Express Entry / Expression of Interest Canada

Pozdrav ljudi,

Nisam se dugo javljao, malo me stigla frka i to... Treba polako da se kreće.
Ne znam da li je neko od "forumaša" možda otišao za Vankuver? Ja stižem 25.januara, dosta bi mi pogola informacija oko pronalaženja stanova (da baš ne upadnem u neki ludački kraj) ako neko ima neki predlog ili savet.

Ja sam vec nekoliko godina u Vankuveru, ako ti trebaju neke informacije, rado cu ti pomoci
pozz

Drugari ...

Kada ste otvarali Express Entry profile i krenuli da upload-ujete papire ... konkretno za izvod iz matične knjige rođenih/venčanih i sl. dokumenta .. da li ste slali overene (prevedene) fotokopije ili je dovoljno izvaditi međunarodni dokument pa okačiti samo kolor fotokopiju (bez da je prevodite kod sudskog tumača)?

Veliko hvala unaped za info ..

pozz

Drugari ...

Kada ste otvarali Express Entry profile i krenuli da upload-ujete papire ... konkretno za izvod iz matične knjige rođenih/venčanih i sl. dokumenta .. da li ste slali overene (prevedene) fotokopije ili je dovoljno izvaditi međunarodni dokument pa okačiti samo kolor fotokopiju (bez da je prevodite kod sudskog tumača)?

Veliko hvala unaped za info ..

pozz

Pozdrav,

Ako postoji na engleskom verzija dokumenta ne mora biti prevođen... bar sam ja tako radio, čak sam neke dokumente kao dokaz vanbračne zajednice uploadovao na srpskom (račune i slično).
Prevodio sam policijske izveštaje i neki obrazac koji notar nije želeo da mi overi zato što je na engleskom!?!?!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drugari, kada uradite IELTS i verifikujete diplome .. sledi otvaranje naloga za Express Entry ..

Pitanje .. pri samom, inicijalnom, otvaranju naloga .. da li se tada uopšte upload-uju neki papiri? - ili se samo popune vaše generalije (gde se spomenu ocene sa IELTS-a i stepen obrazovanja) .. dobijete CRS score i onda čekate da dobijete ITA.
Kada dobijete ITA onda kreće upload-ovanje svega živog .. ? .. ili grešim?

Thanks unapred za info..

Hvala čika.mančić ... tako sam i pretpostavio ..

..čisto follow-up pitanjce ... kada se dobije ITA prelazi se u nov "deo" tvog profila gde kapiram da sada stoji šta sve treba da se upload-uje od papira.. skenovi originalnih dokumenata (ukoliko su na engleskom) ili skenovi originalnih dokumenata na lokalnom jeziku+ prevodi ...
znam da je sve individualno i da je od slučaja do slučaja .. ali generalno šta sve stoji na tom spisku .. čisto da bi spremili papire i prevode unapred?

ono što bi već svakako trebalo da imamo su krštenice, državljanstva, venčani list, validni pasoši, prevodi diploma, IELTS rezultati .. potvrda o nekažnjavanju +prevod, izjava iz banke za POF (+prevod ako nije na engl.), reff. letter iz firme da je u skladu sa NOC-om .. šta vam još pada na um, tj. šta su vama još tražili ..?

thanks unapred za info ...

pozz

Hvala čika.mančić ... tako sam i pretpostavio ..

..čisto follow-up pitanjce ... kada se dobije ITA prelazi se u nov "deo" tvog profila gde kapiram da sada stoji šta sve treba da se upload-uje od papira.. skenovi originalnih dokumenata (ukoliko su na engleskom) ili skenovi originalnih dokumenata na lokalnom jeziku+ prevodi ...
znam da je sve individualno i da je od slučaja do slučaja .. ali generalno šta sve stoji na tom spisku .. čisto da bi spremili papire i prevode unapred?

ono što bi već svakako trebalo da imamo su krštenice, državljanstva, venčani list, validni pasoši, prevodi diploma, IELTS rezultati .. potvrda o nekažnjavanju +prevod, izjava iz banke za POF (+prevod ako nije na engl.), reff. letter iz firme da je u skladu sa NOC-om .. šta vam još pada na um, tj. šta su vama još tražili ..?

thanks unapred za info ...

pozz

Sve si naveo ovde od dokumenata. Krštenice ti ne trebaju, ali sve ostalo da. Plus, medical koji radiš kada dobiješ ITA.

Pozdrav,

Moze pomoc... Tek sam kod slanja dokumenata u WES. Prvo, studirala sam 2007-2012., ali su mi diplomu izdali 2014. da li za year awarded pisem 2014.koja stoji na diplomi ili 2012. kad sam diplomirala?
a drugo, meni bitnije, kada sam prvi put popunjavala info na sajtu izasle su mi dve ponude za evaluaciju, od 100 i od 200 CAD. Poslednji put mi je izaslo samo od 200. To mi je sto mi je ili da ih kontaktiram da vidim o cemu se radi?
Hvalaaa!

Moze pomoc... Tek sam kod slanja dokumenata u WES. Prvo, studirala sam 2007-2012., ali su mi diplomu izdali 2014. da li za year awarded pisem 2014.koja stoji na diplomi ili 2012. kad sam diplomirala?
a drugo, meni bitnije, kada sam prvi put popunjavala info na sajtu izasle su mi dve ponude za evaluaciju, od 100 i od 200 CAD. Poslednji put mi je izaslo samo od 200. To mi je sto mi je ili da ih kontaktiram da vidim o cemu se radi?
Hvalaaa!
Stavlja se godina kada si diplomirala, 2012.
Za WES nisam sigurna, mozes poslati mejl da ih pitas, nista ne gubis time.

Hvalaaaa! Koliko ste Vi placali WES? I koju dostavu ste koristili? Ja sam nekako vise za FedEx nego za DHL.

Pozdrav zemoonka ...

Vidi ovako .. bilo je ranije priče ovde na temu slanja...

Imaš opcije FedEx, DHL, UPS ... ali i naš PostExpress koji radi EMS (na foru ovih malo pre pomenutih kompanija).
Sve pošiljke idu apsolutno istim avionom ka Kanadi bez obzira koju kurirsku firmu odabereš ... razlika je samo od onog momenta kada pošiljka "sleti" da li će biti uručena u roku od 2 ili 3 dana :-)

Ako pogledaš na sajtu našeg PostExpress-a videćeš da je cifra oko 2.600 rsd a vreme uručenja koliko me sećanje služi oko 4-5 dana..
Ovi ostali nude istu uslugu za skoro duplo više para i tipa 1 do max 2 dana bržu dostavu. Iskreno ne vidim poentu bacanja para (jer će ti iste trebati kasnije za kojekakve prevode i sl.) ukoliko će paket biti uručen .. dan-dva kasnije.
WES-u treba oko 27 dana (max.) da ti urade evaluaciju ..

I mene čeka ovo slanje za par dana pa ćemo videti kako sve ovo izgleda for real .. :-)

..srećno svakako ..

Evo i mene nakon duzeg vremena. Coa i brodarac su mi pomagali oko čitave te zapetljancije sa WES-om, iz koje konačno isplivah pre par dana. Ja sam im na kraju sve poslala običnom preporučenom pošiljkom od 500 din jer su me radnici u pošti ubedili da je to od 2600 bacanje para pošto je pošta u štrajku (4.11.2017.) i svaka pošiljka će svakako kasniti a i jedna i druga mogu da se prate itd....Doduše, ova preporučena može da se prati samo dok je u zemlji, kako sam naknadno saznala. Elem, to je u WES stiglo 16.nov, dakle za 12 dana, bar su to tada obznanili na svom sajtu a mom nalogu. Evaluaciju su natrag poslali UPS-om 21.dec u četvrtak a pristigla je vec u ponedeljak 25.dec. Dakle, ako je obična preporučena stigla, onda je FEDex sigurno dovoljno siguran.

- - - - - - - - - -

E da. Proveri da li si išla na pravi WES sajt jer si možda bila zalutala na WES USA, a treba ti WES Canada.Ja se sad vide nesto ne secam tacno ali oko 230 kanadskih dolara je evaluacija ako se ne varam.

Pozdrav, ljudi.
Vec duze vreme pratim i ovu temu kao i kako do kanadske iseljenicke vize + Canada visa forum i kalkulisem i planiram kako i sta.
Anyway, i suprug i ja smo NOC B 5241 (graphic designers & illustrator, konkretno 3d artisti oboje, + jos par dodatnih zanimanja ja koja su pod istim NOC-om) i imamo trogodisnje dete zbog kog i najvise zelimo da odemo u Kanadu da ne bi odrastao u ovom bunaru bez dna jeftine radne snage bez posla, nasilja u skolama itd, (digresija).

U martu idemo IELTS da polazemo pa onda saljemo i diplome na WES pa onda dizem kredit da bi suprug kroz 6 meseci mogao da se kandiduje kao primarni aplikant posto je mladji.
Imali bismo smo 428 poena ako dobijemo maksimalne poene na IELTSu sto je pod obavezno i nekako racunam na OINP jer koliko sam videla ne treba job offer.
E sada i pored istrazivanja imam par pitanja.
1. Konkretno kredit. Citala sam da ima ljudi koji tako rade :/ E sad, call me paranoid jer nije mala suma u pitanju, da li je to moguce? Nemamo ni na koji drugi nacin da obezbedimo tih 19k+ dolara, ni imovine ni pozajmice a kad bih stedela to bi trajalo 5-10 godina sto je predugo. Za takse, procesuiranja itd. to nije problem samo to sto treba da je na racunu 6 meseci jeste. Naravno, ja bih digla kredit i prebacila na muzevljev racun jer kada/ako dodje vreme za to banka ce morati da dostavi i njegov kreditni status pa je najbolje da nema nista od dugova, koliko sam razumela.
2. Ontario Immigrant Nominee Program.... Jeste da bi nama najvise odgovarao Vankuver ali i Ontario ima dosta game studija (Toronto, London ...). Da li taj program,Ontario's Express Entry Human Capital Priorities Stream, traje cele godine dok ne popune kvotu ili ima perioda kada zatvaraju nominacije. Citala sam da je neka provincija prosle godine, valjda, par puta u godini otvarala i zatvarala konkurse pa zato pitam.
3. Da li se dodatni sertifikati racunaju kao neki plus? Ne mislim konkretno na sam score prilikom prijave jer za to nema osim ako nije dodatni bachelor degree, master itd. Konkretno su u pitanju 2 JLPTa (Japanese-Language Proficiency Test koji je medjunarodno priznat) mog supruga.
4. Madjarski pasos. Da li ima neku prednost u odnosu na srpski? U Evropi ima ali mislim da u Kanadi i USAu bas i ne pravi neku razliku a mozda i gresim. LMIA treba svakako koji god pasos bio i pored GATS-a osim ako nisi profesionalac koji je na listi za LMIA exclusion.

Izvinjavam se na predugackom postu i na mozda glupim pitanjima :)

Poslednja izmena:
Zdravo. Kad se salje proof of funds da li banka moze da navede samo depozit ili moram da prijavim i kredite. Imam stambeni 2 kes kredita .... da li je potrebno da u tom slucaju obezbedim veci iznos od onoga koji je propisan.

Hvala

Poz

Jesi li saznala nesto mozda u medjuvremenu?
Posto i mene jako interesuje isto a na raznim forumima sam nalazila na razne odgovore. I da bi predstavljalo problem i da ne bi :/

Zdravo. Kad se salje proof of funds da li banka moze da navede samo depozit ili moram da prijavim i kredite. Imam stambeni 2 kes kredita .... da li je potrebno da u tom slucaju obezbedim veci iznos od onoga koji je propisan.

Hvala
Pozdrav,

Ja sam slao proof iz Banka Intesa, imao sam kredit ali nisam ga nigde prijavljivao. U principu, tebi banka izdaje potvrdu da na računu ima toliko i toliko novca i to je to. Ništa više se ne traži.
U Intesi ti izdaju odmah ina engleskom i gotov posao, verovatno i druge banke slično rade.

Pozdrav

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Pozdrav ljudi,

Da li moja zena koja nije primarni aplikant treba da prilozi dokaz o svom radnom iskustvu jer njeno radno iskustvo ne donosi nikakve poene prema kalkulatoru?

Poz

Koliko sam ja skapirao, sve zavisi šta si stavio prilikom popunjavanja za EE profil.
Tipa, ako si stavio da je radila toliko i toliko godina kao to i to .. tražiće ti hard evidence za to.
Međutim, ako stavio da nije radila nigde .. neće ti tražiti nikakvu potvrdu..

Drugim rečima, treba pažljivo čitati šta te sve pitaju i planirati odgovore unapred jer šta god da kažeš da "jesi" ili da ti je odgovor sa "da" .. kasnije će ti za to tražiti neki uverljiv dokaz.
Sa druge strane, ukoliko kažeš da "nisi" ili da "nema" .. šta god .. jednostavno će isključiti tu stavku i neće ti to tražiti..

srećno i pozz..

Pozdrav svima.
Registrovao sam se isključivo zbog ove teme.
Porodica i ja se spremamo za iseljenje u Kanadu preko express entry. Ja sam istoričar, supruga bankarka. Oboje VII stepen.
Danas sam podigao rez IELTS testa i dobio nalet želje za urlanjem na ljude u British Councilu s obzirom da sam/ću biti nosilac zahteva za vizu.

Elem,

L:8
R:8
W:6
S:7.5

I sad to bi i prihvatio nekako da nisam siguran da sam uradio Writing bolje od tih 6, pogotovo što sam pre par godina imao 7 na Academic module kada sam pokušavao da upišem postdiplomske studije u Melburnu.
U ponedeljak podnosim zahtev za remark.
Da priznam, malo me brine tendencija da popravljaju ocene za pola poena, mada vidim da je bilo i ekstremnijih slučajeva ovde.
Da li samo u beogradskom odeljenju rade toliki frikovi, pa nas urnišu sa ocenama, ili šta!?

Hvala!

Pozdrav svima.
Registrovao sam se isključivo zbog ove teme.
Porodica i ja se spremamo za iseljenje u Kanadu preko express entry. Ja sam istoričar, supruga bankarka. Oboje VII stepen.
Danas sam podigao rez IELTS testa i dobio nalet želje za urlanjem na ljude u British Councilu s obzirom da sam/ću biti nosilac zahteva za vizu.

Elem,

L:8
R:8
W:6
S:7.5

I sad to bi i prihvatio nekako da nisam siguran da sam uradio Writing bolje od tih 6, pogotovo što sam pre par godina imao 7 na Academic module kada sam pokušavao da upišem postdiplomske studije u Melburnu.
U ponedeljak podnosim zahtev za remark.
Da priznam, malo me brine tendencija da popravljaju ocene za pola poena, mada vidim da je bilo i ekstremnijih slučajeva ovde.
Da li samo u beogradskom odeljenju rade toliki frikovi, pa nas urnišu sa ocenama, ili šta!?

Hvala!

Dobio je moj drugar pre par meseci za writing +1 na korekciji, tako da daju i više od 0.5.

Pozdrav drugari..nasa situacija je sledeca: prilikom posete Kanadskih firmi prosle godine muz je dobio posao od firme iz Manitobe i sad ceka Skype intervju sa imigracionim iz Kanade kako bi usao u proces za MPNP (Skilled worker overseas). Da li neko zna kakva se pitanja postavljaju prilikom intervjua a jos VAZNIJE je da li se (mozda u ambasadi kod nas,prilikom izdavanja vize) uporedjuje radni staz po firmama (prijava sa Biroa) sa CV-om?Preporuke imamo ali prijava na Biro od nekih firma nije isla :-( Hvala unapred :-)

Back