Došljaci- Da ili Ne?

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...
...pa kaki si mi ti Lala kad neznaš ko svet ni divaniti po naški....
...a te podele na dođoše i lale....
...to ne valja bratec,nikad nije ni valjalo...
...a ni jednom rečju nisi pomeno,ona okupljanja madžara...
...znaš ti dobrano šta su radili četrs' prve.....

a zasto da prica o naciji vojvodjana?
stvar je jasna, nemojte se baviti demagogijom.
tema se razvukla u dve vode:
autonomija vojvodine
dodjosi.
drzimo se dodjosa, jer to je ustvari tema.
dakle, banalizovacemo njihovo [vecina ne svi] ponasanje i bahatost sa primerom mojeg travnjaka koji bude pun kesa i iskoriscenih ambalaza od hrane i ****, bahatost sa silovanjem okoline pustanjem i to glasno radio krajine, nehigijenom gradilista i rasipanjem peska blata i cementa svuda po ulici...
dakle, takva bahatost mora da se suzbije. to je poenta ove price.
meni na kraj pameti nebi bilo da ja sad jedem burek, i smotam papir i bacim na travu onako pored trotara, a trava osisana sve cisto, to ko da si se posro usred dunavske naocigled mase

SIGNATURE 350:
a zasto da prica o naciji vojvodjana?
stvar je jasna, nemojte se baviti demagogijom.
tema se razvukla u dve vode:
autonomija vojvodine
dodjosi.
drzimo se dodjosa, jer to je ustvari tema.
dakle, banalizovacemo njihovo [vecina ne svi] ponasanje i bahatost sa primerom mojeg travnjaka koji bude pun kesa i iskoriscenih ambalaza od hrane i ****, bahatost sa silovanjem okoline pustanjem i to glasno radio krajine, nehigijenom gradilista i rasipanjem peska blata i cementa svuda po ulici...
dakle, takva bahatost mora da se suzbije. to je poenta ove price.
meni na kraj pameti nebi bilo da ja sad jedem burek, i smotam papir i bacim na travu onako pored trotara, a trava osisana sve cisto, to ko da si se posro usred dunavske naocigled mase
...eeeee polako batice...
....ovo je sada već generalizacija....
...oni su vaki ,mi smo onaki....
.....nije tačno,ima nekultunih ljudi svugde i u svim kulturama....
....te generalizacije znaju biti opasne i truju našu pravoslavnu dušu....

Torrente BG:
Pa rece da su zidari. Mislis da posle Lala zidara ne bi morao da cistis. Mislis da zidara zabole posle zavrsenog radnog dana da razmislja o smecu?

pa cek,
on nebi trebao da razmislja o smecu,
ali jos manje bi trebao ja 2 kuce dalje da razmisljam o Njegovom smecu.
boli mene sta on i gde baca po gradilistu, ali smeta mi sto svoje smece baca meni ispred kuce dok je u prolazu

Jbg tako ti je to. U nekim zemljama postoje lepi zakoni sto se toga tice.Recimo u Singapuru ni kamion ili bager ili sl ne smeju da izadju sa gradilista pre nego sto im se operu tockovi od zemlje i blata u suprotnom sledi fantasticna kazna za izvodjaca radova.

Lala Vojvođanski:
Lupetaš kao i uvek... i nemoj da delis lekcije iz istorijske čitanke đenerala Nedića.... Očigledno je da si nacionalno pristrasan i paranoicno negiras istorijsko postojanje Vojvodine..Reci mi bar 3 istorijske veze izmedju Sombora i Lajkovca...
i ... BOGU HVALA ŠTO SAM LALA!!!

Што би рекли, шта да ти и причам, кад ништа нећеш разумети. И ниси Лала, него лажни "лала". Лале су православни Срби Банаћани, и то не баш ни сви они.

А што се историје тиче, иди код Хрвата па тражи да врате Вуковар и Барању у ту твоју вајвадину, ако волиш толико и њу и њену историју. :roll:

Ko je kakav tj. da li je on magarac nekulturni ili genije suvi nema veze sa tim da li je on dosao iz hrvatske, bosne ili je rodjen u po BGa, NSa isl. vec to ima veze sa njegovim mozgom, mamom i tatom koji su ga odgojili tako nekulturnog. Dosljaka ima i debila i pametnih, ima ih zidara ima ih i profesora na fakultetima isto kao sto ih ima domacih.
To da neko treba da se prilagodjava negdje gdje dodje je tesko sranje od price (ne mislim na bacanje papira po ulici), sta fali sto npr. bosanci pricaju bosanski i gaje svoje obicaje u srbiji, i madjari pricaju madjarski, rumuni imaju svoja kulturna drustva, kinezi pricaju kineski itd. ne vidim razlog zasto to ne bi radili i npr. srbi iz bosne (akcenat na SRBI), na kraju krajeva vec spomenuti crnogorci su vec generacijama u BGu pa pricaju i ponasaju se ko da su u po Podgorice pa to nikom ne smeta (svaka cast na postovanju i ocuvanju svog naglaska i tradicije).

Lala ima ocito neki drugi problem sa dosljcima (izgleda SRBIMA uopste).... pazi Lalo da sutra ti ne budes dosljak!

xxxman:
Znaci i u Beogradu ne žive Beograđani nego Srbi,Turci,Kinezi,romi,marsovci...

Нисам на то мислио, него на то да се људи углавном идентификују по нацији, а затим по регији. На пример, Срби староседеоци су Банаћани, Бачвани, Сремци, а Срби-"дођоши" Босанци, Херцеговци, Црногорци, има и Далматинаца итд. Има и Личана, који нису ни староседеоци, ни колонисти, итд. И махом сви негују те називе као свој регионални идентитет, док је војвођанство новијег датума и више везано за популарну културу, урбане средине и мешовите бракове него за традицију.

На то сам мислио. Наравно да и у Београду има разних националности као и у Војводини.

xxxman:
Zao mi je sto si protiv regionalnog identiteta , ipak tu ima dosta kulturoloske originalnosti.I , ukoliko si iz Vojvodine, verovatno si zapazio sa te odlaskom u drugu sredinu svi svrstavaju u Vojvođane a tek kasnije neko se seti da priupita kojem nacionu i veri pripadaš.

Нисам никако против регионалног идентитета, напротив врло се поносим њиме. Само, ја сам регионално Банаћанин, Лала или "Лалош", а Војводину не сматрам својом регијом, већ огромном административном јединицом или покрајином или како год. То Војвођанин ми је исто као и кад се каже Југословен. Јесте то тачно и јесам ја Војвођанин у смислу да сам из Војводине, као што сам и Југословен јер сам из некадашње Југославије, али то није део не само мог идентитета, него ни традиционалног идентитета људи са ових простора.

Као што сам рекао, Банат се граничи са две српске области, са Бачком и са централном Србијом, и то су увек за нас били Бачвани и Србијанци, никад није ту било неке посебне присности са Бачванима, иако су и они "Војвођани", па да се јави груписање са њима, као, сви смо ми Војвођани. А о сремачком темпераменту и пргавом духу (и сам кажеш да си Сремац, па сигурно знаш ;) ) да не говорим. Овде су људима из Панчева, Ковина или Беле Цркве по свему много ближи Гроцка, Смедерево и Костолац него Сомбор или Шид.

Разликујемо се по говору и нагласку, иако свима са стране делујемо исто, као што и за људе одавде сви са југозапада делују исто, били они из Зворника, Требиња, Подгорице, Книна или из Коренице. Сваком Банаћанину ће бити смешан говор људи из Бачке, исто као што и Бачвани одмах по говору препознају ко је из Баната.

berekin:
Lala ima ocito neki drugi problem sa dosljcima (izgleda SRBIMA uopste).... pazi Lalo da sutra ti ne budes dosljak!

Ма, то се из авиона види. Само, није тај Лала, него се лажно представља. ;)

P.S. Где се само сети Strippy-а? :lol: Нисам ту сличицу видео 100 година, јел' тај цртани постоји још уопште?

berekin:
Ko je kakav tj. da li je on magarac nekulturni ili genije suvi nema veze sa tim da li je on dosao iz hrvatske, bosne ili je rodjen u po BGa, NSa isl. vec to ima veze sa njegovim mozgom, mamom i tatom koji su ga odgojili tako nekulturnog. Dosljaka ima i debila i pametnih, ima ih zidara ima ih i profesora na fakultetima isto kao sto ih ima domacih.
To da neko treba da se prilagodjava negdje gdje dodje je tesko sranje od price (ne mislim na bacanje papira po ulici), sta fali sto npr. bosanci pricaju bosanski i gaje svoje obicaje u srbiji, i madjari pricaju madjarski, rumuni imaju svoja kulturna drustva, kinezi pricaju kineski itd. ne vidim razlog zasto to ne bi radili i npr. srbi iz bosne (akcenat na SRBI), na kraju krajeva vec spomenuti crnogorci su vec generacijama u BGu pa pricaju i ponasaju se ko da su u po Podgorice pa to nikom ne smeta (svaka cast na postovanju i ocuvanju svog naglaska i tradicije).

Ovo je jako lepo receno, sem onog poslednjeg, to je nebitno. A postovi su puni smesnih predrasuda.

nesha taxista:
Veliki broj je tu došao iz Zagreba, Osijeka i drugih gradova. Zašto neko misli da su oni kulturom i stepenom obrazovanja inferiorni u odnosu na starosedeoce? Često je upravo obrnuto.

То баш и кажем, маса људи је ту из Славоније и из грађанских породица из хрватских градова. А да не говоримо о онима из Вуковара и западног Срема уопште, па и из Барање (мада не знам колико их је одатле), пошто су те области исто део Војводине.

Kiowa:
На жалост, све је то тачно.

Искористио бих прилику да нашом навијачком песмом пружим подршку Лали.
Лало не дај се !

"Ало Цигани,
нису Турци сви
500 година
по Београду
к***ц дркали.
Нису дркали
већ су јеб*ли
ваше прабабе
глупи Цигани
Турци сте и ви."

П.С. Порука ове песме је много шира него што ће се многима учинити.
:idea:

Стоко безрепа, маму ти?=)(%$/#$*="#$(/$%&/"#$&$%)(=? :evil: :evil: :evil:

Bogart:
Као што сам рекао, Банат се граничи са две српске области, са Бачком и са централном Србијом, и то су увек за нас били Бачвани и Србијанци, никад није ту било неке посебне присности са Бачванима, иако су и они "Војвођани", па да се јави груписање са њима, као, сви смо ми Војвођани.
Kako dve sunce mu hebem zar nije i Srem srpska oblast ?Slabo se ti nesto razumevas u vojvodjasku geografiju da nisi i ti od onih sa voza :wink:

Lala Vojvođanski:
Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.

Kako se izdate na sitnicama vi placeni da smarate... Bas lalinski, nema sta, "aktualno" i "ko se usudi preci", bljak. I ti nesto reci bosancima (za koje ja smatram isto tako da su bandoglavi i neprilagodjeni i svadjam se sa njima svuda i ne dam im za pravo nikad!), a ti sam provlacis tu neke hrvatizme i bosancizme.
Smoru!

Back