Dresura pasa

E hvala vam na pohvalama! Zasluzili ste da vam nesto kazem oko dresure.
Kao prvo i osnovno morate imati psa da je nagonski jak!
A sta je to? Pitaju se mnogi,e to je kad voli primer lopticu neki predmet bilo sta.
E neko me pitao kako sve to uradim.Primer sa SEVE sam uradio aport bas tako preko loptice,kao prvo sam je ucio samo da drzi u ustima aport par sekundi al sam moju LEVU ruku drzao ispod njene DONJE vilice da ga ne ispusti.Posle par sekundi uzimam aport LEVOM rukom a loptica je u DESNOJ ruci tako da je ona ne vidi,kad sam izvadfio aport dajem joj lopticu,i tako sam radio svaki dan sve duze i duze(vremenski) da ga drzi al uvek je dobijala lopticu posle svakog pravilnog rada.To sam radio 3---4 puta na dan.Eto nisam ja kako neki kazu cinican i bezobrazan kazacu vam ja moje metode pa sad kako kome odgovara ima jos metoda.Ako ste zainteresovani kazacu vam jos nesto.Ja bih naj vise voleo da ste vi blize pa da vam pokazujem a vi radite,da vidim kolko ko ima slifa pa da vidite kako je to raditi.Nadam se da vas ne smaram.Pozdrav.Migora

E da nisam rekao da kad ucite aport naj bolje je da je pas u nekom COSKU i da sedi stanete ispred njega da nemoze da pobegne.Ja imam jednu letnju kuhinju itu radim te stvari dok ne utvrdim.A posle idemo napojle.

Evo i ovo znaju.Ovo je Severinina baba.Noletova mama i Dzokijeva.E ta je znala ama bas svasta ta te gleda u oci i samo ceka komandu.E to je bio moj prvi NO kojeg sam uradio po IPO programu.Posle sam je ucio cirkus.Pored nje si mogao uci u dvoriste al napolje NEMA SANSE.Sedne ispred tebe i gleda te ako mrdnes odma vata,kao na IPO.Idemo u prodavnicu po hleb i cigare ona nosi stari hleb za njih a ja ostalo,a kosinica videla pa pita jel to hleb za vas,a ja reko da da i cim je videla mamu odma je rekla da ker nosi vas leb.:D
Ma svi su mislili da ker nosi nas leb.

Migora...puno hvala na savjetima,mnogo dobro ce doci!!

Nego,koliko citam vase tekstove,s pravim psom koji ima prave nagone je to lakse uraditi...a kako potaknuti te nagone da izbiju napolje?Predpostaljam da se ovdje trazi prvenstveno plijenski...pa kako ga potaknuti?
Da li je moguce ovakve stvari uraditi i s pravim molosom,npr. rotom ili tako nekim koji ide u skupinu molosa...jer cesto citam da ti psi imaju slabije plijenske nagone...kako te pse dovesti barem blizu nivoa vasih NJO?

Sto je po vama najbitnije u skolovanju(nagoni ili nesto drugo)?

Ako moze onako ukratko skroz..stor adite prvo sa stencima- da lis amo na nagonima,povjerenju,komunikaciji,odnosu,eye contactu ili vec odmah pocinjete komande uciti?

Znam da sam postavio puuuno pitanja ali mislim da bi odgovori bili i vise no korisni za sve,pa kada uhvatite vremena!
Unaprijed se zahvaljujem,Vedran

migora hvala, nikako nas neces smarati savetima, oni su uvek dobrodosli. ali evo i mene zanima, sta ako pas nagonski nije jak i moj se npr. u kuci jos i primi na lopticu i hranu kao nagradu, ali napolju, sve je drugo zanimljivije, tako da i one komande koje zna ponekad ne ferma.

npr. za "dodi"(zna komandu ali nece da poslusa) sam pokusavala sve i nagradu hranom i kaznu da je vezan ako ne poslusa i sve i svasta, medjutim samo kad je krenuo da dobija batine kad ne poslusa popravio se.

kako se poslusnost razvija?

DSCI0029-1.jpg

Koliko voli lopticu kad se sa njom i slika,nece da pusti dok je ja ne uzmem na silu.
Ovo je SEVERININ sin
DSCI0032-1.jpg

A ovde je gurno glavu izmedju drva da dohvati lopticu(roni):D
DSCI0021-1.jpg

A mama ga gleda i divi mu se:D:D

DSCI0034-1.jpg

DAAG ovaj je rodjen za napade ludak je to nevidjeni.Jedva sam ga malo socijalizovao sad je malo normalniji al je to jos sve nesto rovito.Bar cu imati ko da nasledi Dzokija.
DSCI0035-1.jpg

Dzukac je to redovan.Pored onako lepe mame sa 2xCAC 1XCACIB 1XR-CACIB!!!!!!!!!
VIDI NA CEGA OVO LICI~~~:D:D:D:DNeka njega to je ono pravo taj trci kao metak na biciklu i to vuceeee.

Sliciice173-1.jpg

A ovaj??Ovaj je bio u stanju da celu kucu prevrne za lopticu.To je brat od vukija isto od SEVE sin.
bscap0001-1.jpg

bscap0002-1.jpg

bscap0004-1.jpg

Preturao je dok nije nasao bila je u fioci,kad nemoze da je dohvati a on onda pocne da grize to gde je loptica i urla.

ja se izvinjavam svima vama na mojim slikama ako sam preterao i sa tekstovima,al sta cu kad je tako pa nebi da se neko naljuti.Sta da vam kazem ja sam to godinama pravio polako pa sad eto imam to sto ''moje ''srce zeli.Volim kad dreknem traaazi a on se ubija dok ne nadje i kad viknem drzi ga a on ne koci nego rusi.Eto u kratkim crtama sam vam opisao sta ja volim kod mojih pasa a nadam se da ce ih biti jos vise i boljih.Samo pravilna selekcija dovodi do uspeha znaci nema jooj sto je ovaj lep a on se boji TO odma udomim na drugo mesto!!(poklonim).

migora hvala, nikako nas neces smarati savetima, oni su uvek dobrodosli. ali evo i mene zanima, sta ako pas nagonski nije jak i moj se npr. u kuci jos i primi na lopticu i hranu kao nagradu, ali napolju, sve je drugo zanimljivije, tako da i one komande koje zna ponekad ne ferma.

npr. za "dodi"(zna komandu ali nece da poslusa) sam pokusavala sve i nagradu hranom i kaznu da je vezan ako ne poslusa i sve i svasta, medjutim samo kad je krenuo da dobija batine kad ne poslusa popravio se.

kako se poslusnost razvija?

E Migora , aj molim te "pljuni" neku caku za ovo gore crveno ,jerbo smo ti Alal i ja na istim mukama!!!!!!!:heart::heart:

sad mi bela ide uz nogu i bez povodca...
veoma sam happy ...
e sada kako da je naucim da legne jer zna da sedne...
i tako to...
pozz:D

kako ste do toga dosli?

a za lezi ja sam radila sledece: kazes komandu sedi, kada poslusa kazes lezi (gledaj da je drugacije izgovoris od sedi da bi je pas razlikovao) i onda mu polako povuces prednje noge da dodje do lezeceg polozaja i blago ga pritisnes po ledjima da skroz legne i pohvalis ga. par puta tako pa probas da vidis da li je ukapirao... pisali smo o tome na predhodnim stranicama, nama je trebalo dosta jer je vaj moj premazan svim bojama, tvrdoglav i pokazao je da zna i razume komandu tek kad je trebalo a nas "kupi", folirao se da ne zna mi skoro odustali, kad ono zna ali nece.

Па за ту команду су ми и рекли дресери кад сам дресирала пса, вероватно има разлога зашто није "лези". Ја сам одавно у оут-у што се тиче дресуре, надам се да ће цењени момци, који се стварно добро разумеју у дресуру моћи да вам одговоре.

Ko sta dobacuje?! Citirala sam je bas zato sto mi ideja deluje odlicno. Mislim ako se odnosilo na moj post. Sad imam malog psa koji i ne zna i nije od presudnog znacaja da zna vecinu tih stvari ali ce mi za sledeceg definitivno trebati pa se polako ukljucujem i edukujem za ono sto smo sa Gizmom propustili.

Ne M mom!!!!!!! Mirna devojko!!!!! Jesi delila previse valerijane po forumu Mici i drugima pa ti ponestalo????? Covek nekad kaze samo da bi rekao, ne mora da bude vezano ili na racun nekog!!!!! Taman smo ga navatali da nam da neki savet!!!!!!
Poljubac

Ja samo da se javim i da kazem da je tema ODLICNA.
Migora,svaka cast. Gledala sam snimke i fotografije u tvom albumu,i stvarno se vidi da psi to rade sa ljubavlju. Kako sedne i gleda te u oci i ceka komandu.Neverovatno.
Podestila me jedna slika- Dzoki ga cuva- na psa mog dede. Nemacka ovcarka Vidra koja je bila ovako dresirana. Mozes da udjes u dvoriste,al da izadjes-tesko. Samo sedne i gleda,pa ti mrdi ako smes!
Uginula je sa 15 godina i od tada nemaju psa. Vidru,kaze deda, ne moze da zameni ni jedan pas:cry:

DODJI-najjednostavniji nacin da psa naucite da vam dodje je sledeci:nabavite negde kanap od nekih 10m,vezete ga psu za jednorednu davilicu i pustite ga da kanap vuce za sobom po parku. E onda ga pozovete i cimnete kanap ka sebi pa ga dovucete,zatim ga pomazite i kazete BRAVO i opet ga pustite da se igra. Bilo bi najbolje da ga pozovete kad se bas zaigra da bi ukapirao da u svakoj situaciji treba da se odazove pozivu. Sve ovo ponavljate u svakoj setnji bezbroj puta dok god ne pocne da slusa.

Bitno je znati da pas nista ne moze da nauci u 2 treninga,vec mu trebaju meseci rada.

E onda ga pozovete i cimnete kanap ka sebi pa ga dovucete,zatim ga pomazite i kazete BRAVO i opet ga pustite da se igra.
ovako nemojte da radite ni slucajno!!!Sta ce on skontati?????Gazda me vukao i nagradio,gde je tu logika??On treba sam da dodje e onda ga nagradi.Moze taj sistem na dugacki kanap.Ili mu nedaj 1 dan da jede pa ga onda zovi i kad dodje onda mu daj.Probaj da se okrenes i krenes kontra od njega pa ga zovi i CUCNI.A ja nisam nikog imenovao kad sam rekao da ne slusa ove sa strane.Ti mimi uvek nesto se nadjes prozvanom ako znas onda da cujem ja tebe.A ja mogu lako da odem nemoram ja ovde da pisem uopste imam ja preca posla da radim a hteo bi da ostale uputim malo u dresuru.

Back