Dok Srbija vija vetrenjace.....

izveštaj o ometenima

ima političku pozadinu
Politika - Pre sat i 48 minuta

PETROVAC NA MLAVI - Izveštaj Međunarodne organizacije za zaštitu osoba ometenih u razvoju (MDRI) ima političku pozadinu i predstavlja klasičnu zloupotrebu teške situacije u kojoj se nalaze deca i odrasli ometeni u razvoju u Srbiji, izjavio je danas ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Niko ne beži od istine da je stanje u domovima i institucijama koje se bave ovom problematikom teško, zbog prirode bolesti, ekonomskog stanja zemlje i zaostalih problema iz prošlosti, ali koristiti politiku u ovoj situaciji nije primereno", rekao je Ljajić prilikom posete Specijalnom zavodu za decu i omladinu "Dr Nikola Šumenković" u Stamnici, kod Petrovca na Mlavi.

Prema njegovoj oceni, politička pozadina izveštaja se ogleda u tome što je prvo objavljen u inostranim medijima, a zatim što se u zaključku sugeriše da Srbija ne bi trebalo da uđe u Evropsku uniju dok ne reši ovaj problem.

Ljajić nije isključio mogućnost da u tretmanima u pojedinim institucijama ima propusta, ali je naglasio da je reč o apsolutno sporadičnim slučajevima i propustima, a nikako praksi.
On je pozvao roditelje ove dece da prijave propuste i eventualna zlostavljanja, najavivši da će ispitati svaki pojedinačni slučaj i da neće stati dok ne ispita svaki navod iz izveštaja te nevladine organizacije.

"Ovde neko ne govori istinu. Ili svi mi zajedno, ili gospodin Rozental", rekao je Ljajić i naveo da je jedna od neistina u izveštaju podatak iz izveštaja da u Srbiji ima 11.000 osoba sa takvim potrebama, dok je istina da ih ima 6.000.

izveštaj o ometenima

ima političku pozadinu
Politika - Pre sat i 48 minuta

PETROVAC NA MLAVI - Izveštaj Međunarodne organizacije za zaštitu osoba ometenih u razvoju (MDRI) ima političku pozadinu i predstavlja klasičnu zloupotrebu teške situacije u kojoj se nalaze deca i odrasli ometeni u razvoju u Srbiji, izjavio je danas ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Niko ne beži od istine da je stanje u domovima i institucijama koje se bave ovom problematikom teško, zbog prirode bolesti, ekonomskog stanja zemlje i zaostalih problema iz prošlosti, ali koristiti politiku u ovoj situaciji nije primereno", rekao je Ljajić prilikom posete Specijalnom zavodu za decu i omladinu "Dr Nikola Šumenković" u Stamnici, kod Petrovca na Mlavi.

Prema njegovoj oceni, politička pozadina izveštaja se ogleda u tome što je prvo objavljen u inostranim medijima, a zatim što se u zaključku sugeriše da Srbija ne bi trebalo da uđe u Evropsku uniju dok ne reši ovaj problem.

Ljajić nije isključio mogućnost da u tretmanima u pojedinim institucijama ima propusta, ali je naglasio da je reč o apsolutno sporadičnim slučajevima i propustima, a nikako praksi.
On je pozvao roditelje ove dece da prijave propuste i eventualna zlostavljanja, najavivši da će ispitati svaki pojedinačni slučaj i da neće stati dok ne ispita svaki navod iz izveštaja te nevladine organizacije.

"Ovde neko ne govori istinu. Ili svi mi zajedno, ili gospodin Rozental", rekao je Ljajić i naveo da je jedna od neistina u izveštaju podatak iz izveštaja da u Srbiji ima 11.000 osoba sa takvim potrebama, dok je istina da ih ima 6.000.

Ministra Ljajića bi trebalo da bude sramota zbog takve izjave. Sad je problem u projkama, je li? Ti ljudi su za njega brojevi. Poenta je u tome da li tih nesrećnih ljudi ima 11 ili 6 hiljada. Sramota. Neka ih ima "samo" jedna hiljada, neka ih ima 50, stvar je u tretmanu koji oni imaju u našim ustanovama.

Može Ljajić da priča šta god hoće. Da u svom bliskom okruženju nemam dokaz da Ljajić ne govori istinu, možda bih i nasela. Ovako može da priča vama kojima su bitne brojke, a ne suštinska briga o ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.

Te ustanove i jesu mučilišta, pa da li za 11000 ili za 6000 ljudi, za mene je manje važan podatak.

unicef: radi se na reformi

sistema brige o deci u srbiji
Politika - Pre 2 sata i 34 minuta

BEOGRAD - Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštio je danas da Srbija nije izuzetak u pristupu brizi o deci ometenoj u razvoju i da, svesno nedostataka u toj oblasti, resorno ministarstvo zajedno sa drugim ključnim akterima već nekoliko godina radi na reformi sistema brige o deci.
U saopštenju Unicefa navodi se da su mnogi od problema koji su istaknuti u izveštaju međunarodne organizacije MDRI "i glavni razlog što Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, UNICEF i drugi ključni partneri rade zajedno u poslednjih nekoliko godina na reformi sistema brige o deci".
Podvlači se da je Strategija o reformi socijalne politike usvojena 2005. godine.
Organizacija za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju MDRI je u predstavljanju svog izveštaja u sredu navela da su deca u specijalnim ustanovama u Srbiji zlostavljana - vezuju se za krevete, nemaju adekvatnu medicinsku negu, vrše nuždu u krevetima, te da u ustanovama tokom zime nema grejanja.
U saopštenju, Unicef navodi da proces transformacije sadašnjeg sistema ustanova u Srbiji u službe koje bi bile više oslonjene na lokalne sredine "napreduje, ali sporo".
"Među prvim merljivim rezultatima je broj centara za dnevnu brigu, uključjući i za decu sa posebnim potrebama, koji su uspostavljeni na lokalnom nivou u celoj zemlji", kaže se u saopštenju.

"Međutim, u bilo kom društvu deca sa teškim mentalnim oštećenjima nisu prioritetna grupa za reformu (socijalnih) službi, pošto nalaženje alternative nezi u ustanovama zahteva viziju i angažovanje značajnih sredstava, i Srbija u tome nije nikakav izuzetak", navodi se u saopštenju.

Ето, сада еварас и Соња Бисерко могу да оптуже и

УНИЦЕФ да је фашистички.... ахахаха........

Da probam da nastavim.

Čuo sam vic pre nekoliko dana:
- Mislio sam da mi u Srbiji živimo kao stoka. A onda sam video kako živi stoka u Kanadi...

Imamo mnogo problema na svim poljima.

Da li možemo da kažemo svetu: "Hej, siromašni smo. Zaostajemo. Zato se neke stvari kod nas rade kao što su se radile kod vas pre izvesnog vremena. Ako želite da pomognete dobro ste došli. Ako ne želite da pomognete, nemojte bar odmagati."?

Ovo je već druga pesma u odnosu na tvoj prethodni post.
Vlast je nesposobna, i tu se slažemo.
Imamo li alternativu? Imamo li ikoga na političkoj sceni ko bi bio dobar, ili smo primorani da na izborima zaokružujemo "manje zlo"?

Bravo Deki, lepo rečeno. Naročito boldirani deo. Za takve stvari treba tražiti pomoć Udariti na sva zvona da imamo problem te vrste i da nemamo sredstava da ga rešimo. Tražiti pomoć, a ne gurati problem pod tepih. Ispliva kad - tad.

Sad se setih zagovornika monarhije i hvalospeva o ogromnoj humanitarnoj pomoći koju je prestolonaslednik obezbedio preko svojih humanitarnih organizacija. Pitam se gde li su samo otišle te pare. Ili je i on isuviše gadljiv da bi obišao neku ustanovu ovog tipa i skupio tu svoju famoznu pomoć.

Što se tiče mog odnosa prema izborima koji se približavaju, ako ih uopšte bude - ja imam svoje rešenje - prvi put od punoletstva neću izaći na izbore.

Onaj ko ima favorita neka glasa, ja zaista ne mogu da donesem odluku za koju mislim da bi bila ispravna i ne želim da glasam samo da bi bila ispoštovana forma. Jednostavno ću ih sve ignorisati, da me za neku godinu ne bi opet grizla savest zašto sam glas poklonila ovome ili onome. Nema više, što se mene tiče - kraj.

И зашто постујеш слике тих несретника? С којим правом? Како те није срамота! Исто радиш што и неке дежурне луде на теми о животињама - данима су слале фотке на којима као животиње пате.

sta je boli te istina?
inace, sad obrati paznju....
sta mislis jel su ti na slikama birali da budu takvi?

unicef: radi se na reformi

sistema brige o deci u srbiji
Politika - Pre 2 sata i 34 minuta

BEOGRAD - Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštio je danas da Srbija nije izuzetak u pristupu brizi o deci ometenoj u razvoju i da, svesno nedostataka u toj oblasti, resorno ministarstvo zajedno sa drugim ključnim akterima već nekoliko godina radi na reformi sistema brige o deci.

Ето, сада еварас и Соња Бисерко могу да оптуже и

УНИЦЕФ да је фашистички.... ахахаха........

:confused::confused: A šta je ovde smešno? I da li bi trebalo da nam bude lakše zbog toga što u ovom slučaju nismo izuzetak? Manje nas grize savest, je li? I drugi to rade, pa zašto ne bismo i mi?

Svašta.

važno da si se ti nasmejao....
talogu ljudskog roda...

Па сигурно да сам се насмејао јер сте ти и твоја усташка "дружбеница"
Соња Бисерко поново ПОПУШИЛЕ.

п.с. Ти си ТАЛОГ који покушава да нападом на државне институције исте искључи
из овог проблема, е да би се са својим пајтосима угурала као "спаситељка и душебрижница" а све у циљу да опљачкате ту беспомоћну и болесну децу и да
на њиховој несрећи профитирате.... станови а?... имовина, а?

Па сигурно да сам се насмејао јер сте ти и твоја усташка "дружбеница"
Соња Бисерко поново ПОПУШИЛЕ.

п.с. Ти си ТАЛОГ који покушава да нападом на државне институције исте искључи
из овог проблема, е да би се са својим пајтосима угурала као "спаситељка и душебрижница" а све у циљу да опљачкате ту беспомоћну и болесну децу и да
на њиховој несрећи профитирате.... станови а?... имовина, а?

ne seri

Zaista, dokle ce ti monarhisti da ignorisu problem hendikepiranih!?
.

Ne samo oni. Rekla sam već, nema potrebe da ponavljam toliko puta - na prvom mestu država mora da se pobrine za hendikepirane osobe, a ovo sa prestolonaslednikom je zaista bila jedna spontana reakcija, nisam imala nameru da budem tendenciozna, ali sam se naslušala priča o toj ogromnoj humanitarnoj pomoći koja stiže sa svih strana, izmedju ostalih i od humanitarnih organizacija NJKV, a ja nešto nikako da uočim boljitak, pa sam se pitala da li je možda preosetljiv da poseti i jednu takvu ustanovu i da se organizuje neka akcija za pomoć takvim ljudima.

Da, ovo mi zvuči nešto poznato: evo i ja sam "TALOG", koji se ugurao kao "spasiteljka i dušebrižnica", a sve u cilju da onomad opljačkam Zlovrt, i da na nesreći direktora profitiram...
Nemaš ti pojma o aktivizmu bilo koje vrste.
O humanitarnom radu najmanje.

Znaš, eremita, svako polazi od sebe...
Ti stanovi... imovina... ti si opsednut time. Svuda vidiš neko profiterstvo, a?

Bravo Deki, lepo rečeno. Naročito boldirani deo. Za takve stvari treba tražiti pomoć Udariti na sva zvona da imamo problem te vrste i da nemamo sredstava da ga rešimo. Tražiti pomoć, a ne gurati problem pod tepih. Ispliva kad - tad.

Sad se setih zagovornika monarhije i hvalospeva o ogromnoj humanitarnoj pomoći koju je prestolonaslednik obezbedio preko svojih humanitarnih organizacija. Pitam se gde li su samo otišle te pare. Ili je i on isuviše gadljiv da bi obišao neku ustanovu ovog tipa i skupio tu svoju famoznu pomoć.

Što se tiče mog odnosa prema izborima koji se približavaju, ako ih uopšte bude - ja imam svoje rešenje - prvi put od punoletstva neću izaći na izbore.

Onaj ko ima favorita neka glasa, ja zaista ne mogu da donesem odluku za koju mislim da bi bila ispravna i ne želim da glasam samo da bi bila ispoštovana forma. Jednostavno ću ih sve ignorisati, da me za neku godinu ne bi opet grizla savest zašto sam glas poklonila ovome ili onome. Nema više, što se mene tiče - kraj.

Ah, pa ja zaboravih plemiće:wink:
Svake godine princeza Katarina organizuje prijem za decu sa posebnim potrebama. Dođu sa roditeljima, smeju slobodno da se slikaju pored luksuznog nameštaja, eventualno ih princeza udostoji prisustva na slici. Dobiju neke bedne paketiće koji ničemu ne služe, i tako svak godine. Međutim pre par godina su ipak počeli da biraju decu koja odlaze, da se royal family ne uzbuđuje mnogo kad vidi nakaznu decu.:mad:

Da, ovo mi zvuči nešto poznato: evo i ja sam "TALOG", koji se ugurao kao "spasiteljka i dušebrižnica", a sve u cilju da onomad opljačkam Zlovrt, i da na nesreći direktora profitiram...
Nemaš ti pojma o aktivizmu bilo koje vrste.
O humanitarnom radu najmanje.

Znaš, eremita, svako polazi od sebe...
Ti stanovi... imovina... ti si opsednut time. Svuda vidiš neko profiterstvo, a?

Имам посебно развијене СЕНЗОРЕ који непогрешиво
проваљују лопуже... доказано више пута, запамти ову тему,
вратићемо се за пар месеци поново на њу, као и на ону
о ЗОО врту....... као и на ону о депортацији Цигана...8-)

Тема је: КАКО СЕ СВЕ СЕКТЕ И ГРУПЕ РАЗБОЈНИКА ДОВИЈАЈУ И КАКО ПРОНАЛАЗЕ НАЧИНЕ ДА ОПЉАЧКАЈУ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ - У ОВОМ
СЛУЧАЈУ ЧАК И ОНЕ ТЕШКО БОЛЕСНЕ И НЕСПОСОБНЕ ДА СЕ БРИНУ
О СЕБИ.

čisto da podsetim tebe i ostale, koliko se ti zapravo brineš:

Ало, ЖЕНООООООО! Заболе ме шта је држава Србија потписала. Каква, бре, ЉУДСКА ПРАВА?

Svake godine princeza Katarina organizuje prijem za decu sa posebnim potrebama. Dođu sa roditeljima, smeju slobodno da se slikaju pored luksuznog nameštaja, eventualno ih princeza udostoji prisustva na slici. Dobiju neke bedne paketiće koji ničemu ne služe, i tako svak godine. Međutim pre par godina su ipak počeli da biraju decu koja odlaze, da se royal family ne uzbuđuje mnogo kad vidi nakaznu decu.:mad:

O tome ti pričam. I onda mi ovde neko priča neke priče i bajke o humanosti kraljevske porodice.

Ali nisu oni tema, žao mi je što sam ih uopšte u ovom kontekstu i pomenula.

Humanost za slikanje, tako ja to zovem.:evil:

Tačno.
Moja prijateljica je godinama kod njih radila kao PR. Znam priču.

Имам посебно развијене СЕНЗОРЕ који непогрешиво
проваљују лопуже... доказано више пута, запамти ову тему,
вратићемо се за пар месеци поново на њу, као и на ону
о ЗОО врту....... као и на ону о депортацији Цигана...8-)

Mislim da si se malo istripovao. Potraži pomoć

Back