Dresura pasa

Ne M mom!!!!!!! Mirna devojko!!!!! Jesi delila previse valerijane po forumu Mici i drugima pa ti ponestalo????? Covek nekad kaze samo da bi rekao, ne mora da bude vezano ili na racun nekog!!!!! Taman smo ga navatali da nam da neki savet!!!!!!
Poljubac

:rotf:Da je bilo ko drugi ovo napisao, ozbiljno bih se naljutila ali na tebe jednostavno ne mogu, znam da ti fali gen za ozbiljnost u prvom postu! Negde u drugom, trecem vec i moze covek da ocekuje nesto...;)

...A ja nisam nikog imenovao kad sam rekao da ne slusa ove sa strane.Ti mimi uvek nesto se nadjes prozvanom ako znas onda da cujem ja tebe.A ja mogu lako da odem nemoram ja ovde da pisem uopste imam ja preca posla da radim a hteo bi da ostale uputim malo u dresuru.

Ne idi, molim te, lincovace me! Pomislila sam da si me pogresno shvatio, ozbiljno sam hvalila onaj predlog za "mesto" i iskreno kazem da moj pas dosta toga ne zna i da ce i meni uskoro trebati i prakticno sve ovo. Stvarno, makar i ironicno traziti savete za dresuru od vlasnice mesanca pekinezera?! Zna da dodje, sedne, ceka ispred prodavnice, ode u svoju kucicu (ujedno i tabure), da sidje ili se popne... Ne zna cak ni sta znaci "fuj", ucili smo ga na "ne" jer bi mi bilo trulo da mu recimo za necije dete viknem "fuj" a i ne mi je nekako univerzalno. Stvarno, kako smo olako pristupili celoj problematici, on je super vaspitan pas. Mislim i dalje da je to bila pocetnicka sreca. Zato mi je ova tema vazna, planiram da nabavim jos jednog psa koji nece biti mali i poslusan od starta. Ne kazem niukom slucaju da sve znam i ne stidim se da trazim savet od iskusnijih. Zato, Migora, molim te, ne idi!!! :worth::worth::worth:

Vilus prvo probaj. Nemoj odma sta ce biti,i tako dalje nisi ni probala a vec pitas nesto drugo.Pa skontace da kad ga zoves da ce biti nagradjen uvek stavi malo neke poslastice u dzep i kad god ga pozoves i on dodje daj mu i pomiluj ga nesto mu pricaj sta ja znam sta ces mu pricati hrabri ga.;) E onda kad dodjes kuci nemoj ga raniti kao pre utanji mu malo pa sutra ponovo isto to i onda kad ukapira polako izbegavaj da ga ranis samo ga miluj ili kako si radila pricaj mu nesto.Neboj se kapira on sta je lepo.Sve to radi na dugom kanapu i kad ga zoves idi unazad i zovi ga a spremi u ruci sta ces mu dati ako hoce da sedne ispred tebe to je pravo probaj da ga postavis da sedne i daj mu.Daj mu malo slobodno al drzi kanap u ruci za svaki slucaj.Upamti kad god ga zoves i dodje NAGRADI GA.Igraj se sa njim.Jasam mojima pricao Crvenkapu:DKoju rasu imas?Kolko vidim ovde ja sve vecinom zenski svet,svaka cast.Ajde probaj i nemoj filozofirati:D:D:D
Ima ovde jedna osoba kolko vidim kako pise a ako tako i radi nesto vec zna ahhaaa ima tu neotkrivenog talenta.(zensko je)

Vilus prvo probaj. Nemoj odma sta ce biti,i tako dalje nisi ni probala a vec pitas nesto drugo.Pa skontace da kad ga zoves da ce biti nagradjen uvek stavi malo neke poslastice u dzep i kad god ga pozoves i on dodje daj mu i pomiluj ga nesto mu pricaj sta ja znam sta ces mu pricati hrabri ga.;) E onda kad dodjes kuci nemoj ga raniti kao pre utanji mu malo pa sutra ponovo isto to i onda kad ukapira polako izbegavaj da ga ranis samo ga miluj ili kako si radila pricaj mu nesto.Neboj se kapira on sta je lepo.Sve to radi na dugom kanapu i kad ga zoves idi unazad i zovi ga a spremi u ruci sta ces mu dati ako hoce da sedne ispred tebe to je pravo probaj da ga postavis da sedne i daj mu.Daj mu malo slobodno al drzi kanap u ruci za svaki slucaj.Upamti kad god ga zoves i dodje NAGRADI GA.Igraj se sa njim.Jasam mojima pricao Crvenkapu:DKoju rasu imas?Kolko vidim ovde ja sve vecinom zenski svet,svaka cast.Ajde probaj i nemoj filozofirati:D:D:D
Ima ovde jedna osoba kolko vidim kako pise a ako tako i radi nesto vec zna ahhaaa ima tu neotkrivenog talenta.(zensko je)

Ne filozofiram,vec pisem kako sam ja moje pse naucila da dodju na poziv. Hranu kao nagradu izbegavam pogotovo napolju jer onda kapiraju da mogu da jedu na ulici. Inace gajim pse sa avatara a to su biglovi,psi koji su jako teski za obuku jer su svojeglavi i tvrdoglavi do besvesti.

Ne filozofiram,vec pisem kako sam ja moje pse naucila da dodju na poziv. Hranu kao nagradu izbegavam pogotovo napolju jer onda kapiraju da mogu da jedu na ulici. Inace gajim pse sa avatara a to su biglovi,psi koji su jako teski za obuku jer su svojeglavi i tvrdoglavi do besvesti.

znaci moj si covek... ja sam uglavnom pocitala sve te tehnike, konopac, pohvala kazna, i sl, za osnovne komande, ali opet ne ucim ga to par dana, nego maltene od prvih dana i nije problem razumevanja komande, vec neposlusnosti, a ne bih batinama da ga vaspitavam. on jednostavno misli-zna da ako je dovoljno uporan bice po njegovom tako da sam teska srca udarila najgoru strogocu da bih videla da li je problem u doslednosti, pa da budem dosledna do ludila, znaci da mu ne popustim ni makac. razmazili smo ga, sve kao mali je ne treba da ga maltretiramo sve vreme sa komandama...
mora da nauci da moze da uziva ali u strogo odredjenim granicama (zvuci surovo:( ). i evo 3 dan sam "hladna srca" kad samoj sebi cujem ton:-|:(, ali valjda tako mora ili je jos mlad i ja preterujem? ima 15 meseci...

inace najvise sam ponosna sto sam ga samostalno naucila "pusti" i jos radimo na tome da u najvecem zaru igre pusti iz prve, ali ide nam. a radili smo ovako: kad se igramo sa igrackom, nadvlacimo, kazem mu "pusti" i ako ne poslusa dunem mu u nos (naravno da to ne voli) i nekoliko puta dok ne pusti (smejali su mi se napolju kad sam to radila, ali uspelo je)... a nemoram ni da vam pricam koliko ova komanda moze dobro doci!

ps. da ne pomislite da sam neki "dreser" manijak, meni je bitno da me slusa bez razmisljanja kad kazem dodji,ne, fuj... da lepo ide pored mene, kad je slobodan da ne odmagli, vec da zna da mora da me prati i slusa, zivimo u naselju, puno je i nezgodnih ljudi i pasa i da bi svi koegzistirali lepo on stvarno mora da slusa, i da bi naravno mogao da bude sto slobodniji, da ide pusten, a to ne moze ako sve radi kako mu dune...

Imam jedan savet koji meni pali i kod Milice a palio je i kod Gizma dok je bio mlad i dok je bilo potrebe za tim. Mada je Migora vec pisao o tome, pa samo potvrdjujem. Kad nece da dodje na poziv, kreni kao da ces da ga ostavis. Napomena: ovo ne pali na pse u najvecem zaru igre, pa treba probati prvo kad nema drustva okolo i ne pali na pse iz V FCI koji po naravi (samostalnosti) uglavnom vise podsecaju na macke.

ma izgleda da strogoca pali kod ovog mog, izdrzacu ovako celu nedelju, pa cemo da vidimo rezultate... sad nema poterebe za "po turu" samo mu pokazem kais i kazem mu da cu da ga vezem, ponovim komandu i ako nece vezem ga i uz nogu... mislim da polako kapira da ako me slusa i ide relativno blizu mene nece biti vezan i imace vecu slobodu kretanja. fleksi sam skroz izbacila, samo kratak povodac, obavezno uz levu stranu da ide, drzim povodac po ps:)-leva,desna. i ne dam da vuce, sto znaci da na svakih pet koraka moram da mu vicem da ide lepo(opet zna sta znaci ali ne moze da izdrzi duze od nekoliko koraka).(nama je "pored"="lepo" ili "idi-hodaj lepo", glas mi je otisao, ali mislim da se rezultati vec vide... uz to je na amu, pukla nam je ogrlica pa je teze jer ga nista ne davi, ali i bolje jer ce nauciti bez "sile".

alal bice ti mnogo lakse ako ga prvo naucis da slusa na naredbe "sedi", "cekaj" i najvaznije "dodji", kao i da hoda uz nogu, i tek posle da ga pustis sa povoca. Ovako ne cinis sebi uslugu a njega zbunjujes.

Ako ne slusa, nemojte ga grditi i ukoravati, i nemojte koristiti dve komande za jedan zadatak, npr. "pored"="lepo" ili "idi-hodaj lepo". Nemoj povisavati glas i ne ponavljaj istu komandu vise puta.

Dok setate drzi ga na kratkoj razdaljini, uz nogu, i kada povuce ti stani i ne pomeraj se sve dok ne prestane da vuce. Tada reci "pored" ili "uz nogu" i polako opet krenite da setate. Dok hoda uz tebe i ne vuce obavezno ga nagradi keksicem i pomazi ga uz pohvale "bravo" ili kako vec odlucis. Bilo bi dobro da vec zna da sedne na komandu jer kada stanes mozes mu narediti i da sedne. Tim ces utvrditi poslusnost na tu naredbu a i on ce shvatiti da nije izasao da bi sedeo na trotoaru, vec da seta i njuska.. tako da ce ubrzo prestati da vuce. Naravno tako i postavljas sebe kao vodju jer ti odlucujes gde i kojim tempom ce se kretati.

Meni Tedi uglavnom slusa komandu dodji, mada nekad zna bas da me iskulira. E al' zato zna da kad se proderem dodji, odmah doleti. :lol: Inace ja govorim bas tiho, i sve moje naredbe njemu su takve da ih jedva cuje, pa zato zna da kad povisim glas da ozbiljno mislim i tada nema sale.
Eto mozda nekome bude korisno da zna kako sa rasejanim psima :lol:

imam jedan veliki problem...naime moji psi su donedavno bili pusteni u celom nasem dvoristu ali posto nam je dvoriste bilo u veoma losem stanju mi smo im ogradili jedan deo dvorista (nije tako veliko kao dvoriste ali je sasvim dovoljno...taman kako treba)....kada smo ih prebacili u taj ogradjeni deo bili su zbunjeni ali su se navikli...naravno mi smo njih ponekad pustali u staro dvoriste (mislim gde su nekad bili) ali sad ih vise ne pustamo...medjutim moj pas jare je poceo da preskace u to staro dvoriste cak je i zicu kojom je bio ogradjen deo izjeo i ko zna kako odvalio je...on mnogo voli da skace i preskace ali ta zicana ograda je bas visoka...sta da radim kako da ga odviknem od toga....moja porodica i ja ne znamo sta da radimo....on ne preskace stalno nego kad nesto prodje ulicom i obicno kad se nesto desava....molim vas pomozite mi jer ja vise ne znam sta da radim....hvala unapred

Uvedi ga u kucu, i uci ga da sedne. Istu naredbu ga uci u neogradjenom delu dvorista jer tu ima sta da mu odvlaci paznju i tako utvrdjujes njegovu poslusnost. Kada ga naucis, nadgledaj ga sto duze tokom dana i kada primetis da se sprema da preskoci naredi mu "sedi". Trebalo bi da resi problem preskakanja.

Dobar je savet da postavite vislju ogradu, ako ne moze da je preskoci izgubice volju da pokusa. Sto se tice grickanja ograde nazalost nista mi ne pada na pamet kao resenje.

Imam jedno pitanje - kako da naucim psa da zatvara vrata za sobom? Mislim ne bukvalno da pritisne kvaku, nego kako da mu objasnim da treba da ih gurne nazad, nakon sto ih gurne glavom da bi ih otvorio?

Mackic, malo sam surfovala i cini mi se nasla resenje.

Otvori vrata recimo 15cm i zalepi keksic u visini njegove njuskice ili visoko tako da bi morao da se propne da bi dohvatio, zavisi kako zelis da ih zatvara. Dovedi ga u sobu i daj mu da nanjusi keksic. Odvedi ga u drugi kraj sobe i naredi mu da sedne. Reci "vrata" ili "zatvori (vrata)", i sigurno ce dotrcati da ponjupa keks i tako gurnuti vrata. Daj mu taj keksic i pohvali ga. Ponavljaj vise puta. Postavi keks i koristi istu naredbu kada se vracate iz setnje, tako da poveze ulazak (otvaranje) i zatvaranje vrata. Probaj i javi da li daje rezultate. :D

Meni Tedi uglavnom slusa komandu dodji, mada nekad zna bas da me iskulira. E al' zato zna da kad se proderem dodji, odmah doleti. :lol: Inace ja govorim bas tiho, i sve moje naredbe njemu su takve da ih jedva cuje, pa zato zna da kad povisim glas da ozbiljno mislim i tada nema sale.
Eto mozda nekome bude korisno da zna kako sa rasejanim psima :lol:

Isti je slucaj ovde. Cilj mi je da me slusa da ne povisim glas i dobra je.. slusa ali ne svaki put iz prve. Odmarala sam se a i nju od dresure par nedelja i danas sam je na rizik prvi put pustila sa povoca. Imala je iskusenje, dva prelepa retrivera, i nije mogla da odoli da im dotrci. Vratila se na treci poziv, a joj moje srece. :D

alal bice ti mnogo lakse ako ga prvo naucis da slusa na naredbe "sedi", "cekaj" i najvaznije "dodji", kao i da hoda uz nogu, i tek posle da ga pustis sa povoca. Ovako ne cinis sebi uslugu a njega zbunjujes.

Ako ne slusa, nemojte ga grditi i ukoravati
, i nemojte koristiti dve komande za jedan zadatak, npr. "pored"="lepo" ili "idi-hodaj lepo". Nemoj povisavati glas i ne ponavljaj istu komandu vise puta.

Dok setate drzi ga na kratkoj razdaljini, uz nogu, i kada povuce ti stani i ne pomeraj se sve dok ne prestane da vuce. Tada reci "pored" ili "uz nogu" i polako opet krenite da setate. Dok hoda uz tebe i ne vuce obavezno ga nagradi keksicem i pomazi ga uz pohvale "bravo" ili kako vec odlucis. Bilo bi dobro da vec zna da sedne na komandu jer kada stanes mozes mu narediti i da sedne. Tim ces utvrditi poslusnost na tu naredbu a i on ce shvatiti da nije izasao da bi sedeo na trotoaru, vec da seta i njuska.. tako da ce ubrzo prestati da vuce. Naravno tako i postavljas sebe kao vodju jer ti odlucujes gde i kojim tempom ce se kretati.

hvala na savetima. giletu nije problem da razume komandu, zna dobro sta znaci dodji, sedi, lezi, pusti, donesi, lepo hodaj, cak i besmislenu daj sapu, ali problem je sto slusa kad mu dune i dobar je kad mu dune, bude ok neko vreme pa ga uhvate bube... i dok mu ne izdajem komande najstrozim, povisenim tonom, a nije gluv :) njega bas briga. tako da mu ipak ponavljam komandu "lepo hodaj" jer se on zaboravi kroz 2 sek...

kod njega nista ne moze da se uradi bez grdnje i prekoravanja, veruj mi pokusala sam samo sa pozitivnim podsticajem, nagradama, on se toliko pogubi zbog hrane napolju da vise ne zna ni zbog cega je dobija ni sta treba da radi... a i protiv sam jela van kuce iz razloga koji je vilus navela...

Pa ja mojoj severini dajem lopticu i na ulici kad se ponasa lepo.Tu tek onda utvrdjujes komandu!! No kako vi hocete necu da pametujem!!!Meni je ovo dalo rezultate.Ne sad svaki 3 metra davati mu da jede,nego kad zasluzi.

Kako ja to kazem kad me pitaju kako uspevas tako da ga obucis,a ja kazem KRV ZNOJ I SUZE;) (KROZ SALU)Ajao namucio sam se ja kao SVETI ILIJA.Sta sam sve radio i kakve pse.Koji internet???Pre 15 god!!Sada su svi dreseri uzmu ovo cereslo(kompjuter)i citaju.E kad dodje prakticni deo na psu a on nezna povodac da drzi!!!!!!!!Osnovno a pametuje ovde preko interneta.Kad vidim kako drzi povodac netreba da mi pokazuje nista,sve mi je jasno!!Nebi da se niko naljuti jer je ovo moje misljenje.

hvala na savetima. giletu nije problem da razume komandu, zna dobro sta znaci dodji, sedi, lezi, pusti, donesi, lepo hodaj, cak i besmislenu daj sapu, ali problem je sto slusa kad mu dune i dobar je kad mu dune, bude ok neko vreme pa ga uhvate bube... i dok mu ne izdajem komande najstrozim, povisenim tonom, a nije gluv :) njega bas briga. tako da mu ipak ponavljam komandu "lepo hodaj" jer se on zaboravi kroz 2 sek...

kod njega nista ne moze da se uradi bez grdnje i prekoravanja, veruj mi pokusala sam samo sa pozitivnim podsticajem, nagradama, on se toliko pogubi zbog hrane napolju da vise ne zna ni zbog cega je dobija ni sta treba da radi... a i protiv sam jela van kuce iz razloga koji je vilus navela...

Upravu si, pristup mnogo zavisi od temperamenta psa. Ali ne zaboravi da on ne zaboravlja da poslusa nego odlucuje kada zeli ili ne, jer moze i sme. Vrati se par koraka unazad i utvrdi temeljito sve sto vec zna, sve dok te ne poslusa svaki put. Radi to dok ste u kuci, ali bez ociglednog povoda. Zovi ga da dodje, ako ne dodje dohvati povodac.. docice sigurno. Kada dodje naredi mu da sedne, nagradi ga, vrati povodac i ignorisi ga. Dok udobno leskari zovi ga da dodje, i drzi u ruci keksic, daj mu i naredi da se vrati na mesto. Pohvali ga i neka nastavi da uziva. Dok jede, zovi ga isto tako sa keksicem u ruci, daj mu nagradu, pohvali ga i neka se vrati da klopa. Naucice da podredi svoju volju tvojim naredbama. Nemoj prenositi naredbe napolju dok nisi sigurna da te u kuci slusa svaki put, jer ako nisi u mogucnosti da prosledis naredbu eto njemu odlican razlog da opet ne poslusa.

Sto se tice dileme da li davati nagrade vani, nisam za ni protiv jer nemam iskustva sa tim. Probala sam ali Sara nece ni da onjusi keksic niti bilo sta drugo iz bilo cije ruke dok se seta, ne njusi ni koske, samo njuska i pase travu. :)

Kako ja to kazem kad me pitaju kako uspevas tako da ga obucis,a ja kazem KRV ZNOJ I SUZE;) (KROZ SALU)Ajao namucio sam se ja kao SVETI ILIJA.Sta sam sve radio i kakve pse.Koji internet???Pre 15 god!!Sada su svi dreseri uzmu ovo cereslo(kompjuter)i citaju.E kad dodje prakticni deo na psu a on nezna povodac da drzi!!!!!!!!Osnovno a pametuje ovde preko interneta.Kad vidim kako drzi povodac netreba da mi pokazuje nista,sve mi je jasno!!Nebi da se niko naljuti jer je ovo moje misljenje.

Svi mi koji dresiramo svoje pse smo se 'namucili', neki manje, neki malo vise. Nema potrebe da se deskriminira bilo ko, jer koristi informacije u tu svrhu sa interneta. 'Stara skola' shvatam, ali nazalost umesto da koristis taj isti medij da prosledis sto vise saveta iz svog iskustva, radije si odlucio da kritikujes, ali ga ipak koristis. :)

Inace, nije sve u pravilnom drzanju povoca, ima mnogo interesantnih informacija na internetu vezanih za pravopis. :)

Back