Express Entry / Expression of Interest Canada

Drugari, ispravite me ako grešim ... ali ... ja nigde ne vidim opciju da pregledam koje sam sve file-ove upload-ovao pre nego što pređem na deo za plaćanje fees-ova?
Ono što mi nudi je ili da upload-ujem novi dokument koji još uvek nije upload-ovan ... ili, ukoliko jeste, da upload-ujem novi koji će obrisati prethodni.

Pre plaćanja taksi .. samo bih želeo još jednom da protrčim kroz sve attachment-e .. da bih bio 100% siguran da je sve kako treba .. ali .. ja tu opciju ne vidim nigde ...

Kakva su vaša iskustva sa ovim?

offtopic: od pre koji dan plaća se dodatnih $85 po punoletnoj osobi za biometrics

Drugari, ispravite me ako grešim ... ali ... ja nigde ne vidim opciju da pregledam koje sam sve file-ove upload-ovao pre nego što pređem na deo za plaćanje fees-ova?
Ono što mi nudi je ili da upload-ujem novi dokument koji još uvek nije upload-ovan ... ili, ukoliko jeste, da upload-ujem novi koji će obrisati prethodni.

Pre plaćanja taksi .. samo bih želeo još jednom da protrčim kroz sve attachment-e .. da bih bio 100% siguran da je sve kako treba .. ali .. ja tu opciju ne vidim nigde ...

Kakva su vaša iskustva sa ovim?

offtopic: od pre koji dan plaća se dodatnih $85 po punoletnoj osobi za biometrics

Koliko se secam, ne mozes u tom trenutku da vidis sta si uploadovao. Ako hoces da budes 100% siguran, uploaduj sve ponovo tako sto ces obrisati ono sto je vec okaceno.
St se tice biometrije, meni nije trazeno mada PPR mi je stigao krajem jula a prvi avgust je bio neka granica.

Koliko se secam, ne mozes u tom trenutku da vidis sta si uploadovao. Ako hoces da budes 100% siguran, uploaduj sve ponovo tako sto ces obrisati ono sto je vec okaceno.
St se tice biometrije, meni nije trazeno mada PPR mi je stigao krajem jula a prvi avgust je bio neka granica.

Tako sam na kraju i uradio ... sad kada pogledam .. skroz je bez veze što nema ta opcija da lepo vidiš šta si okačio pa ako ti se ne sviđa iz bilo kog razloga da možeš da menjaš..

Što se tice biometrics-a .. lepo je pisalo da svi oni koji su dobili ITA do 25.06 (što je naš slučaj) ne trebaju da daju nikakve biometrics-e.
E sad, kada smo finalizirali aplikaciju lepo piše .. "ukoliko ste poslali aplikaciju posle 01.Avg obavezni ste da uradite i biometrics o čemu će vam stići poseban mail sa instrukcijama".
Kada smo radili medical pričao sam likom koji vodi tu administraciju i on mi je rekao da će se taj biometrics, kad zaživi, raditi kod njih i sve će trajati do 2min po čoveku :-)

.. ništa .. aplikacija poslata juče .. pa šta nam bog da :-)

Slažem se Jbg, šteta ako ti zapadne biometrija zbog dodatnog troška..
Srećno sa aplikacijom! Za dva - tri meseca ćete imati vizu :)

btw. gde planirate da idete? :)

Što bi naš narod rekao "iz tvojih usta u Božije uši" - što se tiče ta 3 meseca i dobijanje vize u pasoš ...

A za lokaciju ... pa vidi .. ja imam sestru u Alberti pa nam je to "sigurna" opcija gde nećemo morati da plaćamo toliku rentu za stan.
Sa druge strane u pitanju je manji grad pored Edmontona gde su opcije oko pronalaženje dooobrog posla limitirane. Moja želja je Toronto iz prostog razloga jer je u pitanju veliki grad a i sve velike firme su situirane baš tu - uključujući i onu u kojoj ja trenutno radim :-)

Kakvi su tvoji planovi .. gde ćete & šta ćete?

Btw, ostali drugari sa thread-a .. kako vama napreduju aplikacije .. dokle ste stigli .. pustite koji info ovde čisto da znamo šta se dešava i kod vas ..

Imam jednu nejasnocu,pa ako biste mogli da mi odgovorite...
Nakon ITA,skeniramo sva potrebna dokumenta i za to imamo 60 kalendarskih dana. Da li ta ista dokumenta u papiru u bilo kom trenutku saljemo u Bec?
Hvala,
Pozdrav,

Ne .. cela procedura oko Express Entry stream-a ide elektronski ...
Kada dobijete vizu i sletite tamo .. mooože da se desi da vam na samom ulasku immigration officer zatraži neki papir u originalu ..retko se dešava ali postoji mogućnost. Zato, sve što upload-ujete držite u nekom registratoru pa ponesite sve kada krenete ...

pozdrav & srećno ..

Zdravo svima ponovo.

Da li prilikom popunjavanja onih WES formulara (tek kreiram nalog) pisem ime institucije, univerziteta, na srpskom ili engleskom jeziku? Kada napisem "Univerzitet" formular sam nudi opcije, dok kada ukucam University of.. ne registuje nista. Slicno i za "Name of Diploma", i tu sam ispisao naziv koji sam dobio od prevodioca, ali mozda treba original?

Moje ime je naravno ispisano na cirilici na originalnoj diplomi, a u polju "Your Name As It Appears on Credential" prihvata samo latinicu.

Sve mogu da se snadjem, samo da ovo ime fakulteta ne zeznem, da li treba originalni naziv u Srbiji ili prevedeno na engleski jezik?

Hvala :)

Ja sam upisao po srpski "Univerzitet u Beogradu" i automatski je pronasao i ponudio opciju da izaberem. Za "name of diploma" kreni takodje po srpski da pises i ponudice ti opcije na nasem jeziku.

Sto se tice nekog roka, ne bi trebalo da ga ima jer na njihovom sajtu pise:

Your WES online account does not expire. Likewise, there is no WES deadline for sending in your required documents. You can log into My Account to see your required documents at any time. But remember, we do not begin evaluating your credentials until we have received full payment and all your required documents.

@stanoye ... koliko si čekao od kada si dobio AOR do momenta kada su ti javili da si prošao medical?

ovi na CavadaVisa forum-u kažu da se za to čeka otprilike oko 3 nedelje .. onda kreće check za completness i background check ..
e sad, pošto je tamo većina Indusa .. i visa office im je ko zna gde .. moguće da zbog obimnosti oni čekaju po 3 nedelje .. naš visa office je u Beču i kapiram da nije baš tooolikooo opterećen pa me sad kopka da li postoji mogućnost da oni to odrade brže od te 3 nedelje ? :whistling:

thanks unapred za info

Hvala na odgovoru :)

Meni je nekako logicnije da napisem ime institucije/univerziteta i diplome na engleskom, pogotovu sto naziv moje diplome uopste nije ponudjen kao opcija. Trazio sam na onom indijskom forumu i jos nisam nasao nista o ovome konkretno.

Kopiju diplome sa osnovnih studija i prevod imam vec, uradio pre godinu, dve, ali je kopija crno bela, pomalo zamucena zbog boje sa originala, ali se jasno vide sva slova. Da mozda uradim novi prevod, na kopije u boji?
Posto saljem diplomu sa osnovnih i master studija, sa istog fakulteta, da li ih saljem u istoj koverti ili razdvojeno? Da popunim one formulare i da mi pecatiraju na fakultetu kao da saljem dve odvojene diplome pa da na kraju sve te koverte stavim u jednu? Ili sve sa fakulteta u jednu kovertu, a sve moje u drugu, pa zajedno u trecu...

Imam dosta pitanja a na onom WES sajtu nema dovoljno odgovora.

Edit: Dodatak diplomi, koji imam preveden, je pecatiran (overa kopije) tako da pecat dosta prelazi preko onog teksta. Prevodilac nije imao problema, ali ovi u WES-u mozda kazu necitko? Da mozda posaljem na prevod bez ikakvog pecata, overe kopije?

Poslednja izmena:
@stanoye ... koliko si čekao od kada si dobio AOR do momenta kada su ti javili da si prošao medical?

Imaš odgovor u mom potpisu, čekao sam tačno 10 dana :)
E sad što je najčudnije, niti jednom nisam dobio info da je u toku background check i ostalo pa sam u jednom trenutku bio zbunjen ali na kraju je odjednom stigao mail da je sve gotovo :)

@JaaKaa

Probaj malo da pročešljaš po temi, naćićeš odgovor bez problema.
Ja sam diplome osnovnih i master zajedno u jednu kovertu. Zatim sam licno slao moju kovertu sa prevodima a fakultet je posebno poslao jednu kovertu sa originalnim spiskovima ocena i formularima.
Sto se tice wes-a, jeste logicnije da popunis na engleskom ali kao sto vidis, kad vec nudi na srpskom onda nema razloga da ne bude tako. Uradio sam screenshot da vidis kako kod mene izgleda WES formular.
Za dodatak diplomi ne znam, nisam pametan. Preko kog teksta prelazi pečat?

1.png
2.png

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    37,1 KB · Pregleda: 13
  • 2.jpg
    2.jpg
    38,4 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Zavrsio sam Matematicki fakultet, i opcije Diplomirani matematicar i Master matematicar ne nudi. Dodatak diplomi je standardan dokument, jedna dvolisnica, formular koji su verovatno usaglasili sa slicnim formularima u EU. Nudi sve relevantne informacije o instituciji i smeru koji je student zavrsio, ukljucujuci i spisak polozenih ispita. Na poledjini, 4. strana, nalazi se sitno kucan opis obrazovnog sistema u Srbiji. Prevodioci to vec imaju spremno, samo nalepe tekst. Medjutim meni su prilikom overe udarili pecat bas po sredini tog teksta koji uopste nije ni bitan, ali nisu imali gde drugo da stave. Evo, taj tekst izgleda ovako kao na slici ispod. Ne zurim nigde, polako cu opet sve procitati, bolje nego da im dvaput saljem :)

https://www.google.rs/search?q=doda...UICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=TAwpCQNv0uu1gM:

Ne verujem da bi oko toga pravili problem. Ja kad sam IQAS-u slao papire, nisam ni poslao dodatak diplomi nego samo spisak ispita sa ocenama jer fakultet izdaje i takav papir.
Za wes ne znam, mada cu morati po drugi put da radim evaluaciju, ali sada preko njih zbog licence.

Sto se tice opcija diplomirani matematicar, ako vec ne nudi onda mozes da izaberes Diploma of Higher Education Level 6 sto bi trebalo da je ekvivalent bacheloru a level 7 za master.
Ali ako nisi siguran, probaj da im posaljes mail.

Poslednja izmena:
@JaaKaaa ... a i za sve ostale kojima su prethodni postovi promakli ... evo prodecure za WES koju je uradila moja supruga, pošto je ona PA i ima master diplomu..

Situacija: osnovne studije na jednom faxu i master studije na drugom faxu

WES:
- Otvoriš nalog
- Popuniš sve što ti treba u vezi sa tvojim školovanjem (prvo sve za osnovne studije pa onda sve za master studije)
- Platiš fees (u cenu ti je uključena evaluacija obe diplome)
- Dobiješ WES refference number. Zapiši negde ovaj broj trebaće ti kasnije...

Osnovne studije:
- Uzmeš diplomu (original) i dodatak diplomi (isto original), napraviš kopije/scann-ove .. pošalješ na mail sudskom tumaču/prevodiocu radi prevoda sa overom.
- Skineš WES formular sa sajta, upiši tvoj WES reff.No. i popuni na kompu gornji deo formulara .. donji se piše rukom i overava ga fax .. odštampaj 2x i sa papirima iz prethodnog stava odnesi sve na fax.
- Obavezno rukom upiši svoj WES reff.No. na svakom papiru koji budeš slao uz WES formular .. apsolutno na svakoj strani (gore desno, recimo..).
- Poneseš sve ovo na faks u studentsku službu .. objasniš im o čemu se radi i neka te upute na neku osobu sa kojom ćeš završiti ostatak procedure.
- Pokažeš WES formular, pokažeš kopiju diplome i kopiju dodatka diplomi, pokažeš original prevod diplome i original prevod dodatka diplomi.
- Kažeš im da oni (iz studentske službe) treba da se potpišu na dnu WES formulara, stave današnji datum, ime i prezime tog nekog iz studentske službe i obavezno pečat fakulteta.
- U kovertu "koju šalje fakultet" stavljaš, pazi sad dobro ... popunjen, potpisan i pečatiran WES formular, fotokopiju dodatka diplomi sa osnovnih studija i original prevod dodatka diplomi sa osnovnih studija.
- Vidi da koverat bude sa nekim logotipom fakulteta ako imaju .. ako nemaju, nema veze .. ono što je ovde extremno bitno je da kada statiš papire u koverat, sa zadnje strane na preklopu se stave 2 pečata fakulteta baš preko tog preklopa i onaj isti lik iz studentske službe koji ti se potpisao na WES formular treba da se potpiše preko preklopa pozadi na koverti !!!

Master studije:
- Uzmeš diplomu (original) i dodatak diplomi (isto original), napraviš kopije/scann-ove .. pošalješ na mail sudskom tumaču/prevodiocu radi prevoda sa overom.
- Skineš WES formular sa sajta, upiši tvoj WES reff.No. i popuni na kompu gornji deo formulara .. donji se piše rukom i overava ga fax .. odštampaj 2x i sa papirima iz prethodnog stava odnesi sve na fax..
- Obavezno rukom upiši svoj WES reff.No. na svakom papiru koji budeš slao uz WES formular .. apsolutno na svakoj strani (gore desno, recimo..).
- Poneseš sve ovo na faks u studentsku službu .. objasniš im o čemu se radi i neka te upute na neku osobu sa kojom ćeš završiti ostatak procedure.
- Pokažeš WES formular, pokažeš kopiju diplome i kopiju dodatka diplomi, pokažeš original prevod diplome i original prevod dodatka diplomi.
- Kažeš im da oni (iz studentske službe) treba da se potpišu na dnu WES formulara, stave današnji datum, ime i prezime tog nekog iz studentske službe i obavezno pečat fakulteta.
- U kovertu "koju šalje fakultet" stavljaš, pazi sad dobro ... popunjen, potpisan i pečatiran WES formular, fotokopiju dodatka diplomi sa master studija i original prevod dodatka diplomi sa master studija.
- Vidi da koverat bude sa nekim logotipom fakulteta ako imaju .. ako nemaju, nema veze .. ono što je ovde extremno bitno je da kada svatiš papire u koverat i zatvoriš taj koverat, sa zadnje strane na preklopu se stave 2 pečata fakulteta baš preko tog preklopa i onaj isti lik iz studentske službe koji ti se potpisao na WES formular treba da se potpiše preko preklopa pozadi na koverti !!!

Koverat koji "ti šalješ":
Sledeće papire stavi sve u jedan koverat:
- WES formular, (onaj drugi primerak koji si odštampao) -popunjen, potpisan i pečatiran za osnovne studije
- Fotokopiju diplome sa osnovnih studija
- Original prevod diplome sa osnovnih studija
- WES formular, (onaj drugi primerak koji si odštampao) -popunjen, potpisan i pečatiran za master studije
- Fotokopiju diplome sa master studija
- Original prevod diplome sa master studija

Imaćeš ukupno 3 koverte ... prva je sa fakulteta gde si završio osnovne studije, druga je sa fakulteta gde si završio master studije i treća je ona koju kao samo ti šalješ.
Uzmeš lepo sve tri koverte, na svakoj napišeš WES poštansku adresu i tvoj WES Reff.No .. odneseš to u DHL i oni sve to stave u njihovu jednu veliku žutu kovertu .. i to je to ... 3 dana kasnije papiri stignu u WES i počinje procedura evaluacije ..

Ako treba još neki info .. pišite ..

pozz

Hvala puno, mnogo toga si mi razjasnio :)

Koverte saljem za desetak dana, tako da nije zurba. Ono sto me npr sad interesuje je da li ste pisali adrese posiljaoca (fakulteta) na svim kovertama, i ovim od fakulteta? Ili samo na ovoj poslednjoj, DHL-ovoj, stavite sebe kao posiljaoca?
Na onim video uputstvima koje je uradio WES kao dobar primer su stavili pecat i potpis na preklopu, zajedno sa ref. n. i adresom WES-a, bez adrese onog ko salje.
Da li si refference number pisao grafitnom olofkom, ili mozda hemijskom? To je odlican savet, sigurno cu ga iskoristiti :)
Da li si pisao ime univerziteta i diplome na srpskom ili engleskom u onim formularima? Znam da sam dosadan sa tim pitanjem i da nije lako ni pouzdano se pristetiti, ali sam 99% siguran da cu, za 10ak dana poslati onaj formular popunjen sa University of...

Hvala puno, sve najbolje

- - - - - - - - - -

I jos nesto bih priupitao, posto spremam IELTS. U writing delu, kada se pise pismo (Task 1) potrebno ga je na kraju potpisati. Da li da upisem svoje pravo ime i prezime, ili time krsim neko pravilo? Pretpostavljam da pregledac ne sme da zna identitet osobe ciji rad pregledava, zato se mislim...

1. Koverte saljem za desetak dana, tako da nije zurba. Ono sto me npr sad interesuje je da li ste pisali adrese posiljaoca (fakulteta) na svim kovertama, i ovim od fakulteta? Ili samo na ovoj poslednjoj, DHL-ovoj, stavite sebe kao posiljaoca?
Na kovertama sam ja rukom napisao adresu WES-a i ispod nje malo krupnijim brojevima napisao svoj reff.no. i to je to

2. Da li si refference number pisao grafitnom olofkom, ili mozda hemijskom? To je odlican savet, sigurno cu ga iskoristiti
Svuda sam ga pisao hemijskom, plavom, čak i na originalu prevoda koje sam dobio od sudskog tumača.

3. Da li si pisao ime univerziteta i diplome na srpskom ili engleskom u onim formularima? Znam da sam dosadan sa tim pitanjem i da nije lako ni pouzdano se pristetiti, ali sam 99% siguran da cu, za 10ak dana poslati onaj formular popunjen sa University of...
koliko se sećam kada smokrenuli da tražimo fakultete krenuli smo sa "Univer.." i odmah nam je izbacio Univerzitet u Beogradu .. tu smo izabrali onu opciju higher ..nešto-nešto .. jer nema nigde diplomirani filolog. Što se tiče mastera isto smo krenuli pretragu sa "Univerzi.." i izbacio nam je traženi .. tu smo bez problema odabrali Master kao vrstu diplome

Hvala puno, sve najbolje

- - - - - - - - - -

4. I jos nesto bih priupitao, posto spremam IELTS. U writing delu, kada se pise pismo (Task 1) potrebno ga je na kraju potpisati. Da li da upisem svoje pravo ime i prezime, ili time krsim neko pravilo? Pretpostavljam da pregledac ne sme da zna identitet osobe ciji rad pregledava, zato se mislim...
Ja sam bez problema pisao pismo u ženskom rodu jer je bila neka fora o kozmetici kao preporuka nekog proizvoda pa sam ja za primer uzeo njih dve kako jedna piše drugoj .. tako da.. slobodno izmisli .. u krajnjem slučaju "Jon/Jane Doe" :-D

Ono sto me npr sad interesuje je da li ste pisali adrese posiljaoca (fakulteta) na svim kovertama, i ovim od fakulteta? Ili samo na ovoj poslednjoj, DHL-ovoj, stavite sebe kao posiljaoca?

Kod mene je bio slučaj da je fakultet poslao jednu kovertu u kojoj su bile diplome sa mastera i bachelora, dok kod moje žene je bio slučaj da joj je fakultet udario sve pečate i onda je ona slala tu kovertu. Sve zavisi od faxa do faxa.
Kao sto je @zer0day rekao, mislim da je dovoljno da pise reference number. A DHL ti ionako uzima podatke kad budes slao tako da nemas brige.

Back