Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

Наравно да се говорио у антици.
Dakle, slovenski jezik su od antike do srednjeg veka sačuvali oni ljudi koji nisu imali identitet, živeli svako za sebe, kao hipici? Razni osvajači i države nisu uspeli da iskorene taj jezik i nametnu svoj. Da li te dobro razumem?

Dakle, slovenski jezik su od antike do srednjeg veka sačuvali oni ljudi koji nisu imali identitet, živeli svako za sebe, kao hipici? Razni osvajači i države nisu uspeli da iskorene taj jezik i nametnu svoj. Da li te dobro razumem?

Ma ne govori on da nisu imali nikakav identitet, vec da nisu imali slovenski. Sloveni, Srbi, itd. sve su to po toj filozofiji dosta noviji identiteti, koji su se prelili odnosno obuhvatili neki jezik. Po tom tumacenju, Bez obzira na eventualno postojanje neke svesti o zajednistvu i ukrupnjavanju, nisu sebe nazivali niti smatrali Srbina, Slovenima ili slicno.

I da, vecina ove diskusije nije za ovu temu.

О овомр је писао и Мавро Орбини али ту постоји један огроман шпроблем и зато се тиме нико не бави. Наиме код Орбинија постоји детаљан цитат Порфирогенита али се цитирано дело зове Савези, права и друштва Римског царства. Из садржаја је очигледно да је то исто дело, али је исто тако очигледно да тамо у Орбинијевом извору није било приче о досељавању Срба и Хрвата... А то је наравно огроман проблем за званичне историчаре јер потпуно руши наратив па се о томе ћути.

Pogledajte prilog 654165

Pogledajte prilog 654166
Da, Orbini komentariše Porfirogenitov navod o napadu iz 459. godine. Citat, Konstantin se tu vara osim ako pod Slovenima ne podrazumeva Gote.
Ma ne govori on da nisu imali nikakav identitet, vec da nisu imali slovenski. Sloveni, Srbi, itd. sve su to po toj filozofiji dosta noviji identiteti, koji su se prelili odnosno obuhvatili neki jezik. Po tom tumacenju, Bez obzira na eventualno postojanje neke svesti o zajednistvu i ukrupnjavanju, nisu sebe nazivali niti smatrali Srbina, Slovenima ili slicno.

I da, vecina ove diskusije nije za ovu temu.
Izvini ali nisam tebe pitao. I ko ti uopšte daje za pravo da određuješ šta je tema a šta ne?

Izvini ali nisam tebe pitao. I ko ti uopšte daje za pravo da određuješ šta je tema a šta ne?

Diskutovao sam sa Momcilom dosta tako da znam na sta misli i deluje mi da ga nisi shvatio; zato Sam se umesao.

Sto se tice ove teme, ne odredjujem ja vec postavljac. Ona je nastala na osnovu prepiske da mnom i koncipirana je tako da ce se iznositi na njoj svedocanstva koja govore o migracijama Slovena i nista vise, sto bi trebalo da je jasno razdvoji od tema o novoromanticarima, o poreklu Srba, o podunavskoj teoriji o poreklu Slovena, starobalkanskoj leksici ili pismenosti, vezama izmedju ilirskih plemenskih imena i modernih prezimena, Slovenima u juznoj Italiji i drugima.

U jednoj si objavi napisao da bi zeleo da tvoja tema bude sveobuhvatne i da se o njoj prica na svakoj. Ne znam zasto mislis da je to u skladu sa pravilnikom ili uopste i pozeljno. Postoji i zasebna Momcilova tema o Sklavima u VI i VII stolecu.

Diskutovao sam sa Momcilom dosta tako da znam na sta misli i deluje mi da ga nisi shvatio; zato Sam se umesao.

Sto se tice ove teme, ne odredjujem ja vec postavljac. Ona je nastala na osnovu prepiske da mnom i koncipirana je tako da ce se iznositi na njoj svedocanstva koja govore o migracijama Slovena i nista vise, sto bi trebalo da je jasno razdvoji od tema o novoromanticarima, o poreklu Srba, o podunavskoj teoriji o poreklu Slovena, starobalkanskoj leksici ili pismenosti, vezama izmedju ilirskih plemenskih imena i modernih prezimena, Slovenima u juznoj Italiji i drugima.

U jednoj si objavi napisao da bi zeleo da tvoja tema bude sveobuhvatne i da se o njoj prica na svakoj. Ne znam zasto mislis da je to u skladu sa pravilnikom ili uopste i pozeljno. Postoji i zasebna Momcilova tema o Sklavima u VI i VII stolecu.
Ipak bih te zamolio da dopustiš meni da diskutujem sa Momčilom.
Tema se odnosi na dokaze doseljavanja Slovena na Balkan. Novoromantičare niko nije pominjao. Slovene u južnoj Italiji niko nije pominjao. Ako ti misliš da poreklo Srba, balkanska leksika i narodi nemaju veze sa temom onda je nešto drugo u pitanju, ne želim da verujem da pokušavaš da prekineš ovu plodonosnu diskusiju....
Opet, čudno mi je da zastupaš stavove i postavljača ove teme i administratora. Zašto uopšte to radiš?

Ipak bih te zamolio da dopustiš meni da diskutujem sa Momčilom.
Tema se odnosi na dokaze doseljavanja Slovena na Balkan. Novoromantičare niko nije pominjao. Slovene u južnoj Italiji niko nije pominjao. Ako ti misliš da poreklo Srba, balkanska leksika i narodi nemaju veze sa temom onda je nešto drugo u pitanju, ne želim da verujem da pokušavaš da prekineš ovu plodonosnu diskusiju....
Opet, čudno mi je da zastupaš stavove i postavljača ove teme i administratora. Zašto uopšte to radiš?

Zato sto mi je zao da i ova tema ode u offtopic; kako to cesto zbiva ovde. Par zanimljivih strana i onda 50 sttanica diskutovanja o drugim stvarima, uz naravno prepucavanje, itd...

Zato sto mi je zao da i ova tema ode u offtopic; kako to cesto zbiva ovde. Par zanimljivih strana i onda 50 sttanica diskutovanja o drugim stvarima, uz naravno prepucavanje, itd...
Kakav bre offtopic. Diskusija gadja u centar. Sad, uvek se neko nadje povredjenim, sta da se radi....

Договор је да ову тему не пребацујете на друге политичке теме, где су као супротстављена два става, у коме се доказује нешто што је већ присутно, а оно што није присутно се узима као да је присутно.
Дакле обрнуто од нормалног.
Дакле, Словени су већ присутни.
Треба доказати да су се доселили.

Изволите постављати доказе ако их уопште има, (а ако их нема онда та тврдња представља бесмислицу.)

Дакле сви докази би били на једној теми тако да можемо да видимо колико су уверљиви.
ponosan sam sto imam slovensko i germansko poreklo

Gold Avar bowl, found in modern Albania

https://en.wikipedia.org/wiki/Panno...-_Drinking_Bowl_-_Walters_57565_-_Profile.jpg

This bowl is one of the finest pieces from a large treasure found in 1902 in a field at Vrap, Albania. The handle is decorated on the upper side in a casting technique known as "chip-carving," in which the outlines are cut into the mold on a slant. (By contrast, the designs of the handle's underside are engraved.) The sinuous patterns echo designs in Persian and Byzantine art. The shape of the handle also shows eastern influence. Two holes in the handle allow the bowl to be hung, possibly from the trappings of a horse. The Avars, a confederation of nomadic tribes of Central Asian origin, rose to power in eastern Europe in the 6th century. Most of the Avar finds come from the area of their strongholds in Pannonia (present-day Hungary). This treasure appears to have been deposited in the middle Danube region in the grave of an Avaric Khagan (king) who reigned in the second half of the 7th century. Later, the grave was robbed and the treasure brought to the area of modern Albania. The hoard consists of 46 objects, including gold buckles, strap-ends for belts, and belt ornaments, all but two of which (this bowl and a goblet in the Archeological Museum, Istanbul) are in The Metropolitan Museum of Art, New York (inv. 17.190.1673-1712).

[/QUOT идентитета

Па језик се учи у кући. То је средство комуникације.
Одакле ти идеја да тадашњи освајачи искорењују језике подређених и да намећу свој?
Има ли негде запис који ми је промакао да Ломбарди искорењују нечији језик и да намећу свој, Келти можда, Римљани, Хуни, Авари, Франци, Бугари, Готи, арпадови Мађари, ко то? Ко то од њих документовано искорењује нечији језик и намеће свој? Где су та сведочанства?
Језик тада није одређивао идентитет, па га не одређује ни данас.
Неки пут се преклопе, а неки пут не.
Сви људи имају идентитет чак и више идентитета који могу бити противуречни.
Идентитети се формирају, нестају или трансформишу.
Иплицирање да је у шестом и седмом веку постојао огромни свеобухватни варварски идентитет (словенски) на границама империје, који се базирао на заједничком језику, а који се непромењен одржао до данас је потпуни апсурд.
Идентитети тог времена се не базирају на тој основи.
Тадашњи варварски идентитети се базирају на тестостерону и моћи.
Свако може по избору да постане Римљанин, Ломбард, Склав, Хун, ......
Ниједан, наглашавам ниједан, варварски идентитет који се помиње на границама империје у том периоду или више не постоји или се трансформисао, па има другачији садржај.
Примера колико хоћеш.
Бирај.
Склавски идентитет из шестог и седмог века је одавно престао да постоји у свом оргиналном облику.
Родио се други словенски у ужем и у ширем смислу.
Словени нису могли да се доселе на Балкан у шестом и седмом веку зато што тада још нису ни постојали.

Poslednja izmena:
Одакле ти идеја да тадашњи освајачи искорењују језике подређених и да намећу свој?
Problem je što nije postojalo pismo na Balkanu kao dokaz jezika koji se koristi na nekoj teritoriji.
Međutim, imamo primer etrurskog i frigijskog jezika koji su nestali kao posledica osvajanja Latina, odnosno Persijanaca i Grka. Imamo primer moćnog tračkog kraljevstva, čiji su vladari preuzeli grčko pismo i težili prelasku na grčki jezik iako nisu bili pokoreni od strane Grka. Za Makedonce isto važi ali ajde njih da ne pominjem pošto tu nema konsenzusa....

Problem je što nije postojalo pismo na Balkanu kao dokaz jezika koji se koristi na nekoj teritoriji.
Međutim, imamo primer etrurskog i frigijskog jezika koji su nestali kao posledica osvajanja Latina, odnosno Persijanaca i Grka. Imamo primer moćnog tračkog kraljevstva, čiji su vladari preuzeli grčko pismo i težili prelasku na grčki jezik iako nisu bili pokoreni od strane Grka. Za Makedonce isto važi ali ajde njih da ne pominjem pošto tu nema konsenzusa....
Не ради се овде о томе који су језици нестали, него о дискурсу школске деветнаестовековне историје која имплицира то што ти је малопре излетело.
Етрурци? Биће да су они ти који су били колонизатори.
Држимо се оквирно раног средњег века, и околностима који тада владају. Нису се Склави појавили пре Христа.
Не постоји ни једно сведочанство о томе да Авари, Хуни, Ломбарди, Готи, Франци, аспарухови Бугари, арпадови Мађари, ардагастови Склави намећу некоме језик и да искорењују туђе језике. Заправо је ситуација увек обрнута. Тај дискурс школске историје је темељно погрешан. Он се одржава школском индоктринацијом, дресуром и тренингом. Тај дискурс потпуно изостаје из историјских извора. Он је просто анахроно наметнут на основу колонијалне свести деветнаестог века.

Poslednja izmena:
Pa evo teme: https://forum.krstarica.com/threads/da-li-su-sklavi-sestog-i-sedmog-veka-zaista-sloveni.793204/

Teme postoje sa jednim eksplicitnom svrhom; da se diskusije na njima ne bi preklapale i da se ne bi paralelno vodile, ponavljale i preplitale.
Ja nemam nameru da pre svakog napisanog posta proveravam da li postoji prikladnija tema na forumu za taj moj post.
Birokratija na forumu mora imati meru, u suprotnom to prelazi u pritisak na slobodu izrazavanja

Frančesko Bori, rad Arrivano i barbari a cavallo!, publikacija Post-Roman Transitions Christian and Barbarian Identities in the Early Medieval West, http://93.174.95.29/_ads/0DFF48781C743823F3BCA0F176C12EBA, strana 215

Analizirajući radove, Pavla Đakona, Porfirogenita, Tome Arhiđakona, Popa Dukljanina i ostalih, autor dolazi do zaključka da je razaranje dalmatinskih gradova kao posledica migracija varvara mit. Ovaj mit je nastao u periodu od VIII do XI veka kao potreba tadašnje vizantijske elite da opravda svoje istorijsko pravo na dalmatinsku obalu.
Autor objašnjava kako je došlo do toga da se kroz istoriju prepliću različiti identiteti varvara, kako su Avari postali Huni, Huni postali Goti a Goti Sloveni, kako je Atila postao Totila, zašto je Porfirogenit napisao da je Atila zauzeo Salonu 449. godine.......
Vizantijska elita je stvorila mit o varvarima koji su osvojili rimske istorijske teritorije i za to je zloupotrebila rad Pavla Đakona prezentujući njegov negativ, kako kaže ovaj autor

Obzirom da stalno čitamo o srpskim mitovima evo jedne priče o vizantijskom mitu koji se zove migracija varvara, na samo 35 strana.....

Етрурци? Биће да су они ти који су били колонизатори.
Слажем се, то им је била фатална грешка јер су довели циганију из Мале Азије и Африке која их је појела.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Andrijevički zapis iz 1344. godine:

Ја речени
Василије звани злочинац и црни,
цар од Кома у Дебризи из крај
Плава од давнина до данас, доље у
Будимљи пишем свим људима Дебрице.
641. Родитељи наши дођоше
из шума и гора
овдје им је
колац, дом и племе, у Дебрици.
835. Владика Радослав, стари
свемогући вијенац и вјера јако
овдје веже и сажима три
племена у једно племе.
879. Друго и треће племе
сажимају се у прво племе
и савладар говори
свуда о тешкој влсти.
Војвод Радослав вољом позива
народ у име владике на грчки начин.
879. Народ из села Секула (Шекулара) са свим
секирама, и са свим засеоцима, и власт
је овдје; и ђед, отац мој и дијак Стубица,
и граница василица по дјелу вјерна,
коју његов син обједињује, а
ја и сабор удостојавамо племе.
1344. Црнац Смиљ Дабижив
звани Василије злочинац.

Б. Шекуларац, Трагови прошлости Црне Горе, Цетиње 1994, 151.

Interesantna godina. :)

Poslednja izmena:

Ја речени
из шума и гора
овдје им је
овдје веже и сажима три
племена у једно племе.
879. Друго и треће племе
сажимају се у прво племе
и савладар говори
свуда о тешкој влсти.
1344. Црнац Смиљ Дабижив
звани Василије злочинац.

Zar nije daleko realnija opcija da je još Tacit u svom delu pominjao Srbe kao starosedeoce? Jeste da je on samo pomenuo narod zvani Sueborum, i, veruj mi na reč, samo je slučajnost što taj naziv više podseća na ono Suebi nego na Srbi.

Ја речени
из шума и гора
овдје им је
овдје веже и сажима три
племена у једно племе.
879. Друго и треће племе
сажимају се у прво племе
и савладар говори
свуда о тешкој влсти.
1344. Црнац Смиљ Дабижив
звани Василије злочинац.

Kad i gdje je ovo pronadjeno? Da li 641. 835. treba znaciti godina?

Dubrovnik in the 14th and 15th centuries: A City Between East and West

By Bariša Krekić​

"The slavicization of Dubrovnik, however, had begun very early, probably in the tenth century, and was completed by the second half of the thirteenth century. As early as the first half of the 1200’s there was a Slavic chancellery in Dubrovnik. Its chancellors, who read and wrote in the Slavic Cyrillic alphabet, handled the correspondence of Dubrovnik with the rulers and feudal lords of the Balkan hinterland, who knew no Latin or Italian. The first Cyrillic document in Dubrovnik was the treaty with Bosnia in 1189, and later Cyrillic documents became quite numerous, including not only official correspondence but also private acts and letters from individual merchants. This is only one indication of the increasing slavicization of Dubrovnik; there are many others. One of the oldest streets existing today under the name Prijeko, meaning “across,” was already called Prijeki put, “the road across,” in the 1280’s. Outside but close to the city there is a hill, Ilijina glavica, whose modern name is found in documents of the same epoch in exactly the same form. Hundreds of personal names, including those of members of patrician families, testify to the successful process of slavicization in the thirteenth century.

There is interesting and direct proof that, although the official language of Dubrovnik was Latin, the population spoke the Slavic language at the end of the thirteenth and the beginning of the fourteenth century. For example, in 1284 a man fleeing from the police escaped to a boat in the harbor, and the scribe, in the Latin description of this event, wrote that the people of Dubrovnik were screaming “Podhi sbogo,” a purely Slavic farewell (“Podji s Bogom,” or “Go with God”). In addition, in the early decades of the fourteenth century, the government repeatedly ordered its town criers to announce decrees and news to the population in Latin and in Slavic."

URL:
http://promacedonia.org/en/other/krekich_1972.htm#2

Back