Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
https://anabin.kmk.org/anabin.html

Kome treba, ovde se proverava sta je priznato a sta nije...

Ja sam cak slao svoju diplomu u Bonn na izjednacavanje, platio oko 300 evra i imam zvanicnu potvrdu da mi je diploma jednaka Nemackoj (Visoka Tehnicka Skola Strukovnih Studija u Novom Sadu). Nije obavezno, ali mi je pomoglo da dobijem posao.
Da li je moguce da specijalisticke strukovne studije zavrsene u Novom Sadu na Visokoj tehnickoj skoli strukovnih studija, odsek inzenjerstvo zastite zivotne sredine i zastite na radu, zvanje inzenjer bezbednosti i zdravlja na radu - specijalista, nije priznato!??

Ako pricamo o samo strukovnim studijama u trajanju od jedne godine - onda je muguce. Ja sam zavrsio prvo osnovne studije (to mi je priznato) pa potom i specijalisticke (smer Elektronsko poslovanje) i specijalisticke mi nisu priznate. Nemacka priznaje samo Bachelor diplomu, pa dalje master i doktorske studije. Ovo specijalisticno zvanje izmedju ne postoji. Sto je i opravdano, ako neko pere diplomu sa megadensa i slicno ovim studijama...

Ukoliko imate zavrsene osnovne studije, ja bih probao sa nostrifikacijom, mozda i prodje. ni anabin nije 100% tacan. Ali sa specijalistickim ni ne pokusavajte

Pozdrav svima.
Moja supruga je Nemica, koja naravno ima EU pasoš i sve to. I hteli bi smo da se prijavimo za spajanje porodice(u Lajpcigu) ali pošto se u ambasadi dugo čeka video sam ovde da može da se obavi u ausländerbehörde pa me interesuje ako neko zna kako ide ta procedura i da li je bitno koliko ona zarađuje pošto su nam u nemačkoj rekli da nije baš bitno koliko bi ona zarađivala pošto je Nemica pa nije toliko bitno. Hvala ☺️

Ako pricamo o samo strukovnim studijama u trajanju od jedne godine - onda je muguce. Ja sam zavrsio prvo osnovne studije (to mi je priznato) pa potom i specijalisticke (smer Elektronsko poslovanje) i specijalisticke mi nisu priznate. Nemacka priznaje samo Bachelor diplomu, pa dalje master i doktorske studije. Ovo specijalisticno zvanje izmedju ne postoji. Sto je i opravdano, ako neko pere diplomu sa megadensa i slicno ovim studijama...

Ukoliko imate zavrsene osnovne studije, ja bih probao sa nostrifikacijom, mozda i prodje. ni anabin nije 100% tacan. Ali sa specijalistickim ni ne pokusavajte
Zavrsila sam osnovne strukovne, pa zatim specijalisticke studije, sta da radim, jel me mozete posavetovati i detaljnije objasniti koji su mi koraci, sta da uradim? Takodje imam Bachelor + specijalisticke...

Ja koliko vidim , a pratim 8 meseci, oni polako već gase noks1-2 (sve manje termina dobija ova grupa prijavljenih u odnosu na ostale) a od noks3-5 biraju prema nekim njihovim prioritetima. Naravno noks6-7 ide bolje od svih što je i logično. Taman prema izjavi onog njihovog sa prethodnih stranica, “Ne treba im nekvalifikovana radna snaga niti stariji od 45god koji brzo padnu na soc program” . Kad krene novi zakon ima brže da čiste jer će biti, biraj po kom ćeš programu u tom smislu smo povlašćeni mi Balkanci.

Pozdrav,

Koji su dalji koraci za dobijanje plave karte nakon dobijanja vize na 6 meseci?

Unapred zahvalan.

1. Naci stan i dobiti ugovor o istom
2. registracija adrese na kojoj cete ziveti
3. rezervisati termin u KVR koji je u vasoj nadleznosti za zamenu ulazne vize za plavu kartu

Zavrsila sam osnovne strukovne, pa zatim specijalisticke studije, sta da radim, jel me mozete posavetovati i detaljnije objasniti koji su mi koraci, sta da uradim? Takodje imam Bachelor + specijalisticke...
Vratite se nekoliko stranica unazad, ima moj post o tome kako nostrifikovati diplomu, link ka anabin sajtu i uputstvo za gradjane Srbije. Nije obavezno, ali opet, verujem da se lakse dobija posao ako imas dokument u ruci.

Ja koliko vidim , a pratim 8 meseci, oni polako već gase noks1-2 (sve manje termina dobija ova grupa prijavljenih u odnosu na ostale) a od noks3-5 biraju prema nekim njihovim prioritetima. Naravno noks6-7 ide bolje od svih što je i logično. Taman prema izjavi onog njihovog sa prethodnih stranica, “Ne treba im nekvalifikovana radna snaga niti stariji od 45god koji brzo padnu na soc program” . Kad krene novi zakon ima brže da čiste jer će biti, biraj po kom ćeš programu u tom smislu smo povlašćeni mi Balkanci.
Kratko, sazeto i vrlo tacno.

Zato ucite nemacki da budemo spremni kada krene novi zakon,ne gubite vreme.

Potreban savet...
Radim u Nemackoj vec sest meseci decu prijavila na spajanje,medjutim kolko se dugo ceka starije dete upisalo ove godine srednju skolu u Bg I volelo bi da to zavrsi pa da ide dalje skolovanje u Nemacku.Interesuje me da li bi bio problem da se na terminu pojavi samo mladje dete?A starije kasnije da dodje na Ausbildung.Jednostavno smo se nadali da ce se manje cekati na termin,necemo ga dobiti sigurno u ovoj godini,znate svi da je sistem skolovanja tamo sasvim drugaciji od naseg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back