Express Entry / Expression of Interest Canada

@mici_90

dobro nam došli na forum i unapred srećno :-)

čisto mala rekapitulacija koraka ...

- pročitati sve postove koji se nalaze na ovoj temi (51 strana do sada..)
- pročitati sve što piše na sajtu Canada.ca u vezi sa imigracijom (https://www.canada.ca/en/immigratio.../services/immigrate-canada/express-entry.html)
- krenuti sa spremanjem IELTS-a i tu najviše obratiti pažnju na writing pa onda na sve ostalo
- diplome prevesti .. gde god .. ja sam radio u Akademiji Oxford jer su mi ih ovde na forumu preporučili .. generalno .. možeš kod bilo kog sudskog tumača
- diplome šalješ na overu recimo u WES

posebno obrati pažnju na to da farmaceuti (NOC code 3131) imaju posebnu priču oko overe diploma: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=681&top=29

..srećno !!

Hvala zer0day na odgovoru :)

Gledala sam to posebno za farmaceute, proucicu jos, ali mislim da je to vezano za licencu a ne za diplomu. Posto je nama potrebna licenca za rad, to se valjda polaze tamo. Ali iscitacu sve pa cu da vidim. Ako ima neki kolega koji je skoro prosao kroz proces, neka pise :)

Kako se prevode diplome? Skeniraju se ili se kopiraju, overe pa se prevode?

Hvala zer0day na odgovoru :)

Gledala sam to posebno za farmaceute, proucicu jos, ali mislim da je to vezano za licencu a ne za diplomu. Posto je nama potrebna licenca za rad, to se valjda polaze tamo. Ali iscitacu sve pa cu da vidim. Ako ima neki kolega koji je skoro prosao kroz proces, neka pise :)

Kako se prevode diplome? Skeniraju se ili se kopiraju, overe pa se prevode?

Supruga i ja upravo prolazimo kroz priču sa prikupljanjem dokumentacije za PEBC, pročitaj sve detaljno što je na njihovom sajtu, pa možemo da razmenimo iskustva i budemo pomoć jedni drugima... :klap: PEBC evaluacija je dosta komplikovanija i (barem nama) malo je teže skupiti sve papire, a i skuplja je nekoliko puta u odnosu na WES... Ali što se mora nije teško... :rtfm:

Pozdrav :)
Nisam pisala dugo s obzirom da smo spremali IELTS, cekali da nam se WES javi itd.
Elem.... Posto su za ITA skratili ceo proces predaje papira sa 90 na 60 dana odlucila sam da skupimo sta mozemo vec unapred kao npr. reference letters za supruga jer je on PA. E sad...

Da li se placena praksa/ strucno osposobljavanje racuna kao work experience?

Znam da se za CEC ne racuna jer se tu podrazumeva da je ta praksa odradjena za vreme studiranja u Kanadi. Medjutim, kao foreign work experience bi mozda i uspeli da ga uracunaju ali je problem sto za tih 7 meseci usavrsavanja ni u jednom ugovoru nije istaknuta zarada (naravno da nije ni bio prijavljen) i dobijao je lovu na ruke. I da naglasim da je radio 40 sati nedeljno (sto je po cic-u legit radno vreme za work experience da se navede) .

Najveci mi problem to sve pravi zato sto na Six selection factors sa samo tri godine iskustva on ima 69 podova sto je na samoj granici, a pune cetiri godine bi mu donele 71 bod ali pune 4 godine ce biti tek od decembra a tada cemo izgubiti 5 CRS poena zbog starosti :dash:

Pozdrav svima!
Pre svega, da se zahvalim svim članovima na nesebičnoj pomoći, stvarno je značilo sve što smo pročitali moja devojka i ja. Prijavili smo se za EE i dobili ITA. Imao bih dva pitanja:

1. Izvod iz banke- dali su nam uverenje sa stanjem na računu (na engleskom), ali za stanje u poslednjih 6 meseci kažu da se to prikazuje samo kroz izvode (tj. poslednjih šest izvoda). Da li ste te izvode samo tako poslali ili ste ih prethodno preveli na engleski?
2. Statutory declaration of common law union- pošto mi idemo kao vanbračna zajednica, da li se ovaj obrazac overava kod notara ili može i kod advokata?
Pozdrav Gesicht,

Imao sam sličnu situaciju, da ne kažem istu...

1. Banka Intesa mi je izdala uverenje da imam na računu određeni iznos i odštampao sam devizni izvod (pošto nisam puno transakcija sa njega imao bio je na 2 strane) za 6m. To je bilo dovoljno!

2. E sad, teži deo posla (verovao ili ne, ne znam da li si možda već uradio) je NOTAR (to je sns bagra koja se uhlebila na državnu sisu i ništa ne radi, da izvinu ljudi na izrazu).
Gospodin notar ne može da udari pečat na taj dokument (bar su meni tako rekli prošle godine na proleće sam predavao) zato što je to dokument na KANADSKOM (tako mi rekao čovek, bez zezanja) jeziku! Nego je procedura sledeća, odneseš to kod sudskog tumača za engleski jezik on ti prevede i overi 1.500 din sam plaćao po strani pa prevod odneseš kod notara on ti overi prevod oko 350din po potpisu i onda to ponovo odneseš kod sudskog tumača da ti taj overen prevod prevede na engleski!
I tako od jednog papira dobiješ 12-13 za moje babe zdravlje... Ali i to prihvataju samo skeniraj original potpisan i sve ostale brljotine u jedan .pdf fajl.

Sve ostalo ide glatko, kad dođeš u imigraciono ovde u Kanadi tretiraju vas kao da ste venčani (kako bi ibtrebalo da bude).
I nemojte da se plašite dokazivanja common law, mi smobdali tu deklaraciju, pasoše na istu adresu i zajednički račun iz banke (uslikali kartice sa istim brojem računa) i sve bilo ok.

Jedino što nam je falilo poena za ITA pa smo stavili da mi devojka ne ide odmah samnom... I tu smo sve usrali, sad ona mora da čeka na papire 6-7m pod family sponsorship kategorijom i sve ono što smo preskočili papira za common law nas sad dočekalo... Ali to je neka druga priča

Srećno i nadam se da ćete sve uspešno završiti!
Ako ćete na zapadnu obalu, molim vas za 3-4 flaše zaječarca [emoji16][emoji16]

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

Drugari ..

Čisto pitanje za "Personal History" deo kada popunjavate profile posle ITA ... onaj deo koji je vezan za adrese ... ukoliko ste ih imali više u okviru istog grada . .da li ste ih navodili ili ne?
Kako oni realno mogu da provere da li ste vi zaista bili na adresama koje ste tamo ukucali ... primera radi .. Glavna br.17 ili Sporedna br.23? -kako on iz Kanade to može da verifikuje da ste naveli baš tačan podatak .. ili .. iz totalno suprotnog ugla .. recimo da navedete samo jednu adresu a bili ste na još 2 a to ste prećutali .. Kako oni to mogu da potvrde ili ne? :-)

thanks unapred za info..
Pozdrav!

Ja sam naveo samo jednu adresu za ceo život, ali nikad nisam zvanično menjao prebivalište u LK ili pasošu. Mada sam živeo na minimum 5 adresa. Tako da treba da prijaviš samo one adrese na kojima si zvanično bio prijavljen

Pozdrav Gesicht,

2. E sad, teži deo posla (verovao ili ne, ne znam da li si možda već uradio) je NOTAR (to je sns bagra koja se uhlebila na državnu sisu i ništa ne radi, da izvinu ljudi na izrazu).
Gospodin notar ne može da udari pečat na taj dokument (bar su meni tako rekli prošle godine na proleće sam predavao) zato što je to dokument na KANADSKOM (tako mi rekao čovek, bez zezanja) jeziku! Nego je procedura sledeća, odneseš to kod sudskog tumača za engleski jezik on ti prevede i overi 1.500 din sam plaćao po strani pa prevod odneseš kod notara on ti overi prevod oko 350din po potpisu i onda to ponovo odneseš kod sudskog tumača da ti taj overen prevod prevede na engleski!
I tako od jednog papira dobiješ 12-13 za moje babe zdravlje... Ali i to prihvataju samo skeniraj original potpisan i sve ostale brljotine u jedan .pdf fajl.

Pixy, mogu samo nešto da pitam, da se i ja pripremim unapred, ovaj deo sa beležnikom nisam razumeo, šta si nosio kod njega i zašto...?

Pixy, mogu samo nešto da pitam, da se i ja pripremim unapred, ovaj deo sa beležnikom nisam razumeo, šta si nosio kod njega i zašto...?
Statutory declaration of common law.
Bukvalno jedan papir/forma kojoj piše da slobodnom voljom izjavljujete da ste u common law relationship-u.

I obratiti pažnju da prvi prevod ne bude na latinici, pošto onda notar opet "nema pravo" da overi, pošto nije zvanični službeni jezik

Pozdrav svima, pre par nedelja sam definitivno doneo odluku da se preselim u Kanadu i zahvalan sam sima koji svoja iskustva iznose na forumu.

Imam 33 godine i bechelor diplomu iz oblasti Arhitekture. Imam 7+ godina iskustva u struci i nadam se da će to biti od pomoći...

Moje prvo pitanje je oko pitanja br 7 na stranici http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp... Da li se ovo pitanje odnosi na to da li je kandidat nostrifikovao diplomu? Ako to jeste slučaj onda su to dobre vesti :-)

Takođe me zanima koliko je teško dobiti nominaciju od neke od teritorija? Da li je neko od ljudi sa foruma uopšte uspeo da dobije tako nešto?

Koliko sam video tehničke struke su dosta tražene pa me zanima koliko su ljudi sa ovih prostora uopšte zanimljivi lokalnim vlastima da bi ih nominovali?

Trenutno mislim da da imam 430 bodova bez nominacije ali ukoliko je i to moguće dobiti onda se šanse za odlazak drastično popravljaju...

Pozdrav svima, pre par nedelja sam definitivno doneo odluku da se preselim u Kanadu i zahvalan sam sima koji svoja iskustva iznose na forumu.

Imam 33 godine i bechelor diplomu iz oblasti Arhitekture. Imam 7+ godina iskustva u struci i nadam se da će to biti od pomoći...

Moje prvo pitanje je oko pitanja br 7 na stranici http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp... Da li se ovo pitanje odnosi na to da li je kandidat nostrifikovao diplomu? Ako to jeste slučaj onda su to dobre vesti :-)

Takođe me zanima koliko je teško dobiti nominaciju od neke od teritorija? Da li je neko od ljudi sa foruma uopšte uspeo da dobije tako nešto?

Koliko sam video tehničke struke su dosta tražene pa me zanima koliko su ljudi sa ovih prostora uopšte zanimljivi lokalnim vlastima da bi ih nominovali?

Trenutno mislim da da imam 430 bodova bez nominacije ali ukoliko je i to moguće dobiti onda se šanse za odlazak drastično popravljaju...

Pozdrav Joco,

Sa 33 godine imaš ok poene iz dela koji se odnosi na godine tako da si tu ok.
Arhitektura ti se gleda kao Bechelor. Da bi to potvrdio po njihovim pravilima igre pošalji prevod diplome u WES na verifikaciju.
Master diploma ti donosi dodatne poene tako da razmisli i o toj opcioji.
Nominaciju provincije mislim da je teško dobiti jer oni izdaju po par stotina komada i to ne na svake 2 nedelje kao što je slučaj kod izvlačenja za Express Entry.
Da, tehničke struke su tražene naročito inženjeri (građ., maš., electro..)

Kod kalkulacije poena .. budi izuzetno obraziv oko IELTS-a .. valjalo bi ga dobro spremiti jer to nije klasičan test znanja Engleskog jezika nego test poznavanja samog IELTS testa i koliko si spreman da odgovoriš njegovim zahtevima, bez obzira na to koliko dobro znaš jezik. Drugim rečima, treba znati njegovu rutinu i način na koji da se daju odgovori, pogotovo kod writing dela, opet ponavljam, bez obzira koliko dobro znaš jezik. Vidi da to dobro spremiš i imaš mogućnost da dobiješ veće poene. Realno, uz dobro poznavanje jezika treba ti oko 2 meseca ali svaki dan da radiš po neki deo testa. Obavezno kreni od writing dela jer je on najteži. Nađi po youtube-u kanale za spremanje ielts-a .. ima stvarno dobrih stvari koje realno pomažu - meni su pomogli ..

Bilo izvlačenje pre neki dan .. minimum je bio 442 poena i to već drugi put za redom ...

Ako treba još neki info .. pitaj ovde ..

Srećno !!

Što više budem ulazio u suštinu pitanja će biti više ali videćemo već...

Da li ILTS obavezan ukoliko se dobije job offer? Ako poslodavac proceni da je moj nivo jezika adekvatan poziciji za koju apliciram da li u tom slučaju cela priča može da se završi bez polaganja testa? NIje da me mrzi da polažem pošto bi to bilo jako neozbiljno nego pitam iz razloga ako dobijem ponudu za posao?

Na sajtu https://www.workbc.ca/Jobs-Careers/Find-Jobs/Jobs.aspx ima dosta objavljenih poslova i koliko sam shvatio(a vi me ispravite ako grešim) poslodavci otvoreni za aplikacije iz inostranstva.

Što se jezika tiče i polaganja ILTS testa upoznat sam sa problematikom iz razloga što sam pre 4 godine išao na pripremu za polaganje istog. Obzirom da zadnjih 3-4 godine deo posla mi je vezan za Engleski verujem da sam solidan ali sam svestan da je potreban ozbiljan rad da bi se dobile ozbiljne ocene(preko 7.5).

Nadam se da je moguće dobiti job offer i spakovati kofere....

Gde pratite izvlačenja? To nikako da skontam...

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru...

Da li je neko od ljudi sa foruma učio francuski jezik radi dobijanja dodatnih poena? Koji nivo znanja drugog jezika može doprineti bodovanju?
Obzirom da francuski nikada nisam učio koja je procena koliko bi vremena trebalo za tako nešto? Konkretno je dilema da li se to da kažem isplati iako je znati bilo koji jezik vrednost za sebe...

Što više budem ulazio u suštinu pitanja će biti više ali videćemo već...

Da li ILTS obavezan ukoliko se dobije job offer? Ako poslodavac proceni da je moj nivo jezika adekvatan poziciji za koju apliciram da li u tom slučaju cela priča može da se završi bez polaganja testa? NIje da me mrzi da polažem pošto bi to bilo jako neozbiljno nego pitam iz razloga ako dobijem ponudu za posao?

Na sajtu https://www.workbc.ca/Jobs-Careers/Find-Jobs/Jobs.aspx ima dosta objavljenih poslova i koliko sam shvatio(a vi me ispravite ako grešim) poslodavci otvoreni za aplikacije iz inostranstva.

Što se jezika tiče i polaganja ILTS testa upoznat sam sa problematikom iz razloga što sam pre 4 godine išao na pripremu za polaganje istog. Obzirom da zadnjih 3-4 godine deo posla mi je vezan za Engleski verujem da sam solidan ali sam svestan da je potreban ozbiljan rad da bi se dobile ozbiljne ocene(preko 7.5).

Nadam se da je moguće dobiti job offer i spakovati kofere....

Gde pratite izvlačenja? To nikako da skontam...

Bez obzira na koji nacin apliciras test iz jezika moras da polazes.
Job offer, ako uspes da je dobijes zbog LMIA zezancije, ti donosi odredjene poene i cak da imas recimo 650 CRS poena bez polozenog jezika aplikacija za kreiranje profila ti nece dozvoliti da napravis profil. Tj., hoce jer se na pocetku samo ukucavaju ocene kao i ref.br. kandidata sa polaganja testa. Oni to kasnije provere i ako se ne gadja odbiju ti aplikaciju. Long story short .. moras da polazes makar IELTS.

za pracenje izvlacenja ili cicnews.com ili https://www.canada.ca/en/immigratio...-entry/submit-profile/rounds-invitations.html

Drugari ... mi (supruga, cerka od 4 god. i ja) u ponedeljak (16.07) idemo na medical.
Hajd vi koji ste to u skorije vreme radili ovde u Beogradu .. jel moze neki maaalooo detaljniji info kako taj pregled zaista izgleda?

Onaj deckonja mi je rekao, tokom zakazivanja, da ponesemo pasose .. cim dodjemo da ce nas slikati.
Nakon fotkanja supruga i ja dajemo krv & urin plus odgovaramo na neka silna pitanja .. i onda ide taj neki "sistematski pregled".
E kako on izgleda?
Nakon sistematskog se ide na rendgen pluca negde u KBC i to je to.
Cerkica radi samo sistematski pregled.

Pitam jer nesto poslednja 2-3 dana krenuo pritisak blago da mi djuska .. dal zbog klope ili vremena pa rekoh dal ce da me nesto cimaju zbog toga?
Takodje, kakva je prica ako imas neku tetovazu? Negde na Australijskom forumu sam video da se ljudi mnogo tripuju ako imas neki tet .. kao da te gledaju ne znam ni ja kako i plus da se medical dodatno placa zbog toga oko nekih 35eur. -da li je neko imao iskustva sa ovim i kakva je preporuka?

Veliko hvala unapred za info ...

Drugari ... mi (supruga, cerka od 4 god. i ja) u ponedeljak (16.07) idemo na medical.
Hajd vi koji ste to u skorije vreme radili ovde u Beogradu .. jel moze neki maaalooo detaljniji info kako taj pregled zaista izgleda?

Onaj deckonja mi je rekao, tokom zakazivanja, da ponesemo pasose .. cim dodjemo da ce nas slikati.
Nakon fotkanja supruga i ja dajemo krv & urin plus odgovaramo na neka silna pitanja .. i onda ide taj neki "sistematski pregled".
E kako on izgleda?
Nakon sistematskog se ide na rendgen pluca negde u KBC i to je to.
Cerkica radi samo sistematski pregled.

Pitam jer nesto poslednja 2-3 dana krenuo pritisak blago da mi djuska .. dal zbog klope ili vremena pa rekoh dal ce da me nesto cimaju zbog toga?
Takodje, kakva je prica ako imas neku tetovazu? Negde na Australijskom forumu sam video da se ljudi mnogo tripuju ako imas neki tet .. kao da te gledaju ne znam ni ja kako i plus da se medical dodatno placa zbog toga oko nekih 35eur. -da li je neko imao iskustva sa ovim i kakva je preporuka?

Veliko hvala unapred za info ...
Čestitam!
Medical je rutina, krv, skineš se da ti oslušnu za tuberkolozu i ta sranja i snime te rentgenom u kbc i ćao...

I platš 130 keka po glavi [emoji23][emoji23]

Zdravo svima. Imam pitanje u vezi sa Proof of funds.
Sledece nedelje otvaram novi racun u banci, na koji zelim da ostavim potreban novac. Koja banka izdaje PoF u zeljenom formatu?
Procitao sam sve na ovom forumu, vidim da pominjete Intesu ali da oni nemaju taj obrazac kao standardan vec je to vise kao dobra volja uposlenika u ekspozituri. Ne znam da li ce ovi moji biti dobre volje da tako nesto potpisu i overe.
Raspitacu se na vise mesta, tj banaka, valjda neka ima taj obrazac? U kojoj banci ste vi ostavili novac?
Da li banke ovo pismo mogu da izdaju na engleskom, ili moraju na srpskom?

Zdravo svima. Imam pitanje u vezi sa Proof of funds.
Sledece nedelje otvaram novi racun u banci, na koji zelim da ostavim potreban novac. Koja banka izdaje PoF u zeljenom formatu?
Procitao sam sve na ovom forumu, vidim da pominjete Intesu ali da oni nemaju taj obrazac kao standardan vec je to vise kao dobra volja uposlenika u ekspozituri. Ne znam da li ce ovi moji biti dobre volje da tako nesto potpisu i overe.
Raspitacu se na vise mesta, tj banaka, valjda neka ima taj obrazac? U kojoj banci ste vi ostavili novac?
Da li banke ovo pismo mogu da izdaju na engleskom, ili moraju na srpskom?

Naše iskustvo sa Intesom (koje nije još do kraja završeno).

Sve ti zavisi od expoziture do expoziture.
Banka ima neki svoj template koji može da ti izda na engleskom ali ne odgovara u potpunosti sa onim što Immigration traži.
Moj predlog ti je da ti sam otkucaš ono što ti misliš da treba da stoji na toj potvrdi, na našem jeziku, i tako odštampano odneseš u Intesu (naravno, isto to poneseš i na USB-u).
Zamoliš ih da pogledaju to što si ti napisao i ujedno im pokažeš print sa Canada.ca sajta gde je decidno navedeno šta ta potvrda mora da sadrži i da se to što si ti napisao gađa sa onim što se traži.Opet, zamoliš ih da ti izdaju takvu potvrdu.
Ako krenu da te cimaju, traži tu njihovu da uporedite i onda ih opet zamoli da ti naprave neku kombinaciju od onog što oni imaju i onog što si im ti doneo.
Ako opet krenu da drve idi u drugu expozituru ...

Na kraju krajeva, poenta je da ti imaš te pare koje nisu ni kredit, ni pozajmica nego da su tvoje i slobodne od bilo kakvog tereta ..

pozz & srećno

Pozdrav svima.
Danas sam obisao nekoliko ekspozitura banaka vezano za PoF i iskustva su sledeca:
Dokument koji je najpriblizniji nama trazenom je izvestaj o uplatama/isplatama (ima neki strucniji naziv ali zaboravih). Vlasnik racuna ima pravo da zatrazi takav izvestaj za vremenski period koji mu treba (prethodnih 6 meseci), iz kojeg moze da se vidi ime vlasnika, broj racuna, stanje na racunu pre svakoj transakciji (bice samo 2 - uplata novca i eventualno podizanje kasnije, u mom slucaju). Mesecni prosek nema, niti izdaje iko, ali ako je novac mirovao jasan je prosek.
Svaka banka ima ovaj obrazac. Medjutim problem je sa Bankom intesom, jer oni odbijaju da ovaj dokument overe. Pecat/overu stavljaju samo na mesecne izvestaje, i uvek mogu da ih izdaju, ali ne i objedinjenu potvrdu. Predlog da im ja donesem obrazac koji mi treba, pa ako su podaci tacni da samo overe su izricito odbili.

Preporucujem Societe Generale. Tu su mi objasnili da ovi iz Intese verovatno ne znaju svoj posao, jer svaki dokument koji banka izda korisniku mora biti overen. Pokazali su mi njihov izvestaj, objasnili kako ce izgledati u mom slucaju, i pokazali izvestaj iz UniCredit banke, malo lepsi i takodje overen.

Da napomenem da sam novac ostavio u Evro valuti, u dovoljnoj kolicini. Nadam se da to nije greska, i da necu morati da ga konvertujem za PoF?

Sve najbolje :)

Kada odradite medical .. da li postoji negde on-line da može da se prati kako taj medical napreduje u smislu rezultata? :-)

Nama su rezulati medicala stigli na mail nekih 7 dana nakon pregleda.. Nisam siguran da postoji online pracenje.

Da napomenem da sam novac ostavio u Evro valuti, u dovoljnoj kolicini. Nadam se da to nije greska, i da necu morati da ga konvertujem za PoF?

Jedino ako ti banka dostavi papir gde pise da taj iznos u evrima koji imas na racunu vredi isto kao i ekvivalent u Kanadskim dolarima.
Ja nisam hteo da se igram sa time pa sam otvorio racun u "Kanađanima".

Poslednja izmena:
Ja koliko citam trazeci na google-u, a izbacuje mi mnogo slicnih situacija sa onog indijskog foruma, prihvata se bilo koja valuta koja moze da se konvertuje u Bank of Canada. Evri nisu problem, valjda. Cak su neki slali print-screen sa BoC exchange rate, ili cak sa onog sajta XE, gde se vidi koliko kanadskih dolara iznosi njihova ustedjevina, i to je prolazilo. Ipak, vecina komentara kaze da je to nepotrebno i da ce oni sami izvrsiti konverziju.

Bilo bi dobro da neko napise licno iskustvo, mada sam siguran da sam negde ovde na forumu procitao da Evri prolaze, ako ih ima dovoljno.

Back