Express Entry / Expression of Interest Canada

Hvala puno zer0day :)

Imala sam 424. Jednom su mi spustili bodove zbog godina. Ti? Koliko imaš?

Mi tek krećemo u celu proceduru naoružani informacijama pretežno sa ovog foruma kao i CIC-ovog sajta.
Onaj "indijski" forum .. izuzetno je obiman i traži mnogo vremena da bi se išlo u detalje...

Uglavnom ... ja ću da se "šlepam" na ženu tj. na njene godine + master + daće Bog dobar IELTS jer je ona završila filološki (englesi jezik i književnost) te se nadamo, sudeći po onom zvaničnom kalkulatoru, da smo tu negde oko 452 poena
Imamo fore do Oktobra sledeće godine jer će joj tada skinuti 5 poena na godine ...

..borba tek predstoji .. :super:

Coaaaaa, evo mene opet.Sećaš li se šta ste na onom WES formularu pisali za suprugu pod Degree name, sta pod Major a sta pod Degree obtained? I ja sam prof.engleskog. Ne znam šta gde očekuju da im upišem.Da li bi pod 1.bilo samo Bachelor, pod 2.English language and literature i pod 3. Teacher of English language and literature?

Koliko se ja secam pisali smo ono sto nam je preveo sudski prev. i mislim da je pod 3. Neces da pogresis sta napises jer oni ce da gledaju diplomu i spisak ispita i tako ce da ti priznaju - mojoj supruzi je Bachelor's degree priznato

Samo napred

Hvala opet i opet Coa. Sad tek vidim da je taj Academic request u stvari "optional", on služi da bismo kao lakše objasnili faksu šta nam treba i uopšte nije nužno poslati ga.Iako kao instrukcija za referenta na njemu samom stoji da ubace i njega u kovertu.Samo su zapetljali s tim.Ma poslacu im i po jedan taj obrazac pa nek ga bace ako im ne treba.Gde inače da im upišem WES broj ako im ne pošaljem taj "opcioni"obrazac. Jedino ne znam jos da li da im saljem kopije prevoda sudskog tumaca ili originale.Jasno mi je da originalan mora biti sam prepis ispita i da diploma mora biti kopija.Nesto mi nelogicno da prevod treba biti kopija.Mada, nije logicno ni to sto je ispalo da i medjunarodni venčani list treba da bude kopija pa su ga tebi vracali uz dodatni trošak.Verovatno su mislili da je to neki original originala - kao diploma. Poslacu im ja original prevode i napisacu neki cover letter da ne moraju nista da mi vracaju.
O Bozeeeee... Mislim da se ja nikad neću iskobeljati iz mulja birokratije. A danas novi hit - faks je pre neku godinu promenio naziv, sad i tu potvrdu o promeni naziva moram da pridodam.
Inace, i mi imamo manjak poena zbog godina ali hrabri me ta cifra od 300 hiljada planiranih imigranata za 2017-tu a nisu ni blizu pola, niti ce biti toliko ljudi sa vise od 400crs koliko njima treba. Spuštaće se cifra do 350 :-D to su prognoze imigracionih advokata.
Sve najbolje tebi Coa i svima koji se trude da se iščupaju odavde i stvore neki bolji život. Nije ni ovo odavde mala borba uopšte, a borba tamo tek predstoji.

Hvala opet i opet Coa. Sad tek vidim da je taj Academic request u stvari "optional", on služi da bismo kao lakše objasnili faksu šta nam treba i uopšte nije nužno poslati ga.Iako kao instrukcija za referenta na njemu samom stoji da ubace i njega u kovertu.Samo su zapetljali s tim.Ma poslacu im i po jedan taj obrazac pa nek ga bace ako im ne treba.Gde inače da im upišem WES broj ako im ne pošaljem taj "opcioni"obrazac. Jedino ne znam jos da li da im saljem kopije prevoda sudskog tumaca ili originale.Jasno mi je da originalan mora biti sam prepis ispita i da diploma mora biti kopija.Nesto mi nelogicno da prevod treba biti kopija.Mada, nije logicno ni to sto je ispalo da i medjunarodni venčani list treba da bude kopija pa su ga tebi vracali uz dodatni trošak.Verovatno su mislili da je to neki original originala - kao diploma. Poslacu im ja original prevode i napisacu neki cover letter da ne moraju nista da mi vracaju.
O Bozeeeee... Mislim da se ja nikad neću iskobeljati iz mulja birokratije. A danas novi hit - faks je pre neku godinu promenio naziv, sad i tu potvrdu o promeni naziva moram da pridodam.
Inace, i mi imamo manjak poena zbog godina ali hrabri me ta cifra od 300 hiljada planiranih imigranata za 2017-tu a nisu ni blizu pola, niti ce biti toliko ljudi sa vise od 400crs koliko njima treba. Spuštaće se cifra do 350 :-D to su prognoze imigracionih advokata.
Sve najbolje tebi Coa i svima koji se trude da se iščupaju odavde i stvore neki bolji život. Nije ni ovo odavde mala borba uopšte, a borba tamo tek predstoji.

Once again: citaj lepo imas negde i moj file koji sam skupio iz cele teme!!!
Sva dokumenta su kopije pa overene kod notara i posle prevedena kod sudskog prevodioca i tako se salje u WES, nemoj da saljes originale jer to im ne treba a treba kopija. Daj boze da se spusti cifra toliko nisko ali mislim da su slabe vajde jer non stop dolaze novi mladji koji imaju tu negde oko 400 i kusur poena ali NEVER LOSE HOPE!!!!
slobodno pisi sta treba ako nije jasno

Verovali ili ne, mislim da mi nije do kraja jasno :-X :-X:-X Zar i prepisi ispita, i prevodi istih, i diplome da budu kopije? Da objasnim zašto sam u tolikoj zabuni. Na WES sajtu piše da:
1.Academic records request tj.ono što mi zovemo WES formular nije potrebno ni poslati (ova info stoji i na canadavisa sajtu) pa čak ni koristiti u svrhu za koju je kreiran, a to je da nam pomogne u potraživanju dokumenata sa faksa. I na samom formularu piše čemu služi ALI takođe piše u delu B za referenta - "ubacite ovaj formular u kovertu sa sve prepisom". Koliko vidim svi ljudi sa ovog foruma šalju taj formular.
2. Da ne šaljemo originalne diplome (logično) nego kopiju i prevod.
a)Nije mi jasno da li treba obična fotokopija diplome ili overena u sudu/opštini i (kaže se samo copy - sad dal' photocopy il' certified photocopy)
b)nije mi jasno da li smem da im pošaljem originalni PREVOD sudskog tumača - jer piše da ne treba slati ni originalne prevode.To mi nikako ne ide u glavu - zar treba i prevod da kopiram + mozda i overavam u sudu?
3. Za prepis ispita piše da je to official document i ne pominje se da ga treba slati kao kopiju vec se samo kaže da im moraju stići i verzija na srpskom i verzija na engleskom, osim ako faks u startu ne izda na eng./fr.
4.Ovi sa prvog faksa nigde nisu napisali moje udato prezime, samo devojačko. Ni u rečenici potvrda se izdaje na zahtev...
5.Sudski tumač nije preveo poslednju rečenicu prepisa - "Zaključno sa rednim brojem....ispita....prosek....."
Huh! Šta činiti?

Inače, ajd i ja da budem malo od koristi a ne samo da ispitujem. Za ljude koje zanima IELTS:
Što se tiče IELTS-a, dobila sam savet da ga polažem u Budimpešti što sam i uradila.Navodno su tamo blažih kriterijuma zbog generalnog antitalenta Madjara za strane jezike. Dočekali su me težak Listening i izuzetno težak Reading. Uprkos tome ocene su bile 8 i 8.5. Pretpostavljam da su ipak bili blaži prilikom ocenjivanja, iako su ocene za to skoro automatizovane, mislim da moze biti malih odstupanja u strogosti odredjenog centra. Writing smatram da mi je bio najbolji a dobila sam 7.5 sto mi je doduše bilo sasvim dovoljno. Iako znam da mi je Speaking najslabiji deo jer vec duze nisam u toj branši, ocena me je iznenadila - 6.5. Tražila sam remark samo za Speaking, čekala tačno 8 nedelja i dobila 7.5. I sad su ocene L8, R8.5, W7.5, S7.5.
Nemam BG iskustvo s ovim testom ali sam čula da su prestrogi i izuzetno kruti.Mislim da je dobro otići u Budimpeštu, ko može, i ne rizikovati s nekim nadobudnim ispitivačima ovde kod nas.Koštaće vas nekih 100e više sa prevozom i smeštajem ali je mnogo veća verovatnoća da ćete iz prve dobiti rezultat koji vam treba.
Takođe, mislim da nije pametno iskreno odgovoriti na pitanje:Zašto polažete ovaj test? prilikom prijave za IELTS.Ako obeležite Imigracija, morate obeležiti i za koju zemlju a kako je IELTS jedan veliki biznis, verujem da oni tačno znaju koja ocena vama igra/ne igra ulogu u tu svrhu.Onda vas zakinu na jednom delu i hop, eto vas opet sa još 200e za novi IELTS. Odgovor na to pitanje ionako služi samo njima, za njihove interne svrhe i nigde se na sertifikatu ne pominje pa mislim da je najbolje obeležiti personal reasons.

Verovali ili ne, mislim da mi nije do kraja jasno :-X :-X:-X Zar i prepisi ispita, i prevodi istih, i diplome da budu kopije? Da objasnim zašto sam u tolikoj zabuni. Na WES sajtu piše da:
1.Academic records request tj.ono što mi zovemo WES formular nije potrebno ni poslati (ova info stoji i na canadavisa sajtu) pa čak ni koristiti u svrhu za koju je kreiran, a to je da nam pomogne u potraživanju dokumenata sa faksa. I na samom formularu piše čemu služi ALI takođe piše u delu B za referenta - "ubacite ovaj formular u kovertu sa sve prepisom". Koliko vidim svi ljudi sa ovog foruma šalju taj formular. Ja koliko se secam to je bilo obavezno i skola je morala da stavi svoj pecat.
2. Da ne šaljemo originalne diplome (logično) nego kopiju i prevod. Kopiju najobicniju diplome a prevod smo ubacili originalni svakako nam je dala dva primerka. Sam prevod je spojen sa kopijom dipolome i sudski tumac za autenticnost istog garantuje svojim pecatom tako da nema smisla overavati kopije.
a)Nije mi jasno da li treba obična fotokopija diplome ili overena u sudu/opštini i (kaže se samo copy - sad dal' photocopy il' certified photocopy)
b)nije mi jasno da li smem da im pošaljem originalni PREVOD sudskog tumača - jer piše da ne treba slati ni originalne prevode.To mi nikako ne ide u glavu - zar treba i prevod da kopiram + mozda i overavam u sudu?
3. Za prepis ispita piše da je to official document i ne pominje se da ga treba slati kao kopiju vec se samo kaže da im moraju stići i verzija na srpskom i verzija na engleskom, osim ako faks u startu ne izda na eng./fr. isto kao gore
4.Ovi sa prvog faksa nigde nisu napisali moje udato prezime, samo devojačko. Ni u rečenici potvrda se izdaje na zahtev... Dodaj svoje vencani list
5.Sudski tumač nije preveo poslednju rečenicu prepisa - "Zaključno sa rednim brojem....ispita....prosek....."
Huh! Šta činiti?
vrati mu da ispravi, njegova greska

Pozdrav,
Odgovori su iznad.
Srecno!!!

E Brodarac, mnogo si mi pomogao. A i Coi si, da i on malo odmori od mene:-D! Sve je logično ovako kao što kažeš. Tako ću i uraditi. Zapetljali su WES-ovci iako su i nacrtali da nam bude jasno - prvo s ovim request obrascem a drugo sa info o kopijama ("ne šaljite originale prevoda"...pa mislim... neki od papira mora da bude validan a ne kopija kopijine kopije).
Javiću detaljno šta sam im poslala i kako sam prošla kad ceo taj deo prođe, Bože zdravlja.
'ajd pa da nam se uskoro javljaš odakle treba kao boske83 i još poneki - iz Kanade
:-)
Hvala i tebi i Coi puno!

Pozdrav dragan.83,

Probaj na myimmitracker mada nema bas mnogo ljudi koji su visa office Vienna.

Nas proces je trajao oko 100 dana a notifikaciju za medical passed smo dobili nakon 45 dana.

Prema ovom trackeru koji sam pomenuo gore:
-Average time to a PPR based on nationality - Serbia 66 days
-Average time to a PPR based on Visa Office - Vienna 102 days

Takodje, "In the lastest Express Entry draw, which took place on September 20, 2017, a total of 2,871 candidates with a minimum Comprehensive Ranking System (CRS) score of 433 were issued an Invitation to Apply (ITA) "

Srecno!!!

Hvala Brodarac,
Imam jos jedno pitanje dobili smo poruku da im pošaljemo popunjen imm5562 formular (form u vezi putovanja u zadnjih deset godina), e sad tu ima rublika za primarnog aplikanta i spouse ili common low partner, postoji tabela sa po 6 kolona i pise da ako imamo vise putovanja od tih 6 da naprvimo additional sheet sa imenom i prezimenom i verovatno misle i brojem aplikacije i da se tu popune putovanja. Da li misle obican papir koji cemo posle spojiti sa formularom i to je to, ili misle nesto drugo :).
Hvala puno unapred.

Ja mogu samo da nagadjam u ovom slucaju.

Mi smo zbog cestih putovanja popunili poslednjih 30 koliko je dozvoljavao sistem.
Takodje, savetovali su nas na indijskom forumu da sva ostala putovanja koja su bila u poslednjih 10 godina stavimo u LOE sto mi nismo uradili :)
Kad popunjavas travel history imas tamo statement koji kaze da ako imate vise putovanja nego sto je dozvoljeno da se unese, navesti samo najskorije i mi smo se vodili time.

Dalje, moja predpostavka je da uradis bas kao sto si i rekao. Da napravis obicnu tabelu u kojoj ces navesti destinaciju, razlog putovanja i od kada do kada.

Srecno!!!

Ja mogu samo da nagadjam u ovom slucaju.

Mi smo zbog cestih putovanja popunili poslednjih 30 koliko je dozvoljavao sistem.
Takodje, savetovali su nas na indijskom forumu da sva ostala putovanja koja su bila u poslednjih 10 godina stavimo u LOE sto mi nismo uradili :)
Kad popunjavas travel history imas tamo statement koji kaze da ako imate vise putovanja nego sto je dozvoljeno da se unese, navesti samo najskorije i mi smo se vodili time.

Dalje, moja predpostavka je da uradis bas kao sto si i rekao. Da napravis obicnu tabelu u kojoj ces navesti destinaciju, razlog putovanja i od kada do kada.

Srecno!!!

Brodarac,

Hajd da se nadovežem na ovo pitanje u slučaju da i mi dobijemo zahtev za IMM5562 .. dakle .. da li se navode putovanja posebno za Primary Applicant-a i posebno za Spouse .. ili .. pošto oboje apliciramo zajedno da se navode zajednička putovanja? :-)
Čisto pitam jer recimo . moja supruga koja bi trebalo da bude PA ima dosta manje putovanja od mene koji ću se "šlepati" na nju tokom aplikacije .. ja ih imam dosta više čisto zbog službenih putovanja.. pa me malo buni da li baš da detaljišemo ili da stavimo najbitnija u poslednjih 10ak god i to je to?

hvala puno unapred za info ..

Pozdrav zer0day,
Na IMM5562 obrazcu imas posebnu kolonu za Primary Applicant-a i posebnu za Spouse tako da ćeš tako i popunjavati putovanja za tebe i ženu ako ste imali neka zajednička putovanja to nema veze posebno popunjavate svoje kolone. Kad otvoris obrazac sve ce ti biti jasno.
pozdrav

Upravo skinuo .pdf file sa CIC-a pa pogledao .. sve jasno ko dan .. hvala svakako za info ..

pozdrav

- - - - - - - - - -

Hajd mali offtopic .. vezan je za IELTS ..

Oni koji su polagali .. koliki su vam poeni bili? -Mi da bi imali onaj CLB9+ nama je potrebno: L:8.5, R:8.0, S:7.5, W:7.5 .. pa čisto da vidim da li živimo u zabludi ili je ovo zaista realno ostvarivo uz jedno 3meseca srednjeg tempa spremanja?

Hvala puno unapred za info ...

Zavisi od vašeg dosadašnjeg znanja...To su sve visoke ocene a razlika između nekih ocena je u svega 1 ili 2 boda od 40 na L i R:-( Morate se ozbiljno spremati da ne pucate novac po par puta. Moj savet vam je po jedan L svakog dana sa youtube. R imate nekoliko na ielts-exam.net, problem je naci ih a najbolje je kad se rade bas kao ceo test od 1h a ne pojedinacno po vezbanjima. S imate na youtube, slusajte pitanja, zaustavite klip, odgovorite kao da ste vi ispitanik i snimite se.Tako predjite ceo klip pa poslušajte snimak onoga što ste ispričali - tako ćete čuti svoje najčešće greške. Ovaj deo najviše utiče na poene u EE prema CIC kalkulatoru - sve ispod 7 drastično umanjuje poene. Ni W nije lak, nedostatak inspiracije na zadatu temu te često usporava a moraš da misliš na gramatičku i ortografsku ispravnost, raznolikost vokabulara i broj reči...Poslušajte neke od IELTS TIPS na youtube, saveta/strategija kako dobro uraditi ovaj test. Zeznut je i nefer jer dosta zavisi od koncentracije tog dana. Ispoštujte obavezno sve one savete tipa: naspavaj se, doručkuj, kafa, voda, toalet... 3 meseca ali ozbiljnog spremanja je dovoljno ako već dobro znate jezik, više od 3 meseca nije ni zdravo spremati IELTS:-D
Srećno svim sapatnicima!

Nase iskustvo a polagali smo sad juna u Bg: pre svega vezba kao sto je naveo CaNadia - minimum 2,3 meseca plus smo uzeli profu da cisto sa njim nam podeli neke cake. Nama otezavajuca okolnost da imam 2 mala deteta pa kad se oni uspavaju uvece mi vezbamo onako polumrtvi :)
E sad vrlo bitno da budete odmorni pred polaganje sto mi nismo bili jer smo imali dosta zezanja dan pred polaganje, plus smo iz Nisa.
Da ne duzim pricu ali ono sto vama treba je veoma veliki zalogaj, supruga moja koja je prof engl (i odrasla u Engleskom govornom podrucju ) je dobila L:8.5, R:6.5, S:8, W:7.5 samo zato sto je bila umorna i prenapeta :( i taj Reading nas sad zeza tako da ce verovatno da polaze ponovo. Ja sam isto bio los L:6.5, R:5.5, S:6.5, W:6 ali ona je nosilac pa gledamo samo nju da unapredimo :)))))
Samo vezbajte i smireno i dobar odmor pred polaganje kako bi bili skoncetrisani jer ovaj test nema pravu sliku o vasem znanju engleskog vec kakav ti je dan i koliko se snadjes brzo za vreme polaganja - mi nazalost nismo ali sta da se radi.

Srecno!!!

Narode, hajd neko nek mi napiše da li su vam prepisi ispita s faksa bili samo pobrojani sa sve ocenom pored ili su bili izdeljeni i po godinama npr.1.god.- ispit taj i taj+taj i taj itd., pa 2.god.- ispit taj i taj... Moj prepis sadrži samo izjavu da je student diplomirao i šta, i spisak ispita sa dobijenim ocenama,od prvog do poslednjeg ali bez osvrta na to koji je ispit sa koje godine studija. Ne piše ni da je faks četvorogodišnji.Jedino na WES obrascu su upisali da je stepen obrazovanja Bachelor (prema našim kriterijumima).

Narode, hajd neko nek mi napiše da li su vam prepisi ispita s faksa bili samo pobrojani sa sve ocenom pored ili su bili izdeljeni i po godinama npr.1.god.- ispit taj i taj+taj i taj itd., pa 2.god.- ispit taj i taj... Moj prepis sadrži samo izjavu da je student diplomirao i šta, i spisak ispita sa dobijenim ocenama,od prvog do poslednjeg ali bez osvrta na to koji je ispit sa koje godine studija. Ne piše ni da je faks četvorogodišnji.Jedino na WES obrascu su upisali da je stepen obrazovanja Bachelor (prema našim kriterijumima).

Nama samo spisak ispita sa ocenam nista vise i proslo je u WES

Forumaši moji dragi. Skupim najzad papire za kovertu jednog fakulteta, drugarica ih zamoli još samo da ubace u koverat faksa, zalepe, pečatiraju i potpišu, još im i sliku pokaže, onu s WES-a, gde da lupe pečat. A oni joj ubace u najveću moguću običnu bež kovertu (to im je kažu zvanična, a nema nikakvo obeležje +ne može da stane ni u jednu drugu kolika je), lupe pečat na preklop bez da su zalepili, kad ih je zamolila da zalepe, uradili su to selotejpom preko pečata i preklopa, (odbili da potpišu preklop jer kažu nisu to nikad radili tako) i rekli da je sve u redu, da im to nije prvi put, uvek tako oni rade i niko im se nije žalio. Ja prosto ne znam šta ću... Da li su ikome od vas kovertu lepili selotejpom?

Forumaši moji dragi. Skupim najzad papire za kovertu jednog fakulteta, drugarica ih zamoli još samo da ubace u koverat faksa, zalepe, pečatiraju i potpišu, još im i sliku pokaže, onu s WES-a, gde da lupe pečat. A oni joj ubace u najveću moguću običnu bež kovertu (to im je kažu zvanična, a nema nikakvo obeležje +ne može da stane ni u jednu drugu kolika je), lupe pečat na preklop bez da su zalepili, kad ih je zamolila da zalepe, uradili su to selotejpom preko pečata i preklopa, (odbili da potpišu preklop jer kažu nisu to nikad radili tako) i rekli da je sve u redu, da im to nije prvi put, uvek tako oni rade i niko im se nije žalio. Ja prosto ne znam šta ću... Da li su ikome od vas kovertu lepili selotejpom?

mi smo dobili koverte samo sa pecatom preko preklopa a ja sam ih dodatno lepio selotejpom da ih osiguram nista ne brini samo ti to lepo spakuj u jednu veliku i bez brige!!
ajde salji kad imas sve spremno :)

Kad već pričamo o WES-u i diplomama .... imam malu nedoumicu oko onih koverata tj. da li da sve šaljem u dve ili četiri.. ?

Konkretno .. diploma sa završenih osnovnih studija je sa jednog faxa dok je master zarađen na drugom faxu.
I sa jednog i sa drugog mi trebaju po dve koverte - jedna "moja" i jedna od "faxa" ..
Pitanje je .. da li svaki fax spakovati u po dve koverte (ukupno 4kom.) ili kombinovati tako da se realno šalju 2 koverte? :think:
Pošto bi slali i diplome od moje drage to bi u totalu onda izašlo 6 koverata :roll:

.. jel imao neko slična iskustva?

Back