Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde pricas o znanju engleskog, zar ne? Mislim da je kolega pitao za znanje nemackog, tj. Da preformulisem: Plavu kartu je moguce dobiti samo sa znanjem engleskog?
Plavu kartu mozes da dobijes bez certifikata jezika,to su ljudi sa univerzitetskom diplomom i poslodavac te nece ni zaposliti ako ne piznajes nemacki ili englski logicno to i znaju ovi u ambasadi;posle 33 meseca boravka u Nemackoj mozes da konkurises cak i posle 21 meseca boravka na osnovu plave karte za trajnu boravisnu dozvolu ali do tad moras poloziti B2 nemacki jezik.

Hvala clanu @tomas1982 na dodatnom pojasnjenju i na privatnoj poruci, po meni bolje da pisemo javno, da svi vide i informisu se.
Konkretna situacija: kolega je otisao na plavu kartu, samo sa znanjem engleskog jezika, druga je prica sto ce kroz vreme polagati nemacki kroz integracioni proces.
Bar sam ja tako shhvatio.
Prastajte sto sam zapeo sa ovim, ali imam C1 engleski, mozda i vise, a nemacki sam izmedju A1 i A2. Inace, aplicirao 10.05.2018. Noks 1-2 i vidim da je "mrka kapa" za skorasnje dobijanje termina, pa zato pitam.

Hvala clanu @tomas1982 na dodatnom pojasnjenju i na privatnoj poruci, po meni bolje da pisemo javno, da svi vide i informisu se.
Konkretna situacija: kolega je otisao na plavu kartu, samo sa znanjem engleskog jezika, druga je prica sto ce kroz vreme polagati nemacki kroz integracioni proces.
Prastajte sto sam zapeo sa ovim, ali imam C1 engleski, mozda i vise, a nemacki sam izmedju A1 i A2. Inace, aplicirao 10.05.2018. Noks 1-2 i vidim da je "mrka kapa" za skorasnje dobijanje termina, pa zato pitam.
No problem napisano ti je javno detaljno iznad,radi se o jednoj stvari Plava karta je poseban slucaj imas propisan minimalan bruto nisam siguran od neki 39000e za deficitarna pa do 49000e za ostala na godisnjem nivo,u ambasadi ti ne traze nilakav certifikat za jezik samo validan ugovor i vazecu univerzitetsku diplomu i picis u Nemacku za mesec dva,to jetakozvani odliv mozgova za kojima Nemci vape pa jezik zavrsavas u Nemckoj.et jos jednom detaljno.pozz

https://anabin.kmk.org/anabin.html

Kome treba, ovde se proverava sta je priznato a sta nije...

Ja sam cak slao svoju diplomu u Bonn na izjednacavanje, platio oko 300 evra i imam zvanicnu potvrdu da mi je diploma jednaka Nemackoj (Visoka Tehnicka Skola Strukovnih Studija u Novom Sadu). Nije obavezno, ali mi je pomoglo da dobijem posao.

Hvala na odgovoru, a jel mozes molim te da napises i na koje tacno likove idem dalje ....ne mogu vise da trazim :)

Jes malo zamrsen sajt. i meni je trebalo par dana da skupim sve info :)

https://www.kmk.org/zab/central-off...-foreign-higher-education-qualifications.html

https://www.kmk.org/zab/zentralstel...ationen/einzureichende-dokumente/serbien.html

Ovde se nalazi sve sto treba od dokumentacije sto se tice fakulteta u Srbiji, na drugom linku.

ima i dobro uputstvo kako koristiti anabin sajt na DW:

https://www.dw.com/sr/priznavanje-diploma/a-17275420

Inace da dodam za plavu kartu, ne traze nemacki jezik, niti traze da pohadjas integracioni kurs. Ja sam dobio plavu kartu na 4 godine, s tim da mogu da trazim stalni boravak posle 21 meseca ako dokazem znanje nemackog na B1 nivou (da, pitao sam, nije B2).

Ako posle 4 godine neko ne zna nemacki (ima slucajeva, kod mene u firmi je zvanicni jezik engleski, pola firme godinama ovde zivi a nemacki ni da beknu), najgore sto moze da ti se desi je da ti produze plavu kartu na jos 4 godine, a ne za stalno.

Trenutno je 52300 evra bruto minimum za sva zanimanja osim deficitarnih, za koje je nesto preko 39000 limit.

Dakle, moje iskustvo posle godinu dana, nije nikakav problem ako ne znas jezik, engleski je bitan, barem za plavu kartu i odredjena zanimanja. Treba ga nauciti jer je to prosto normalna stvar ako zelis da zivis u stranoj zemlji, ali nije presudno. Doduse ja zivim u Minhenu gde stvarno to nije problem i pricaju engleski i na trafici, ali recimo u nekom manjem mestu u unutrasnjosti.... tu vec nastaje problem.

Mrka kapa jeste, mnogo sporo ide sve,a kad se usvoji novi zakon ako stvarno 2020. stupi na snagu pitanje je sta ce sve da se desava dalje, nikom jos nije 100 posto jasan taj novi zakon.
Svakako za one sa noks 6-8 nije veliki problem ako nadju poslodavca, viza se vrlo brzo dobije, 2-3 meseca maksimum.

Nismo daleko odmakli od 99,nije mnogo ni prošlo,tek 20 godina.

Jedna cela generacija je prošla od '99, ljudi koji su se tada i kasnije rodili sada čekaju da dobiju termine za vizu kako bi okretali babe i dede po Nemačkoj, dok njihovi vršnjaci iz Rumunije i Bugarske idu u tu istu Nemačku da studiraju šta god žele potpuno besplatno, a tebi za to pored vize treba 10.000e na računu.

Srbija je jedna nazadna i zaostala država od koje nema ništa niti će ikada bi išta.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back