SIGNATURE 350:
Ja sam jedno 927342 puta naglasio da ja pricam o ekonomskoj tacki gledista, ne geopolitickoj. Ako vojvodinu ne smatras jednom regijom, vec 3, odlicno, meni jos bolje, ja zivim u onoj najbogatijoj, meni ce putevi biti najbolji, moje skole ce biti najopremljenije
Супер.
Сложили бисмо се ја и ти око много тога, незгодно је само кад се реплицира већем броју људи, кад се разграна тема, па испадне да неког оптжуш за нешто што је неко други говорио, конкретно већи део онога што сам говорио био је под устиском постовања овог "Војвођанског" (да не кажем Лале, пошто није Лала).
Да не буде сада да неког вређам, пошто има и добрих и лоших људи и међу "мештанима" и међу "дођошима", али није никаква тајна да се генерално не воле баш превише, управо због различитог менталитета и слабог међусобног разумевања. Из визуре "дођоша", мештани су млаки, млитави, подмукли и недруштвени, док су дођоши у очима "мештана" прости, сирови букачи без радних навика и културе.
Знам то, око моје куће (која је мало повећа) као комшије имамо углавном домаће Србе, једну мађарско и једно циганско "покућарско" (овдашњи израз за домаће Цигане који су се потпуно асимиловали и генерацијама имају имања, запослење, завршавају школе итд.) домаћинство и једног јединог Босанца из неког села и једино су са њим вечито били проблеми око свега могућег око чега је могуће посвађати се, и увек је долазило до прилично незгодних свађа. Фала Богу, сад кад су нас старији људи са обе стране напустили, некако се ми млађи лакше договарамо. Али разлике између темперамената и локалне културе су једна ствар, а друга је када некоме ти људи сметају зато што су Срби (ту не мислим на тебе).
Конкретно, више "проблема" има са колонистима и њиховим потомцима, него са овим новим избеглицама, из простог разлога јер су ови први били људи из забити и пасивних крајева, док је велики број људи избеглица из 90-их пореклом из градова и грађанских породица. Овај "Војвођански" потенцира неке разлике у менталитету и култури домаћег становништва и људи из ХР и БиХ, што може бити донекле тачно ако се узме неки екстреман пример, типа неког подгрмечког сељака и једног бачког професора, на пример. Међутим, што се тиче људи из Осијека, Бјеловара, Загреба, Карловца и других славонских или хрватских (осим Лике, Кордуна и Баније) средина, њима су по култури и менталитету управо најближи људи из Војводине.
И још то са "дошљацима" итд., а сваки народ у Војводини је "дошљачки". Истина, најстарији су ту Срби, али су и они константно "подмлађивани" новим Србима, али то је друга прича. Друго, константно повезивање тих "дошљака" са радикалским гласачима, а сви добро знамо да ти људи, иако дају најгласније утериваче "радикализма" исто тако дају и најгласније њихове пљуваче, јер многи управо криве домаћу политику за своје изгубљене борбе и своју избегличку судбину; сви добро знамо да их има у свим политичким партијама, а исто тако и сви добро знамо да их је већина разочарана и незаинтересована за политику.