Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo svima, procitala sam ceo forum i iz svega sam zakljucila je da smo svi u poprilicno istom stanju, da ne kazem sa r. Mene zanima, ako nije problem da svi koji cekaju kazu za koju vizu od kada cekaju. ja sam sa izdatom dozvolom ono clan 26,2 i cekam od 15.08.
Isto me zanima, ako neko upucen moze da mi kaze da li sam uopste u dobroj kategoriji zakazala. nasla sam posao negovateljice i dobila radnu dozvolu iz Essena. da li sam trebala negde drugo da se prijavim?
bila bih zahvalna ako biste mi odgovorili. lo

Da podelim moje dosadasnje iskustvo sa citaocima bloga.Obzirom da sam za boravisnu vizu podneo zahtev pre 7 nedelja i da me nervzoa malo vise napala...dodjem do mail adrese imigracione sluzbe u Münchenu.Napisem im mail i gle cuda odgovor za sat vremena.Imamo u sistemu vas zahtev za vizu i nspisu broj zahteva koji se slaze sa brojem koji sam dobio u konzulatu.Nemacki konzulat im jos nije prosledio moju dokumentaciju...u dopisu mi traze da im dostavim moju prijavu boravka.....to sam odmah i uradio...ubrzo dobijam dopis koji su poslali konzulatu da im odmah dostave dokumentaciju....sad cemo videti sta se desava....toliko o azurnosti konzulata u Beogradu.Pisacu sta se dalje dogadja.pozzzz svima

Opstina u kojoj sam ja nasao poslodavca nema tim savezne agencije za zaposljavanje koji bi mi izdala privremenu radnu dozvolu...u agenciji za zaposljavanje su rekli i dali svu mogucu dokumentaciju poslodavcu al nista od onoga sto mi treba za dobijanje vize shodno clanu26.stav 2.zakona o zaposljavanju.... da li neko ima ideju kako da zakazem termin u ambasadi za koju vizu imajuci u vidu da imam sve od papira sem te privremene dozvole od savezne agencije...?

Pozdrav Dalibore,
ja sam isto dvojni državljanin i zvanično sam dobio odgovor od ambasade da nosioci dvojnog državljanstva BiH i Srbije mogu aplicirati u Beogradu samo ako zaista i žive tu tj ako si prijavljen najmanje 6 mjeseci, možeš izvaditi listing iz PIO, donijeti na uvid uverenje o prebivalištu. Za mene to nije bio problem jer ja zaista živim u BG a i prijavljen sam od 2014 tako da me nije tu iscimavala. Ali, ne bih bio optimističan za one koji dolaze sa tek gotovim pasošem a bez srbijanske lične karte. Pogotovo ne bih bio optimističan za one koji vade pasoš preko konzulata van Srbije. Amaterski savjet, barem sa moje strane, je sljedeći: ako imate državljanstvo Srbije, vadite lične karte i prijavite se u nacinalnu službu za zapošljavanje, riješite prebivalište (što svakako morate da biste dobili ličnu kartu) itd..Osim eventualno školske diplome, nijedan dokument iz BiH vjerovatno nije validan u beogradskoj ambasadi. .evo kopiram i odgovor ambasade, odgovorili su mi u roku 2 dana:

Poštovani,
strani državljani, tako i državljani Bosne i Hercegovine, mogu da podnesu zahtev za vizu u Nemačkoj ambasadi u Beogradu samo ukoliko zaista žive u Srbiji i imaju boravišnu vizu za Srbiju, duže od 6 meseci, u svom pasosu.
Državljani sa dva državljanstva, od kojih je jedna srpska, moraju dokazati da zaista žive u Srbiji. Dokazi su na primer prjiava boravka najmanje 6 meseci, ugovor o stanovanju ili dokaz o posedovanju stambenog objekta u Srbiji, dokazi o sredstvima za izdržavanje kao radni odnos (listing iz PIO-a), potvrde dece iz skole idt.

S poštovanjem

Odeljenje za vize / V105
Nemačke Ambasade Beograd

Hvala vammeid..................
Posjedujem drzavljanstvo R Srbije od 2015 godine a uz pasos cu dobiti i licnu kartu naravno sa mjestom prebivalista na teritoriji R Srbije ... hm...UBIJA ME tih 6 mjeseci boravka !!!! Mada iskreno govoreci predao sam ja i u Sarajevu u 8/2017 (mada bih isti i stornirao ukoliko progulim u BG) ali me nema ni u roomingu do 3/2018 ... eh sada ... nisam pametan, sta i kako dalje ??? Imam posao u DE ali kako do DE.... hehehe...
LP Dalibor

Da podelim moje dosadasnje iskustvo sa citaocima bloga.Obzirom da sam za boravisnu vizu podneo zahtev pre 7 nedelja i da me nervzoa malo vise napala...dodjem do mail adrese imigracione sluzbe u Münchenu.Napisem im mail i gle cuda odgovor za sat vremena.Imamo u sistemu vas zahtev za vizu i nspisu broj zahteva koji se slaze sa brojem koji sam dobio u konzulatu.Nemacki konzulat im jos nije prosledio moju dokumentaciju...u dopisu mi traze da im dostavim moju prijavu boravka.....to sam odmah i uradio...ubrzo dobijam dopis koji su poslali konzulatu da im odmah dostave dokumentaciju....sad cemo videti sta se desava....toliko o azurnosti konzulata u Beogradu.Pisacu sta se dalje dogadja.pozzzz svima

Vi ste vec bili na termin u ambasadi? Meni u Ausladnderbehorde rekli da oni odlucuju o vize. A kakvu prijavu boravka trazili?

Poz svim forumasima. Iscitao sam celu temu. Ali imam VAZNO pitanje. U vezi spajanja porodice me zanima. Osim sto supruznik koji radi u Nemackoj putem radne vize mora da ima odredjenu kvadraturu stana i odredjena minimalna primanja. Supruznik koji dolazi treba da polozi A1. To mi je sve jasno. ALI ME ZANIMA DA LI TAJ SUPRUZNIK IZ SRBIJE KAD SVE TO SREDI (polozi A, sredi vizu za spajanje porodice) I DODJE U NEMACKU KOD SVOG BRACNOG DRUGA DA LI I MA PRAVO DA RADI? DA LI IMA PRAVO DA RADI CIM NADJE NEKI POSAO ILI MORA DA CEKA NEKI ODREDJENI PERIOD DA PRODJE???

Boško, niko ti neće reći šta ti možeš da radiš tamo, o tome ipak moraš sam da se pobrineš.

Poslove koje možeš da radiš sa fakultetom koji si završio si već naveo u jednoj od prethodnih poruka, ostaje samo da potražiš raspisana radna mesta i moguće poslodavce na nekom od sajtova za traženje posla u DE.

Recimo:

www.indeed.de

www.monster.de

www.stepstone.de

www.jobs.de

www.joblift.de

Berza poslova nemačkog Biroa za zapošljavanje

...i tako dalje.
MidHeDLER hVALA NA ODGOVORU. Ali ja sam mislio posto mi je jedan drug rekao da mu prevedem diplomu na nemacki pa da on odnese u neku sluzbu u Nemackoj pa da oni vide sge i sta moze da se radi odnosno koji poslovi mogu da de rade. pa me je zanimalo d ali neko ima slicna iskustva ovde pa reko ajde da pittam. Jedno pitanje tipa oglas za posao i na primer u opisu posla nije nesto sto bi moglo da se radi ili do nekle moze da s eradi da li vredi konkurisati i kakvi su uslovi da vam poslodavci odgovore> hvala

Da 31.08.2017 ...Prijava boravka. (Gde cu ziveti kad budem u Münchenu)

- - - - - - - - - -

Sehr geehrte Damen und Herren,

bitte nehmen Sie von beigefügter E-Mail Kenntnis.
Bitte teilen Sie uns mit, ob Sie den Visa-Vorgang bereits an die zuständige Ausländerbehörde weitergeleitet haben. Nach eigenen Angaben wohnt der Antragsteller im Stadtgebiet München.

- - - - - - - - - -

nach Prüfung des entsprechenden EDV-Programms konnte festgestellt werden, dass Sie bei der Botschaft in Belgrad unter folgendem Aktenzeichen (DEU/509200/20170831/000449501) einen Visumsantrag gestellt haben.
Leider war der Vorgang jedoch nicht in der Ausländerbehörde München zugewiesenen Fällen aufzufinden.
Bitte teilen Sie uns mit, wo Sie nach Ihrer Einreise Ihren Wohnsitz haben werden, da sich die Zuständigkeit grundsätzlich nach dem geplanten zukünftigen Aufenthaltsort richtet und der Vorgang an die für diesen Ort zuständige Ausländerbehörde gesendet wird.

Mit freundlichen Grüßen

Od 01.01-2018 vise nece biti potrebne vize za Nemacku.To je danas preno najcitaniji BiH list Dnevni Avaz.Ceo tekst glasi ovako;

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle,ovo važi za građane sa srpskim, bosanskim i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati. Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar, građevinac, spremačica ili nešto drugo.

Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi EU građani moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.

Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

A pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada. Trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU pasošima.

Od 01.01-2018 vise nece biti potrebne vize za Nemacku.To je danas preno najcitaniji BiH list Dnevni Avaz.Ceo tekst glasi ovako;

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle,ovo važi za građane sa srpskim, bosanskim i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati. Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar, građevinac, spremačica ili nešto drugo.

Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi EU građani moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.

Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

A pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada. Trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU pasošima.
Ovo je lupetanje. Spinovanje. Da je tako onda bi u EU nagrnulo od 1 Januara 2018, milion ljudi iz BIH barem, 2 miliona iz Srbije. Makedonije milion. To bi bio najveci egzodus naroda sa Balkana ikada u istoriji.Gori od Sirijske izbeglicke krize. Od toga nema nista. Taman kad bi to dozvolila EU. Vlast u Srbiji BiH Makedoniji bi zatvorila granice da im drzave ne ostanu puste.

Poslednja izmena:
Ovo je lupetanje. Spinovanje. Da je tako onda bi u EU nagrnulo od 1 Januara 2018, milion ljudi iz BIH barem, 2 miliona iz Srbije. Makedonije milion. To bi bio najveci egzodus naroda sa Balkana ikada u istoriji.Gori od Sirijske izbeglicke krize. Od toga nema nista. Taman kad bi to dozvolila EU. Vlast u Srbiji BiH Makedoniji bi zatvorila granice da im drzave ne ostanu puste.

bilo bi spinovanje kada bi to objavila neka mediska kuca. a ovo je objavio neku "portal" koji drze 2-3 dokona studenta tkd.... ;)

Procitaj sta pise na sajtu nemacke ambasade u Sarajevu. Ovakve rekla kazala zaje*ancije sa fejsa ne treba ni otvarati, kamo li siriti dalje

Prilozi

• 2017-10-18-22-20-03.jpg
    2017-10-18-22-20-03.jpg
    40,4 KB · Pregleda: 4
... jedan drug rekao da mu prevedem diplomu na nemacki pa da on odnese u neku sluzbu u Nemackoj pa da oni vide sge i sta moze da se radi odnosno koji poslovi mogu da de rade. pa me je zanimalo d ali neko ima slicna iskustva ovde pa reko ajde da pittam.

jel si ti procitao sta sam ti ja napisao?! ZABORAVI NA DIPLIME!!! to nije put do posla u Nemackoj! diplome, sertifikati i sl. papiri nisu nesto na osnovu cega ces dobiti posao! cini mi se da si jedan od onih koji misle da Nemci momentalno svrsavaju u gace kad im neko donese diplomu iz inostranstva, ali svako valjda tako misli dok ne pocne sa trazenjem posla. ne mogu da kazem da ni ja ja nisam tako isto mislio... cim zavrsim fax, samo prevedem diplomu i eto mene u Nemackoj, ali sam ubrzo shvatio da to ne ide bas tako! diploma ce ti biti potrebna kada budes nasao posao pa da u ambasadi prilozis da bi dobio BC jer je to jedan od uslova (da si zavrsio fakultet) ali za pronalazenje posla nije od prevelikog znacaja!
kao sto sam ti vec napisao, kreni od toga sta znas da radis i na takve se oglase javljaj jer tu imas sanse, sve drugo ti je gubljenje vremena, bespotrebno cimas svog prijatelja u DE da ide da se raspituje, itd. odgovor na pitanje sta mozes da radis u Nemackoj vec imas: mozes da radis ono sto znas da radis!

Pozdrav svima...Imam ja jedno pitanje,malo odskace od ove teme,ali me zanima i neka mi neko odgovori ko zna.MOGU LI JA SA SVOJIM ZDRAST. OSIGURANJEM U NEMACKOJ,OSIGURATI MOJE DETE KOJE JE U SRBIJI I KOJA JE TO PROCEDURA.????Neka mi neko objasni,ko zna?

ako smem da pitam, a sto bi to radio!? zar dete vec nema osiguranje u Srbiji? koliko znam, u SRB svako moze da sredi besplatno zdravstveno osiguranje, nisam cuo da neko dete u Srbiji ne moze da ide kod lekara jer nema osiguranje!?

verujem da ako bi u Nemackoj pokusao da napravis osiguranje i za dete, da bi ti prvo trazili vizu za dete i prijavu stana, a sve i da uspes da sredis, sta vredi detetu osiguranje koje ne vazi u Srbiji? mi imamo dodatno putno osiguranje za zemlje van EU pa bi to koristili u Srbiji ako bi nam zatrebalo, za sada na srecu nije!
ako si mislio da sredjujes detetu osiguranje u Nemackoj da ima ako nekad dodje kod tebe u posetu, onda putno osiguranje iz Srbije resava takve slucajeve, kosta nesto tipa 1€/dnevno i pored takve mogucnosto stvarno nije nista drugo vredno cimanja!
a ako bi za dete hteo da sredis neko "bolje osiguranje" od ovog regularnog koje u Srbiji pretpostavljam da vec ima, mozda da pogledas nesto ovako:

https://www.uniqa.rs/UNIQA/14/Zivot...no-osiguranje/Privatno-zdravstveno-osiguranje

POzdrav,i ja cekam isto toliko dugo otprilike,molim vas recite mi samo sta se poslali nemackoj imigracionoj sluzbi. I takodje mi recite njihov email u Munchen.Hvala najlepse. :D

Poz svim forumasima. Iscitao sam celu temu. Ali imam VAZNO pitanje. U vezi spajanja porodice me zanima. Osim sto supruznik koji radi u Nemackoj putem radne vize mora da ima odredjenu kvadraturu stana i odredjena minimalna primanja. Supruznik koji dolazi treba da polozi A1. To mi je sve jasno. ALI ME ZANIMA DA LI TAJ SUPRUZNIK IZ SRBIJE KAD SVE TO SREDI (polozi A, sredi vizu za spajanje porodice) I DODJE U NEMACKU KOD SVOG BRACNOG DRUGA DA LI I MA PRAVO DA RADI? DA LI IMA PRAVO DA RADI CIM NADJE NEKI POSAO ILI MORA DA CEKA NEKI ODREDJENI PERIOD DA PRODJE???

Supružnici nosioca bilo kakve vrste boraivšne/radne dozvole, koji su došli u DE po osnovi spajanja porodica imaju pravo da rade odmah, bilo gde. Nema nikakvog perioda čekanja.

MidHeDLER hVALA NA ODGOVORU. Ali ja sam mislio posto mi je jedan drug rekao da mu prevedem diplomu na nemacki pa da on odnese u neku sluzbu u Nemackoj pa da oni vide sge i sta moze da se radi odnosno koji poslovi mogu da de rade. pa me je zanimalo d ali neko ima slicna iskustva ovde pa reko ajde da pittam. Jedno pitanje tipa oglas za posao i na primer u opisu posla nije nesto sto bi moglo da se radi ili do nekle moze da s eradi da li vredi konkurisati i kakvi su uslovi da vam poslodavci odgovore> hvala

Konkurisanje za posao, pisanje dobrog Lebenslauf-a, kao i ponašanje na razgovorima za posao bilo putem telefona/Skype-a bilo uživo je, kao i svuda, nauka sama za sebe, i svaka država ima svoje (generalne) specifičnosti. Naravno, ove specifičnosti ne važe za sve slučajeve i uvek (uvek će se naći primer gde je sve drugačije išlo), ali sasvim sigurno važe za ogromnu većinu.

Plan "da prevedem diplomu, neko ode tamo i pita nekog šta ja mogu da radim" je malo nategnut - službenici u Birou za zapošljavanje mogu možda da pomognu, ali i ne moraju, jer im to nije posao. Još teže će biti da informaciju dobije neko drugi za tebe, ako ti nisi prisutan na licu mesta.

Mislim da ti to malo naivno zamišljaš, ne zameri.

Za početak, pretraži malo ove sajtove sa ponudama za posao preko ključnih reči i izraza koji su vezani za tvoju struku. Onda pogledaj rezultate, i sa vremenom ćeš steći osećaj šta od toga zaista odgovara tvom profilu, a šta ne. Nakon ovoga, napravi svoj CV (u Nemačkoj zvan Lebenslauf) u formatu i izgledu koji nemačke firme očekuju. Prigodni primeri i predloške mogu lako da se nađu sa 5 minuta googleovanja.

Paralelno sa ovime, uči jezik. Osim za specifične poslove i kategorije firmi, nemoj se nadati dobrom poslu bez znanja nemačkog jezika, posebno u tvojoj struci. Dodatno, kad smo već kod tvoje struke - tu je, po mom mišljenju, potrebno ihaha poznavanja lokalnih zakona i propisa koji se tiču zaštite na radu, organizacije, itd. - dakle, poznavanje jezika na relativno visokom nivou je apsolutno neophodno, da bi uopšte mogao da razumeš suvoparne zakone i propise (pisane na tzv. Beamtendeutsch-u), da bi bio u stanju da sastaviš prostoproširenu rečenicu i da bi mogao da kreiraš i pišeš gomile formulara i dokumenata koji su u tvojoj struci u DE neophodni. Niko ti neće dodeliti prevodioca, korektora i sekretaricu koji će sve to raditi umesto tebe, a tako nešto se očekuje nekoga sa tvojom strukom od prvog dana i u punom obimu!

Dakle, bez aktivnog poznavanja jezika na relativno visokom nivou (za Plavu Kartu treba da položiš bar B1, i da se pored toga, zbog struke, obrazuješ za viši nivo, bar C1), te detaljnog poznavanja Fachsprache (jezika i izraza specifičnih za tvoju struku) i besprekorne poslovne gramatike i semantike nemačkog jezika, kao i bez poznavanja EU i lokalnih nemačkih propisa za tu oblast, će biti vrlo teško naći posao u tvojoj struci, po mom mišljenju.

Možda je za tebe bolja alternativa da iskoristiš ove privremene propise i podneseš zahtev za vizu odnosno boravišnu/radnu dozvolu tipa "bilo koji posao, bilo koje obrazovanje, bez potrebe znanja nemačkog" - drugim rečima da nađeš i da da se zaposliš na nekom poslu koji ne zahteva visokoškolsko obrazovanje. Onda možeš prvih nekoliko godina u DE da potrošiš na učenje jezika, učenje generalnih procedura na radnim mestima i svega drugog što ti jepotrebno za tvoju struku i na kraju iskoristiš taj prelazni period za sticanje generalnog osećaja za rad u DE.

Nakon par godina u DE onda možeš iz mnogo bolje pozicije (bolje znanje jezika, dostupan za razgovor na licu mesta, itd.) na miru da tražiš posao u tvojoj struci.

Poslednja izmena:

To je i sada slučaj. Svi građani EU mogu da se zaposle pod istim uslovima kao i svi građani EU.

Tautologija :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima...Imam ja jedno pitanje,malo odskace od ove teme,ali me zanima i neka mi neko odgovori ko zna.MOGU LI JA SA SVOJIM ZDRAST. OSIGURANJEM U NEMACKOJ,OSIGURATI MOJE DETE KOJE JE U SRBIJI I KOJA JE TO PROCEDURA.????Neka mi neko objasni,ko zna?

Ne možeš.

Ako imaš državno zdravstveno osiguranje u DE, možeš besplatno da osiguraš i članove porodice, ali samo one koji zaista i žive u DE (i to sa tobom).

A i da možeš, šta bi onda radio kad se dete u Srbiji razboli, treba mu vakcina, pregled, lek...? Svaki put na avion pa za Nemačku na pregled, pa onda nazad za Srbiju? :think:

Poslednja izmena:
Arbeitsmarktzulassung sam dobio 17.05.2017.sve ostalo sam zavrsio u Minhenu.Sto reci, adresu stanovanja, poreski broj,zdravstveni br, racun u banci, zamenio sam i vozacku dozvolu. Itd.Termin u Nemackom Konzulatu sam dobio 31.08 .2017.Predao dokumentaciju i cekanje.Koliko znam da Konzulat izdaje vizu za boravak u EU konkretno za Nemacku.Tako citajuci ovaj forum neki pisu da salju mailove u nekoj ustanovi koja navodno resava vize a konzulat samo prosledjuje.

Generalno, konzulat šalje zahteve na obradu u lokalni Ausländeramt, ali to je samo po pravilu, to jest, oni nisu i obavezni da to urade. Ako, recimo, zaključe da nešto nedostaje ili im se čini nedovoljnim/sumnjivim/štagodveć, onda mogu da stopiraju ceo proces i sami, i da uopšte ne kontaktiraju Ausländeramt, mogu da traže dodatne certifikate, papire, provere...

Čak i nakon toga što je lokalni Ausländeramt (pozitivno) odgovorio, konzulat može da odluči da ne dodeli vizu, to je sasvim u okviru njihovih mogućnosti i nadležnosti.

Poslednja izmena:
Supružnici nosioca bilo kakve vrste boraivšne/radne dozvole, koji su došli u DE po osnovi spajanja porodica imaju pravo da rade odmah, bilo gde. Nema nikakvog perioda čekanja.

MidHealer hvala ti puno na odgovoru. Her svasta sam citao na forumima. Recimo pre dve godine rodjak se ozenio sa nasom devojkom u Nemackoj. Morao da polozi A1 u BG. Tamo kada je stigao Nemci ga terali da ide jos u skolu jezika mislim na B1.Godinu dana. Pola su Nemci platili. E sad ne znam da li on nije isao da radi odma zato sto mu Nemci nisu dali radnu dozvolu dok ne polozi tamo kurs ili on nije imao vremena da ide na posao i ide na kurs.

More drugo pitanje je u vezi tvog odgovora. Da li to znaci da moja supruga ima pravo da dodje u Nemacku odma posle mog probnog rada od 6 meseci ako obezbedim kvadraturu stana i odgovarajuca primanja. Da li moze odma i ona da trazi posao ili da ceka da ja dobijem stalnu boravisnu posle 2 godine?

Jer mi malo to nejasno sta ako ona dodje i dobije posao pocne da radi. Ali je dosla preko moje privremene vize. Sta ako ja dobijem otkaz ne daj boze u prve dve godine a time nemam pravo boravka i moram sve ispocetka. Sta sa njom? Jel ona ostaje ako tamo radi. Bez obzira sto je dosla preko moje privremene vize ili bi i ona morala nazad sa mnom za Srbiju.

Konkurisanje za posao, pisanje dobrog Lebenslauf-a, kao i ponašanje na razgovorima za posao bilo putem telefona/Skype-a bilo uživo je, kao i svuda, nauka sama za sebe, i svaka država ima svoje (generalne) specifičnosti. Naravno, ove specifičnosti ne važe za sve slučajeve i uvek (uvek će se naći primer gde je sve drugačije išlo), ali sasvim sigurno važe za ogromnu većinu.

Plan "da prevedem diplomu, neko ode tamo i pita nekog šta ja mogu da radim" je malo nategnut - službenici u Birou za zapošljavanje mogu možda da pomognu, ali i ne moraju, jer im to nije posao. Još teže će biti da informaciju dobije neko drugi za tebe, ako ti nisi prisutan na licu mesta.

Mislim da ti to malo naivno zamišljaš, ne zameri.

Za početak, pretraži malo ove sajtove sa ponudama za posao preko ključnih reči i izraza koji su vezani za tvoju struku. Onda pogledaj rezultate, i sa vremenom ćeš steći osećaj šta od toga zaista odgovara tvom profilu, a šta ne. Nakon ovoga, napravi svoj CV (u Nemačkoj zvan Lebenslauf) u formatu i izgledu koji nemačke firme očekuju. Prigodni primeri i predloške mogu lako da se nađu sa 5 minuta googleovanja.

Paralelno sa ovime, uči jezik. Osim za specifične poslove i kategorije firmi, nemoj se nadati dobrom poslu bez znanja nemačkog jezika, posebno u tvojoj struci. Dodatno, kad smo već kod tvoje struke - tu je, po mom mišljenju, potrebno ihaha poznavanja lokalnih zakona i propisa koji se tiču zaštite na radu, organizacije, itd. - dakle, poznavanje jezika na relativno visokom nivou je apsolutno neophodno, da bi uopšte mogao da razumeš suvoparne zakone i propise (pisane na tzv. Beamtendeutsch-u), da bi bio u stanju da sastaviš prostoproširenu rečenicu i da bi mogao da kreiraš i pišeš gomile formulara i dokumenata koji su u tvojoj struci u DE neophodni. Niko ti neće dodeliti prevodioca, korektora i sekretaricu koji će sve to raditi umesto tebe, a tako nešto se očekuje nekoga sa tvojom strukom od prvog dana i u punom obimu!

Dakle, bez aktivnog poznavanja jezika na relativno visokom nivou (za Plavu Kartu treba da položiš bar B1, i da se pored toga, zbog struke, obrazuješ za viši nivo, bar C1), te detaljnog poznavanja Fachsprache (jezika i izraza specifičnih za tvoju struku) i besprekorne poslovne gramatike i semantike nemačkog jezika, kao i bez poznavanja EU i lokalnih nemačkih propisa za tu oblast, će biti vrlo teško naći posao u tvojoj struci, po mom mišljenju.

Možda je za tebe bolja alternativa da iskoristiš ove privremene propise i podneseš zahtev za vizu odnosno boravišnu/radnu dozvolu tipa "bilo koji posao, bilo koje obrazovanje, bez potrebe znanja nemačkog" - drugim rečima da nađeš i da da se zaposliš na nekom poslu koji ne zahteva visokoškolsko obrazovanje. Onda možeš prvih nekoliko godina u DE da potrošiš na učenje jezika, učenje generalnih procedura na radnim mestima i svega drugog što ti jepotrebno za tvoju struku i na kraju iskoristiš taj prelazni period za sticanje generalnog osećaja za rad u DE.

Nakon par godina u DE onda možeš iz mnogo bolje pozicije (bolje znanje jezika, dostupan za razgovor na licu mesta, itd.) na miru da tražiš posao u tvojoj struci.

Hvala na zaista iscrpnom odgovoru! Puno mi znaci. iskreno, ne mislim da cu lako naci posao u DE ili da ce neko da trci za mnom daleko od toga. Nego meni bas i nije jasno kako da se snadjem sa faxom koji sam zavrsio i onda traazim razne nacine da to resim. neka sveze informalcija je da je moj drug nasoa posao u BMW sa Fakultetom bezbednosti tipa radi u obezbedjenju kao sef tih ljudi koji rade u obezbednjenju nebitno. nego ja sam hteo da prevedem diplomu na nemacki jer sam mislaio da cu tako lakse dobiti neku informaciju. Znaci ako sam razumeo samo oglasi za poosao pa ako nesto ubodem uboo sam. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back