Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne treba ti overena fotokopija ako apostil stavljas na original diplome. A kada prevodis diplomu, prevodilac prevodi i apostil. Predaje se prevod, fotokopija (ne pise da mora overena) i original na uvid.

Eto vidis, a meni notar rekao suprotno... Evo sad bas gledam u Checklist i mislim da si u pravu: "Npr. diplome, svedočanstva sa apostilom i prevodom na nemački jezik overenim od strane sudskog tumača, kao i radna knjižica (ukoliko je posedujete, bez prevoda)". Dakle samo prevod treba da se overi, moja greska. A imas li info za dodatak diplomi, ide li na njega apostil ili samo prevod i overa.

Eto vidis, a meni notar rekao suprotno... Evo sad bas gledam u Checklist i mislim da si u pravu: "Npr. diplome, svedočanstva sa apostilom i prevodom na nemački jezik overenim od strane sudskog tumača, kao i radna knjižica (ukoliko je posedujete, bez prevoda)". Dakle samo prevod treba da se overi, moja greska. A imas li info za dodatak diplomi, ide li na njega apostil ili samo prevod i overa.

Pa naravno da ce ti notar reci drugacije, kako bi ti u suprotnom naplatio overu :) Prevod ti overava tumac svojim pecatom i obicno ti da dva primerka.
Za dodatak diplomi ne znam, ali bih rekao da je logicno da i na njega treba apostil.

Pa kao sto sam napisao, diploma treba da se kopira u dva primerka i da se isti overe kod notara zatim da se stavi apostil pecat na original i da se sve to prevede. S obzirom da prevod ide NAKON apostila, verovatno ces morati i apostil pecat naknadno da prevedes (ova informacija nije proverena). Ako ti nosis samo Bachelor, onda ja mogu samo Master?! :\ Nista mi nije jasno a ovi iz ambasade KULIRAJU! Mislim, nece valjda traziti i Bachelor jer tu diplomu moram da saljem na nostrifikaciju, pa onda overe, apostil, prevodi, zesce maltretiranje... BTW, koji dodatak diplomi nosis? Da l' ide apostil i na njega?

Mislim da cu tokom ovog procesa da usavrsim meditaciju i tehnike zen budizma. :lol:

Dodatak diplomi i na srpskom i preveden na nemacki. Nadji svoj fakultet na anabin.de i ako ima oznaku H+ i tvoj studijski program ako ima H+ to odstampaj, ne moras da nostrifikujes za ambasadu!
Eh sad nisam razumela jel mora i prevod na nemacki da ima apostil ili preveden apostil? :/

Poslednja izmena:
Nema potrebe da radis apostil na prevod, on ide samo na original. To sam uradio, master diploma je H+ A4 i tu nema problema, u pitanju je Austrijska skola tako da ce to Nemci priznati, muci me ovo za Bachelor iz Srbije koji je H+/-, pa bih bio srecan ako tu diplomu ne moram prikazivati.

Valjda onda nece biti problem sto nemam preveden apostil na prevodu diplome!

ma nema to.ok ima sa fakulteta ali ja idem tamo kao pomocni radnik nema veze sa fakultetom.a jeste inace priznat h+.ponecu cisto ono bzv.a inace sam sertifikat uradio cisto radi prakse sto su stavili od 120-360 sati.sertifikat.tj.skola nema je ni na spisu tamo na anabin.de

Pa ako nema veze sa fakultetom onda ne moras da nosis fakultetsku diplomu, jer te tako onda mogu samo odbiti kao prekvalifikovanog radnika. Na anabin.de su samo fakulteti izlistani, nisam sigurna gde se mogu pronaci informacije o skolama!

- - - - - - - - - -

Iskreno, to bi možda mogao biti problem jer se i apostille uvek prevodi.

uh, onda je malo zeznuto jer je meni prevod uradjen i bez toga :/

ok tatjana ti verovatno bolje znas.ja sam od skoro na ovom forumu.kako moze pravnik da bude prekvalifikovan a radi kao pomocni radnik negovatelj.nije ista bransa.da sam bar doktor.a nije ovo sertrifikat iz skole lose sam napisao.ono sa narodnog univerziteta.nekad radnickog.ustvari zbog prakse sam uradio ponavljam.posto nemam radnog iskustva.a stavili tamo 120-360 sati

ok tatjana ti verovatno bolje znas.ja sam od skoro na ovom forumu.kako moze pravnik da bude prekvalifikovan a radi kao pomocni radnik negovatelj.nije ista bransa.da sam bar doktor.a nije ovo sertrifikat iz skole lose sam napisao.ono sa narodnog univerziteta.nekad radnickog.ustvari zbog prakse sam uradio ponavljam.posto nemam radnog iskustva.a stavili tamo 120-360 sati

Pa onda diplomu pravnika nemoj ni da nosis, buduci da nema veze za poslom koji ces obavljati u Nemackoj, moze samo da ti stvori probleme.
hmm sto se tice negovatelja, med sestara i uopste te sfere ne razumem se mnogo, jedino sto znam da Nemci ne priznaju diplome med. sestara koje su stecene u privatnim medicniksim skolama. Zaista ne znam da li je Narodni univerzitet u drzavnom ili privatnom vlasnistvu, to ti bolje znas, ali ako je u privatnom mozda vazi isto sto i za med. sestre koje su se skolovale u privatnim skolama.

Da li se obrasci za podnesenje zahteva za vizu dobijaju u ambasadi ili su to ovi obrasci koji su na stranici ambasade,tj. oni na kojima i pise sta nam sve treba?
(2 obrasca za podnošenje zahteva )

Ne dobija se ništa u ambasadi, sve moraš sam pripremiti.
Dva obrasca za podnošenje zahteva za izdavanje vize radi dugoročnog boravka preko 90 dana odštampati (isto sa sajta ambasade ima u pdf formatu) kao i taj informatora sa kog gledaš šta ti je potrebno.
Popuniti i jedno i drugo u dva primerka.
Na informatoru treba upisati samo mejl adresu, datum termina i potpis.
Obrazac ima malo više posla ali se može popuniti. Ukoliko niste sigurni, pravac agencije oko ambasade.

Ne dobija se ništa u ambasadi, sve moraš sam pripremiti.
Dva obrasca za podnošenje zahteva za izdavanje vize radi dugoročnog boravka preko 90 dana odštampati (isto sa sajta ambasade ima u pdf formatu) kao i taj informatora sa kog gledaš šta ti je potrebno.
Popuniti i jedno i drugo u dva primerka.
Na informatoru treba upisati samo mejl adresu, datum termina i potpis.
Obrazac ima malo više posla ali se može popuniti. Ukoliko niste sigurni, pravac agencije oko ambasade.

Da li popunjavamo taj zahtev za vizu rucno ili da to otkucamo preko kompjutera? Videla sam da je neko stavio link sa primerom kako se popunjava otkucano na kompjuteru pa sam sad u nedoumici.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back