Srbija "maćeha"

Elementarno obrazovanje podrazumeva znanje minimum jednog svetskog jezika pored maternjeg.

Ako si ti intelektualno nesposoban da naucis bar jos jedan strani jezik, onda je to tvoj licni problem koji ne bi smeo da reflektujes na ostale.

U Srbiji postoji izreka koja kaze "bogat si koliko jezika znas", a za njenog tvorca se cesto oznacava (iako je, verovatno, mnogo starija od njega) niko drugi nego prvi srpski ministar prosvete i najveci ikada prosvetitelj: Dositej Obradović. A on je i sam govorio desetak jezika.

Ali ajmo, nemojmo slušati Dositeja, poslušajmo pandura :D
Uz svo stvarno poštovanje prema tebi , , analogija tome je da je elementarno znanje da svako pored svog jezika mora znati da svira klavir , Betovena , Mocarta , Amadeusa ....
Ako to ne znaš , da sviraš klavir onda si " budak"
...........................
Ovakvu filozofiju imamo od Čomićke , pa sad jadni poslodavci u konkursima moraju da dopisuju i nepostojeće polove i novotvorene reči .

Irelevantno. Zahtev posla je da se zna odredjeni jezik.
To je obicna vestina, kao i bilo koja druga.
Veoma poželjno , i to se smatra darom .
Zamisli npr da su Rusi ili Kinezi napravili DOS , koji je skraćenicama zasnovan na jednom bliskoistočnom jeziku .
Zamisli da su neki bilo koji narod napravio operativni sistem na njihovom znakovnom jeziku .Pa ti , ja , mi , i milioni euro atlanskih programera mogli bi samo da čuvaju ovce , bez uvrede .

Moraš da ideš u inostranstvo , ako te prime , jer ovde svaki naš "gazda" je teži gazda neko stranac.
Ko nije ništa krucijalno nasledio , ili dobio od kpj stan - ovde je prosjak .
Nisu svi u populaciji sposobni da uhvate koštac sa vremenom i tehnologijom .
I toga mora neka vlast biti svesna , da se ne uzdiže iznad naroda .
Kad odeš u inostranstvo , 3 , 6 , meseci traže ti njihov jezik .
U ovom slučaju moram pohvaliti hrvate , ne traže. .
Medjutim tema je o tome da ko god iz inostranstva otvori ovde firmu , bilo šta preduzeće , restoran , on traži da znaš njegov jezik ili barem engleski .
Zašto nije uslov da taj i taj prvo mora da zna srpski kao što u inostranstvu moraš znati tudji .
I tako za njihove šefove ,poslodavce , radnike ..
Desila se pojava da imamo ogroman priliv stranaca , nebitno azija , afrika , ali u spletu čudnih istorijskih okolnosti njima je postao maternji jezik ili engleski , francuski , nemački ... a nikom jugoslovenski ..
Šta sad , da li treba ukinuti totalno u školstvu srpski , bosanski , hrvatski ,... i odmah od vrtića decu učiti nekom poslovnom stranom jeziku , jer to je postala ovakvom višedecenijskom balkanskom politikom realnost .
znas kako se raduje srbin kada se desi da ima jednog slovenackog ili hrvatskog roditelja? Jos da se hvali, ju...:hahaha:

Eto koliko srbi mrze evropu i vole srbiju...mada mozda se i ne bi radovali da npr drzava srbija aktivno ne maltretira raju svaki moguci nacin svaki moguci dan...

Veoma poželjno , i to se smatra darom .
Zamisli npr da su Rusi ili Kinezi napravili DOS , koji je skraćenicama zasnovan na jednom bliskoistočnom jeziku .
Zamisli da su neki bilo koji narod napravio operativni sistem na njihovom znakovnom jeziku .Pa ti , ja , mi , i milioni euro atlanskih programera mogli bi samo da čuvaju ovce , bez uvrede .
Naucio bih. Ako sam mogao pod stare dane Nemacki da savladam, nema sta ne mogu 😎

Uz svo stvarno poštovanje prema tebi , , analogija tome je da je elementarno znanje da svako pored svog jezika mora znati da svira klavir , Betovena , Mocarta , Amadeusa ....
Ako to ne znaš , da sviraš klavir onda si " budak"
...........................
Ovakvu filozofiju imamo od Čomićke , pa sad jadni poslodavci u konkursima moraju da dopisuju i nepostojeće polove i novotvorene reči .

Ides u kranjost.

Jednostavno, ne moze se neko zvati danas visoko obrazovanom osobom a da u nekoj vrlo dobroj meri ne zna engleski.
Na stranu je hoces li ga koristiti (npr Francuzi u Francuskoj nece, ali ga znaju odlicno i itekako koriste kad putuju - uverio se vise puta).

Nisam ja to nametnuo, svet je postao globalno selo, a taj engleski je postao neki zajednicki jezik sporazumevanja u tom selu.

I ne moze se porediti vestina sviranja instrumenta sa znanjem jezika.

I najgluplja deca, koja rastu u dvojezicnim porodicama (ili u proodicama koje zive u inostranstvu, gde jedan jezik govore u kuci a drugi napolju) nauce odlicno oba jezika, i to ti je dokaz da za jezik ne treba talenat.
Ali dobro sviranje klavira je druga dimenzija koja zahteva i talenat i trening, dok jezik, bukvalno, moze svako.

Sad, nauka je skontala da jezik lakse ide sto je covek mladji, pa sad deca od prvog osnovne uce strani jezik, sto je super stvar.

Ali da se vratimo na temu: strana firma ne zahteva iz hira znanje stranog jezika, vec su procenili da je to neophodno zbog nacina poslovanja, i to je to. Nema tu skrivene agende.

Back