evolucija VS kreacija

Osim u situacijama kada sasvim sigurno jeste A, a sasvim sigurno nije B.[/b].

Recimo, 2+2=4.

2+2 nije = 5.

Pomesano 4 i 5 (sto bi bilo sta, 4.5?) takodje prosto nije tacno.

Za neka pitanja, postoji samo jedan tacan odgovor. Svi drugi odgovori (cak i kompromisni) su u tom slucaju netacni.
Što nije ovaj slučaj.
Ovde znamo da sasvim sigurno postoji dokaz i sasvim sigurno postoji vera.
( U sukobu mišljenja ovde iznetih meša se, čini mi se, tema evolucija : kreacija i Bog Da : Bog Ne )
(Pomešano 4 i 5 daju 9 pa je sredina 4,5 )

Ne postoje 4 i 5. Postoje samo laz i istina, i one se (u ovom slucaju) medjusobno iskljucuju. Verovatnoca mogucnosti postojanja licnog Boga, kakvu zagovaraju monoteisticke religije, koji iz samo njemu dostupne dimenzije posmatra sta tokom zivota rade Mika ili Pera i u skladu s tim ih nagradjuje ili kaznjava posle smrti saljuci njihove duse u raj ili pakao ravna je nuli. Verovanje u takvog Boga predstavlja cisto samozavaravanje. Nazalost, ljudi su skloni samozavaravanju. Problem je u tome sto covecanstvo vise nema vremena za samozavaravanje. Ako zeli da prezivi, covecanstvo ce morati vrlo brzo da se ratosilja religija. Nadam se da ce u narednim decenijama to postati vecini ljudi ocigledno, i da kada se to desi nece biti vec prekasno.

Poslednja izmena:
Ne postoje 4 i 5. Postoje samo laz i istina, i one se (u ovom slucaju) medjusobno
iskljucuju. Verovatnoca mogucnosti postojanja licnog Boga, kakvu zagovaraju monoteisticke
religije, koji iz samo njemu dostupne dimenzije posmatra sta tokom zivota rade Mika ili Pera
i u skladu s tim ih nagradjuje ili kaznjava posle smrti saljuci njihove duse u raj ili
pakao ravna ju nuli. Verovanje u takvog Boga predstavlja cisto samozavaravanje. Nazalost,
ljudi su skloni samozavaravanju. Problem je u tome sto covecanstvo vise nema vremena za
samozavaravanje. Ako zeli da prezivi, covecanstvo ce morati vrlo brzo da se ratosilja
religija.
Nadam se da ce u narednim decenijama to postati vecini ljudi ocigledno, i da
kada se to desi nece biti vec prekasno.
Postoji i čovječja istina tj. ono što je čovjek svojim saznanjima (uglavnom naučnim) usvojio da je istina. A da li je to prava istina? Ne, samo do nekle. Pa nauka stalno revidira svoje istine.

Za ovo drugo nijesam siguran da je ispravan rezon. Meni izgleda da će pre čitavo čovečanstvo preći u vernike, nego što će se odreći vere.

Postoji i čovječja istina tj. ono što je čovjek svojim saznanjima (uglavnom naučnim) usvojio da je istina. A da li je to prava istina? Ne, samo do nekle. Pa nauka stalno revidira svoje istine.

Za ovo drugo nijesam siguran da je ispravan rezon. Meni izgleda da će pre čitavo čovečanstvo preći u vernike, nego što će se odreći vere.
Ovde se donekle slažemo u konstataciji. Postoje istine u koje čovek veruje i one mu se ne mogu osporiti. Iluzorno je zato verniku dokazivati da Boga nema kad ga on oseća i sa njim živi.
Medjutim, mene pogadja činjenica kad vidim da učen čovek želi vernika da razuveri!!! Još više me pogadja činjenica kad vernik pokušava učenom čoveku da ospori nauku.

Ono sto sam rekao se odnosilo na (laznu) dilemu evolucija ili kreacija (ovo poslednje u bukvalnom smislu u kome ga navode Kreacionisti). Evolucija je cinjenica, i ona postoji nezavisno od toga da li je Teorija Evolucije tacna ili ne i nezavisno od toga da li je ili nije neko stvorio Zemlju / ceo nas Univerzum.

Sto se tice mogucnosti revizije sustine Teorije Evolucije, rekao bih da je skoro nepostojeca.
Mozda neki periferni detalji, koji nisu bitni za celokupnu sliku...

Suma svih cinjenica do kojih je dosla nauka nedvosmisleno ukazuju fizicku neodrzivost mogucnosti postojanja svesti nezavisno od materijalnog tela i sume biohemijskih procesa u njemu; &+ logicku neodrzivost mogucnosti sveznajuceg i svemoguceg Boga; &+ logicku neodrzivost ideje licnog Boga; ...

Za ovo drugo nijesam siguran da je ispravan rezon.
Nije ispravan rezon !? Sta, nije u redu boriti se za opstanak ljudske vrste !?

Meni izgleda da će pre čitavo čovečanstvo preći u vernike, nego što će se odreći vere.
Ako pretegne iracionalno u covecanstvu (sto nije iskljuceno), drasticno ce se smanjiti mogucnost opstanka ne samo ove nase civilizacije vec i same ljudske vrste.

Još više me pogadja činjenica kad [/COLOR]vernik pokušava učenom čoveku da ospori nauku.

Ajde da se konacno slozimo. :)

Cela svrha ove diskusije, u stvari, je da se zaustave pokusaji vernika da osporavaju naucne cinjenice (ja, svakako, nisam pokusavao da razuverim vernike).

U stvari, jos jednostavnije. Nema problema ako vernici pokusavaju da reinterpretiraju ili drugacije analiziraju naucne cinjenice. Problem nastaje kada vernici (i to u ime vere, ni pet ni sest!) izmisljaju neistine o nauci, pa na osnovu tih neistina pokusavaju da napadnu nauku.

Da nije toga, diskusije bi smo ovde vodili o mnogo zanimljivijim temama.

BOŽIĆNA ZDRAVICA!

Domaćine, srećni sine,
Srećan ti Božić!
Od neba ti rodilo!
Od zemlje rodilo!
U klasu ti bilo klasato,
U busu busasto,
U struku trsato,
U gumnu rpato,
Da imaša da dijeliš
Voljnu i nevoljnu.
Svakoga u domu dočekivao,
Nikad ti u kući ne presušilo,
A najviše sebi ostavio!
Ko gođ ti za trpezom sedio,
Svak sit, napit i zadovoljan odlazio!
Za sva tvoja dobra dela Bog ti platio!
Da Bog da!
Zdravi ste djeco!
Da pijemo u ljepu slavu Božiju,
A u slavu današnjeg
Velikog roždanstva Ristova,
Pa u slavu Svete Trojice
I vaslavu Svete Bogorodice!
Mi Božić slavili po zakonu rišćanskome
A on nas pomagao i od zla branio,
Da Bog da!
Pod našim se šljemenom
Muške glave rađale i ženile,
A devojke udavale.
Svaki nas milovao
A dušman nikad ne naudio,
Da Bog da!

Uz duzno postovanje Ilicu cemu ovoliki spam ovde?! Ako si zeleo da podelis svoje praznicno raspolozenje sa nama mogao si to da uradis na Krstarici 777 gde bi ovo mnogo vise odgovaralo, a opet bi ga svi procitali. Treba li svako od nas da postuje slicne stvari na specijalne dane njegove religije? Gotovo svakog dana bi na forumu nicali hvalospevi satanizma, islama, judaizma, vike, hinduizma, klingonaca, dzedaja i ostalih... :thumbdown:

Uz duzno postovanje Ilicu cemu ovoliki spam ovde?! Ako si zeleo da podelis svoje praznicno raspolozenje sa nama mogao si to da uradis na Krstarici 777 gde bi ovo mnogo vise odgovaralo, a opet bi ga svi procitali. Treba li svako od nas da postuje slicne stvari na specijalne dane njegove religije? Gotovo svakog dana bi na forumu nicali hvalospevi satanizma, islama, judaizma, vike, hinduizma, klingonaca, dzedaja i ostalih... :thumbdown:
A kad si na palubi bio poslednji put? z:cry:
Inače, lično mislim da se ukazala prilika zbližiti zaraćenje strane i svesti diskusiju na razumni nivo uvažavajući suparnička mišljenja i izbegavati uzajamna vredjanja. Upravo me od tebe čudi da si postove okarakterisao kao spam jer me mnoooogo bolje poznaješ od poštovane gospode sa kojom sam došao u konflikt upravo iz pogrešnog tumačenja mojih stavova.
:smajlik koji diže prst gore:
(Inače, postove sam samo kopirao bez truda da ih korigujem)

Pozz:z;)

Poslednja izmena:
Pa nemoj misliti da ako nesto ne vidis to nesto nije prisutno. Po palubi ja hodim u sitne sate kad su senke velike, a koracam korakom bez traga. No, iz senke se sve dobro vidi. ;)

Pa mirenje zaracenih strana je tesko postici ako pominjes ono zbog cega i nastaje sukob. Pozivanje na mir se moglo postici i bez pominjanja Njega. :) A tehnicki cela ovo nasa mini prepiska jeste spam posto nema direktne veze sa temom, al ovo nije ni prvi a ni poslednji offtopic.

Pa nemoj misliti da ako nesto ne vidis to nesto nije prisutno. Pa nemoj Po palubi ja hodim u sitne sate kad su senke velike, a koracam korakom bez traga. No, iz senke se sve dobro vidi. ;)

Pa mirenje zaracenih strana je tesko postici ako pominjes ono zbog cega i nastaje sukob. Pozivanje na mir se moglo postici i bez pominjanja Njega. :) A tehnicki cela ovo nasa mini prepiska jeste spam posto nema direktne veze sa temom, al ovo nije ni prvi a ni poslednji offtopic.
Opaaaa Bato, tu sam te ček´o!!!z:lol: z:lol: z:lol:

Ne ulazite valjda sa takvima u dalju diskusiju? z:cry: Onda nastaje problem provalije koju ne možeš preskočiti jer ne postoje niti fizičke mogućnosti niti priručna sretstva za njeno savladjivanje. Sam znaš da je Logika postavila zakone mišljenja na osnovu koje se materijalni svet otkriva i spoznaje. Zato je besmisleno gluvom svirati a slepom pokazivati.
Diskutujte molim vas sa onima koji temu mogu da oplode i ofarbaju bojama spoznaje i vere a ne sa onima koji se za takve izdaju a iz posta u post sami sebe farbaju crnom bojom.z;)

A sto si sebe izostavio? Ti kao ne spadas u clanove orkestra? Pa uz koju stvar ti sviras? :orkestar:

A sto si sebe izostavio? Ti kao ne spadas u clanove orkestra? Pa uz koju stvar ti sviras? :orkestar:

Nisam se izostavio. Ja sam ostali. :) A i govorio sam o religjama. :)

Nego nisam mozda dobro naglasio, ali mislio sam da se podrazumeva. Nemam nista protiv religioznih ili pak naucnih parola na za to predvidjenom mestu. Ja sigurno necu na temi "Isus je nas spasitelj" (na primer) cestitati ljudima srecnu godisnjicu Darvinovog rodjenja. :)

Back