od dobijanja ITA.
Kada dobijete PR niste ograničeni tačnim datumom do kada treba da dođete u CA .. ok, ima ona priča sa medical .. jer medical report važi godinu dana od kada se uradi .. pa recimo plnirate da odete tokom poslednjeg meseca u kom vam ističe medical.
Opet ni to ne mora da bude ograničavajuće .. uradite nov medical i imate još godinu dana (pod uslovom da report kaže da je sve ok).
Čim dobijete PR odmaj aktivno traženje posla svude dok se ne stigne u CA a po dolasku sledi priča..od firme do firme.. od vrata do vrata...
Ukoliko i to ne upali tu je uvek Tim Hortons ili McDonalds kao neki "survival job" dok ne uleti nešto konkretno.

Sa druge strane na CIC-ovom sajtu ima poseban deo za ljude koji trebaju da dođu sa svim mogućim uputstvima gde..šta..kako ..
Kada dobijete ITA trebalo bi pogledati i taj deo sajta..

Generalno, zemlja je dosta uređenija i svi su u fazonu da ti pomognu tako da mogućnost da se ne uspe je svetlosnim godinama manja nego od situacije ovde kod nas (moje mišljenje) ... pazi .. uvek postoji .. ali mnogo je manje tamo nego ovde :-)

Spremite IELTS .. počnite od Writing dela .. svaki dan po 2-3 sata vežbe .. ima dosta po netu da se nađe kako spremiti IELTS.
Za nekog ko dobro poznaje jezik trebaće mu oko 2 meseca dobrog svakodnevnog rada da bi dobio max. poene.
Praktično .. dnevno uraditi po jedan ceo test .. vežbati writing do imbecilnosti pa onda listening, reading i speaking. Doduše ovo zavisi od osobe do osobe .. šta kome bolje leži .. ali fakat je taj da svi najlošije urade Writing zato njega štrebajte prvo.

U isto vreme pošaljite diplome na verifikaciju. Uglavnom ljudi šalju u WES ... nama je WES "gledao papire" punih 20 radnih dana i onda rekao da su svi papiri ok i prihvatljivi i da narednih 20 radnih dana prave Report .. sve u svemu WES ti je gotov za 2 meseca od kad pošaljete.. taman dovoljno da naštrebate IELTS kako valja ..

Eto toliko za sada.. bez panike .. i ako treba nešto slobodno šalji ovde pa da pomažemo ..

pozz..

Zer0day,

najpre da se zahvalim na odgovoru i na ponuđenoj pomoći! :ok:

Da, imamo dete (bebu) i baš zbog toga sa malom zadrškom ulazimo u celu priču, nije isto ako čovek menja život iz korena i ima nekoga ko će ga tamo dočekati i pomoći mu za prvo vreme ili ovako kao mi, traži sve preko neta, idi u motel prvih nedelju dana, čim stigneš upusti se u avanturu novog života u drugoj zemlji... Naravno, slažem se da šanse za neuspeh nisu prevelike kao kada bismo npr. otišli bez papira u neku zemlju koja inače ima problem za nezaposlenošću (em si na crno, em se posao teško nalazi) ali ipak postoje, mislim da nijedna zemlja na svetu nije obećana zemlja, takvo vreme došlo...

Kako god, mi smo sve stavili na papir, dobro razmislili i odlučili da uđemo u celu priču... :klap: Sutra već zovem par prevodilaca da vidim oko prevoda mojih diploma kako ćemo, supruga (koja je PA) ima ih na engleskom tako da smo makar tu mirni...

Inače, njoj će PEBC da radi nostrifikaciju, pa ako neko ima sličan slučaj neka se javi da razmenjujemo iskustva... :zag: A što se tiče IELTS, hvala na savetima, otprilike smo i mi tako koncipirali pripremu jezika...

Nostrifikacija i IELTS, to su prvaa dva koraka, a kada (ili bolje da kažem ako) jednog lepog dana dobijemo ITA, onda ćemo da brinemo oko stana i posla, do tada ima dovoljno vremena, idemo step by step... :)

@stanoye, @brodarac ... hvala puno za info ...

Mi bi trebali tokom sledeće nedelje da kreiramo EE nalog (čim dobijemo potvrdu od WES-a).

E sad, da li pri samom kreiranju EE profila da preskočim moje radno iskustvo ukoliko nas pita i samo stavim ženino pošto je ona PA? ... Ili da stavim i svoje a kada (bože zdravlja) stigne ITA u tom delu da "obrišem" svoj work history i to prebacim u "personal history" uz neki propratni LOE kojim ćemo reći da pošto spouse ne utiče na dodatne poene jednostavno smo to prebacili u Personal History .. ?

Malo sam čačkao onaj c.v. forum i masa ljudi primenjuje ovu taktiku i kao ok je skroz?!
Ja se lomim da li svoju priču skroz da izostavim (ne dobijaš dodatne poene a manje cimanje oko papira) ili da primenim ovu gore "taktitku"? ... neki vaš predlog? :-)

thanks unapred za info ..

Ja koliko se sacam to sto prijavis kada pravis profil to moras i da pravdas.
Msm da nema menjanja... ili? ispravite me ako gresim proslo je dosta vec...

Mi za moje radno iskustvo nista nismo stavili i ako sam lako mogao da uzmem potvrdu ili sta vec.
Opet ne secam se 100% ali mislim da smo stavljali samo N/A... kao da nije moglo da se ostavi prazno...

Od svih mojih dokumenata imali smo evaluaciju sa WES-a, IELTS resultat ili reference broj samo, travel history i potvrde da nisaam kaznjavan.
Znam da smo skenirali oba pasosa jer je moj novi bio svega 5 dana star kad je stigao ITA :)

Za suprugu sve isto samo jos reference sa posla.

Rekao bih da je to to :)
Srecno!!!!

@zer0day Boske je jednom napisao i mislim da mu je savet dobar: priložite od dokumentacije samo, ali samo ono što vam traže, nemojte ništa na svoju ruku... U ovom tvom slučaju, ako ništa drugo, smanjićeš vreme obrade aplikacije i grešku ćeš svesti na minimum,ne zaboravi da ne znaš kod kakvog službenika će ti doći papiri da ih gleda... Imaćeš jednu glavobolju manje... Mislim da je Stanojev predlog sasvim u redu :)

Pozdrav @Miosava,

Ako je u pitanju srednja skola imate dve opcije kojie su objasnjene na njihovom sajtu.

Option 1

Send Directly
For completed study, ask the institution you attended to send your document directly to WES in a sealed envelope that is signed or stamped across the back flap by the appropriate official.

Option 2

Send in a Sealed Envelope
If the institution gives you the document to send to WES, it must be in a sealed envelope. If the envelope is opened or there is no stamp or signature across the back flap, WES cannot accept the document.

Prevedite sva dokumenta, ubacite u kovertu, neka vam skola popuni i overi WES obrazac i udari pecate na preklopu i tako posaljite.

Drugari ... mi danas otvorismo EE nalog tako da ... game on !! :-)

Pitanje ... supruga je Primary Applicant ... za broj komada nas u porodici stavila je "3" - ona, ja i nasa cerka.
Kada smo popunjavali dalje podatke .. za zenu su trazili svasta nesto .. za mene samo education, language i work experience.. i to je to ... za cerku apsolutno ni jedno jedino pitanje ... Da li ovako treba ili smo zeznuli nesto prilikom otvaranja naloga?
Da li ce se i taj deo "aktivirati" kada se, dace bog, dobije ITA ?

Malo je zbunjujuce jer jedino pitanje kojim se odredjuje koliko vam je velika porodica je bas taj o broju clanova...

thanks unapred za info ..

Pozdrav svima!
Pre svega, da se zahvalim svim članovima na nesebičnoj pomoći, stvarno je značilo sve što smo pročitali moja devojka i ja. Prijavili smo se za EE i dobili ITA. Imao bih dva pitanja:

1. Izvod iz banke- dali su nam uverenje sa stanjem na računu (na engleskom), ali za stanje u poslednjih 6 meseci kažu da se to prikazuje samo kroz izvode (tj. poslednjih šest izvoda). Da li ste te izvode samo tako poslali ili ste ih prethodno preveli na engleski?
2. Statutory declaration of common law union- pošto mi idemo kao vanbračna zajednica, da li se ovaj obrazac overava kod notara ili može i kod advokata?

Pozdrav svima!
Pre svega, da se zahvalim svim članovima na nesebičnoj pomoći, stvarno je značilo sve što smo pročitali moja devojka i ja. Prijavili smo se za EE i dobili ITA. Imao bih dva pitanja:

1. Izvod iz banke- dali su nam uverenje sa stanjem na računu (na engleskom), ali za stanje u poslednjih 6 meseci kažu da se to prikazuje samo kroz izvode (tj. poslednjih šest izvoda). Da li ste te izvode samo tako poslali ili ste ih prethodno preveli na engleski?
2. Statutory declaration of common law union- pošto mi idemo kao vanbračna zajednica, da li se ovaj obrazac overava kod notara ili može i kod advokata?

Za ovo pod #2 pojma nemam ... ali za ovo pod #1 ... mogao si da probaš da sklopiš neku svoju izjavu i da odneseš u banku pa da pokušate da napravite nešto između onog što oni imaju kao njihov standard i tog tvog.
Ipak Canada.ca (ex CIC) insistira da potvrda ima sve one tražene elemente (u savršenom svetu možda bi i mogli svi da se zadovolje). U tvom slučaju ja bih napravio jedan LoE i uz tu prevedenu potvrdu prikačio izvode poslednjih 6 meseci koje bih prethodno takođe preveo i to je to ..

Sce čestitke za ITA !!!

Za ITA čestitam i ja, nadam se da ćete ubrzo da se javite iz Kanade :) A što se izvoda tiče, nama su u Intezi rekli da mogu u izjavu da unesu datum od kada se neki određeni iznos nalazi na računu, pa bi se iz toga videlo da je novac neprestano "odležao" 6+ meseci... Jedino što će Proof of Funds izdati za EUR, ne mogu da izdaju na CAD, isključivo na valutu koja je zaista na računu... Koliko me sećanje služi, nama je za vizu za USA i za UK svojevremeno bio potreban i izvod, pa su nam ga Inteza i tadašnja Hypo banka izdavali na engleskom, verujem da svaka banka izvod može i na engleskom da ti izda i overi ga, zašto bi plaćao prevod... :mrgreen:

Drugari ..

Čisto pitanje za "Personal History" deo kada popunjavate profile posle ITA ... onaj deo koji je vezan za adrese ... ukoliko ste ih imali više u okviru istog grada . .da li ste ih navodili ili ne?
Kako oni realno mogu da provere da li ste vi zaista bili na adresama koje ste tamo ukucali ... primera radi .. Glavna br.17 ili Sporedna br.23? -kako on iz Kanade to može da verifikuje da ste naveli baš tačan podatak .. ili .. iz totalno suprotnog ugla .. recimo da navedete samo jednu adresu a bili ste na još 2 a to ste prećutali .. Kako oni to mogu da potvrde ili ne? :-)

thanks unapred za info..

Veliki pozdrav forumasi,nov sam na forumu pa bih imao par pitanja za vas.
Zavrsio sam gimnaziju informaticki smer nakog cega sam odradio prekvalifikaciju za fizioterapeuta u trajanju od 2 godine u drzavnoj srednjoj skoli. Odradio sam volonterski rad trajanju preko godinu dana (moj izbor).
Interesuje me da li je moguce zaposlenje sa mojim smerom u Kanadi i koje mi oblasti i gradove preporucujete. Takodje sam profesionalni cuppingtherapist al to otom potom :)
Da li mi preporucujete da upisem neku visu skolu tamo ili mogu sa mojim poslom da radim pa eto nakon par meseci bi upisao nesto. Engleski mi je veoma dobar ali nemam sertifikat,nemacki govorim skoro pa perfektno ali verovatno je to nebitno u CAD. Ako moze neko detaljno da mi odgovori na sva pitanja bio bi mu mnogo zahvalan. VELIKI POZDRAV!!!
Da li je neophodno imati sertifikat?

Pošto vidim da je ova tema dosta aktivnija, da pišem ovde :D

Pozdrav svima!

Moj muž i ja smo se odlučili da se upustimo u ceo ovaj proces, i verovatno će nam trebati godinu i po - dve, krećemo od nule. Ostaje nam da iščitavamo temu i spremamo papir po papir. Prvo ide prevod diploma na engleski, e sad pojma nemamo kod koga da prevodimo, ali raspitaćemo se. Ja sam farmaceut po struci, pa ćemo ići verovatno preko mene i FWS programom, a on je inženjer grafičke tehnike, samo još da vidimo kako se vodi njegovo zanimanje, mada on ima više iskustva u radu u struci u jednoj italijanskoj firmi nego ja. Ujedno ćemo se spremati i za IELTS, pa polako...

Back