Dok Srbija vija vetrenjace.....

Имам посебно развијене СЕНЗОРЕ који непогрешиво
проваљују лопуже... доказано више пута, запамти ову тему,
вратићемо се за пар месеци поново на њу, као и на ону
о ЗОО врту....... као и на ону о депортацији Цигана...8-)

Vrlo rado, eremita, jedva čekam.
Ja nemam "senzore", nego saznanja.
A, bogami, i dve decenije iskustva u aktivizmu.

Тема је: КАКО СЕ СВЕ СЕКТЕ И ГРУПЕ РАЗБОЈНИКА ДОВИЈАЈУ И КАКО ПРОНАЛАЗЕ НАЧИНЕ ДА ОПЉАЧКАЈУ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ - У ОВОМ
СЛУЧАЈУ ЧАК И ОНЕ ТЕШКО БОЛЕСНЕ И НЕСПОСОБНЕ ДА СЕ БРИНУ
О СЕБИ.

Хм... Онда сам на погрешном месту...
Ја сам мислила да овде неко жели да помогне тим људима

Због чега се на овакав начин расправља о проблемима тих људи
Ко је ту уопште на њиховој страни?
Држава није... секте, пардон разбојници, нису... а и нас је баш брига него дошли мало да се међусобно извређамо...

Ah, pa ja zaboravih plemiće:wink:
Svake godine princeza Katarina organizuje prijem za decu sa posebnim potrebama. Dođu sa roditeljima, smeju slobodno da se slikaju pored luksuznog nameštaja, eventualno ih princeza udostoji prisustva na slici. Dobiju neke bedne paketiće koji ničemu ne služe, i tako svak godine. Međutim pre par godina su ipak počeli da biraju decu koja odlaze, da se royal family ne uzbuđuje mnogo kad vidi nakaznu decu.:mad:

To ne da nije negativno, nego je jako, jako pozitivno. Sam paketic nije kljucan, koliko je bitno to da se radi na promeni percepcije - takva deca postoje, ne treba ih kriti, i lepo je pomoci im koliko ko moze.

Englezi su izmedju ostalog i kraljevskim i aristokratskim patronatom razvili drustvo gde milioni dobrovoljno odvajaju desetine milijardi godisnje i za ptice, i za jazavce, i za ostarele konje, i za bolesne, i za nesrecne, i za posrnule i za ovakve i za onakve i tim svojim socijalnim angazmanom se jako dice.

Ne razumem otpor prema Jelisaveti koja licnim primerom pokusava da povede u tom smeru. Jel' problem sto je princeza a ne traktoristkinja, ili sta?

Problem je u tome da nikome ne znači ništa što će jednom godišnje o božiču doći u glupi Beli Dvor, da se slika pored stilskog nameštaja i dobije paketić koji ničemu ne služi. To se radi samo da bi se reklo da Karađorševići brinu. Nikada nisu poslali pomoć nijednom udruženju roditelja, organizacijama za podršku roditelja, dnevnom boravku i slično. Najlakše je da odeš u Tiršovu ili Zvečansku jednom godišnje i da svakom daš po loptu i čokoladu, slikaš se i onda odeš u svoj raskoš koji neko drugi plaća. Ništa nisi učinio samo si iskoristi o i uvredio decu, njihove porodice i ljude koji zapravo nešto rade.

čisto da podsetim tebe i ostale, koliko se ti zapravo brineš:

Ало, ЖЕНООООООО! Заболе ме шта је држава Србија потписала. Каква, бре, ЉУДСКА ПРАВА?

То што вадиш реченицу из контекста само говори о твојим људским и моралним квалитетима, а мој пост иза кога и даље стојим гласи:

Ало, ЖЕНООООООО! Заболе ме шта је држава Србија потписала. Каква, бре, ЉУДСКА ПРАВА? Мислиш на она људска права КОЈА СУ УКИНУТА МИЛИОНИМА СРБА??? Како се усуђујеш да уопште тражиш од државе права која држављани Србије НЕМАЈУ НИГДЕ!

Шта се било кога тиче то што је Србија донела Закон против дискриминације, када он НЕ МОЖЕ да функционише. Или мислиш да СВЕ треба да се заустави у Србији и да решавамо пре свега:

1. права животиња у ЗОО врту,
2. права депортованих 150 000 Цигана,
3. права тешко болесних људи смештених по установама и прихватилиштима???

И тако док ти и теби слични арлаучете ДА ОНО МАЛО ЉУДИ ШТО ЈЕ ОСТАЛО ЗДРАВО - И ОНИ ПОСТАНУ БОЛЕСНИ И СА "ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА"!

п.с. Јесу ли оно два лезбоса на твом аватару... да ли то да схватим
као добру "препоруку" за "бригу" о беспомоћној и болесној деци?

Хм... Онда сам на погрешном месту...
Ја сам мислила да овде неко жели да помогне тим људима

Због чега се на овакав начин расправља о проблемима тих људи
Ко је ту уопште на њиховој страни?
Држава није... секте, пардон разбојници, нису... а и нас је баш брига него дошли мало да се међусобно извређамо...

čitaj predhodne strane

Cit: Problem je u tome da nikome ne znači ništa što će jednom godišnje o božiču doći u glupi Beli Dvor, da se slika pored stilskog nameštaja i dobije paketić koji ničemu ne služi. To se radi samo da bi se reklo da Karađorševići brinu. Nikada nisu poslali pomoć nijednom udruženju roditelja, organizacijama za podršku roditelja, dnevnom boravku i slično. Najlakše je da odeš u Tiršovu ili Zvečansku jednom godišnje i da svakom daš po loptu i čokoladu, slikaš se i onda odeš u svoj raskoš koji neko drugi plaća. Ništa nisi učinio samo si iskoristi o i uvredio decu, njihove porodice i ljude koji zapravo nešto rade.

A malo si skinuo i od poreza...

То што вадиш реченицу из контекста само говори о твојим људским и моралним квалитетима, а мој пост иза кога и даље стојим гласи:

Ало, ЖЕНООООООО! Заболе ме шта је држава Србија потписала. Каква, бре, ЉУДСКА ПРАВА? Мислиш на она људска права КОЈА СУ УКИНУТА МИЛИОНИМА СРБА??? Како се усуђујеш да уопште тражиш од државе права која држављани Србије НЕМАЈУ НИГДЕ!

Шта се било кога тиче то што је Србија донела Закон против дискриминације, када он НЕ МОЖЕ да функционише. Или мислиш да СВЕ треба да се заустави у Србији и да решавамо пре свега:

1. права животиња у ЗОО врту,
2. права депортованих 150 000 Цигана,
3. права тешко болесних људи смештених по установама и прихватилиштима???

И тако док ти и теби слични арлаучете ДА ОНО МАЛО ЉУДИ ШТО ЈЕ ОСТАЛО ЗДРАВО - И ОНИ ПОСТАНУ БОЛЕСНИ И СА "ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА"!

п.с. Јесу ли оно два лезбоса на твом аватару... да ли то да схватим
као добру "препоруку" за "бригу" о беспомоћној и болесној деци?

primitivni obliče postojanja, ovo je 21. vek, vređanje i diskriminacija homoseksualaca, Roma i osoba sa posebnim potrebama su kažnjivi

Problem je u tome da nikome ne znači ništa što će jednom godišnje o božiču doći u glupi Beli Dvor, da se slika pored stilskog nameštaja i dobije paketić koji ničemu ne služi. To se radi samo da bi se reklo da Karađorševići brinu. Nikada nisu poslali pomoć nijednom udruženju roditelja, organizacijama za podršku roditelja, dnevnom boravku i slično. Najlakše je da odeš u Tiršovu ili Zvečansku jednom godišnje i da svakom daš po loptu i čokoladu, slikaš se i onda odeš u svoj raskoš koji neko drugi plaća. Ništa nisi učinio samo si iskoristi o i uvredio decu, njihove porodice i ljude koji zapravo nešto rade.

Тачно.

Apsolutno tačno. Od njihove pažnje i igračaka nema ništa. Tim ljudima je potrebna konkretna pomoć koju u ovoj situaciji ne može niko da im pruži, počev od države, preko humanitarnih organizacija, do gradjana. Baš niko. Mada ne znam da li niko ne može ili niko neće.

Korist je u PR-u, i to pre svega za hendikepirane a ne za Karadjordjevice. Nas narod ne voli bas mnogo da razmislja o bolesnoj deci, i pozitivna prica moze... rekoh vec. Paketic je sporedan.

Uvredio decu, uvredio roditelje... ma daj. Uvredio aktiviste, to vec mogu da poverujem.

U srbiji trenutno postiji i aktivna je mreža organizacija MNRL ( organizacije za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima) koje su zakonski morale biti osnovane ustavom iz 74. Članovi tih udruženja su uglavnom roditelji, i zahvaljujući njima mi imamo i ovo malo dnevnih boravaka. Mada ovde su u pitanju stariji roditelji. Postoje i udruženja mladih roditelja, i to već obećava. U svakom slučaju stvari se pomeraju.

Niko ovde ne optužuje vaspitače. Ti ljudi koji rade po tim ustanovama su jedini koji hoće da rade, a samim tim i najbolji. Naravno, izuzimam one koji su zloupotrebili svoj položaj.
Proces deinstitucionalizacije je počeo, ali ide jako sporo jer se vrši opstrukcija od strane države.
Evo jednog primera:
Centar za Socijalni rad savetuje roditeljima osoba sa specijalnim potrebama da podnesu zahtev za produženo starateljstvo. U prvi mah to ne zvuči loše. Svaki roditelj misli : moje dete nije sposobno da vodi računa o sebi, želim da se brinem o njemu dok god to mogu, iželim da to bude pravno regulisano...
Podnošenjem zahteva za produženo starateljstvo, roditelj potpisuje da je njegovo dete radno nesposobno i da kao takvo nema prava da raspolaže imovinom. Kada roditelj umre, a osoba koja je zavisila od roditelja nema više nikoga ko bi mogao da brine o njoj, osoba odlazi pod starateljstvo Centra za socijalni rad, koji ga smešta u neku od zloglasnih institucija, a sva imovina te osobe odlazi u ruke Centra za soc.rad
Ovo je samo jedan od primera aktuelnih diskriminativnih zakona

...a kako je to regulisano u drugim zemljama?
...gledala sam deo filma i mislim da su vaspitaci ok...uslovi jesu losi ali mozda ce posle ovog filma biti bolji

...i eremita mislim da vlast nije trebala onako paranoicno da reaguje - bolje bi bilo da su pokazali vise razumevanja i podrske da se stvari promene - ovako nista nisu postigli

primitivni obliče postojanja, ovo je 21. vek, vređanje i diskriminacija homoseksualaca, Roma i osoba sa posebnim potrebama su kažnjivi

Ето, знао сам - па теби треба законом забранити да уопште приђеш близу
болесној деци, и теби и твојим друговима педерима - јер та деца не могу
да се бране! :evil::evil::evil:

...a kako je to regulisano u drugim zemljama?
...gledala sam deo filma i mislim da su vaspitaci ok...uslovi jesu losi ali mozda ce posle ovog filma biti bolji
u drugim zemljama je u ustanovi samo onaj koji mora da bude tamo, svi ostali su uključeni, na ovaj ili onaj način u lokalnu zajednicu ( u SAD neki ljudi sa Down sindromom stignu čaki i do koledža ). Niko od lekara, kao što je ovde slučaj, ne savetuje roditeljima ustanovu, to mora biti poslednja opcija. U SAD, Kanadi, Švedskoj najviše a u ostalim zemljama je u razvoju Progarm zaštićenog stanovanja. To znači da ove osobe žive u stanu sa svojim prijateljima ili supružnicima ( ako ih imaju ) uz stalnu pomoć asistenata i stručnu koordinaciju.

KOMENTAR U DANAŠNJOJ "POLITICI":

Elizabeta Novakovic (Bekiloop@aol.com), 16.11.2007, 15:43
Pre 16 godina sam napustila zemlju u nadi da cu za svoje tesko bolesno dete naci mesto pod suncem koga nije bilo u Srbiji.Moje dete je dete sa "posebnim potrebama" i zbog nje sam tada obisla sve domove u srbiji jer sam kao samohrana majka morala da radim a za tesko retardiranu decu nije postajao smestaj niti dnevni boravak u milionskom Beogradu.Tako sam upoznala i kuline i stamnicu i veternik..Sve to sto se navodi je tacno,ono sto ljudi ne shvataju ta deca su tu smestena da umru,sa njima se ne radi nista, uslovi su bili a kao sto vidim i danas su nepromenjeni.Zgrade su u boljem stanju ali su i dalje deca ostavljena da umiru polako.Godinama sam se borila da se nesto promeni,dovodila novinare ali ta tema nije nikoga zanimala jer nase drustvo koje je navodno humano se ne brine o takvoj deci i drustvo je svo vreme zmurilo.Drago mi je da se konacno na ovaj nacin konacno pokazala istina i da ce mozda pokrenuti ljude i zazeti se za tu decu da dobiju pravu negu,a ne da se prepucava na temu " da nas zapad i amerika mrze"", da se direktori i direktorke domova "zgrazavaju" kao da su zaboravili kako su kuline izgledale dok nije sve procurilo u javnost...Strasno je da se i ovog puta ovako nesto koristi u politicke svrhe i ako to nema bas nikakve veze sa politikom.Srecna sam da je moje dete ovde u nemackoj dozivelo jos 16 godina srecnog detinjstva i to u nekadasnjoj nacistickoj nemackoj.Nase "strucno"osoblje bi trebalo da dodje ovde i vidi kako se RADI sa takvom decom a ni ovde plate nisu velike.Samo sa mnogo ljubavi prema takvoj deci ce i deca biti srecna a ne prepustena sebi i momentu kad ce da umru.Zato bi bilo bolje da oni koji nemaju pojma o tome sta se dodgadja u takvim ustanovama da ne pisu i postede nas toga da svi mrze srbiju.A sto se ostalih ustanova tice kao sto su psihijatrijske, gerijatrijske,i to ce doci na red! Da sam ostala u Srbiji ,moje dete ne bi danas bilo vise zivo. I na kraju, ma koliko ce zvucati neverovatno:nije sve u novcu...

Борац, одличан чланак...

Лепо је ово рекла.
Ствар добре воље више него новца...
Када се политика умеша где јој место није, то већ постаје страшно..
Но, избори се ближе... Морају се некако прикупљати гласови...

Eremita, ***** i PEDOFIL nije isto.
Pogledaj u rečniku.

То ти само машташ јер о тим стварима једино и знаш из речника. Шта мислиш на који начин се "регрутује" све више педера и лезбијки - па они највише приводе управо децу, а то што данас покушавају да своје наказности класификују - то је друга прича.

Back