Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

На другим темама је било дискусије о томе, понајвише на теми ББvsНР. Утисак који имаш долази како је Родитељ Три, отварач ове теме, њу и замислио. Дакле, погрешно је покушати замислити супротни став, јер он овде уопште није тема; поруке у том смеру би требало или обрисати или пребацити на неку другу, више одговарајућу тему. Овде се дискутује искључиво о доказима који потврђују порекло Старих Словена на неким ванбалканским подручјима, односно процес њиховог настањивања овде.

Е сад, ако ти имаш неки конкретни приговор на било који од аргумената који се у науци користе, било би разумљво да и представиш на шта конкретно мислиш (било да се ради о неком писаном извору или нечем другом). Овако само постављене речи лебде у ваздуху без садржаја и не конструишу заиста никакву критику.

Каква замена теза. Јер ја не могу д акоментаришем очигледну нетачност изнету у овој теми ако не прочитам и неке друге теме, на којима је то прикладније?

Ја првенствено гледам изворе које је тешко фалсификовати и који нису политички обојени ставом хроничара. Дакле језик, археолошки докази, топоними итд.
Имам и велико искуство у сазнавању начина живота у селима, на високим планинама и у равници, јер сам имао прилике да боравим дуже на различитим местима. Све је то прво довело у сумњу званични наратив а онда кад сам се удубио и прочитао стварно оно што пише а не оно што ми кажу да пише растурена је комплетна историја коју нас уче, бар онај део пре 11-12 века.

И верујем да ће свако да дође до истог закључка ако се ослободи предрасуда и религијског гледања на историју.

Дакле да поновим, овде је приказан одређен број извора који потичу из 6 до рецимо 9-10 века. Новије изворе не треба ни гледати у овој теми јер не представљају записе савременика. Ниједан од њих не говори о досељавању Словена како је приказано. Дакле ниједан не потврђује званичну причу ни најмање.
Највише што се може закључити из њих је да је један број Словена прешао Дунав, и да су се неки од њих доселили у крајеве јужно од Дунава. Никако не можемо закључити да Словена није било јужно од Дунава зато што се не спомињу. То може да буде само претпоставка. Никако не можемо закључити да је прадомовина Словена негде тамо иза Карпата.

Да ли си ти у праву када си пре десетак година променио наратив или си тада починио грешку, питање је које треба доказати. Оно на шта могу да ти скренем пажњу јесте да си у претходној поруци коју си поставио направио две грешке у коментару о Порфирогенитовом Спису о народима. Прва ствар коју си казао јесте да у њему стоји да Хрвати имају много земље, због чега би то требало да буде доказ да је реч о фалсификату. То што је то написано и због тога што теби звучи чудно није никакав доказ да се ради о фалсификату. Критичка анализа текста тог документа указала нам је да је то преписано из неког извора, што значи да је цар то негде прочитао и одатле пренео; етимологију која није ни из грчког нити латинског језика, како је свугде другде у делу наглашавано. Изворе као што сам кажеш треба критички тумачити, па тако и погледати све друге најраније изворе које имамо о Хрватима. Овде конкретно нам је од користи арабљанска историографија. Ал-Масуди, отприлике не што много пре и самог Порфирогенита, пише нам о Хрватима на пространствима северних Словена (дакле преко Дунава и Саве, највероватније негде према карпатским областима) и између осталог поред приче о њиховом владару Авандзи и ратовима које би требало да су ти Хрвати водили против других народа, каже да је то племе највеће од свих словенских. Овај податак треба комбиновати са Порфирогенитовим образложењем да су Хрвати они који имају много земље. Твоје одбацивање да се због тога ради о наводно некаквом фалсификату се не заснива, колико видим, ни на чему конкретном сем на некритичком одбацивању непожељног извора.

Када већ и сам говориш о нужности критичности, управо сам мораш бити свестан да оно о чему си ти писао на овој теми указује да ти то у пракси не примењујеш. Једна од основа критике извора јесте да се, како да се изразим, издвоји кукољ од жита и растумачи извор у целини узев; наука се не бави одбацивањем неких извора и прихватањем других, па да се онда она пише само на основу корпуса одабраних. То је управо оно што би критичари наратива којем је ова тема посвећена и желели да учине; да жмуримо на једно око, и сходно томе реконструишемо историју на основу само онога што видимо на оно друго. Зато су новоромантичари посвећени тражењу проблема у Порфирогенитовом тексту и указивању на њих; подвлачењу и преувеличавању, а не тражењу решења и одговора на питања, већ само са сврхом да се непожељни текст, који се не уклапа у претходно зацртани модел остави негде на полицу и уопште не разматра. То си и ти учинио када си исмевао Порфирогенита тврдећи да се у једној години Срби наводно сељакају од Дунава до Солуна и натраг па опет на море, иако нема уопште индиција у самом тексту да је реч о таквој хронологији (то је само твоје, дакле, накнадно, тумачење, или можда боље речено поспрдно карикирање).

Ово је нетачно. Знам да је Тибор Живковић на тај начин објаснио ову и многе друге нелогичности, али то једноставно не пије воду. Уплео се човек ко пиле у кучину јер је видео да има огромних проблема али није смео/могао/желео да изађе из наратива. Ја сам и рекао, чини ми се зашто је то нетачно о хрватима, зато што су они постали земљопоседници тек у 12-13 веку, кад је верованто и настао тај део списа.
И није то једини разлог зашто је Порифрогенитов спис проблематичан, то је само једна мала илустрација, сам Живковић је изнео много тога.

Други део овог цитата који је злонамеран или у најмању руку проблематичан, је прича о критичности. Не ја не жмурим на једно око, жмури званична историја и на овој теми рецимо ти. Сви ти извори имају много детаља који су контрадикторни са цитираним пожељним деловима, и једни са другима. Али то олако заборављаш када теби одговара.
И последњи део о карикирању Порфирогенита је већ сасвим сигурно злонамеран, нисма ја исмевао и није то моје тумачење него то једноставно пише. Нисам неко ко узима здраво за готово шта је неко рекао да негде пише него прочитам изворни текст који ми је доступан. Једини део који не пише су речи у једној години, али не пише ни колико времена је прошло између та два догађаја. Ја сам о томе говорио по сећању, Порфирогенита сам детаљно читао пре неколико година, немам пред очима спис да сваку реч упоређујем. Али у суштини нисам погрешио.
Али зар је теби то већи проблем од тога да цар Ираклије који се ту спомиње није господарио ни Београдом а ни Захумљем, Травунијом... да се Београд вероватно није звао тако у 7. веку итд и о самој немогућој причи о селидби до Србице па назад до Београда, па онда даље да не причамо. И немој се хватати да одговориш ако сам погрешно ставио зарез, него размисли о томе.

Да подсетим и оно што си ти написао на својој првој поруци на овој теми:

Управо је ово проблем сам у себи. Добро скрећеш пажњу на покојног Живковића, али понављаш стару грешку коју помињу и сви који су присталице неких застарелих модела тумачења или једноставно неупућени у принципе историјске науке. Историјски извори се не деле на поуздане и непоуздане. У том смеру најтоплије ти препоручујем да прочиташ овај Тиборов интервју који је изашао у Новој српској политичкој мисли: Сами смо одсекли део наше историје. Ево ти овде издвојено као цитат најрелевантнији део чланка:

Управо на трагу овога, потпуно је неразумно тврдити да су антички историјски извори потпуно непоуздани. То је некритичка изјава која се уклапа у концепт да се непожељно одбаци, из разлога што не одговара унапред замишљеној (можда чак и идеолошкој) замисли.

Опет понављам ја не одбацујем оно што ми се не свиђа, него сматрам историјске писане изворе тог доба непоузданим. Нешто је можда тачно, нешто сигурно није... Али лицемерно је такву примедбу износити када то управо радиш ти и наравно историјска наука у целини. Прочитај поново неки од тих старих текстова и поброј колико података си занемарио кад си донео свој суд )или си уклопио прочитано у већ донети суд).
Ја сам појединац који прави свој закључак на основу природног скептицизма и здравог разума, и природно биртам оно што мени највише одговара, али то не намећем као апсолутну истину него само износим шта није тачно.
С друге стране историјса као наука не би смела да занемарује оно што се некоме не свиђа него да тумачи шта би могло бити тачно а шта не.

За крај ћу ти скренути пажњу још на једну твоју реченицу:
Само на моменат, отвори свој ум за могућност да ниси у праву. Замисли, аргументације ради. Прочитај шта си овде написао:

Да ли видиш који је ово дескриптивни придев? Недоказиво. Не недоказано или нешто слично, него нешто што искључујеш као уопште могуће. Да ти не делује можда да је управо твој приступ — религијски? Да ли је твој позив на овој теми искрени вапај за критичким размишљање...или крик због тога што се нека догма на овом форуму не усваја беспоговорно? :ceka:

Да не идем даље кад сви званични докази које си ти овде много детаљније цитирао него што већина оних који пишу уџбенике и држе јавна предавања уопште уме да понови, највише могу да докажу да је један део Словена прешао са једне обале Дунава на другу и населио се негде јужније. Колико Словена? Јел у праву Тибор Живковић кад каже да је то 1-2% или није? Ако јесте објасни себи, не мроаш мени како је могуће све што се касније десило.
Ако није тачно јел то значи да је Живковић „пролупао“? Ја сам скоро сигуран да би он, да је поживео, искочио из наратива, попут Реље Новаковића и постао аутохтониста.

Каква замена теза. Јер ја не могу д акоментаришем очигледну нетачност изнету у овој теми ако не прочитам и неке друге теме, на којима је то прикладније?

To nije do mene. Trebalo bi postavljaču teme da se obratiš. Ja sam uopšteno protiv ovakvih tema, jer je njima više mesto na blogovima nego ovde, iz razloga što su odlukom njenog otvarača (Roditelj Tri) u drakonskoj meri (bolje umesto drastičnoj) suženi kapaciteti za vođenje diskusije na njoj. Ja uopšteno nisam ljubitelj ovakvih tema, zbog čega i lično otvaram (i mnogo više volim) konfliktne teme, koje su predviđenje za sučeljavanje različitih stavova, tumačenja i upotrebu raznih izvora. Zato sam npr. i otvorio temu Bečko-berlinska vs...Ali, u izvesnoj meri cenim ovakve teme zbog njihove kompilatorske prirode i, kao što je postavljač i predvideo, radi sistematičnije razumevanja neke teorije, škole misli, pravca, itd...

U tom smislu, nisam rekao da ne možeš da komentarišeš, već da si svojim odgovorom promašio temu, slično kao npr. kada je zofr pominjao Siprijena Robera.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Povratak na tragu teme...odsustvo pomorske terminologije u protoslovenskom jeziku, koji ukazuje da su Sloveni došli iz nekog močvarnog predela, punog reka, još je jedan od lingvističkih dokaza u ovoj priči (originalno reč za more označavala je močvaru, a ostrvo znači ada -> o- str-, voda koja protiče okolo):

воде.png

51AAER3HN5L._SX307_BO1,204,203,200_.jpg

Zahvaljujem se ИгарЈ na citatu.

Među argumentima nalaze se i rezultati istraživanja genetičke genealogije; iz pera glavnog urednika Srpskog DNK projekta:

ДНК РАЗБИЈА МИТОВЕ: СЕОБЕ СЛОВЕНА ЈЕ ЗАИСТА БИЛО

За Србе би се оквирно могло рећи да су мјешавина досељених Словена са преко 50% генетског удјела и балканских старосједилаца разног поријекла који чине нешто преко 40% удјела. Словенска компонента је у сваком случају превладала. Са друге стране балканска и медитеранска генетика је оставила трага у изгледу, па је просјечни Србин генерално тамније комплексије од неких сјеверних словенских народа.

https://www.frontal.rs/dnk-razbija-mitove-seobe-slovena-je-zaista-bilo/

Дакле да поновим, овде је приказан одређен број извора који потичу из 6 до рецимо 9-10 века. Новије изворе не треба ни гледати у овој теми јер не представљају записе савременика. Ниједан од њих не говори о досељавању Словена како је приказано. Дакле ниједан не потврђује званичну причу ни најмање.
Највише што се може закључити из њих је да је један број Словена прешао Дунав, и да су се неки од њих доселили у крајеве јужно од Дунава. Никако не можемо закључити да Словена није било јужно од Дунава зато што се не спомињу. То може да буде само претпоставка. Никако не можемо закључити да је прадомовина Словена негде тамо иза Карпата.

Ово можеш писати једино уколико ниси прочитао ову тему. Поставио сам ти шта пише Јорданес, као и Лав VI...шта ти, тачно, тражиш? Тражиш ли цитат из наративног извора е, чисто да знате, то што сам рекао да су овде, значи да их нема другде или да Лав пише само још да знате, да додатно подвучем, када кажем да су дошли и населили се хоћу да кажем да их није било? Имаш Баварског географа и Ал-Масудија, толико удаљене да је веза готово незамислива, који сведоче да је вероватно код самих Словена постојала традиција о њиховом порекло у пространствима североисточно од Саве и Дунава. Значи, понављањем као папагај ниједан не потврђује ништа ниси постигао, јер ниједан писани извор уопште ниси ни критиковао.

Ја првенствено гледам изворе које је тешко фалсификовати и који нису политички обојени ставом хроничара. Дакле језик, археолошки докази, топоними итд.

О свему овоме је било говора. Писали смо о лингвистичким студијама које указују да је постојало језичко јединство свих словенских језика не тако давно у прошлости, хронолошки одговарајући ономе што историја назива словенским сеобама у раном средњем веку. На овој страници на којој си цитирао имаш рад који анализира словенску хидронимију и шумску терминологију и на основу ње лоцира највероватније могућности оригиналне прадомовине Старих Словена. Имаш и један други рад који разматра проблем одсуства поморске терминологије у словенским језицима и доказује да по природи речи треба словенске претке тражити даље од морских обала и у подручјима у којима има доста мочвара и великих река. Постоје врло јасне индиције да су позајмљенице из класичних језика у словенске дошле након II столећа наше ере, дакле да пре тог периода, пре извесних језичких промена које су обухватиле латински и грчки језик, није било крупнијих контаката између житеља Римског царства и говорника протословенских дијалеката.

Постављали смо овде и доста резултата истраживања археологије. Поставио сам ти шта каже испитивање гробаља, које јасно указује на значајну културну промену која је видљива од око 700. године. Постављали смо и студије физичке антропологије, које су се бавиле испитивањима познатих остатака костију (посебно лобања) из тих времена и које указују на то да се у то време појавила једна нова популација, довевши до појаве робустног лептодолихоморфног антрополошког тпа (то је она оштрица у брахикефалном индексу коју си могао видети). Археолошке ископине, које су потврдиле извесне миграционе токове, показују индиције доласка у првој половини VII столећа људских скупина са подручја данашње Словачке и јужне Пољске. Ми имамо у извесном смислу дехристијанизацију Балканског полуострва у овом периоду и уместо тога значајну појаву старословенске паганске (многобожачке) религије. То је једна значајна културолошка разлика која би по твом виђењу имала смисла само ако се сложимо да је словенска предхришћанска религија (која је оставила многе трагове у култури словенских народа по христијанизацији!) нешто што је настало и развило се потпуно независно од некаквог живља сродног словенима у римским провинцијама на Балкану.

Све формира једну слику у којој поједини сегменти једни друге надопуњују (у најновије време нпр. и резултати појединих ДНК истраживања) и никако не указују да нешто озбиљно не ваља. Ако ти сматраш да негде постоји проблем, дај приступи том проблему и понуди решење за њега. Овакво причање уопштено обична је релативизација. Чињеница је да не постоје никакви докази о присуству Словена на тлу јужно од Дунава и Саве пре VI столећа наше ере, било послредни било непосредни. Не постоји ништа што би нам указивало на тако нешто. Имаш тему о илирским племенима, где можеш (на последњој страници) видети имена становништва на Балканском полуострву и римском Подунављу: https://forum.krstarica.com/threads/ilirska-plemena-i-srpska-prezimena.818483/page-10

Ми данас имамо не пар, не десетак, већ на стотине и стотине сачуваних извора који нам сведоче о тим именима. То нису нека имена која су странци записивали; штавише људи који су их уклесивали често нису најбоље знали ни латински језик, тако да су у најранија времена слова знала личити и на врага. Но, нико не може да каже на основу толико огромног корпуса антропонимије, често радећи се о именима која су забележна и стотинама километара удаљена једна од другог (а на исти начин уписивана) да се ради о некаквим грешкама које би требало приписати Грцима или Римљанима. Ево узми, уколико те интересује на пример, ово ти је Норик:

А ово је Далмација:

Evo spiska ilirskih imena na području rmske provincije Dalmacije (Geza Alfeldi, Die Personennamen in der römischen Provinz Dalmatia). Podeljena su u tri grupe; venetska imena, nesgurno jesu li venetska ili ilirska, kao i ilirska:

Pogledajte prilog 591433
Pogledajte prilog 591434

Dodatno; keltska imena za koje se sumnja da bi gotovo jednako mogla biti i ilirska, kao i tračka imena zabeležena u Dalmaciji:

Pogledajte prilog 591442

Позивам тебе (а више пута сам било кога) да седну и пажљиво простудирају ове две збирке имена. Је ли теби ово вуче на нешто словенско или да у личним именима које су носили постоји континуитет између овог становништва и наших имена? И немој само да ми се ухватиш, типа, једног имена које подсећа на овај или онај начин нешто словенско (као што су урадили са именом Veselia рецимо) и што може у најдаљу руку говорити о сличностима са народима који су говорили оним што ћемо назвати протословенским језиком, у крошњи стабла индоевропских језика. Или барем да то важи за неко племе. Не значи да се тај закључак (чак и у најпретенциознијој форми) може преносити на апсолутно целокупно становништво.

Među argumentima nalaze se i rezultati istraživanja genetičke genealogije; iz pera glavnog urednika Srpskog DNK projekta:

ДНК РАЗБИЈА МИТОВЕ: СЕОБЕ СЛОВЕНА ЈЕ ЗАИСТА БИЛО

За Србе би се оквирно могло рећи да су мјешавина досељених Словена са преко 50% генетског удјела и балканских старосједилаца разног поријекла који чине нешто преко 40% удјела. Словенска компонента је у сваком случају превладала. Са друге стране балканска и медитеранска генетика је оставила трага у изгледу, па је просјечни Србин генерално тамније комплексије од неких сјеверних словенских народа.

https://www.frontal.rs/dnk-razbija-mitove-seobe-slovena-je-zaista-bilo/
Занимљиво. Да ли је ова хипотеза објављена у професионалној научној литератури?

Занимљиво. Да ли је ова хипотеза објављена у професионалној научној литератури?

Neka me neko ispravi ukoliko grešim, ali mislim da kod nas još uvek nema toga na ozbiljnijem nivou, već takve stvari treba nažalost tražiti po inostranstvu. Neko je na temi o genetičkoj genealogiji (Kor?) napisao i da od naučnika kod nas i generalno sem etnologa Ivice Todorovića niko se uopšte ni ne poziva na te stvari tj. ne citira ih.

Ja se uzdam u Bioarchlab. U zadnje vreme sve više i više ljudi se interesuje, tj. konačno možemo reći da fizička antropologija kao nauka u Srbiji počinje da cveta. Sofiju i većinu (sve?) do sada angažovanih interesuje praistorija; dublja prošlost, tako da za sada nisam nailazio na nešto iz perioda pozne antike i ranog srednjovekovlja, ali mislim da je samo pitanje vremena (i to ne puno) jer u ovom smislu napredak je vrlo značajan, bukvalno iz godine u godinu.

http://bioarchlab.org/

Poslednja izmena:
Neka me neko ispravi ukoliko grešim, ali mislim da kod nas još uvek nema toga na ozbiljnijem nivou, već takve stvari treba nažalost tražiti po inostranstvu. Neko je na temi o genetičkoj genealogiji (Kor?) napisao i da od naučnika kod nas i generalno sem etnologa Ivice Todorovića niko se uopšte ni ne poziva na te stvari tj. ne citira ih.

Ja se uzdam u Bioarchlab. U zadnje vreme sve više i više ljudi se interesuje, tj. konačno možemo reći da fizička antropologija kao nauka u Srbiji počinje da cveta. Sofiju i većinu (sve?) do sada angažovanih interesuje praistorija; dublja prošlost, tako da za sada nisam nailazio na nešto iz perioda pozne antike i ranog srednjovekovlja, ali mislim da je samo pitanje vremena (i to ne puno) jer u ovom smislu napredak je vrlo značajan, bukvalno iz godine u godinu.

http://bioarchlab.org/
Колико сам ја могао да утврдим, горње хипотезе о I2a1b се заснивају на разматрања физичара Kennetha Nordtvedta које нису објављене у професионалној литератури.

Promašio si temu, jer u emisiji se ne predstavljaju dokazi, no samo ću komentarisati ukratko:
* Porfirogenit (na stranu što je ovo, ali baš, čerečenje Živkovićevog istraživanja): Nema indicija da su postojali strašno loši odnosi između Carigrada i Rima sredinom X stoleća. Rimski episkop će u vreme Porfirogenitovog pisanja biti relativizovan, bez ikakve stvarne svetovne vlasti; za cara Poriforgenita pape su blede figure bez značajnog uticaja. S druge strane moram priznati da me je nasmejala opaska da jedan intelektualac u spis ne bi sigurno stavio nešto zato što nije u dobrim odnosima sa nekim...u Carigradu nema praktično ništa o Srbima. Zašto ne bi neko potražio informacije u nekom stranom spisu, čak i iz zemlje sa kojom nije u najidealnijim odnosima? Posebno ako je neki pravi naučnik tog vremena, kakav je Porfirogenit nesumnjivo bio?
* Srpski manastiri u Dalmaciji: Manastiri Krka i Krupa nisu iz prve polovine XIV stoleća...štaviše, te pravoslavne bogomolje podignute su upravo na rimokatoličkim napuštenim hramovima.
* Statuta Valachorum: Vlaški statuti nisu dokument Katoličke crkve. Veze nikakve tu nema sa Rimom. Štaviše, izvor za taj dokument (svetovne prirode) Habzburške monarhije jesu turski spisi; dakle, Osmansko carstvo. Pa tako i za vlaški pojam koji se tu javlja. Sve je pobrkano. Statuta Valachorum se ni ne dotiče verskih aspekata.
* Ivan Tomko Mrnavić: Ovo je fantastično. Na jednom drugom mestu Ivan Tomko Mrnavić je izvor, zato što u falsifikatu Justinijanovog žitija kaže da je on bio Sloven i zvao se Upravda, a ovde je dokaz falsifikatorskih namera Vatikana zbog falsifikovanog žitija Sv. Save :hahaha:

No, najveći problem u emisiji jeste što osnovna izrečena tvrdnja nije ničim potkrepljena. Jedini dokaz za tvrdnju da su Srbe proglašavali Vlasima i Uskocima koji se predstavlja jesu habzburški vlaški statuti, koji sa Crkvom veze nikakve nemaju. Štaviše, upravo je Vatikan taj koji je utemeljio južnoslovensku Autohtonističku školu. Upravo je papa Pije II; papa Firentinske unije (1458-1464) taj koji je postavio temelje ilirizma Južnih Slovena, jedan od najstarijih izvora koji je doneo legendu o Rusu, Lehu i Čehu koji dolaze sa južnih (papskih) strana i odlaze na severoistok, dok za Albance kaže da imaju korene na Kavkazu. Od XV do XX stoleća može se pregledati celokupna javna dokumentacija koja je proizišla iz Vatikana; naše stanovništvo redovno je nazivano u tom periodu Ilirima, a to uključujuje i Srbe. Štaviše, Vatikan insistira na jedinstvu stanovništva na tom prostoru, usled čega se za standardizaciju bira bosanski jezik, a Bartol Kašić obilazi i Beograd i Temišvar radi prikupljanja podataka o jeziku Ilira. Baš kao što je početkom XX stoleća preimenovan u hrvatski, u drugoj polovini XV stoleća se uvodi i ilirsko ime za slovenski zavod Sv. Jeronima u Rimu (prvi put 1485. godine...nije nikakva slučajnost što Šižgorić upravo tada kreće sa radom, dovršavajući svoj spis 1487. godine, nepune dve godine posle uvođenja ilirskog imena). I možemo tako ići do zavoda 1553, godine, mađarsko-ilirskog koledža u Bolonji iz 1553. godine, ilirskog koledža koji je u Loretu osnovao papa Grgur XIII nešto docnije i tako sve redom od početka 1900-ih godina.

Dakle, osnovna postavka nije uopšte dokazana...niti je i moguće, jer nije na mestu. Predlažem ovaj rad Vladimira Mihajlovića: Preko Ilirije do Evrope, u kojem je ova problematika dosta rasvetljena. Samo jedan maleni citat:

V. Mihajlović:
Dakle Šižgorić najpre konstruiše jedinstvo Dalmacije same te njeno jedinstvo sa okolnim zemljama (među kojima zauzima centralno mesto; Dalmacija je, Šižgorićevim rečima, "provinciarum Illyriae nobilissima"), ne bi li potom stvorio jezički i etnički kontinuitet sa rimskim,

Konstrukcija lingvističkog i etničkog kontinuiteta osnov je za potom i duhovno podvrgavanje papi, odnosno obnavljanje i političkog jedinstva...sa rimskim.

Preporučujem još i U traganju za povijesnim, kulturnim i umjetničkim identitetom umjetnika Schiavona: crtice iz povijesti njihove recepcije u 16. i 17. stoljeću i IZVORI U PRIBOJEVIĆEVU DJELU DE ORIGINE SUCCESSIBUSQUE SLAVORUM U KONTEKSTU ILIRIZMA.

Poslednja izmena:
Da se osvrnemo i na ovu tvrdnju koja je puno puta do sada bila isticana, vezano za Otkrivenu Srbiju Pavla Rutera Vitezovića iz 1712. godine:

Šta će ti Mrkalj - evo ti Rittera Vitezovića. Vitezović (Serbia illustrata libri octo) tvrdi da su Srbi 35 godina pre Hrista ratovali u Makedoniji sa Rimljanima i naseljavali Slavoniju.

Po Vitezoviću, Hrvati su se doselili na Balkan 640 godina posle Hrista.

Šta piše Vitezović o poreklu Južnih Slovena:

IMG_20191024_011736.jpg

Vitezović veli da je srpsko ime na području Ilirije i Trakije bilo nepoznato u antičkom periodu; Srbi su, naprotiv, doneli svoje narodno ime iz Skitije, često napadajući i ugrožavajući Grke i Rimljane.

IMG_20191024_012113.jpg

Dalje Vitezović o srpskoj prapostojbini na Zakavkazju. U vreme vladavine cara Tiberija (14-37), domovina Srba, koje još zovemo Albancima i Alanima, bila je Kavkaska Albanija.

Poslednja izmena od moderatora:
Dalje Vitezović o srpskoj prapostojbini na Zakavkazju. U vreme vladavine cara Tiberija (14-37), domovina Srba, koje još zovemo Albancima i Slanina, bila je Kavkaska Albanija.
Јел стварно пише овде Сланина и на кога одн. на шта се односи ?

Gunn, mastruga.... Germanski ogrtači.... Jedino ako su ta dva nn u zapisu reči gunn izgovarali kao nj.... Strgane kožure za trgovinu u koje se možeš zagnjuriti i grejati kao pokraj ognja... To je taj indo-germanski koren reči.... Da ne spominjem da je reč mas(t)no do dana današnjeg u pojedinim krajevima sinonim za debelo, podebljano... (npr. slova... pre nego što su postala boldovana, bila su debela, a pre toga mas(t)na) :lol:

Kulturna zaostavština

Dakle ovako,,.... da su se srbi doselili pre 6. veka, ostao bi neki trag. Mi naše spomenike i zadužbine imamo od srednjeg veka. Kako to da grci imaju spomenike od antičkog doba sačuvane, a mi nemamo ? Naše zadužbine su u severnoj Makedoniji uglavnom, severna Albanija, Kosovo, Crna Gora. Dalje od toga nemamo ništa ni geografski a što je mnogo značajnije ni hronološki.
Gde su nam materijalni dokazi za period pre 6. veka? Kako to da grci imaju kritsku kulturu, atinu spartu? Mi to nismo imali. Daj bar nešto.
S druge strane imamo žive lužičke Srbe u Lužici.

Poslednja izmena:
Kulturna zaostavština

Dakle ovako,,.... da su se srbi doselili pre 6. veka, ostao bi neki trag. Mi naše spomenike i zadužbine imamo od srednjeg veka. Kako to da grci imaju spomenike od antičkog doba sačuvane, a mi nemamo ? Naše zadužbine su u severnoj Makedoniji uglavnom, severna Albanija, Kosovo, Crna Gora. Dalje od toga nemamo ništa ni geografski a što je mnogo značajnije ni hronološki.
Gde su nam materijalni dokazi za period pre 6. veka? Kako to da grci imaju kritsku kulturu, atinu spartu? Mi to nismo imali. Daj bar nešto.
S druge strane imamo žive lužičke Srbe u Lužici.
Dakle onako. Imaju i Arapi spomenike iz 3. milenijuma pne pa nisu njihovi. Odnosno jesu, jer oni tamo napasaju koze, a čija je koza njegova i trava.

Back